Home

Bekendmaking van een wijzigingsaanvraag overeenkomstig artikel 17, lid 6, van Verordening (EG) nr. 110/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de definitie, de aanduiding, de presentatie, de etikettering en de bescherming van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 1576/89 van de Raad 2021/C 46/09

Bekendmaking van een wijzigingsaanvraag overeenkomstig artikel 17, lid 6, van Verordening (EG) nr. 110/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de definitie, de aanduiding, de presentatie, de etikettering en de bescherming van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 1576/89 van de Raad 2021/C 46/09

9.2.2021

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 46/14


Bekendmaking van een wijzigingsaanvraag overeenkomstig artikel 17, lid 6, van Verordening (EG) nr. 110/2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de definitie, de aanduiding, de presentatie, de etikettering en de bescherming van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 1576/89 van de Raad

(2021/C 46/09)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 27 van Verordening (EU) 2019/787 van het Europees Parlement en de Raad (1) bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

AANVRAAG TOT WIJZIGING VAN HET TECHNISCH DOSSIER VAN EEN GEOGRAFISCHE AANDUIDING

“Hamburger Kümmel”

EU-nr.: PGI-DE-01972-AM01 — 28.9.2017

Taal van de wijziging: Duits

Bemiddelende instantie

Bondsrepubliek Duitsland

Naam bemiddelende instantie:

Bundesverband der Deutschen Spirituosen-Industrie und -Importeure e.V. (Federatie van de Duitse gedistilleerde-drankensector en importeurs van gedistilleerde dranken)

Urstadtstraße 2

53129 Bonn

DUITSLAND

Tel. +49 228539940

E-mail: info@bsi-bonn.de

Naam van de geografische aanduiding

“Hamburger Kümmel”/“Hamburg’s Kümmel”

Rubriek van het technisch dossier waarop de wijziging betrekking heeft

Beschermde naam:

1.

Synonieme schrijfwijze van de aanduiding

Naam van de controleautoriteiten:

2.

Naamsverandering van de hoogste controleautoriteit

Andere:

3.

Verandering van categorie

Wijziging

Wijziging in het productdossier die een wijziging van de belangrijkste specificaties met zich meebrengt

Toelichting bij de wijziging

1. Synonieme schrijfwijze van de aanduiding

Naast de in bijlage III bij Verordening (EG) nr. 110/2008 van het Europees Parlement en de Raad (2) geregistreerde geografische aanduiding “Hamburger Kümmel” moet facultatief ook de benaming “Hamburg’s Kümmel” als synonieme geografische aanduiding worden toegestaan.

2. Naam van de bevoegde controleautoriteit

De autoriteit voor justitie en consumentenbescherming (voorheen de autoriteit voor gezondheid en consumentenbescherming) is met ingang van 1 juli 2020 de bevoegde controleautoriteit van de Vrije en Hanzestad Hamburg.

3. Andere (wijziging van productcategorie)

De wijziging betreft punt 1.1.2 van het technisch dossier (Categorie), namelijk het feit dat de indeling van “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” wordt gewijzigd van categorie 32 (“Likeur”) van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 110/2008 (de basisverordening betreffende gedistilleerde dranken) in categorie 23 (“Met karwij gearomatiseerde gedistilleerde drank”).

In punt 1.1.2 is categorie “32. Likeur” gewoon gewijzigd in categorie “23. Met karwij gearomatiseerde gedistilleerde drank”. Omdat alle producten verder met suiker zullen worden afgemaakt maar er een grotere verscheidenheid van producten van uiteenlopende zoetheid zal worden aangeboden, wordt er geen minimaal suikergehalte vastgesteld. Bovendien is het voornemen om producten met een suikergehalte van minder dan 100 g per liter eindproduct aan te bieden in overeenstemming met de strategie van de Duitse regering om in de toekomst het suikergehalte van afgewerkte levensmiddelen te beperken. Het zal uiteraard nog mogelijk zijn om producten met een suikergehalte van ten minste 100 gram per liter eindproduct in de handel te brengen. De voorgestelde wijziging van categorie zal dus geen verdere wijzigingen van het technisch dossier tot gevolg hebben.

Dat “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” momenteel is opgenomen in de categorie “likeur” (categorie 32) in bijlage III bij de basisverordening betreffende gedistilleerde dranken (momenteel Verordening (EG) nr. 110/2008) is voornamelijk het gevolg van de striktere indeling die in het kader van de oorspronkelijke verordening betreffende gedistilleerde dranken (Verordening (EEG) nr. 1576/89 van de Raad (3)) gold. Krachtens die verordening werd een product automatisch als likeur aangemerkt indien het een suikergehalte van 100 g of meer per liter eindproduct had.

Het product “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” werd traditioneel in de handel gebracht met een relatief hoog suikergehalte, dat in sommige gevallen meer dan 100 g per liter eindproduct bedroeg. In de indeling van de eerste basisverordening betreffende gedistilleerde dranken werd elke gedistilleerde drank met een suikergehalte van ten minste 100 g per liter eindproduct juridisch gezien automatisch beschouwd als “likeur”, met inbegrip van dranken die werden geproduceerd op basis van de productiemethode van een “met karwij gearomatiseerde gedistilleerde drank”. De productcategorie “met karwij gearomatiseerde gedistilleerde drank” werd vastgesteld bij artikel 1, lid 4, onder n), van Verordening (EEG) nr. 1576/89 en is nu in bijlage II bij Verordening (EG) nr. 110/2008 opgenomen als categorie 23.

Verordening (EG) nr. 110/2008 bood leveranciers van gedistilleerde dranken voor het eerst de mogelijkheid om producten met een generieke verkoopbenaming die voldoen aan de definities van meer dan één productcategorie, in de handel te brengen onder een of meer benamingen (zie artikel 9, lid 3, van die verordening).

Om te voorkomen dat een product dat eerder in de handel was gebracht als “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel”, werd uitgesloten bij de inwerkingtreding van Verordening (EEG) nr. 1576/89 op 15 december 1989, had de Duitse regering besloten om het product in te delen in de categorie “Likeur”. Tijdens de besprekingen in 2006 en 2007 over de wijziging van de verordening betreffende gedistilleerde dranken had de Duitse regering niet gebruikgemaakt van de nieuwe mogelijkheid van artikel 9, lid 3, van Verordening (EG) nr. 110/2008 om het product “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” in te delen in categorie 23 van bijlage II bij die verordening.

Karwijlikeur wordt doorgaans geproduceerd door alcohol, gewoonlijk ethylalcohol uit landbouwproducten, eenvoudig te mengen met suiker en aromatiserende stoffen of preparaten. Een “met karwij gearomatiseerde gedistilleerde drank” wordt daarentegen verkregen door ethylalcohol uit landbouwproducten op smaak te brengen met natuurlijk karwijzaad, met gebruik van verschillende aromatiserende methoden. In het geval van een “met karwij gearomatiseerde gedistilleerde drank” bestaan de belangrijkste aromatiserende methoden erin de karwijzaden gedurende bepaalde tijd te macereren, of te macereren én vervolgens het product te distilleren.

Bovendien vormt de traditionele benaming “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” op zichzelf een aanwijzing dat het product een “met karwij gearomatiseerde gedistilleerde drank” is, d.w.z. een product van categorie 23 van bijlage II, en geen “karwijlikeur” in de zin van categorie 32 van die bijlage.

BELANGRIJKSTE SPECIFICATIES VAN HET TECHNISCH DOSSIER

“HAMBURGER KÜMMEL”/“HAMBURG’S KÜMMEL”

EU-nr.: PGI-DE-01972-AM01 — 28.9.2017

1. Naam

“Hamburger Kümmel”/“Hamburg’s Kümmel”

2. Categorie gedistilleerde drank

Categorie 23 — Met karwij gearomatiseerde gedistilleerde drank

3. Beschrijving van de gedistilleerde drank

Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” wordt geproduceerd in de Vrije en Hanzestad Hamburg door ethylalcohol uit landbouwproducten te aromatiseren met karwijzaad (Carum carvi L.) en eventueel andere smaakmakers.

Specifieke kenmerken (vergeleken met gedistilleerde dranken van dezelfde categorie):

Alcoholgehalte van ten minste 32 % vol, hoger dan het voor de productcategorie vastgestelde gehalte. Bijgevolg heeft de drank een sterker uitgesproken geur en smaak van karwij.

Naast de karwij(zaden) mogen alleen andere natuurlijke smaakmakers worden gebruikt, zoals kruiden of specerijen, met inbegrip van natuurlijke aromastoffen en aromatiserende preparaten.

Er wordt geen gebruik gemaakt van levensmiddelenadditieven, bv. kleurstoffen.

Fysische, chemische en organoleptische eigenschappen

Op het punt van fysische, chemische en organoleptische eigenschappen moet “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” voldoen aan de volgende vereisten:

Fysische en chemische vereisten

Alcoholgehalte: ten minste 32 % vol.

Sensorische vereisten

Helderheid

:

helder

Kleur

:

kleurloos of enigszins gelig

Geur (aroma)

:

discrete, d.w.z. delicate en zachte, tot sterke geur van karwij

Smaak

:

mild, evenwichtig, met een discreet tot sterk aroma van karwij

4. Betrokken geografisch gebied

Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” wordt geproduceerd in de Vrije en Hanzestad Hamburg.

Het gebruikte karwijzaad en de andere ingrediënten, bv. ethylalcohol uit landbouwproducten en suiker, hoeven niet langer afkomstig te zijn uit Hamburg of het omliggende gebied.

5. Methode voor het verkrijgen van de gedistilleerde drank

Traditioneel zijn er twee verschillende methoden voor de productie van “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel”. Die kunnen eventueel worden gecombineerd.

Hamburger Kümmel” wordt geproduceerd:

door middel van de warme methode, door distillatie of dubbele distillatie van een mengsel van water, ethylalcohol uit landbouwproducten, karwij (Carum carvi L.) en eventueel andere plantaardige stoffen, of

door middel van de koude methode, waarbij ethylalcohol uit landbouwproducten wordt gearomatiseerd met karwijolie of karwijdistillaat en eventueel andere natuurlijke aromastoffen.

Daarna vinden de volgende stappen plaats:

opslag en/of rijping, in voorkomend geval, in geschikte recipiënten;

zoeten met suiker of andere zoetstoffen met een variërende hoeveelheid van ten hoogste of meer dan 100 gram suiker per liter eindproduct, uitgedrukt in invertsuiker;

reductie (indien nodig) van het gesuikerde mengsel tot drinksterkte door toevoeging van water;

filtering (indien nodig);

botteling, en

etikettering en verpakking.

De reductie van het gesuikerde mengsel tot drinksterkte door toevoeging van water, de filtering, de botteling, de etikettering en de verpakking (de laatste stappen van het productieproces) mogen ook buiten de Vrije en Hanzestad Hamburg plaatsvinden.

6. Verband met het geografische milieu of de geografische oorsprong

Er zijn aanwijzingen dat de productie van “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” in Hamburg en omgeving teruggaat tot het begin van de 19e eeuw.

De witbloemige karwijplanten (Carum carvi L.) groeiden in het wild in de weiden in de wijde omtrek van Hamburg. Karwij wordt tegenwoordig als landbouwgewas geteeld in heel Duitsland en in naburige EU-lidstaten, waar het voor de productie van “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” wordt aangekocht.

Karwij is ook en vooral belangrijk als culinaire specerij in Noord-Duitsland. Zij bevordert bijvoorbeeld de vertering van bepaalde koolsoorten. In het begin van de 19e eeuw werd ontdekt dat karwij ook kon worden gebruikt om een aangenaam smakende gedistilleerde drank te maken. Thans zijn er in Hamburg bijna geen restaurants te vinden die geen “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” op de kaart hebben staan.

Bovendien serveren veel restaurants gerechten of andere specialiteiten met “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” als ingrediënt.

Het invoeren van de term “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” in een bekende zoekmachine op internet levert links naar heel wat websites op.

Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” wordt officieus de nationale drank van Hamburg genoemd. In het stadhuis van Hamburg wordt deze kummel bij alle officiële gelegenheden geserveerd.

De organoleptische kenmerken van “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” berusten op:

de karwijplanten die in het wild groeien of worden geteeld in de wijde omtrek van Hamburg en de aangrenzende regio’s zoals Oost-Friesland en Nederland, en

de productiemethode die sinds het begin van de 19e eeuw wordt gebruikt, met inbegrip van de hanzeatische distillatiekunst.

Sommige producenten van “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” hebben speciale glazen ontworpen waarin “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” wordt geserveerd. Deze glazen dragen bij tot de drinkervaring.

Bovendien gebruiken sommige producenten van “Hamburger Kümmel/Hamburg Kümmel” etiketten met de skyline of bepaalde typische bezienswaardigheden van Hamburg. Plaatselijke bewoners en toeristen identificeren zich met de stad en met deze sterk alcoholische specialiteit.

7. EU- of nationale/regionale bepalingen

Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” is opgenomen in bijlage III bij Verordening (EG) nr. 110/2008 (de verordening betreffende gedistilleerde dranken) en is dus een beschermde geografische aanduiding.

Het product moet ook voldoen aan de voorschriften van de horizontale EU-wetgeving inzake levensmiddelen, de productspecifieke EU-wetgeving betreffende gedistilleerde dranken en de aanvullende nationale wetgeving (bv. verplichte vermelding van het partijnummer volgens de Los-Kennzeichnungsverordnung (verordening betreffende de identificatie van partijen)).

8. Aanvullingen op de geografische aanduiding

Voorts mag de geografische aanduiding “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” slechts als volgt worden aangevuld:

a)

basisregel voor aanvullingen op de geografische aanduiding “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel”:

Uit hoofde van de huidige wetgeving betreffende gedistilleerde dranken van de Unie mag de naam “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” alleen worden aangevuld met:

onder b) genoemde termen, of

niet onder b) genoemde termen waarvan kan worden aangetoond dat zij op 20 februari 2008 reeds algemeen gebruikt werden;

b)

aanvullingen met andere termen (aanduidingen betreffende de veroudering of kwaliteit):

als de geografische aanduiding “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” wordt aangevuld met aanduidingen betreffende de rijping of bewaring (bv. “alt” of “alter” (oud)), dan moet het product gedurende ten minste zes maanden gerijpt of bewaard zijn in geschikte recipiënten;

als de geografische aanduiding “Hamburger Kümmel/Hamburg’s Kümmel” wordt aangevuld met kwaliteitstermen (bv. “feiner” (verfijnd) of “Tafel-” (tafel-)), dan moet het product van een aanmerkelijk betere kwaliteit zijn in vergelijking met standaardproducten. Dat kan het geval zijn door het gebruik van een bijzonder hoog percentage karwijzaad in het mengsel met ethylalcohol uit landbouwproducten, of van biologisch geteeld karwijzaad, extra gefilterde ethylalcohol uit landbouwproducten, of omdat het alcoholgehalte hoger is dan het minimale alcoholgehalte dat voor de productcategorie “met karwij gearomatiseerde gedistilleerde drank” is vastgesteld.

9. Aanvrager

Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL) (Federaal Ministerie van Landbouw en Voedingsmiddelen) Referat 414 (Wein, Bier, Getränkewirtschaft) (afdeling 414 (sector wijn, bier en dranken))

Rochusstraße 1

53123 Bonn

DUITSLAND

10. Intermediaire instantie

Bundesverband der Deutschen Spirituosen-Industrie und -Importeure e.V. (Federatie van de Duitse gedistilleerde-drankensector en importeurs van gedistilleerde dranken)

Urstadtstraße 2

53129 Bonn

DUITSLAND

11. Controleautoriteiten

In de Vrije en Hanzestad Hamburg zijn zeven districtskantoren verantwoordelijk voor de controletaken met betrekking tot producenten van gedistilleerde dranken.

De namen van deze districtskantoren kunnen worden opgevraagd bij:

Behörde für Justiz und Verbraucherschutz (autoriteit voor justitie en consumentenbescherming)

Amt für Verbraucherschutz, Lebensmittelsicherheit und Veterinärwesen (Bureau voor consumentenbescherming, voedselveiligheid en veterinaire aangelegenheden)

Billstrasse 80a (Turm)

20539 Hamburg

DUITSLAND

Tel. +49 40428370

E-mail: lebensmittelueberwachung@justiz.hamburg.de


(1)PB L 130 van 17.5.2019, blz. 1.

(2)PB L 39 van 13.2.2008, blz. 16.

(3)PB L 160 van 12.6.1989, blz. 1.