Home

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2021/C 65/13

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2021/C 65/13

25.2.2021

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 65/36


Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie

(2021/C 65/13)

Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).

MEDEDELING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING VAN EEN ENIG DOCUMENT

“FINCA ÉLEZ”

PDO-ES-A0053-AM03

Datum van mededeling: 16.11.2020

BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING

Titel

TOEVOEGING VAN DE ANALYTISCHE PARAMETERS VOOR ROSÉWIJN AAN DE BESCHRIJVING VAN DE WIJNEN

Punt 2.1 van het productdossier (Parameters, drempelwaarden en toleranties) en de rubriek “Beschrijving van de wijn(en)” van het enig document.

Beschrijving en motivering

Aangezien roséwijn wordt opgenomen in de beschrijving van de wijnen, worden ook de analytische parameters voor deze wijn toegevoegd.

NIEUWE BESCHRIJVING:

2.1.9.

Roséwijn

effectief alcoholgehalte: minstens 12 % vol

totaal alcoholgehalte: minstens 12 % vol

totale zuurgraad: minstens 4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

gehalte aan vluchtige zuren: minder dan 16,7 mEq/l

totaal zwaveldioxide: minder dan 150 mg/l

restsuikers: minder dan 10 g/l, uitgedrukt in glucose

MOTIVERING

Omdat de consument om roséwijn vraagt, verzoeken wij om de wijziging van het productdossier zodat we roséwijn op de markt kunnen brengen.

Titel

TOEVOEGING VAN DE ORGANOLEPTISCHE KENMERKEN VAN DE ROSÉWIJN AAN DE BESCHRIJVING VAN DE WIJNEN

Punt 2.2 van het productdossier (Middels organoleptische analyse te bepalen kenmerken) en de rubriek “Beschrijving van de wijn(en)” van het enig document.

Beschrijving en motivering

Aangezien roséwijn wordt opgenomen in de beschrijving van de wijnen, worden ook de organoleptische kenmerken voor deze wijn toegevoegd.

NIEUWE BESCHRIJVING:

2.2.9.

Roséwijn

Visuele kenmerken: helder en glinsterend met felroze tinten.

Geurkenmerken: zuivere, intense aroma’s van rood fruit en aardbeien met geroosterde toetsen.

Smaakkenmerken: intense fruitige smaak met een goed evenwicht tussen zuurgraad en alcoholgehalte.

MOTIVERING

Omdat de consument om roséwijn vraagt, verzoeken wij om de wijziging van het productdossier zodat we roséwijn op de markt kunnen brengen.

Titel

TOEVOEGING VAN DE SPECIFIEKE OENOLOGISCHE PROCEDÉS VOOR ROSÉWIJN

Punt 3 van het productdossier (Specifieke oenologische procedés) en de rubriek “Specifieke oenologische procedés” van het enig document.

Beschrijving en motivering

Aangezien roséwijn wordt opgenomen in de beschrijving van de wijnen, worden de specifieke oenologische procedés voor de bereiding van deze wijn toegevoegd.

NIEUWE BESCHRIJVING:

3.4.6.

Roséwijn: assemblagewijn van de volgende rassen in wisselende verhoudingen: tempranillo, merlot, cabernet-sauvignon en syrah; of monocepagewijn van merlot, tempranillo, cabernet-sauvignon of syrah. In de eerste twee uur na de inkuiping vangt een statische koude bezinking aan, die 24 uur duurt. Na 24 uur wordt de zuivere most koud overgeheveld naar de gistingskuip. Bij een dichtheid van 1 015 wordt hij overgestoken om de gisting te voltooien en vervolgens gedurende minstens twee maanden op de moer te rijpen.

MOTIVERING

Zoals hierboven uiteengezet, verzoeken wij om de uitbreiding van het productdossier met deze nieuwe wijn, om in te spelen op de vraag van de consument.

ENIG DOCUMENT

1. Naam van het product

Finca Élez

2. Type geografische aanduiding

BOB — beschermde oorsprongsbenaming

3. Categorieën wijnbouwproducten

1

— Wijn

4. Beschrijving van de wijn(en)

Jonge chardonnay en jonge rode wijn

Chardonnay met een gele tot goudgele kleur van gemiddelde intensiteit. Intense geur; primaire aroma’s: fruitig en floraal. Goede balans tussen alcoholgehalte en zuurgraad.

Jonge rode wijn met een zeer intense kleur met paarse en rode tinten; intense primaire aroma’s met lange en ronde afdronk.

*

Het maximale totale alcoholgehalte mag de wettelijke limieten uit hoofde van de desbetreffende EU-wetgeving niet overschrijden.

**

Maximaal gehalte aan zwaveldioxide: 150 mg/l voor jonge chardonnay.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

11

Minimale totale zuurgraad

4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

15

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

130

Gedeeltelijk in het vat gegiste chardonnay en rode wijn “barrica”, “crianza” en “reserva”

Chardonnay met een gele tot goudgele kleur van gemiddelde intensiteit.

Intense aroma’s; complexe aroma’s; fruitige, florale en rijpingsaroma’s.

Lange afdronk; tanninestructuur die in balans is met de alcohol en de glycerine.

De gerijpte rode wijnen behouden een hoge kleurintensiteit, met paarse en rode tinten, die naarmate de rijping vordert, donkerrood of roodbruin worden. Intense aroma’s van fruit en zuivere rijpingsgeuren. Complex in de mond; aanwezigheid van tannines afkomstig van hout; goede tanninestructuur; lange, ronde afdronk.

*

Het maximale totale alcoholgehalte mag de wettelijke limieten uit hoofde van de desbetreffende EU-wetgeving niet overschrijden.

**

Maximaal gehalte aan zwaveldioxide: 150 mg/l voor gedeeltelijk in het vat gegiste chardonnay.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

11,5

Minimale totale zuurgraad

4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

15

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

130

Chardonnay

Helder en glanzend; gele tot goudgele kleur van gemiddelde intensiteit.

Fruitige, zoete en (niet overheersende) rijpingsaroma’s van gemiddelde tot hoge intensiteit.

Intense smaak; evenwicht tussen zuurgraad en suikergehalte.

*

Het maximale totale alcoholgehalte mag de wettelijke limieten uit hoofde van de desbetreffende EU-wetgeving niet overschrijden.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

12

Minimale totale zuurgraad

4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

15

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

180

Rode wijn “Gran Reserva”

Rode en roodbruine tinten. Intense aroma’s; uitgesproken rijpingsaroma’s en aroma’s van rijp fruit.

Tannines van hout; goede, niet-agressieve tanninestructuur.

*

Het maximale totale alcoholgehalte mag de wettelijke limieten uit hoofde van de desbetreffende EU-wetgeving niet overschrijden.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

12

Minimale totale zuurgraad

4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

16,7

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

130

Roséwijn

Helder en glinsterend met felroze tinten. Intense zuivere aroma’s van rood fruit en aardbeien; intense fruitige smaak met een goed evenwicht tussen zuurgraad en alcoholgehalte.

*

Het maximale totale alcoholgehalte mag de wettelijke limieten uit hoofde van de desbetreffende EU-wetgeving niet overschrijden.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

12

Minimale totale zuurgraad

4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

16,7

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

150

5. Wijnbereidingsprocedés

a. Specifieke oenologische procedés

Specifiek oenologisch procedé

Bij de persing mag ten hoogste 70 liter sap per 100 kg druiven worden verkregen. De persdruk moet minder dan 2 kg/cm2 bedragen.

Bij de chardonnaywijn blijft de most minstens twee uur in de maceratietank en bij de chardonnay “vendimia tardía” minstens vier uur. Homogenisering in het vat gedurende 24 tot 72 uur. Minstens 10 % moet worden gegist in eiken vaten van minder dan een jaar oud met een maximuminhoud van

500 liter. Daarna volgt een rustperiode van 2 tot 12 maanden op vat.

De rode wijnen ondergaan gedurende minstens 10 dagen een gisting/maceratie bij een temperatuur tussen 25 en 30 °C in het geval van “barrica” en “crianza” en gedurende minstens 15 dagen in het geval van “reserva” en “gran reserva”.

b. Maximumopbrengsten

Cabernet-sauvignon

9 000 kilogram druiven per hectare

Cabernet-sauvignon

66 hectoliter per hectare

Tempranillo

12 000 kilogram druiven per hectare

Tempranillo

88,80 hectoliter per hectare

Merlot

8 500 kilogram druiven per hectare

Merlot

62,90 hectoliter per hectare

Syrah

13 000 kilogram druiven per hectare

Syrah

96,20 hectoliter per hectare

Chardonnay

9 000 kilogram druiven per hectare

Chardonnay

66,60 hectoliter per hectare

6. Afgebakend geografisch gebied

Het wijndomein ligt in de gemeente El Bonillo in de provincie Albacete.

7. Voornaamste wijndruivenras(sen)

CABERNET SAUVIGNON

CHARDONNAY

TEMPRANILLO — CENCIBEL

8. Beschrijving van het (de) verband(en)

Het wijndomein ligt in een gebied op een hoogte van 1 080 m, met een continentaal klimaat met zeer droge lucht en een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht tijdens de rijpingsperiode. De bodem is een arme, stenige en goed afwaterende mergelbodem met een basische pH-waarde van ongeveer 8.

De wijnen vertonen een goede balans tussen zuurgraad en een relatief hoog alcoholgehalte, wat leidt tot frissere wijnen die beter geschikt voor rijping zijn. Het zijn bewaarwijnen met meer zure aroma’s van vers fruit en florale en minerale toetsen, die eerder continentaal dan mediterraans aandoen. Deze wijnen, met aroma’s van middelhoge tot hoge intensiteit, zijn elegant, evenwichtig en fris.

9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)

Rechtskader:

nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

aanvullende bepalingen betreffende etikettering

Beschrijving van de voorwaarde:

n.v.t.

Link naar het productdossier

http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/MOD-PLIEGO_FINCA_ELEZ_20200612-III.pdf


(1)PB L 9 van 11.1.2019, blz. 2.