Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen 2021/C 132/09
Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen 2021/C 132/09
15.4.2021 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 132/12 |
Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen
(2021/C 132/09)
Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) uiterlijk drie maanden na deze bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.
ENIG DOCUMENT
“Sel de Camargue”/“Fleur de sel de Camargue”
EU-nr.: PGI-FR-02443 — 5.12.2018
BOB ( ) BGA (X)
1. Naam
“Sel de Camargue”/“Fleur de sel de Camargue”
2. Lidstaat of derde land
Frankrijk
3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel
3.1. Productcategorie
Categorie 2.6 — Zout
3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is
Zowel “Sel de Camargue” als “Fleur de sel de Camargue” is zeezout dat afkomstig is van de natuurlijke verdamping van het zeewater en uitsluitend onder invloed van de zon en de wind kristalliseert.
Zowel “Sel de Camargue” als “Fleur de sel de Camargue” bevat meer dan 97 % NaCl (in de droge stof) en is wit door het zeer lage gehalte aan onoplosbare stoffen.
“Sel de Camargue” bestaat in verschillende vormen:
— | “fijn”, waarbij 90 % van de kristallen een korrelgrootte van ten hoogste 0,9 mm hebben, en met een gehalte aan onoplosbare stoffen van ten hoogste 500 ppm en een vochtgehalte van ten hoogste 0,05 %; |
— | “grof”, waarbij 90 % van de kristallen een korrelgrootte van ten minste 0,9 mm hebben, en met een gehalte aan onoplosbare stoffen van ten hoogste 500 ppm en een vochtgehalte van ten hoogste 0,05 %; |
— | “grof gecentrifugeerd”, waarbij 90 % van de kristallen een korrelgrootte van ten minste 0,4 mm hebben, en met een gehalte aan onoplosbare stoffen van ten hoogste 500 ppm en een vochtgehalte van ten hoogste 2,8 %; |
— | “ruw”, waarbij 90 % van de kristallen een korrelgrootte van ten minste 0,9 mm hebben, en met een gehalte aan onoplosbare stoffen van ten hoogste 700 ppm en een vochtgehalte van ten hoogste 5 %; |
— | geen enkele vorm van behandeling (behalve drogen) is toegestaan. |
“Fleur de sel de Camargue” heeft de volgende kenmerken:
— | een korrelgrootte van ten hoogste 5 mm; |
— | een gehalte aan onoplosbare stoffen van ten hoogste 600 ppm; |
— | geen vreemde stoffen van meer dan 3 mm; |
— | een vochtgehalte van minder dan 4 %; |
— | een stortgewicht van ten hoogste 0,90; |
— | geen enkele vorm van behandeling (behalve drogen) is toegestaan. |
3.3. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)
—
3.4. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden
De volgende activiteiten worden uitgevoerd in het geografische gebied:
— | oppompen op zee; |
— | het opgepompte water naar de zoutpannen leiden; |
— | de pekel naar de kristallisatiepannen leiden; |
— | de oogst; |
— | de primaire opslag (in zoutheuvels of bigbags). |
3.5. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst
—
3.6. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst
—
4. Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied
De afbakening van het productiegebied van “Sel de Camargue”/“Fleur de sel de Camargue” berust op criteria die verband houden met het bodemklimaat en op klimatologische en historische criteria.
Dit geografische gebied bestrijkt:
— | drie gemeenten in het departement Gard: Aigues-Mortes, Le-Grau-du-Roi en Saint-Laurent-d’Aigouze; |
— | één gemeente in het departement Bouches-du-Rhône: Les-Saintes-Maries-de-la-Mer. |
De grenzen van het gebied zijn fysieke of natuurlijke grenzen, zoals kanalen en de Middellandse Zee.
5. Verband met het geografische gebied
Het verband met het geografische gebied van “Sel de Camargue”/“Fleur de sel de Camargue” berust op de faam en de specifieke kwaliteit van het zout.
“Sel de Camargue” en “Fleur de sel de Camargue” zijn uitsluitend afkomstig uit het geografische gebied, dat zich in Petite Camargue bevindt. De zouttuin waar het zout wordt gewonnen, strekt zich binnen het geografische gebied van 18 000 hectare uit over 8 500 ha ongerept land, waar de zoutwinners het zeewater door de zoutpannen leiden.
Het mediterrane klimaat in het geografische gebied bevordert met zijn hete zomers en winden uit het noorden en noordwesten de kristallisatie van het zout en de specifieke oogstmethoden (vorming van een “zoutkoek” en jaarlijkse oogst). De productie vindt plaats door het zeewater in opeenvolgende bassins (zoutpannen) geleidelijk te concentreren door natuurlijke verdamping onder invloed van zon en wind, totdat het zout in de kristallisatiepannen neerslaat.
De klimaat- en bodemkenmerken zijn bepalend voor de productie en de oogstmethoden.
Het geografische gebied, dat in een regio met een mediterraan klimaat is gelegen, geniet immers veel zonuren en hoge temperaturen in de zomer, wat leidt tot een overvloedige zoutproductie, die regelmatiger is dan aan de Atlantische kust. “Sel de Camargue” wordt overigens geproduceerd op losse, zanderige gronden die van nature aanwezig zijn in de kristallisatiepannen. De zandgronden waarover het zeewater wordt geleid en de regelmatige verversing van het water resulteren in pekel met zeer weinig onoplosbaar materiaal, hetgeen tot uiting komt in de witte kleur van zowel “Sel de Camargue” als “Fleur de sel de Camargue”. De witte kleur is kenmerkend voor deze producten.
De productie van “Sel de Camargue” in de zoutpannen van Aigues-Mortes, die achtereenvolgens “Salin de Peccais” — naar de Romeinse “ingenieur” belast met de organisatie van de zoutproductie — en “Salin du Roi” werden genoemd, gaat terug tot de middeleeuwen.
“Sel de Camargue” en “Fleur de sel de Camargue” hebben hun specificiteit te danken aan hun extreem witte kleur. “Sel de Camargue” en “Fleur de sel de Camargue” zijn ook bekend om hun hoge NaCl-gehalte (> 97 %). Dat gehalte is te verklaren door de snelle verdamping in de kristallisatiepannen en aan het lage gehalte onoplosbaar materiaal, die verband houden met de geografische omgeving. Die kenmerken zijn namelijk toe te schrijven aan de hoge temperaturen en aan de zandgronden in de kristallisatiepannen.
Door de kristallisatie van het zout in grote kristallen (met een diameter van maximaal 1 à 2 cm) ontstaat een zoutlaag met een dikte van ten minste 4 à 5 cm. Die zoutlaag kan dan worden geoogst.
De productie wordt gestimuleerd door de zon en de wind. De hoge zomertemperaturen leiden tot verdamping en concentratie en aldus tot een hoog productieniveau. De kenmerken van de natuurlijke omgeving zijn eveneens bepalend voor de oogstmethoden. Aangezien de kristallisatiepannen in de Camargue groot zijn, is de werking van de wind van cruciaal belang voor de vlotte oogst van “Sel de Camargue” en “Fleur de sel de Camargue”. De productie varieert dus van jaar tot jaar naargelang van de klimaatomstandigheden.
“Fleur de sel de Camargue” ontstaat in de zomer, wanneer er geen wind meer is en miljoenen zoutkristallen worden gevormd op het wateroppervlak. Het verschil tussen de temperaturen overdag en ’s nachts zorgt voor kristallisatie van de pekel.
Vervolgens daalt de mistralwind neer op de grote vlakten van de kristallisatiepannen en blaast de gekristalliseerde fleur de sel aan de oppervlakte naar de rand, waar zij zich opstapelt en in de oorspronkelijke pekel valt. De fleur de sel, die zich nog in zijn oorspronkelijke verzadigde pekel bevindt, lost niet op en de harde, dikke zoutlaag onderaan voorkomt dat de fleur de sel in contact komt met de zandgrond, waardoor zij zeer zuiver is.
“Fleur de sel de Camargue” is zeer fijn, want de snelle verdamping als gevolg van de weersomstandigheden werkt de vorming van kleine kristallen in de hand.
“Sel de Camargue” en “Fleur de sel de Camargue” zijn alom bekend door hun specifieke fysieke en chemische kenmerken.
De faam van “Sel de Camargue” gaat terug tot de 17e eeuw, onder meer dankzij de ambassadeur van Sardinië, die zout uit de Camargue kocht en dankzij de kaas van Roquefort, waar “Sel de Camargue” sinds 1753 wordt gebruikt voor het zouten van de kaas. Die faam geniet het zout tot op de dag van vandaag. Sinds 1995 worden “Sel de Camargue” en “Fleur de sel de Camargue” onder de aandacht gebracht door de restauranthouders.
Vermaarde chefs zoals de gebroeders Pourcel, Roger Merlin of Michel Kayser, die streekgerechten bereiden, bedenken recepten op basis van erkende streekproducten, waaronder “Sel de Camargue” en “Fleur de sel de Camargue” (bron:Cuisine en Duo, les frères Pourcel, 1999; Saveurs salées de la Méditerranée, éditions Gallimard e.a.).
Sinds de jaren 1990 promoten gastronomische naslagwerken en toeristische gidsen “Sel de Camargue” en “Fleur de sel de Camargue” bij het grote publiek, waardoor de toeristische activiteiten in Aigues-Mortes, en met name een bezoek aan de zoutpannen (meer dan 100 000 bezoekers per jaar), sterk zijn toegenomen. Als voorbeeld kan de publicatie van “Camargue, fleur de sel” door de uitgeverij Gallimard in 1999 worden aangehaald, of het tijdschrift “France Aéro”, dat in 2001 een heel artikel wijdt aan de zoutwinning in de Camargue en meer bepaald aan “Fleur de sel de Camargue”. Daarnaast staat in het weekblad “La semaine de Nîmes” in 2001 het volgende te lezen: “In de keuken doet fleur de sel uit de Camargue wonderen voor gerechten in een zoutkorst. Haar zuivere smaak verheft een eenvoudig spiegelei of rauwe groente tot een voortreffelijk niveau. [...] Zij maakt van elke schotel een heerlijk gerecht.”
De belangstelling voor “Sel de Camargue” en “Fleur de sel de Camargue” blijkt uit de verschijning van regionale en nationale persartikelen (Midi-Libre, L’Alsace, La Marseillaise, La Gazette, La Provence, Le Figaro, Le Point, Les Echos) en de uitzending van televisiereportages (France Télévision, TF1, Arte, BFM) sinds de jaren 1990 tot op heden.
Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier
(artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)
https://extranet.inao.gouv.fr/fichier/CDC-SelFdsCamargVNov2020.pdf