Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2021/C 118/08
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2021/C 118/08
7.4.2021 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 118/74 |
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie
(2021/C 118/08)
Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).
MEDEDELING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING VAN EEN ENIG DOCUMENT
“TORO”
PDO-ES-A0886-AM04
Datum van mededeling: 11.1.2021
BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING
1. Wijziging van de organoleptische kenmerken per soort wijn
BESCHRIJVING
De organoleptische beschrijving van de beschermde wijnen wordt gewijzigd.
Deze wijziging heeft betrekking op punt 2, b), van het productdossier en op punt 4 van het enig document.
Soort wijziging: STANDAARDWIJZIGING (wijziging van het enig document). Deze wijziging is een zodanige aanpassing van de organoleptische kenmerken dat ze bij een sensorisch onderzoek beter kunnen worden beoordeeld. Ze leidt niet tot een wezenlijke verandering van het product, dat de kenmerken en het profiel die in het deel over het verband zijn beschreven en uit het samenspel van natuurlijke en menselijke factoren voortvloeien, behoudt. Derhalve wordt geoordeeld dat deze wijziging niet onder een van de categorieën van artikel 14, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 valt.
REDENEN
Als gevolg van de invoering van de norm UNE-EN-ISO 17065 voor certificeringswerkzaamheden (de Raad van Toezicht wordt momenteel geaccrediteerd) moet de organoleptische beschrijving van de beschermde wijnen zodanig worden gewijzigd dat de kenmerken ervan kunnen worden gekoppeld aan descriptoren die kunnen worden beoordeeld door een testpanel dat voldoet aan de in norm UNE-EN-ISO 17025 neergelegde criteria.
2. Wijziging van de productievoorwaarden voor de wijn (oenologische procedés: beperkingen met betrekking tot de wijnbereiding)
BESCHRIJVING
De minimumpercentages voor de druivenrassen in de witte en rode wijnen worden aangepast.
Deze wijziging heeft betrekking op punt 3, c), van het productdossier en op punt 5, a), van het enig document.
Het gaat om een standaardwijziging (wijziging van het enig document), aangezien deze aanpassing van de rassenlijst geen wijziging inhoudt van de essentiële kenmerken van het product (de BOB-wijn “Toro”), die voortvloeien uit een combinatie van natuurlijke en menselijke factoren. Aangezien de wijziging geen afbreuk doet aan het verband, wordt geoordeeld dat deze wijziging niet onder een van de categorieën van artikel 14, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 valt.
REDENEN
De minimumpercentages voor de druivenrassen in de witte en rode wijnen moeten worden gewijzigd om ze aan te passen aan de nieuwe wijnbereidingstechnieken en aan de voorkeuren van de markt, alsook om de nieuw toegevoegde secundaire rassen in aanmerking te nemen.
3. Verhoging van de maximumopbrengst per hectare van het ras tinta de toro van 6 000 naar 7 500 kg per hectare
BESCHRIJVING
De maximumopbrengst per hectare van het druivenras tinta de toro wordt verhoogd.
Deze wijziging heeft betrekking op punt 5 van het productdossier en op punt 5, b), van het enig document.
Deze wijziging, waarbij het enig document wordt aangepast, wordt als een standaardwijziging beschouwd omdat het beschermde product niet substantieel wordt gewijzigd. Dit product behoudt immers de kenmerken en het profiel die zijn omschreven in het deel over het verband en die voortvloeien uit het samenspel tussen natuurlijke en menselijke factoren. Derhalve wordt geoordeeld dat deze wijziging niet onder een van de categorieën van artikel 14, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 valt.
REDENEN
Momenteel beschikt de BOB “Toro” over 5 226 ha wijngaarden met het ras tinta de toro, waarvan 1 543 ha of 29,5 % in leivorm. Een aantal rassen — zoals tinta de toro — zijn zeer vruchtbaar en leveren de gewenste opbrengst met behulp van de dubbele cordonsnoei, die de meest gebruikte leivorm is bij de BOB “Toro”.
De vooruitgang in de moderne wijnbouw heeft bovendien geleid tot hogere productieopbrengsten (kg/ha) zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit van de grondstof. In het specifieke geval van het druivenras tinta de toro lag de in het productdossier van de BOB “Toro” bedoelde maximumopbrengst beduidend lager dan de gemiddelde opbrengsten die in het gebied en in de omliggende gebieden worden behaald. Deze situatie bracht de nettomarge van de wijnproducenten en bijgevolg de winstgevendheid van de wijngaarden in gevaar. Om die reden wordt een verhoging van 6 000 kg/ha naar 7 500 kg/ha voorgesteld.
4. Vaststelling van de maximumopbrengst per hectare voor de secundaire rassen albillo real en moscatel de grano menudo
BESCHRIJVING
De maximumopbrengst per hectare wordt vastgesteld voor de nieuwe rassen die aan het productdossier worden toegevoegd.
Deze wijziging heeft betrekking op punt 5 van het productdossier en op punt 5, b), van het enig document.
Deze wijziging, waarbij het enig document wordt aangepast, wordt als een standaardwijziging beschouwd omdat het beschermde product niet substantieel wordt gewijzigd. Dit product behoudt immers de kenmerken en het profiel die zijn omschreven in het deel over het verband en die voortvloeien uit het samenspel tussen natuurlijke en menselijke factoren. Derhalve wordt geoordeeld dat deze wijziging niet onder een van de categorieën van artikel 14, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 valt.
REDENEN
Door de opname van de rassen albillo real en moscatel de grano menudo als secundaire wijndruivenrassen moet de maximumopbrengst (in kilogram per hectare en in hectoliter per hectare) worden vastgesteld. De grenswaarden om een optimale kwaliteit te bereiken zijn vastgesteld op basis van technische studies.
5. Toevoeging van de secundaire rassen: albillo real en moscatel de grano menudo
BESCHRIJVING
Er worden twee nieuwe rassen opgenomen die geschikt zijn voor de bereiding van wijn met de BOB “Toro”.
Deze wijziging heeft betrekking op de punten 6 en 7.a.2 van het productdossier, maar is niet van invloed op het enig document, aangezien deze rassen als secundair worden beschouwd.
Ze moet als een standaardwijziging worden beschouwd, zonder wijziging van het enig document, aangezien de toevoeging van deze twee rassen het onderscheidende karakter van de wijnen van de BOB “Toro” niet wijzigt, maar juist beter tot uiting brengt. Aangezien het verband niet wordt gewijzigd (enkel de formulering ervan, waarbij de rassen worden genoemd bij de menselijke factoren), wordt geoordeeld dat deze wijziging niet onder een van de categorieën van artikel 14, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 valt.
REDENEN
Het gaat om twee rassen die van oudsher deel uitmaken van de rassenlijst van het gebied. De gemiddelde leeftijd van de wijngaarden in dit gebied is meer dan 50 jaar. Destijds werden de twee rassen in kwestie niet opgenomen om redenen die verband hielden met het beheer (grotere gevoeligheid voor voorjaarsvorst en bepaalde plagen, lagere opbrengst enz.) en niet met de kwaliteit. Daardoor is rassenmateriaal verloren gegaan. Bij de analyse van de wijnen die met deze rassen zijn bereid, is gebleken dat het onderscheidende karakter van de wijnen met de BOB “Toro” behouden blijft en dat deze rassen resulteren in oenologische kwaliteitskenmerken die niet verloren mogen gaan.
ENIG DOCUMENT
1. Naam van het product
Toro
2. Type geografische aanduiding
BOB — beschermde oorsprongsbenaming
3. Categorieën wijnbouwproducten
1 | — Wijn |
4. Beschrijving van de wijn(en)
Wijn — wit en rosé
Witte wijnen:
Uiterlijk: lichtgeel tot goudgeel van kleur, zonder zwevende deeltjes. |
Geur: zuiver, fruitige en/of florale en/of kruidachtige aroma’s met een gemiddelde tot middelhoge intensiteit. |
Smaak: dunne body, middellange tot lange persistentie, gemiddelde tot middelhoge zuurgraad en een goede balans tussen alcoholgehalte en zuurgraad. |
In het vat gerijpte witte wijnen:
Uiterlijk: lichtgeel tot goudgeel van kleur, zonder zwevende deeltjes. |
Geur: zuiver, fruitige en/of florale en/of kruidachtige aroma’s, tertiaire aroma’s die eigen zijn aan de rijping op vaten. Gemiddelde tot middelhoge intensiteit. |
Smaak: middellange tot lange persistentie, zuurte en body in de mond (middelhoog), tertiaire aroma’s van het hout die in balans zijn. |
Roséwijnen:
Uiterlijk: lichtroze tot zalmroze kleur, zonder zwevende deeltjes. |
Geur: zuiver, aroma’s van verse (niet-rijpe) rode of zwarte vruchten, gemiddelde tot middelhoge intensiteit. |
Smaak: dunne body, middellange tot lange persistentie, gemiddelde tot middelhoge zuurgraad en een goede balans tussen alcoholgehalte en zuurgraad. |
(*) | Als het restsuikergehalte van de wijnen 5 gram/liter of meer bedraagt, mogen ze een maximaal gehalte aan zwaveldioxide van 250 milligram/liter bevatten. |
De in dit deel bepaalde fysisch-chemische kenmerken moeten in ieder geval voldoen aan de in de EU-regelgeving vastgestelde grenswaarden.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 11 |
Minimale totale zuurgraad | 3,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 18 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 200 |
Wijn — rood
Jonge rode wijnen:
Wat de visuele kenmerken betreft, hebben deze wijnen een kersenrode tot robijnrode kleur, zonder zwevende deeltjes. |
De neus wordt gekenmerkt door zuivere aroma’s van rood en/of zwart fruit van gemiddelde tot middelhoge intensiteit. |
In de mond hebben deze wijnen een gemiddelde tot volle body, een gemiddelde tot middellange persistentie en balans tussen alcoholgehalte en zuurgraad. |
Op vat gerijpte rode wijnen (met inbegrip van de wijnen met de aanduiding “roble”, “crianza”, “reserva” en “gran reserva”):
Wat de visuele kenmerken betreft, hebben deze wijnen een kersenrode tot roodbruine kleur, zonder zwevende deeltjes. |
De neus wordt gekenmerkt door zuivere aroma’s van rood en/of zwart en/of rijp fruit van gemiddelde intensiteit. Daarnaast ook tertiaire aroma’s die eigen zijn aan de rijping op vaten en die naargelang van de duur van de rijping een gemiddelde tot middelhoge intensiteit vertonen. |
In de mond: gemiddelde tot volle body en gemiddelde tot lange persistentie, in balans. |
De in dit deel bepaalde fysisch-chemische kenmerken moeten in ieder geval voldoen aan de in de EU-regelgeving vastgestelde grenswaarden.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 12,5 |
Minimale totale zuurgraad | 3,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 20 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 150 |
5. Wijnbereidingsprocedés
a. Specifieke oenologische procedés
Specifiek oenologisch procedé
— | Minimaal potentieel alcoholgehalte van de druiven: 10,5 % vol. |
— | Maximale extractieopbrengst: 72 liter per 100 kg druiven. |
Beperking met betrekking tot de wijnbereiding:
De witte wijnen worden uitsluitend bereid uit witte druivenrassen (malvasía castellana, verdejo, moscatel de grano menudo en albillo real).
De roséwijnen worden bereid uit de toegestane blauwe en witte rassen (primaire en secundaire rassen).
De rode wijnen worden uitsluitend bereid uit de rassen tinta de toro en garnacha tinta. Er worden slechts twee soorten rode wijn geproduceerd: rode wijn met ten minste 85 % garnacha tinta en rode wijn met ten minste 75 % tinta de toro.
Teeltmethode
— | Minimale beplantingsdichtheid: 500 wijnstokken/hectare. |
— | De wijnstokken worden geleid in gobelet- of spaliervorm. |
— | Gemengde aanplant waarbij niet elk ras afzonderlijk kan worden geoogst, is verboden. |
b. Maximumopbrengsten
Garnacha tinta, malvasía castellana (doña blanca), verdejo, albillo real en moscatel de grano menudo:
9 000 kilogram druiven per hectare
64,80 hectoliter per hectare
Tinta de toro:
7 500 kilogram druiven per hectare
54,00 hectoliter per hectare
6. Afgebakend geografisch gebied
Het geografische gebied van de BOB “Toro” ligt in het uiterste westen van de regio Castilië en León, ten zuidoosten van de provincie Zamora, en omvat een deel van de natuurgebieden Tierra del Vino, Valle del Guareña en Tierra de Toro. Het grenst aan de vlakten van Tierra del Pan en Tierra de Campos en beslaat 62 000 hectare.
Het omvat de volgende gemeenten:
in de provincie Zamora: Argujillo, La Bóveda de Toro, Morales de Toro, El Pego, Peleagonzalo, El Piñero, San Miguel de la Ribera, Sanzoles, Toro, Valdefinjas, Venialbo en Villabuena del Puente; |
in de provincie Valladolid: San Román de Hornija, Villafranca del Duero, de kavels van Villaester de Arriba en Villaester de Abajo en de gemeente Pedrosa del Rey. |
7. Voornaamste wijndruivenras(sen)
DOÑA BLANCA — MALVASÍA CASTELLANA |
TEMPRANILLO — TINTA DE TORO |
VERDEJO |
8. Beschrijving van het (de) verband(en)
De klimatologische omstandigheden (extreme koude in de winter, een hoog aantal uren zonneschijn en extreme temperaturen) beperken de productiviteit van de wijnstok. De verschillende bodemsoorten zijn van het type zandige leem (aanplant van het druivenras afhankelijk van het bodemtype), hebben een neutrale pH-waarde en bevatten weinig organisch materiaal, waardoor de wijnbouwers gebruikmaken van bodemverbeteraars. Zowel deze klimatologische omstandigheden als de bodemtypes zijn bepalend voor de aroma’s, de structuur en het hoge alcoholgehalte van de wijnen. Bovendien leidt het hoge ijzergehalte van de bodem in combinatie met de toepassing van het gobelet-leisysteem en de hoge leeftijd van de wijngaarden tot de opmerkelijk hoge hoeveelheid kleurstoffen die deze wijnen bevatten.
9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)
Rechtskader:
nationale wetgeving
Soort aanvullende voorwaarde:
verpakking in het afgebakende geografische gebied
Beschrijving van de voorwaarde:
Tot het wijnbereidingsproces behoren ook het bottelen en de daaropvolgende rijping van de wijnen. Daarom kunnen de in het productdossier beschreven organoleptische en fysisch-chemische kenmerken alleen worden gewaarborgd als alle behandelingen van de wijn in het productiegebied plaatsvinden. Het bottelen van de wijnen met de BOB “Toro” is een van de factoren die van cruciaal belang zijn om de in het productdossier vermelde kenmerken te verkrijgen. Daarom, en met het oog op de waarborging van de kwaliteit en oorsprong en met het oog op de controle gebeurt de botteling in de wijnhuizen bij de bottelarijen die in het productiegebied zijn gevestigd.
Rechtskader:
nationale wetgeving
Soort aanvullende voorwaarde:
aanvullende bepalingen betreffende etikettering
Beschrijving van de voorwaarde:
De traditionele aanduiding “OORSPRONGSBENAMING” mag op de etikettering worden gebruikt in plaats van “BESCHERMDE OORSPRONGSBENAMING”.
Op de etikettering van de wijnen mogen de vermeldingen “ROBLE” en “FERMENTADO EN BARRICA” worden gebruikt. Voor de rode wijnen mogen de traditionele aanduidingen “CRIANZA”, “RESERVA” en “GRAN RESERVA” worden gebruikt, op voorwaarde dat is voldaan aan de in de geldende wetgeving vastgelegde voorwaarden.
Link naar het productdossier
www.itacyl.es/documents/20143/342640/PPta+Mod+PCC+DO+TORO+Rev+3_CCa.docx/1f718e2c-e77b-c3dd-471c-38cb0bba6e49?