Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2020/C 295/10
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2020/C 295/10
7.9.2020 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 295/31 |
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie
(2020/C 295/10)
Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).
MEDEDELING VAN DE GOEDKEURING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING
“Traisental”
Referentienummer: PDO-AT-A0210-AM01
Datum van mededeling: 21.2.2020
BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING
Beschrijving en redenen
Wegens de aanpassing van het wijngaardkadaster aan het geïntegreerd beheers- en controlesysteem moet de maximale opbrengst per hectare worden aangepast.
ENIG DOCUMENT
1. Naam van het product
Traisental
2. Type geografische aanduiding
BOB — Beschermde oorsprongsbenaming
3. Categorieën wijnbouwproducten
1 | — Wijn |
4. Beschrijving van de wijn(en)
De oorsprongsbenaming Traisental mag enkel worden gebruikt voor wijn van de rassen Grüner Veltliner of Riesling. De wijnen kunnen qua overheersende organoleptische kenmerken als fruitig en mineraal worden beschreven. Andere organoleptische kenmerken zijn te vinden in het productdossier.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimale totale zuurgraad | |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) |
5. Wijnbereidingsprocedés
a) Essentiële oenologische procedés
Toepasselijke beperkingen op de wijnbereiding
Alle oenologische procedés die zijn vastgesteld in de Verordeningen (EU) 2019/934 en (EU) 2019/935 voor wijn met een beschermde oorsprongsbenaming, zijn voor de oorsprongsbenaming “Traisental” toegestaan, met uitzondering van behandeling met kaliumsorbaat en dimethyldicarbonaat. Ontzuring van de wijnen is mogelijk in overeenstemming met de Verordeningen (EU) 2019/934 en (EU) 2019/935. Over de eventuele aanzuring beslist de federale minister van Landbouw, Regio’s en Toerisme, afhankelijk van de weersomstandigheden in het groeiseizoen. De voorwaarden voor mogelijke aanzuring zijn gebaseerd op de voorschriften van de Verordeningen (EU) 2019/934 en (EU) 2019/935.
De specifieke oenologische procedés (met inbegrip van verrijking) vloeien voort uit de gekozen traditionele productiemethode en zijn te vinden in het productdossier.
b) Maximumopbrengsten
10 000 kilogram druiven per hectare
6. Afgebakend geografisch gebied
De oorsprongsbenaming “Traisental” omvat het gebied van de stad Sankt Pölten in de deelstaat Neder-Oostenrijk, het district Sankt Pölten en de gemeente Sitzenberg-Reidling in Neder-Oostenrijk.
7. Voornaamste wijndruivenras(sen)
Weißer Riesling — Rheinriesling |
Grüner Veltliner — Weißgipfler |
Weißer Riesling — Riesling |
8. Beschrijving van het (de) verband(en)
Het Boheems Massief met zijn graniet- en gneisbodems vormt de ondergrond in het Traisental. Het weer wordt bepaald door de Pannonische invloed en het continentale klimaat. In het noordelijke deel van het wijnbouwgebied heeft de Donau een warmteregulerend effect.
De productiestructuur in het wijnbouwgebied Traisental wordt gekenmerkt door als familiebedrijf georganiseerde wijnbouwbedrijven, die hoofdzakelijk druiven uit hun eigen productie verwerken en in veel gevallen ook rechtstreeks op hun eigen bedrijf verkopen. Bijna een derde van de oogst van het Traisental wordt opgekocht door de regionale wijnbouwcoöperatie. De wijnindustrie is nauw verbonden met het sterk aanwezige toerisme. De wijn moet de volgende typische kenmerken vertonen:
Grüner Veltliner: fruitig, fijn aroma
Riesling: geurig, elegant, mineraal
Bij Reserve-opvoeding hebben de wijnen een robuuste stijl en uitgesproken rasgebonden aroma’s. Soms hebben deze wijnen ook lichte Botrytis- en houttoetsen. De droge graniet- en gneisbodems leveren wijnen op met een eigen profiel, robuuste body en fijne mineraliteit. De mineraliteit zorgt voor een levendige zuurstructuur en een lange houdbaarheid van de wijnen. De warme invloed van het Pannonische klimaat en de koude lucht uit de Voor-Alpen zorgen voor hete dagen en koele nachten, waardoor de wijnen een kruidige toets krijgen.
Doordat de wijnbouwbedrijven voornamelijk familiebedrijven zijn, wordt de traditionele stijl van de wijnbereiding van generatie op generatie doorgegeven, wat het uitgesproken karakter van de Traisental-wijnen nog versterkt.
9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)
Rechtskader:
Nationale wetgeving
Soort aanvullende voorwaarde:
Afwijking betreffende de productie in het afgebakende geografische gebied
Beschrijving van de voorwaarde:
Een wijn met de oorsprongsbenaming “Traisental” mag volgens de Oostenrijkse wijnwet enkel met een controlenummer voor kwaliteitswijn (staatliche Prüfnummer) in de handel worden gebracht. Om een controlenummer voor kwaliteitswijn (staatliche Prüfnummer) te verkrijgen, moet van elke wijn die met de oorsprongsbenaming “Traisental” in de handel wordt gebracht (systematische controle) een monster analytisch en organoleptisch worden onderzocht (zie productdossier).
Bij het organoleptisch onderzoek worden de wijnen door een officieel panel van proevers getest. Een officieel panel van proevers bestaat uit zes proevers en een voorzitter. De monsters worden anoniem aan de proevers aangeboden. Het testformulier bevat alleen de gegevens die voor de beoordeling noodzakelijk zijn, zoals de vermelding van de traditionele benaming, het ras en het jaar. Op basis van hun ervaring en op basis van aangegeven referentiewijnen beoordelen de proevers of de wijnen die hun worden aangeboden typisch zijn voor de oorsprong Traisental, en of zij verhandelbaar zijn (vrij zijn van gebreken).
Link naar het productdossier
https://www.bmlrt.gv.at/land/produktion-maerkte/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft.html