Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2021/C 65/13
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2021/C 65/13
25.2.2021 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 65/36 |
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie
(2021/C 65/13)
Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).
MEDEDELING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING VAN EEN ENIG DOCUMENT
“FINCA ÉLEZ”
PDO-ES-A0053-AM03
Datum van mededeling: 16.11.2020
BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING
Titel
TOEVOEGING VAN DE ANALYTISCHE PARAMETERS VOOR ROSÉWIJN AAN DE BESCHRIJVING VAN DE WIJNEN
Punt 2.1 van het productdossier (Parameters, drempelwaarden en toleranties) en de rubriek “Beschrijving van de wijn(en)” van het enig document.
Beschrijving en motivering
Aangezien roséwijn wordt opgenomen in de beschrijving van de wijnen, worden ook de analytische parameters voor deze wijn toegevoegd.
NIEUWE BESCHRIJVING:
2.1.9. | Roséwijn
|
MOTIVERING
Omdat de consument om roséwijn vraagt, verzoeken wij om de wijziging van het productdossier zodat we roséwijn op de markt kunnen brengen.
Titel
TOEVOEGING VAN DE ORGANOLEPTISCHE KENMERKEN VAN DE ROSÉWIJN AAN DE BESCHRIJVING VAN DE WIJNEN
Punt 2.2 van het productdossier (Middels organoleptische analyse te bepalen kenmerken) en de rubriek “Beschrijving van de wijn(en)” van het enig document.
Beschrijving en motivering
Aangezien roséwijn wordt opgenomen in de beschrijving van de wijnen, worden ook de organoleptische kenmerken voor deze wijn toegevoegd.
NIEUWE BESCHRIJVING:
2.2.9. | Roséwijn
|
MOTIVERING
Omdat de consument om roséwijn vraagt, verzoeken wij om de wijziging van het productdossier zodat we roséwijn op de markt kunnen brengen.
Titel
TOEVOEGING VAN DE SPECIFIEKE OENOLOGISCHE PROCEDÉS VOOR ROSÉWIJN
Punt 3 van het productdossier (Specifieke oenologische procedés) en de rubriek “Specifieke oenologische procedés” van het enig document.
Beschrijving en motivering
Aangezien roséwijn wordt opgenomen in de beschrijving van de wijnen, worden de specifieke oenologische procedés voor de bereiding van deze wijn toegevoegd.
NIEUWE BESCHRIJVING:
3.4.6. | Roséwijn: assemblagewijn van de volgende rassen in wisselende verhoudingen: tempranillo, merlot, cabernet-sauvignon en syrah; of monocepagewijn van merlot, tempranillo, cabernet-sauvignon of syrah. In de eerste twee uur na de inkuiping vangt een statische koude bezinking aan, die 24 uur duurt. Na 24 uur wordt de zuivere most koud overgeheveld naar de gistingskuip. Bij een dichtheid van 1 015 wordt hij overgestoken om de gisting te voltooien en vervolgens gedurende minstens twee maanden op de moer te rijpen. |
MOTIVERING
Zoals hierboven uiteengezet, verzoeken wij om de uitbreiding van het productdossier met deze nieuwe wijn, om in te spelen op de vraag van de consument.
ENIG DOCUMENT
1. Naam van het product
Finca Élez
2. Type geografische aanduiding
BOB — beschermde oorsprongsbenaming
3. Categorieën wijnbouwproducten
1 | — Wijn |
4. Beschrijving van de wijn(en)
Jonge chardonnay en jonge rode wijn
Chardonnay met een gele tot goudgele kleur van gemiddelde intensiteit. Intense geur; primaire aroma’s: fruitig en floraal. Goede balans tussen alcoholgehalte en zuurgraad.
Jonge rode wijn met een zeer intense kleur met paarse en rode tinten; intense primaire aroma’s met lange en ronde afdronk.
* | Het maximale totale alcoholgehalte mag de wettelijke limieten uit hoofde van de desbetreffende EU-wetgeving niet overschrijden. |
** | Maximaal gehalte aan zwaveldioxide: 150 mg/l voor jonge chardonnay. |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 11 |
Minimale totale zuurgraad | 4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 15 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 130 |
Gedeeltelijk in het vat gegiste chardonnay en rode wijn “barrica”, “crianza” en “reserva”
Chardonnay met een gele tot goudgele kleur van gemiddelde intensiteit.
Intense aroma’s; complexe aroma’s; fruitige, florale en rijpingsaroma’s.
Lange afdronk; tanninestructuur die in balans is met de alcohol en de glycerine.
De gerijpte rode wijnen behouden een hoge kleurintensiteit, met paarse en rode tinten, die naarmate de rijping vordert, donkerrood of roodbruin worden. Intense aroma’s van fruit en zuivere rijpingsgeuren. Complex in de mond; aanwezigheid van tannines afkomstig van hout; goede tanninestructuur; lange, ronde afdronk.
* | Het maximale totale alcoholgehalte mag de wettelijke limieten uit hoofde van de desbetreffende EU-wetgeving niet overschrijden. |
** | Maximaal gehalte aan zwaveldioxide: 150 mg/l voor gedeeltelijk in het vat gegiste chardonnay. |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 11,5 |
Minimale totale zuurgraad | 4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 15 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 130 |
Chardonnay
Helder en glanzend; gele tot goudgele kleur van gemiddelde intensiteit.
Fruitige, zoete en (niet overheersende) rijpingsaroma’s van gemiddelde tot hoge intensiteit.
Intense smaak; evenwicht tussen zuurgraad en suikergehalte.
* | Het maximale totale alcoholgehalte mag de wettelijke limieten uit hoofde van de desbetreffende EU-wetgeving niet overschrijden. |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 12 |
Minimale totale zuurgraad | 4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 15 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 180 |
Rode wijn “Gran Reserva”
Rode en roodbruine tinten. Intense aroma’s; uitgesproken rijpingsaroma’s en aroma’s van rijp fruit.
Tannines van hout; goede, niet-agressieve tanninestructuur.
* | Het maximale totale alcoholgehalte mag de wettelijke limieten uit hoofde van de desbetreffende EU-wetgeving niet overschrijden. |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 12 |
Minimale totale zuurgraad | 4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 16,7 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 130 |
Roséwijn
Helder en glinsterend met felroze tinten. Intense zuivere aroma’s van rood fruit en aardbeien; intense fruitige smaak met een goed evenwicht tussen zuurgraad en alcoholgehalte.
* | Het maximale totale alcoholgehalte mag de wettelijke limieten uit hoofde van de desbetreffende EU-wetgeving niet overschrijden. |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 12 |
Minimale totale zuurgraad | 4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 16,7 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 150 |
5. Wijnbereidingsprocedés
a. Specifieke oenologische procedés
Specifiek oenologisch procedé
Bij de persing mag ten hoogste 70 liter sap per 100 kg druiven worden verkregen. De persdruk moet minder dan 2 kg/cm2 bedragen.
Bij de chardonnaywijn blijft de most minstens twee uur in de maceratietank en bij de chardonnay “vendimia tardía” minstens vier uur. Homogenisering in het vat gedurende 24 tot 72 uur. Minstens 10 % moet worden gegist in eiken vaten van minder dan een jaar oud met een maximuminhoud van
500 liter. Daarna volgt een rustperiode van 2 tot 12 maanden op vat.
De rode wijnen ondergaan gedurende minstens 10 dagen een gisting/maceratie bij een temperatuur tussen 25 en 30 °C in het geval van “barrica” en “crianza” en gedurende minstens 15 dagen in het geval van “reserva” en “gran reserva”.
b. Maximumopbrengsten
Cabernet-sauvignon
9 000 kilogram druiven per hectare
Cabernet-sauvignon
66 hectoliter per hectare
Tempranillo
12 000 kilogram druiven per hectare
Tempranillo
88,80 hectoliter per hectare
Merlot
8 500 kilogram druiven per hectare
Merlot
62,90 hectoliter per hectare
Syrah
13 000 kilogram druiven per hectare
Syrah
96,20 hectoliter per hectare
Chardonnay
9 000 kilogram druiven per hectare
Chardonnay
66,60 hectoliter per hectare
6. Afgebakend geografisch gebied
Het wijndomein ligt in de gemeente El Bonillo in de provincie Albacete.
7. Voornaamste wijndruivenras(sen)
CABERNET SAUVIGNON
CHARDONNAY
TEMPRANILLO — CENCIBEL
8. Beschrijving van het (de) verband(en)
Het wijndomein ligt in een gebied op een hoogte van 1 080 m, met een continentaal klimaat met zeer droge lucht en een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht tijdens de rijpingsperiode. De bodem is een arme, stenige en goed afwaterende mergelbodem met een basische pH-waarde van ongeveer 8.
De wijnen vertonen een goede balans tussen zuurgraad en een relatief hoog alcoholgehalte, wat leidt tot frissere wijnen die beter geschikt voor rijping zijn. Het zijn bewaarwijnen met meer zure aroma’s van vers fruit en florale en minerale toetsen, die eerder continentaal dan mediterraans aandoen. Deze wijnen, met aroma’s van middelhoge tot hoge intensiteit, zijn elegant, evenwichtig en fris.
9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)
Rechtskader:
nationale wetgeving
Soort aanvullende voorwaarde:
aanvullende bepalingen betreffende etikettering
Beschrijving van de voorwaarde:
n.v.t.
Link naar het productdossier
http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/MOD-PLIEGO_FINCA_ELEZ_20200612-III.pdf