Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2020/C 229/07
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2020/C 229/07
13.7.2020 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 229/17 |
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie
(2020/C 229/07)
Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).
MEDEDELING VAN DE GOEDKEURING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING
“VIN SANTO DI MONTEPULCIANO”
Referentienummer: PDO-IT-A1515-AM02
Datum van mededeling: 21.4.2020
BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING
1. “Vin Santo di Montepulciano” — Etikettering
Voortaan moet naast de beschermde oorsprongsbenaming “Vin Santo di Montepulciano” ook het ruimere geografische begrip “Toscana” op het etiket vermeld staan.
Met de wijziging wordt de geografische oorsprong van de wijn nauwkeurig aangegeven.
De wijziging heeft betrekking op punt 9 van het enig document en op artikel 7 van het productdossier.
ENIG DOCUMENT
1. Naam van het product
Vin Santo di Montepulciano
2. Type geografische aanduiding
BOB — beschermde oorsprongsbenaming
3. Categorieën wijnbouwproducten
1. | Wijn |
4. Beschrijving van de wijn(en)
“Vin Santo di Montepulciano”
Kleur: goudgeel tot fel amberkleurig
Geur: intense en etherische geur van rijpe vruchten
Smaak: vol, fluweelachtig, met intense rondheid
Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 17,00 %, waarvan ten minste 2,00 % potentiële alcohol
Minimaal suikervrij extract: 20,0 g/l
“Vin Santo di Montepulciano” moet een minimaal effectief alcoholgehalte van 12,00 % vol hebben.
Analytische parameters die niet zijn vermeld in de onderstaande tabel, voldoen aan de grenswaarden die zijn vastgelegd in nationale en EU-wetgeving.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimale totale zuurgraad | 4,5 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 40 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) |
“Vin Santo di Montepulciano” Riserva
Kleur: goudgele tot amberkleur waarvan de felheid varieert naargelang van de suikerconcentratie
Geur: intense etherische geur van rijpe vruchten
Smaak: vol, fluweelachtig, met intense rondheid
Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 20,00 %, waarvan ten minste 3,50 % potentiële alcohol
Minimaal suikervrij extract: 22,0 g/l
“Vin Santo di Montepulciano” Riserva moet een minimaal effectief alcoholgehalte van 12,00 % vol hebben.
Analytische parameters die niet zijn vermeld in de onderstaande tabel, voldoen aan de grenswaarden die zijn vastgelegd in nationale en EU-wetgeving.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimale totale zuurgraad | 4,5 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 40 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) |
“Vin Santo di Montepulciano” Occhio di Pernice
Kleur: amberkleurig tot topaas, met een brede roodachtige rand die met het ouder worden van de wijn bruin kleurt, en een textuur die afhangt van de suikerconcentratie
Geur: intens, rijk, complexe geur van rijpe vruchten en andere hints
Smaak: fijn met lange, zoete afdronk
Minimaal totaal alcoholvolumegehalte: 21,00 %, waarvan ten minste 4,00 % potentiële alcohol
Minimaal suikervrij extract: 25,0 g/l
“Vin Santo di Montepulciano” Occhio di Pernice moet een minimaal effectief alcoholgehalte van 12,00 % vol hebben.
Analytische parameters die niet zijn vermeld in de onderstaande tabel, voldoen aan de grenswaarden die zijn vastgelegd in nationale en EU-wetgeving.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimale totale zuurgraad | 4,5 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 40 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) |
5. Wijnbereidingsprocedés
a. Specifieke oenologische procedés
“Vin Santo Nobile di Montepulciano”
Specifiek oenologisch procedé
Van oudsher wordt de wijn als volgt bereid:
De druiven moeten zorgvuldig worden geoogst en naar een geschikte drooglocatie worden gebracht. Ze mogen gedeeltelijk door middel van ventilatie worden gedroogd.
De gisting, de opslag en de langdurige veroudering (ten minste drie jaar voor de basiswijn) geschieden in kleine houten vaten (caratelli) die in een geschikte ruimte (vinsantaia) worden gezet die doorgaans is afgescheiden van de rest van de kelder. Vaak is dat een zolderkamer om de seizoensgebonden temperatuurschommelingen die van invloed zijn op de ontwikkeling van het bouquet, te versterken.
b. Maximumopbrengsten
“Vin Santo di Montepulciano” en “Vin Santo di Montepulciano” Riserva
10 000 kg druiven per hectare
“Vin Santo di Montepulciano” en “Vin Santo di Montepulciano” Riserva
35 hectoliter per hectare
“Vin Santo di Montepulciano” Occhio di Pernice
8 000 kg druiven per hectare
“Vin Santo di Montepulciano” Occhio di Pernice
28 hectoliter per hectare
6. Afgebakend geografisch gebied
Het productiegebied van de druiven valt binnen het administratieve grondgebied van de gemeente Montepulciano in de provincie Siena van de regio Toscane. Het omvat niet de Valdichiana-vlakte.
7. Voornaamste wijndruivenras(sen)
Grechetto B.
Malvasia Bianca Lunga B. — Malvoisier
Sangiovese N. — Sangioveto
Trebbiano Toscano B. — Procanico
8. Beschrijving van het (de) verband(en)
“Vin Santo di Montepulciano” DOC
De druiventeelt en wijnbereiding zijn onlosmakelijk verbonden met het grondgebied,
de cultuur, de geschiedenis, de economie en de lokale tradities van Montepulciano. De wijngaarden met de beste ligging zijn altijd voorbehouden voor de teelt van druiven die gebruikt worden voor de productie van de Vin-Santo. Daar kunnen de druiven namelijk een optimale rijpheid bereiken. Ze worden vervolgens selectief geoogst en ondergaan een langdurige droging.
Hoewel de Vin Santo een nichewijn is die commercieel van geringe betekenis is vanwege de geproduceerde hoeveelheden en de hoge productiekosten, gaat het niettemin om een product waarin traditie, cultuur, prestige en het beeld van Montepulciano samenkomen.
9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)
Rechtskader:
EU-wetgeving
Type aanvullende voorwaarde:
Aanvullende etiketteringsbepalingen
Beschrijving van de voorwaarde:
Voortaan moet naast de beschermde oorsprongsbenaming “Vin Santo di Montepulciano” ook het ruimere geografische begrip “Toscana” op het etiket vermeld staan, zodat de consument weet waar de wijn precies vandaan komt.
Link naar het productdossier
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/15316