Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2021/C 248/07
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2021/C 248/07
25.6.2021 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 248/8 |
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie
(2021/C 248/07)
Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).
MEDEDELING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING VAN EEN ENIG DOCUMENT
“Condado de Huelva”
PDO-ES-A1485-AM03
Datum van mededeling: 16 april 2021
BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING
1. Verwijzing naar beschermde naam (Rubriek A van het productdossier)
De betreffende paragraaf is vereenvoudigd door het schrappen van onnodige informatie.
Motivering:
In deze rubriek moet worden aangegeven dat de beschermde naam de naam van de oorsprongsbenaming is. Deze rubriek is niet bedoeld om hierin de verschillende beschermde typen wijn te vermelden.
2. Beschrijving van de wijnen (rubriek B van het productdossier en punt 4 van het enig document)
De verschillende typen wijn zijn anders geordend door ze onder te brengen in de categorieën 1 en 3 genoemd in deel II van bijlage VII bij Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad (2).
Aan de “Generoso”-wijnen zijn de wijnen van het type “Amontillado” toegevoegd, die al vielen onder de eerste regeling inzake de BOB “Condado de Huelva”, zoals gepubliceerd in Boletín Oficial del Estado, nr. 14, van 16 januari 1964, alsook de roséwijnen die al jaren in Condado de Huelva worden geproduceerd, die van hoge kwaliteit zijn en steeds meer aftrek bij consumenten vinden.
In Condado de Huelva wordt van oudsher sporadisch wijn van het type “Palo Cortado” geproduceerd. Dit wijntype wordt al sinds het begin van de wijnbouw gemaakt met biologisch gerijpte “Fino”-wijnen die tijdens het rijpingsproces hun flor kwijtraken. Als gevolg daarvan wordt er opnieuw wijnalcohol aan toegevoegd en worden ze bestemd voor een oxidatieve rijping die vergelijkbaar is met die van wijnen van het type “Oloroso”. Ze hebben echter andere organoleptische kenmerken dan laatstgenoemde.
De wijnen van het type “Moscatel”, “Dulce” en “Pedro Ximénez” zijn anders gerangschikt en voor een beter begrip opgenomen in de subcategorie “Vinos de Licor Dulces” (zoete likeurwijn) op grond van hun suikergehalte.
In het schema van analytische kenmerken zijn de nieuwe typen wijnen en hun chemische kenmerken opgenomen. Ook is de opbouw van het schema verbeterd en is het schema inzichtelijker gemaakt.
Evenzo is op grond van de harmonisering van de traditionele aanduiding “Oloroso” met de overige Andalusische oorsprongsbenamingen het minimaal alcoholgehalte herzien naar 16 % vol.
Door de invoering van de norm UNE-EN-ISO 17065 moest de organoleptische beschrijving van de beschermde wijnen zodanig worden gewijzigd dat de kenmerken van die wijnen aan concrete descriptoren kunnen worden gekoppeld, zodat een betere zintuiglijke beoordeling mogelijk is.
3. Correctie met betrekking tot maximale extractieopbrengst (rubriek C van het productdossier en punt 5 van het enig document)
Er is een fout gecorrigeerd die is terug te vinden in meerdere, achtereenvolgende wijzigingen van het productdossier. Het betreft de vervanging van het woord “mosto” (most) door “vino” (wijn). Deze correctie is rechtens noodzakelijk omdat feitelijk niet de most, maar de wijn wordt bedoeld. In voorgaande versies werd onder “mosto” de jonge wijn verstaan. Dit is overeenkomstig de regeling inzake de BOB “Condado de Huelva” zoals goedgekeurd bij ministerieel besluit van 16 februari 1999.
4. Vereisten voor de rijping van “Generoso”- en “Generoso de licor”-wijnen (rubriek C.3.2. van het productdossier)
Als objectieve methode voor het bepalen van de rijpingsduur is het berekenen van de gemiddelde leeftijd van de wijn toegevoegd. Ook wordt het “añadas”-systeem genoemd als de traditionele methode voor de rijping van deze wijnen.
5. Vereisten voor de rijping van witte, rode en roséwijnen (rubriek C.3.3. van het productdossier)
Deze paragraaf is zodanig gewijzigd dat de onderscheidende kenmerken van witte, rode en roséwijnen beter tot uitdrukking komen.
6. Actualisering van de verwijzingen naar aanvullende producten die worden gebruikt (rubriek C.5. van het productdossier)
De verwijzingen naar regelgeving zijn geactualiseerd en het product “neutrale alcohol uit wijnbouwproducten” is toegevoegd.
7. Paragraaf waarin het afgebakende geografische gebied wordt beschreven (rubriek D van het productdossier en punt 6 van het enig document)
De beperking met betrekking tot het geografische gebied waarbinnen de “Generoso”- en “Generoso de licor”-wijnen worden bereid, is geschrapt. Het rijpingsgebied van deze wijnen verschilde van het productiegebied van de druiven.
8. Wijziging van de maximumopbrengst per hectare (rubriek E van het productdossier en punt 5.2 van het enig document)
De opbrengst is afhankelijk van het aantal aangeplante wijnstokken, het aantal trossen per wijnstok en het volume van die trossen. De verschillende druivenrassen gedragen zich niet op dezelfde wijze. Het relatieve bladoppervlak bepaalt het aantal en gewicht van de trossen. Ook moet rekening worden gehouden met het belang van fotosynthese, die in sterke mate het suikergehalte van de bessen bepaalt.
De laatste jaren worden de wijngaarden in Condado de Huelva omgevormd en geherstructureerd. Daarbij wordt overal een wijze van beplanting toegepast waarbij de afstand tussen de rijen 3 meter en tussen de wijnstokken in eenzelfde rij 1,5 meter is. Ook zien we dat oude wijngaarden waarin de wijnstokken in gobeletvorm groeien, worden gerooid om deze te vervangen door wijngaarden met stokken in spaliervorm. De spaliermethode heeft voordelen met betrekking tot de opbrengst van de wijngaard en levert kwaliteitswijn op.
De wijnbouwer neemt gedurende het jaar door de jaren heen beslissingen die bepalend zijn voor de opbrengst van zijn wijngaard, welke afhankelijk is van zowel onveranderlijke als variabele factoren. Hij beschikt over verschillende middelen voor het sturen van de vegetatieve ontwikkeling van de planten, zoals snoeien, scheuten toppen en ontbladeren.
Evenwicht in de wijngaard draagt ertoe bij dat de vruchten tot volle rijpheid komen en de juiste concentratie bereiken van kleur, aroma’s, suikers, pH, zuren, polyfenolen en andere elementen die belangrijk zijn voor het maken van een kwaliteitswijn.
De beste wijnbouwers sturen de ontwikkeling van het loof zo dat een goede ruimtelijke verdeling van de bladeren wordt gerealiseerd. Daardoor wordt het zonlicht optimaal gevangen en kan de druif zich goed ontwikkelen, wat een betere kwaliteit wijn oplevert.
Studies die in de loop van de jaren zijn uitgevoerd, hebben uitgewezen dat een opbrengst van 8 kg per wijnstok van het ras zalema voor een wijngaard met 2 200 stokken per hectare, de volgende fysisch-chemische waarden geeft: tussen 11 en 12 graden baumé, een totale zuurgraad tussen 3,5 en 4,5 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur, een pH van 3,75 en een gluconzuurindex van minder dan 0,5. Met deze gemiddelde waarden, verkregen door metingen gedurende vele oogstjaren, wordt wijn van uitstekende kwaliteit verkregen.
9. Opname van nieuwe druivenrassen (rubriek F van het productdossier en punt 7 van het enig document)
Er worden twee nieuwe witte rassen opgenomen: verdejo en moscatel de grano menudo. Deze rassen worden in het onder de BOB vallende gebied al jaren geteeld, met uitstekende resultaten en een hoge acceptatiegraad. Hiervan kunnen wijnen worden gemaakt met een profiel dat typerend is voor de beschermde wijnen. De toevoeging van deze rassen leidt niet tot een wezenlijke verandering in de kenmerken van het eindproduct.
10. Opname van kleinere geografische eenheid (rubriek H.4 van het productdossier en punt 9 van het enig document)
Er wordt voorzien in de mogelijkheid om op de etikettering van de wijnen naar de kleinere geografische eenheid “Parque Nacional de Doñana” te verwijzen, overeenkomstig artikel 55 van Verordening (EU) 2019/33.
ENIG DOCUMENT
1. Naam van het product
Condado de Huelva
2. Type geografische aanduiding
BOB – Beschermde oorsprongsbenaming
3. Categorieën wijnbouwproducten
1. | Wijn |
3. | Likeurwijn |
4. Beschrijving van de wijn(en)
1. Witte wijn
KORTE TEKSTUELE BESCHRIJVING
— | “Joven”: bleekgeel tot bleekgoud van kleur. Fruitige aroma’s, zoals van groene appel, en florale aroma’s. Waarneembare zuurte in de mond. |
— | “Condado de Huelva”: strogeel tot oud goud van kleur. Fruitige aroma’s, zoals van steenvruchten. Waarneembare zuurte in de mond. |
— | “Tradicional”: strogeel tot goudkleurig. Fruitige aroma’s, zoals van steenvruchten. Licht zuur in de mond. |
* | Indien er geen grenswaarde is vermeld, geldt de grenswaarde zoals vastgelegd in de toepasselijke EU-wetgeving. |
** | Voor witte wijn van het type “Condado de Huelva” kunnen, afhankelijk van het suikergehalte, de volgende aanduidingen worden gebruikt: “seco” wanneer het suikergehalte 4 g/l of minder bedraagt; “semi-seco” wanneer het suikergehalte meer dan 4 g/l en minder dan 12 g/l bedraagt; “semidulce” wanneer het suikergehalte 12 g/l of meer bedraagt maar minder dan 45 g/l; “dulce” wanneer het suikergehalte 45 g/l of meer bedraagt. |
*** | Witte wijnen van het type “Joven” en “Tradicional” hebben een suikergehalte van minder dan 5 g/l. |
ALGEMENE ANALYSTISCHE KENMERKEN
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)
—
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)
10
Minimale totale zuurgraad
In milli-equivalent per liter
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)
—
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)
—
2. Rode wijn en roséwijn
KORTE TEKSTUELE BESCHRIJVING
kerskleurig tot bruinrood. Intens aroma van fruit, soms met licht tot duidelijk waarneembare kruidige aroma’s. Intense smaak, waarneembare zuurte, met waarneembare astringentie en dichtheid.
lichtroze tot roodachtig roze van kleur, fruitige en florale aroma’s en intense smaak met licht waarneembare zuurte, bitterheid en astringentie.
* | Indien er geen grenswaarde is vermeld, geldt de grenswaarde zoals vastgelegd in de toepasselijke EU-wetgeving. |
** | Afhankelijk van het suikergehalte kunnen de volgende aanduidingen worden gebruikt: “seco” wanneer het suikergehalte 4 g/l of minder bedraagt; “semi-seco” wanneer het suikergehalte meer dan 4 g/l en minder dan 12 g/l bedraagt; “semidulce” wanneer het suikergehalte 12 g/l of meer bedraagt maar minder dan 45 g/l; “dulce” wanneer het suikergehalte 45 g/l of meer bedraagt. |
*** | Het minimaal effectief alcoholgehalte voor wijnen met de vermelding “Joven”, “Roble” en “Crianza” is 11 % vol en voor wijnen met de vermelding “Reserva” en “Gran reserva”, 12 % vol. |
ALGEMENE ANALYSTISCHE KENMERKEN
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)
—
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)
11
Minimale totale zuurgraad
In milli-equivalent per liter
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)
—
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)
—
3. “Generoso”-wijn
KORTE TEKSTUELE BESCHRIJVING
— | “Condado Pálido o Fino”: strogeel tot oud goud van kleur. Aroma’s die typisch zijn voor crianza-wijnen, zoals aroma van gist. Lichtbitter en zilt. |
— | “Condado Viejo u Oloroso”: oud goud tot donkermahonie van kleur. Aroma’s van gedroogd fruit en hout, die typisch zijn voor oxidatief gerijpte wijn, soms met noten van vernis. Lange afdronk met soms een iets vettige smaak. |
— | “Amontillado”: goud- tot mahoniekleurig. Aroma van gedroogd fruit, met aan het einde een houtaroma dat het gevolg is van de dubbele rijping (biologisch en oxidatief). Licht zurig en bitter van smaak met een lange afdronk. |
— | “Palo Cortado”: kastanje- tot mahoniekleurig. Met aroma’s van gedroogd fruit en hout. Zeer intens van smaak met een lange afdronk. |
* | Indien er geen grenswaarde is vermeld, geldt de grenswaarde zoals vastgelegd in de toepasselijke EU-wetgeving. |
** | Wijnen van het type “Condado Pálido o Fino” hebben een gehalte aan reducerende suikers van minder dan 5 g/l. |
*** | Wijnen van het type “Condado Viejo u Oloroso”, “Amontillado” en “Palo Cortado” mogen als gevolg van de concentratieprocessen die tijdens de oxidatieve rijping plaatsvinden, een gehalte aan reducerende suikers van maximaal 9 g/l hebben, mits het totale suikergehalte, uitgedrukt in g/l wijnsteenzuur, niet meer dan 2 g/l minder is dan het gehalte aan reducerende suikers. |
**** | Het effectief alcoholgehalte voor wijnen van het type “Condado Pálido o Fino” bedraagt tussen 15 en 17 % vol. |
ALGEMENE ANALYSTISCHE KENMERKEN
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)
—
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)
16
Minimale totale zuurgraad
In milli-equivalent per liter
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)
—
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)
—
4. “Generoso de licor”-wijn
KORTE TEKSTUELE BESCHRIJVING
— | “Pale Dry”: bleekgeel tot goudkleurig. Middelmatig intens gistaroma. Krachtig in de mond, rijk van smaak, zoet tot halfzoet. |
— | “Pale Cream”: strogeel tot oud goud van kleur. Aroma’s die typisch zijn voor biologisch gerijpte wijnen, zoals aroma van gist. |
— | “Médium”: ambergeel tot donkermahonie van kleur. Aroma dat typisch is voor crianza-wijnen, soms met aroma’s van de ingedroogde druiven. |
— | “Cream”: oud goud tot donkermahonie van kleur. Aroma dat typisch is voor crianza-wijnen, soms met aroma’s van de ingedroogde druiven. Compact in de mond. |
* | Indien er geen grenswaarde is vermeld, geldt de grenswaarde zoals vastgelegd in de toepasselijke EU-wetgeving. |
** | Gehalte aan gereduceerde suikers in g/l: “Pale Dry”, 5-45; “Pale Cream”, 45-115; “Médium”, 5-115; “Cream” 115-140. |
ALGEMENE ANALYSTISCHE KENMERKEN
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)
—
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)
15
Minimale totale zuurgraad
In milli-equivalent per liter
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)
—
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)
—
5. Zoete likeurwijn
KORTE TEKSTUELE BESCHRIJVING
— | “Dulce”: uiterlijk: goudkleurig tot donkermahonie. Met fruitige aroma’s. Compact in de mond. |
— | “Pedro Ximénez”: mahonie tot donkermahonie of gitzwart van kleur. Aroma’s van de ingedroogde druiven, soms met tonen van druivenstelen. Heel compact in de mond. |
— | “Moscatel”: ambergeel tot donkermahonie van kleur. Met aroma’s die eigen zijn aan de druif, zoals florale of fruitige toetsen, soms met aroma’s van de ingedroogde druiven. Licht zuur en compact in de mond. |
— | “Mistela”: goudkleurig tot donkermahonie. Fruitige aroma’s. Compact in de mond. |
* | Indien er geen grenswaarde is vermeld, geldt de grenswaarde zoals vastgelegd in de toepasselijke EU-wetgeving. |
** | Gehalte aan gereduceerde suikers in g/l: meer dan 45 voor “Dulce” en meer dan 150 voor “Pedro Ximenez”, “Moscatel” en “Mistela”. |
ALGEMENE ANALYSTISCHE KENMERKEN
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)
—
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)
15
Minimale totale zuurgraad
—
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)
—
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)
—
5. Wijnbereidingsprocedés
5.1. Specifieke oenologische procedés
1.
Het productiegebied is het geografische gebied waarbinnen zich de geregistreerde wijngaarden met albariza-, zand- en kleibodems bevinden. Na de vinificatie worden de wijnen bestemd voor biologische of oxidatieve rijping. Dat gebeurt volgens een dynamisch systeem, dat criaderas y soleras-systeem wordt genoemd, of een statisch systeem, dat añadas-systeem wordt genoemd.
Bij biologische rijping, onder flor, vormt zich op het blootgestelde oppervlak van de wijn een drijvende gistlaag. Bij oxidatieve rijping oudert de wijn door de inwerking van zuurstof. Een ander procedé dat wordt gebruikt, is cabeceo (blending), waarbij verschillende wijnen worden gemengd of gecombineerd of deze wijnen met andere producten worden gemengd of gecombineerd.
2.
De druk die wordt uitgeoefend voor de extractie van de most mag niet resulteren in een opbrengst van meer dan 70 liter wijn per 100 kg geoogste druiven.
Bij de productie van “Pedro Ximénez” en “Moscatel” mogen geconcentreerde most en droge wijn (“seco”) van de rassen zalema, palomino fino, listán uit Condado de Huelva en garrido fino worden gebruikt, mits deze tezamen niet meer dan 30 % van het totale eindproduct uitmaken en het aandeel droge wijn van deze rassen niet meer dan 15 % van het totale product uitmaakt. Rijping gebeurt in vaten en/of tonnen met een maximumcapaciteit van 1 000 liter voor witte en 330 liter voor rode wijnen.
3.
Er mogen alleen milieuvriendelijke teeltwijzen worden gebruikt. Er moet met name op worden gelet dat bodem en water niet worden verontreinigd. De plantdichtheid bedraagt minimaal 1 950 en maximaal 4 000 stokken per hectare. Toegestane snoeimethoden zijn vrije methoden als gobeletsnoei en/of ondersteunde methoden, zoals Guyot-snoei, dubbele Guyot-snoei of cordonsnoei. Gemengde wijngaarden kunnen alleen bij de toezichtsraad (Consejo Regulador) worden ingeschreven als druiven van verschillende rassen strikt gescheiden worden geoogst.
5.2. Maximumopbrengsten
1. Zalema
18 000 kg druiven per hectare
2. Overige toegestane rassen
12 000 kg druiven per hectare
6. Afgebakend geografisch gebied
Het productie- en rijpingsgebied van de wijnen die onder de BOB “Condado de Huelva” vallen, bestaat uit wijnbouwgronden en -percelen in de gemeenten Almonte, Beas, Bollullos Par del Condado, Bonares, Chucena, Gibraleón, Hinojos, La Palma del Condado, Lucena del Puerto, Manzanilla, Moguer, Niebla, Palos de la Frontera, Rociana del Condado, San Juan del Puerto, Trigueros, Villalba del Alcor en Villarrasa, allemaal in de provincie Huelva.
7. Voornaamste wijndruivenras(sen)
CABERNET FRANC |
CABERNET SAUVIGNON |
CHARDONNAY |
COLOMBARD |
GARRIDO FINO |
LISTAN DEL CONDADO |
MERLOT |
MOSCATEL DE ALEJANDRÍA |
MOSCATEL DE GRANO MENUDO |
PALOMINO FINO |
PEDRO XIMENEZ |
SAUVIGNON BLANC |
SYRAH |
TEMPRANILLO |
VERDEJO |
ZALEMA |
8. Beschrijving van het (de) verband(en)
Verband
Deze BOB heeft betrekking op het bekken van de Guadalquivir, met vlakke en licht golvende terreinen. Het gebied heeft een Middellandse Zeeklimaat, hoewel de open ligging ten opzichte van de Atlantische Oceaan, die wordt versterkt door de topografische situatie, elementen van een Atlantisch klimaat bijdraagt. Deze omstandigheden zijn, samen met de nabijheid van het nationaal park Doñana en de traditionele expertise die in het gebied aanwezig is, van invloed op de wijnsoorten die er worden geproduceerd. Likeurwijnen, waaronder “Generoso”-wijnen, rijpen volgens het traditionele criaderas y soleras-systeem of een statistisch systeem, waarbij het gebruik van eikenhouten vaten en/of tonnen essentieel is voor de kwaliteit van de wijn. De architectuur en het beheer van de wijnkelder zorgen voor een optimaal microklimaat voor rijping.
9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)
Rechtskader:
Nationale wetgeving
Soort aanvullende voorwaarde:
Aanvullende bepalingen betreffende etikettering
Beschrijving van de voorwaarde:
Op de etikettering van gebottelde wijnen en verpakkingen moet duidelijk de naam van de BOB – “Condado de Huelva” – staan vermeld, alsook de andere wettelijk voorgeschreven informatie. Daarnaast kan op de etikettering van de beschermde wijnen overeenkomstig artikel 120, lid 1, punt g), van Verordening (EU) nr. 1308/2013 facultatief de naam worden vermeld van een geografische eenheid die kleiner of groter is dan het gebied dat aan de oorsprongsbenaming ten grondslag ligt, waarbij de gemeenten die binnen het productiegebied liggen, als een kleinere geografische eenheid worden beschouwd en Andalusië als een grotere geografische eenheid. Evenzo mag op de etikettering van wijnen die geproduceerd worden in Almonte, Hinojos, Bollullos Par del Condado, Rociana del Condado, Bonares, Lucena del Puerto, Palos de la Frontera en Moguer, worden verwezen naar de kleinere geografische eenheid “Parque Nacional de Doñana”.
Link naar het productdossier
https://juntadeandalucia.es/export/drupaljda/PC_Condado_modificado_2.pdf
(1)PB L 9 van 11.1.2019, blz. 2.
(2) Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (PB L 347 van 20.12.2013, blz. 671).