Home

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2021/C 16/07

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2021/C 16/07

15.1.2021

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 16/19


Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie

(2021/C 16/07)

Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).

MEDEDELING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING VAN EEN ENIG DOCUMENT

“LEÓN”

PDO-ES-A0882-AM03

Datum van mededeling: 6 november 2020

BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING

1. Wijzigingen in de beschrijving van de witte en roséwijnen

BESCHRIJVING:

De totale zuurgraad van de witte en roséwijnen wordt verlaagd en er wordt vermeld dat er zowel gerijpte als niet-gerijpte versies bestaan.

Punt 2, a), van het productdossier en punt 4 van het enig document worden gewijzigd.

Het gaat om een standaardwijziging, waarbij de essentiële kenmerken van het product die in het productdossier zijn vastgelegd en die het resultaat zijn van een combinatie van natuurlijke en menselijke factoren – zoals beschreven in het onderdeel betreffende het verband – niet worden gewijzigd. Dit soort wijziging valt onder geen van de categorieën “wijzigingen op het niveau van de Unie” zoals vermeld in artikel 14 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33.

REDENEN:

Gelet op de nieuwe trends in wijnbereiding die mogelijk zijn gemaakt door de beschikbaarheid van veiliger technologie, en de stijging van de gemiddelde temperaturen als gevolg van klimaatverandering is het noodzakelijk de fysisch-chemische kenmerken bij te stellen en de producten op de nieuwe behoeften van de markt af te stemmen.

De rijping van witte en roséwijnen was reeds opgenomen in het productdossier en is dus geen nieuwigheid; ze wordt alleen duidelijker vermeld.

2. Wijziging van de teeltmethode

BESCHRIJVING:

De bovengrens voor het aantal vruchtogen per hectare wordt toegevoegd.

Punt 3, a, van het productdossier en punt 5, a, van het enig document worden gewijzigd.

Het gaat om een standaardwijziging, waarbij de essentiële kenmerken van het product die in het productdossier zijn vastgelegd en die het resultaat zijn van een combinatie van natuurlijke en menselijke factoren – zoals beschreven in het onderdeel betreffende het verband – niet worden gewijzigd. Dit soort wijziging valt onder geen van de categorieën “wijzigingen op het niveau van de Unie” zoals vermeld in artikel 14 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33.

REDENEN:

De laatste jaren is gebleken dat dit een zeer geschikte maatregel is om de productiebalans van de wijnstokken te bewaren en dus een grondstof van betere kwaliteit te verkrijgen, die vervolgens resulteert in een eindproduct van betere kwaliteit.

3. Wijziging van de specifieke oenologische procedés voor de rijping

BESCHRIJVING:

De maximuminhoud (330 liter) van de eiken vaten waarin de wijnen met de BOB “León” rijpen, wordt geschrapt. Het was weliswaar al toegestaan om witte en roséwijnen in eiken vaten te laten fermenteren of te bewaren, maar het wordt nu uitdrukkelijk vermeld.

Punt 3, b.3, van het productdossier en punt 5, a, van het enig document worden gewijzigd.

Het gaat om een standaardwijziging, waarbij de essentiële kenmerken van het product die in het productdossier zijn vastgelegd en die het resultaat zijn van een combinatie van natuurlijke en menselijke factoren – zoals beschreven in het onderdeel betreffende het verband – niet worden gewijzigd. Dit soort wijziging valt onder geen van de categorieën “wijzigingen op het niveau van de Unie” zoals vermeld in artikel 14 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33.

REDENEN:

De laatste jaren is de wijnbereiding enorm veranderd en komen vaten met uiteenlopende inhoud voor.

Het gebruik van vaten met een grotere inhoud (400, 500 of zelfs 600 liter) leidt tot een veel tragere ontwikkeling van de wijnen, met een gunstig effect op de uiteindelijke kwaliteit van de wijnen. Bovendien is gebleken dat de specifieke kenmerken van het blauwe druivenras prieto picudo zich uitstekend lenen voor het gebruik van deze vaten.

Voorts is in nationale wet nr. 6/2015, waarin regels zijn vastgelegd voor het gebruik van de traditionele aanduidingen “crianza”, “reserva” en “gran reserva”, de maximuminhoud van de vaten al beperkt. Daarom wordt het noodzakelijk geacht deze belangrijke wijziging door te voeren voor de bereiding van de wijnen met de BOB “León”.

4. Wijziging van de beperkingen op de wijnbereiding

BESCHRIJVING:

Bij de beperkingen op de wijnbereiding worden de witte druivenrassen die zijn toegestaan bij de bereiding van witte en roséwijnen geschrapt als gevolg van de hieronder genoemde wijziging van de druivenrassen.

In overeenstemming met het productdossier wordt het ras mencía toegevoegd bij de roséwijnen.

Punt 3, c, van het productdossier en punt 5, a, van het enig document worden gewijzigd.

Dit soort wijziging valt onder geen van de categorieën “wijzigingen op het niveau van de Unie” zoals vermeld in artikel 14 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33.

REDENEN:

Het gaat om een standaardwijziging om de formulering van dit deel aan te passen aan de schrapping van toegestane witte rassen.

5. Schrapping van de toegestane witte druivenrassen

BESCHRIJVING:

De toegestane witte rassen palomino en malvasía worden geschrapt overeenkomstig de wijnbereidingspraktijken in de wijnmakerijen.

De wijziging heeft betrekking op punt 6 van het productdossier, maar is niet van invloed op het enig document, aangezien deze rassen als secundair werden beschouwd.

Het gaat om een standaardwijziging, waarbij de essentiële kenmerken van het product niet worden gewijzigd, aangezien deze rassen niet worden gebruikt voor de bereiding van wijnen met de BOB “León”. Dit soort wijziging valt onder geen van de categorieën “wijzigingen op het niveau van de Unie” zoals vermeld in artikel 14 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33.

REDENEN:

De witte rassen palomino en malvasía waren oorspronkelijk in het productdossier opgenomen als toegestane rassen omdat zij in zeer beperkte mate in het afgebakende gebied voorkwamen. De totale oppervlakte met de rassen malvasía en palomino bebouwde grond die is geregistreerd voor de oorsprongsbenaming “León”, bedraagt 2,88 hectare (respectievelijk 0,18 ha en 2,71 ha). De voorbije tien jaar zijn deze rassen echter niet gebruikt voor de productie van wijnen met de BOB “León”. Bijgevolg kunnen ze beter worden geschrapt uit het productdossier.

6. Wijziging van de voorschriften voor het verpakken en bottelen

BESCHRIJVING

De tekst van punt 8, b.2, van het productdossier over de reden waarom de verpakking (botteling) in het afgebakende gebied moet plaatsvinden, is gewijzigd overeenkomstig artikel 4, lid 2, van de nieuwe Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33.

Punt 8, b.2, van het productdossier en punt 9 van het enig document worden gewijzigd.

Aangezien deze beperking reeds bestond, wordt deze wijziging niet geacht te vallen onder een van de categorieën zoals vermeld in artikel 14, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33.

REDENEN:

Deze praktijk was reeds verplicht en dus leidt deze wijziging niet tot aanvullende beperkingen op de handel. Het gaat slechts om een herformulering om te voldoen aan de geldende wetgeving.

7. Wijziging van de etiketteringsvoorschriften

BESCHRIJVING:

Aanpassing van de rechtsgrondslag voor de vermeldingen “oorsprongsbenaming” en “beschermde oorsprongsbenaming” aan de huidige wetgeving en jurisprudentie, met specifieke vermelding van Verordening (EU) nr. 1308/2013.

Aanpassing van de rechtsgrondslag voor de traditionele aanduidingen “crianza”, “reserva” en “gran reserva” aan de huidige wetgeving en jurisprudentie, waarbij de ingetrokken Verordening (EG) nr. 1234/2007 wordt geschrapt.

Daarnaast heeft de bevoegde autoriteit onlangs regels vastgesteld voor aanduidingen die verband houden met het gebruik van een kleinere geografische eenheid, waaronder “vino de pueblo”, voor wijnen die worden geproduceerd met ten minste 85 % druiven van percelen die zich op het grondgebied van een gemeente of kleinere lokale eenheid bevinden.

Punt 8, b.3, van het productdossier en punt 9 van het enig document worden gewijzigd.

Deze facultatieve aanduidingen op de etiketten bieden de consument meer informatie over de oorsprong en productiewijze van de wijn en leiden geenszins tot een beperking op de handel. Deze wijziging valt dus onder geen van de categorieën zoals vermeld in artikel 14, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33.

REDENEN:

Deze wijziging is toe te schrijven aan de groeiende vraag van de consument naar informatie over de exacte plaats van herkomst binnen de gemeenten en plaatsen die deel uitmaken van het geografische gebied van de BOB.

Overeenkomstig artikel 55, lid 2, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 moeten voor de vermelding van namen van kleinere geografische eenheden op het etiket, regels worden vastgesteld in het productdossier en het enig document.

Daarnaast is besloten om punt 8, b.3, te herformuleren, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen verplichte en facultatieve vermeldingen op het etiket. Er zijn geen nieuwe vereisten toegevoegd; het punt is alleen anders opgebouwd om het begrijpelijker te maken.

8. Aanpassing aan de regels inzake de verificatie van de naleving van het productdossier

BESCHRIJVING:

De gegevens van het controleorgaan en de tekst over de controles op de naleving van het productdossier worden bijgewerkt.

De wijziging heeft betrekking op punt 9 van het productdossier, maar is niet van invloed op het enig document.

Deze wijziging valt onder geen van de categorieën zoals vermeld in artikel 14, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33.

REDENEN:

Aanpassing aan de bepalingen van Verordening (EU) nr. 1306/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 en van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/34 van de Commissie van 17 oktober 2018, en met name artikel 19 van laatstgenoemde verordening, waarin is bepaald hoe de jaarlijkse verificatie door de bevoegde autoriteit of het controleorgaan ter controle op de naleving van het productdossier moet worden verricht. Deze wijziging maakt deel uit van een noodzakelijke bijwerking van het productdossier om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de criteria van norm UNE-EN-ISO 17065.

ENIG DOCUMENT

1. Naam van het product

León

2. Type geografische aanduiding

BOB — beschermde oorsprongsbenaming

3. Categorieën wijnbouwproducten

1.

Wijn

4. Beschrijving van de wijn(en)

WIJN — Gerijpte en niet-gerijpte witte wijnen

De witte wijnen die zijn bereid van de druivenrassen albarín blanco, verdejo en godello, zijn in balans qua smaak en aroma en zijn zowel fris als complex.

*

Minimaal totaal alcoholgehalte: 10,5 % vol

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

10,5

Minimale totale zuurgraad

4,3 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

11,67

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

160

WIJN — Gerijpte en niet-gerijpte roséwijnen

De “prieto picudo”-roséwijnen zijn zeer aromatisch en fris (hoog natuurlijk zuurgehalte) en hebben in de mond veel body en structuur (evenwicht tussen alcohol en zuurgraad).

*

Minimaal totaal alcoholgehalte: 11 % vol

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

11

Minimale totale zuurgraad

4,3 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

11,67

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

160

WIJN — Rode wijnen

Rode wijnen: intense kleur, aromatisch (rood en zwart fruit), vlezig en vol, licht astringent en een lange afdronk.

*

Minimaal totaal alcoholgehalte: 11,5 % vol

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

11,5

Minimale totale zuurgraad

4,3 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

11,67

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

150

WIJN — Gerijpte rode wijnen

Gerijpte rode wijnen: behouden de kenmerken van het druivenras (prieto picudo), maar zijn complexer, minder astringent, evenwichtig en rijk aan tannines en hebben een lange afdronk.

*

Minimaal totaal alcoholgehalte: 12 % vol

*

De bovengrens voor azijnzuur wordt als volgt berekend: tot en met 10 % vol: 0,7 g/l, vermeerderd met 0,06 g/l voor iedere graad boven 10 % vol.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

12

Minimale totale zuurgraad

4,3 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

150

5. Wijnbereidingsprocedés

a. Specifieke oenologische procedés

Specifiek oenologisch procedé

Minimaal potentieel alcoholgehalte van de druif: 11,5 % (blauw), 10,5 % (wit).

Maximale extractieopbrengst: 74 liter per 100 kg druiven.

Voor wijnen waarbij de aanduiding “crianza”, “reserva” of “gran reserva” zal worden gebruikt, moeten eikenhouten vaten van niet meer dan tien jaar oud worden gebruikt.

Beperking met betrekking tot de wijnbereiding

De witte wijn moet worden geproduceerd van witte druiven van de rassen verdejo, albarín blanco en godello.

De roséwijn moet voor ten minste 60 % worden geproduceerd van druiven van de voornaamste blauwe rassen prieto picudo en/of mencía. De overige 40 % bestaat uit de toegestane blauwe rassen tempranillo en garnacha en/of de toegestane witte rassen.

De rode wijn moet voor ten minste 60 % worden geproduceerd van druiven van de voornaamste blauwe rassen prieto picudo en/of mencía. De overige 40 % bestaat uit de andere bovengenoemde blauwe druivenrassen.

Teeltmethode

1.

De beplantingsdichtheid ligt zowel bij de blauwe als de witte rassen tussen 1 100 en 4 000 wijnstokken per hectare, zowel bij gobeletsnoei als bij de spaliermethode. Voor beide snoeimethoden en varianten daarvan geldt een maximum van 40 000 vruchtogen per hectare.

b. Maximumopbrengsten

In gobeletvorm gesnoeide witte rassen

7 000 kilogram druiven per hectare

51,80 hectoliter per hectare

Volgens de spaliermethode gesnoeide witte rassen

10 000 kilogram druiven per hectare

74 hectoliter per hectare

In gobeletvorm gesnoeide blauwe rassen

6 000 kilogram druiven per hectare

44,44 hectoliter per hectare

Volgens de spaliermethode gesnoeide blauwe rassen

8 000 kilogram druiven per hectare

59,20 hectoliter per hectare

6. Afgebakend geografisch gebied

Provincie León:

Algadefe, Alija del Infantado, Antigua (La), Ardón, Armunia (Pd.), Bañeza (La), Bercianos del Páramo, Bercianos del Real Camino, Burgo Ranero (El), Cabreros del Río, Calzada del Coto, Campazas, Campo de Villavidel, Castilfalé, Castrocalbón, Castrotierra de Valmadrigal, Cebrones del Río, Cimanes de la Vega, Corbillos de los Oteros, Cubillas de los Oteros, Chozas de Abajo, Fresno de la Vega, Fuentes de Carvajal, Gordaliza del Pino, Gordoncillo, Grajal de Campos, Gusendos de los Oteros, Izagre, Joarilla de las Matas, Laguna de Negrillos, Matadeón de los Oteros, Matanza, Onzonilla, Pajares de los Oteros, Palacios de la Valduerna, Pobladura de Pelayo García, Pozuelo del Páramo, Quintana del Marco, Quintana y Congosto, Riego de la Vega, Roperuelos del Páramo, Sahagún, San Adrián del Valle, San Esteban de Nogales, San Millán de los Caballeros, Santa Cristina de Valmadrigal, Santa Elena de Jamuz, Santa María del Monte Cea, Santas Martas, Santovenia de la Valdoncina, Toral de los Guzmanes, Valdemora, Valderas, Valdevimbre, Valencia de Don Juan, Valverde Enrique, Vallecillo, Vega de Infanzones, Villabraz, Villademor de la Vega, Villamandos, Villamañán, Villamontán de la Valduerna, Villamoratiel de las Matas, Villanueva de las Manzanas, Villaornate y Castro, Villaquejida, Villaturiel en Zotes del Páramo.

Provincie Valladolid:

Becilla de Valderaduey, Bustillo de Chaves, Cabezón de Valderaduey, Castrobol, Castroponce, Cuenca de Campos, Mayorga, Melgar de Abajo, Melgar de Arriba, Monasterio de Vega, Quintanilla del Molar, Roales de Campos, Saelices de Mayorga, Santervas de Campos, Unión de Campos (La), Valdunquillo, Villacid de Campos, Villagómez la Nueva en Villalba de la Loma.

7. Voornaamste wijndruivenras(sen)

ALBARIN BLANCO

GODELLO

MENCÍA

PRIETO PICUDO

VERDEJO

8. Beschrijving van het (de) verband(en)

“WIJN”

1.

Wanneer we het hebben over wijnen die met het ras prieto picudo zijn bereid, onderstrepen we altijd de frisheid van de roséwijnen en de kwaliteit van de rode wijnen. Beide kenmerken zijn te danken aan de organoleptische kenmerken van de druiven, die op hun beurt zijn toe te schrijven aan de klimaatomstandigheden in het gebied, de bodemkenmerken en de invloed van menselijke factoren.

2.

Bij de beschrijving van het klimaat van het gebied moeten verschillende aspecten worden benadrukt die verklaren waarom het ras prieto picudo, dat aan de basis van de wijnen met de BOB “LEÓN” ligt, anders en bijzonder is:

De vele uren zonlicht waaraan de bladeren en vruchten tijdens de zomer worden blootgesteld, bevorderen de fotosynthese van de plant. Dat leidt tot de accumulatie van suikers en polyfenolen, die in een latere fase zorgen voor de zeer intense, warme kleuren van de rosé- en rode wijnen.

De temperatuurverschillen tussen dag en nacht in de zomerperiode (heet overdag, maar heel wat frisser ‘s nachts) maken de celademhaling bij de plant mogelijk, die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van de – voor de druif zo kenmerkende – natuurlijke zuurgraad. Zo wordt een gehalte aan wijnsteenzuur in most van ongeveer 5,5 g/l bereikt, dat zich later vertaalt in de frisheid die zo typisch is voor de roséwijnen.

Deze temperatuurverschillen bevorderen eveneens de correcte ontwikkeling en accumulatie van polyfenolen in de vruchten, dankzij het grote aantal uren zonlicht dat onze wijngaarden in de zomer genieten.

Daarnaast wordt het ras prieto picudo ook gekenmerkt door de hoge aromatische intensiteit van de verkregen wijnen. Om deze aromatische kenmerken bij de wijnen te verkrijgen, moet een goede accumulatie van de voor de aroma’s verantwoordelijke terpenen in de schil van de druiven plaatsvinden. Daarbij spelen de hoge temperaturen die tijdens de zomer overdag worden bereikt, een cruciale rol.

In combinatie met de vele uren zonlicht in de zomer, die de fotosynthese bevorderen, leiden de hoge temperaturen tot de accumulatie van suikers in de vruchten en uiteindelijk tot een hoog alcoholgehalte. Deze factor zorgt er, samen met de hoge natuurlijke zuurgraad van het druivenras, voor dat de wijnbouwers die verbonden zijn aan onze BOB, zowel jonge frisse rode wijnen als voor rijping bestemde rode wijnen kunnen produceren.

Het najaar in ons gebied is typisch zacht en ietwat regenachtig, wat essentieel is voor een succesvolle rijping van de druiven. Die goede rijping blijkt uit het evenwicht tussen alcoholgehalte, zuurgraad en polyfenolen.

Om het hoofd te bieden aan de onregelmatige productie van het ras prieto picudo, passen de wijnbouwers – zoals reeds vermeld in het bestaande productdossier – de bekende “lange snoei” toe. Op die manier kunnen ze de productie van deze variëteit bevorderen en beter onder controle houden en dus kwaliteitsvolle producten verkrijgen.

Alle hierboven beschreven soorten bodems worden gekenmerkt door een laag gehalte aan organisch materiaal. Deze factor is van doorslaggevend belang om kwaliteitsvolle druiven te verkrijgen, zowel bij de blauwe als bij de witte rassen. Vooral de witte rassen ontwikkelen een opmerkelijke aromatische expressie omdat de bodems waarop zij groeien, zeer licht zijn en gemakkelijk wortels doorlaten, weinig organisch materiaal en weinig klei bevatten, over een uitstekend intern afwateringsvermogen, een aanvaardbaar waterretentievermogen en een goede bodemademhaling beschikken, de juiste diepte hebben en een laag gehalte aan minerale zouten en een toereikend kalksteengehalte. Al deze omstandigheden zijn essentieel voor de productie van witte wijnen van uitstekende kwaliteit.

Tot slot moet opnieuw worden gewezen op de productie van roséwijnen met behulp van de “madreo”-techniek. Deze techniek wordt alleen gebruikt in onze streek. Vele wijnmakerijen passen elk jaar, naast de traditionele bereidingswijze voor rosé, de “madreo”-techniek toe bij een kleine hoeveelheid most.

9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)

Rechtskader:

nationale wetgeving

Type aanvullende voorwaarde:

verpakking in het afgebakende geografische gebied

Beschrijving van de voorwaarde:

Tot het wijnbereidingsproces behoren ook het bottelen en de daarop volgende rijping van de wijnen. Daarom kunnen de in dit productdossier beschreven organoleptische en fysisch-chemische kenmerken alleen worden gewaarborgd als alle behandelingen van de wijn in het productiegebied plaatsvinden. Om de kwaliteit, de oorsprong en de controles te waarborgen, en gezien het feit dat het bottelen van de onder de BOB “León” vallende wijnen een van de cruciale aspecten is voor het waarborgen van de tijdens de bereiding en rijping verkregen kenmerken die in het productdossier zijn beschreven, moet deze handeling worden uitgevoerd in de bottelarijen van de wijnmakerijen die in het productiegebied zijn gelegen.

Rechtskader:

nationale wetgeving

Type aanvullende voorwaarde:

aanvullende bepalingen betreffende etikettering

Beschrijving van de voorwaarde:

De traditionele aanduiding “Oorsprongsbenaming” mag op de etikettering worden gebruikt in plaats van “Beschermde oorsprongsbenaming”.

Het is verplicht het oogstjaar op het etiket te vermelden, ook voor wijnen die geen rijping hebben ondergaan.

Op het etiket van de rode wijnen mogen de volgende traditionele aanduidingen worden gebruikt: “crianza”, “reserva” en “gran reserva”, op voorwaarde dat is voldaan aan de in de geldende wetgeving vastgelegde voorwaarden.

Het wordt mogelijk de naam te gebruiken van een van de in punt 4 van het productdossier vermelde kleinere geografische eenheden (gemeenten), samen met de vermelding “vino de pueblo”, zolang de beschermde wijn voor 85 % bereid is van druiven die afkomstig zijn van percelen die zich binnen de betrokken gemeente bevinden.

Link naar het productdossier

http://www.itacyl.es/calidad-diferenciada/dop-e-igp/listado-dop-vinicas


(1)PB L 9 van 11.1.2019, blz. 2.