Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2021/C 284/08
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2021/C 284/08
16.7.2021 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 284/29 |
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie
(2021/C 284/08)
Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 (1) van de Commissie
MEDEDELING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING DIE GEVOLGEN HEEFT VOOR HET ENIG DOCUMENT
“Moulis/Moulis-en-Médoc”
PDO-FR-A0731-AM02
DATUM VAN MEDEDELING: 7 MEI 2021
BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING
1. Geografisch gebied
Het geografisch gebied is gewijzigd naar aanleiding van afbakeningswerkzaamheden waarbij de gemeente Arcins uit het geografisch gebied is geschrapt.
Voorts is de lijst van gemeenten bijgewerkt overeenkomstig de officiële geografische code.
Punt 6 van het enig document wordt gewijzigd.
2. Afgebakend perceelgebied
De datum van 18 november 2020 is toegevoegd aan de lijst van vergaderingen van het bevoegde nationale comité dat de afbakening van het perceelgebied heeft goedgekeurd.
Met deze wijziging wordt de datum toegevoegd waarop de bevoegde nationale autoriteit een wijziging van het afgebakende perceelgebied binnen het geografische productiegebied heeft goedgekeurd. Met de afbakening van het perceelgebied wordt bepaald welke percelen binnen het geografische productiegebied geschikt zijn voor de productie van de betrokken beschermde oorsprongsbenaming.
Deze wijzigingen hebben geen gevolgen voor het enig document.
3. Gebied in de onmiddellijke nabijheid
De lijst van gemeenten van het gebied in de onmiddellijke nabijheid is bijgewerkt op basis van de officiële geografische code.
Punt 9 van het enig document wordt gewijzigd.
4. Verkeer tussen erkende entrepothouders
In hoofdstuk I, punt IX, 5, wordt punt b met betrekking tot de datum van het in verkeer brengen van de wijnen tussen erkende entrepothouders geschrapt.
Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.
5. Verband met het geografische gebied
Om rekening te houden met de schrapping van de gemeente Arcins is het verband herzien door middel van de volgende toevoeging: “De in 2020 goedgekeurde werkzaamheden voor de bijwerking van de afbakening hebben geleid tot de schrapping van de gemeente Arcins.”
Punt 8 van het enig document wordt gewijzigd.
6. Verwijzingen naar de controlestructuur
De formulering van de verwijzing naar de controlestructuur is herzien om die in overeenstemming te brengen met de andere productdossiers voor oorsprongsbenamingen. Deze wijziging is louter redactioneel.
Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.
ENIG DOCUMENT
1. naam/namen
Moulis
Moulis-en-Médoc
2. Type geografische aanduiding
BOB – beschermde oorsprongsbenaming
3. Categorieën wijnbouwproducten
1. | Wijn |
4. Beschrijving van de wijn(en)
Niet-mousserende rode wijnen
KORTE BESCHRIJVING
De wijnen hebben een minimaal natuurlijk alcoholvolumegehalte van 11 % en het totale alcoholvolumegehalte van de wijnen mag na verrijking niet meer dan 13,5 % bedragen.
Alle in de handel gebrachte partijen wijn vertonen:
— | een appelzuurgehalte van hoogstens 0,3 gram per liter; |
— | een gehalte aan fermenteerbare suikers (glucose en fructose) van hoogstens 2 gram per liter; |
— | voor onverpakte wijn een gehalte aan vluchtige zuren van hoogstens 13,26 meq/l, oftewel 0,79 gram per liter uitgedrukt in azijnzuur, tot en met 31 juli van het jaar dat volgt op het jaar van de oogst, en van hoogstens 16,33 meq/l, oftewel 0,98 gram per liter uitgedrukt in azijnzuur, na deze datum. |
Het totaalgehalte aan zuren en het totaalgehalte aan zwaveldioxide komen overeen met de in de Europese regelgeving vastgestelde gehalten. De wijnen zijn zowel fijn als rond omdat ze dikwijls zijn bereid op basis van merlot N, voornamelijk in combinatie met cabernet-sauvignon N. De druivenrassen petit verdot N en cabernet franc N, en minder vaak cot N en carmenère N, zorgen voor complexiteit. De wijnen bereiken hun volle smaak na zeven tot tien jaar veroudering dankzij een goede tanninestructuur. Typerend voor deze wijnen zijn vaak de intense kleur, het verfijnde bouquet, de complexe en krachtige aromatische nuances en de lange afdronk.
De wijnen die op grindbodems worden geproduceerd, zijn over het algemeen verfijnd, krachtig en complex. De klei-kalksteenbodems leveren een wijn op die iets voller is dan op grindbodems geproduceerde wijnen. De wijnen zijn geschikt om te ouderen. In elk geval worden de wijnen ten minste tot 1 juni opgevoed.
ALGEMENE ANALYTISCHE KENMERKEN
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimale totale zuurgraad | |
Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) |
5. Wijnbereidingsprocedés
5.1. Specifieke oenologische procedés
1. Oenologische procedés
Specifiek oenologisch procedé
Subtractieve verrijkingstechnieken zijn toegestaan tot een maximale concentratie van 15 %.
Het totale alcoholvolumegehalte van de wijnen mag na verrijking niet hoger zijn dan 13,5 %.
Naast de bovengenoemde bepalingen moeten de wijnen, wat oenologische procedés betreft, voldoen aan de verplichtingen die zijn vastgesteld op Europees niveau en in het wetboek landbouw en zeevisserij.
2. Teeltwijze
a) Beplantingsdichtheid
De minimale beplantingsdichtheid bedraagt 7 000 wijnstokken per hectare.
De afstand tussen de rijen van deze wijngaarden mag niet meer dan 1,50 meter bedragen en tussen de wijnstokken in eenzelfde rij moet er een tussenruimte van minstens 0,80 meter zijn.
b) Snoeiregels
Er wordt op zijn laatst gesnoeid wanneer de bladeren zich hebben ontvouwen (Lorenz-fase 9) met de volgende technieken:
— | korte snoei en hoge snoei, met per wijnstok 2 vruchttakken met maximaal 5 ogen per tak voor de rassen cabernet-sauvignon N, cot N (malbec), merlot N en petit verdot N, en maximaal 7 ogen per vruchttak voor de rassen cabernet franc N en carmenère N. Vervangingsscheuten worden ingekort tot op 2 ogen; |
— | korte snoei tot 2 cordons of in waaiervorm tot 4 armen. |
In elk geval mag een wijnstok niet meer dan 12 ogen hebben.
c) Irrigatie
Irrigatie gedurende het groeiseizoen van de wijnstok kan worden toegestaan overeenkomstig de bepalingen van het wetboek landbouw en zeevisserij.
5.2. Maximumopbrengsten
63 hectoliter per hectare
6. Afgebakend geografisch gebied
De druivenoogst, de vinificatie, de bereiding en de opvoeding van de wijn vinden op basis van de officiële geografische code van 25 maart 2020 plaats op het grondgebied van de gemeente Moulis in het departement Gironde en op de percelen die zijn vermeld in bijlage 1 bij het productdossier voor de volgende gemeenten: Castelnau-de-Médoc, Lamarque en Listrac-Médoc.
7. Voornaamste wijndruivenras(sen)
Cabernet franc N
Cabernet-Sauvignon N
Carmenère N
Cot N – Malbec
Merlot N
Petit Verdot N
8. Beschrijving van het (de) verband(en)
8.1. Beschrijving van de natuurlijke factoren die bijdragen tot het verband
Het geografische gebied van de oorsprongsbenaming “Moulis” ligt in het centrale deel van het schiereiland Médoc, halverwege tussen Margaux en Saint-Julien, en strekt zich uit over een smalle strook van twaalf kilometer lang die loodrecht ten opzichte van het estuarium van de Gironde loopt. Het gebied van deze oorsprongsbenaming is het meest westelijke van de “gemeentelijke” oorsprongsbenamingen in de Médoc en heeft geen directe toegang tot het estuarium.
Ondanks het overwegend Atlantische klimaat kent deze streek gematigdere seizoensschommelingen en neerslaghoeveelheden. Deze gunstige klimatologische factoren zijn toe te schrijven aan het warmte-effect van de Atlantische Oceaan en de Gironde. De neerslag valt over het hele jaar verspreid. Aan het eind van de zomer variëren de oceaanstoringen vanuit het westen echter van jaar tot jaar: doordat sommige jaren worden gekenmerkt door najaarsdepressies met veel regen, en andere jaren door warme en zeer zonnige nazomers, heeft elk wijnjaar een eigen karakter.
Het grondgebied van de gemeente Moulis-en-Médoc bestaat uit zacht glooiende hellingen die zich van oost naar west uitstrekken over een strook van zo’n twaalf kilometer. De gemeente wordt in het noorden begrensd door de gemeente Listrac-Médoc en in het zuiden door het beekdal van de Ayguebelle en de Tiquetorte gescheiden van de gemeente Avensan.
In de loop van de mariene ontwikkelingen van het tertiair vormden zich opeenvolgende klei- en kalksteenhoudende lagen waaruit massieve banken ontstonden. Tijdens het kwartair, waarin ijstijden en gematigde interstadialen elkaar afwisselden, bestond de aanvoer van rivieren uit morene, grind, zand en slib. Na de omkering van het reliëf ten gevolge van erosie zijn de overblijfselen van deze afzettingen heuvels geworden die bestaan uit grind, of glaciaal grind, waarvan de grootte kan variëren van kleine kiezels tot grote keien, en dat in opeenvolgende terrassen is afgezet.
Zo worden in het noordoostelijke deel van de gemeente de grindhoudende heuveltoppen uit de Günz-ijstijd onderling verbonden door zandige en grindhoudende bodems, die rusten op de ondergrond van klei en kalksteen. Deze heuveltoppen grenzen in het westen aan klei- en mergelbodems die zich uitstrekken tot het zuiden van het dorp. In het zuiden van de gemeente wordt de bodem overwegend klei- en kalksteenhoudend. Ten westen van het dorp Bouqueyran komt plaatselijk het grind van het hoogterras aan het oppervlak. Vanaf dat punt verloopt het terrein steeds minder heuvelachtig en wordt het gekenmerkt door de aanwezigheid van colluviaal zand en vervolgens Landes-zand. Het hele grondgebied van de gemeente wordt doorsneden door smalle, glooiende, vochtige dalen waar zich zandig colluvium ophoopt. Door de diversiteit van de aangetroffen bodems zeggen specialisten dat “Moulis” een “geweldig concentraat van de wijnstreek Médoc is”.
Het landschap van de wijnstreek van Moulis-en-Médoc heeft dus licht glooiende heuvels, ligt op een hoogte tussen 20 en 30 meter, en is opgebouwd rond de departementale weg nummer 5, die de dorpskern van de gemeente van oost naar west verbindt met de verschillende gehuchten waar de belangrijkste wijnbouwbedrijven zich bevinden. De vochtige dalen bestaan als heide- of bosgebied. In het westen, voorbij het gehucht Bouqueyran, liggen de beboste heiden van Fonréaud, die niet voor de wijnbouw worden gebruikt en die de overgang vormen naar het bos van de “Landes girondines”.
Het geografische productiegebied van de gecontroleerde oorsprongsbenaming “Moulis” omvat het grondgebied van de gemeente Moulis-en-Médoc, alsmede een deel van de gemeenten Castelnau-de-Médoc, Lamarque en Listrac-Médoc.
Het is aangetoond dat al sinds de oudheid wijn wordt verbouwd in dit gebied, dat wordt gekenmerkt door polycultuur in de vorm van latifundia (grote landbouwgronden). In het gebied zijn drie Gallo-Romeinse nederzettingen ontdekt. Het was in deze periode dat de beroemde druivensoort vitis biturica, de voorouder van de cabernets, werd aangeplant.
Tijdens de middeleeuwen was de Médoc de graanschuur van Bordeaux. Hiervan getuigt de aanwezigheid van talrijke korenmolens. Moulis dankt zijn naam aan het Franse woord “moulin” (molen). De ontwikkeling van het wijnbouwgebied begon in de 13e eeuw onder impuls van de feodale eigenaars en een religieuze gemeenschap waarvan het bestaan en het belang worden aangetoond door de plaatselijke kerk in romaanse bouwstijl. In die tijd hadden de landbouwers geen belangstelling voor het “schrale” grind, dat als hinderlijk gesteente werd beschouwd (“mauvais cailloux”, de oorsprong van de naam van de plaats Maucaillou), omdat het ongeschikt was voor de graanteelt. Pas later werd ingezien dat de wijnstok de enige plant was die op dergelijke bodems uitzonderlijke resultaten kan opleveren. De ligging van de wijngaarden getuigt van het historische belang ervan: “ Son vignoble est sans doute l’un des plus anciens du Médoc ” (De wijngaarden aldaar zijn ongetwijfeld een van de oudste van de Médoc”) (Bordeaux et ses Vins, C. Féret, M.H. Lemay, 1991). Reeds in de 14e en 15e eeuw werden wijnstokken landinwaarts aangeplant in plaats van langs de oevers van het estuarium. De wijnbouwers uit die tijd vermeden liever de schadelijke effecten van de vochtigheid van de rivier en de mist, die verrotting in de hand werkten en hun wijngaarden decimeerden.
8.2. Beschrijving van de menselijke factoren die bijdragen tot het verband
De faam van de Moulis-wijnen heeft zich pas echt gevestigd in de tweede helft van de 19e eeuw, in het kielzog van de grote wijnen van de Haut-Médoc, dankzij het vrijhandelsbeleid van het Tweede Keizerrijk en de bevoorrechte relatie tussen Napoleon III en koningin Victoria. De kooplieden van Bordeaux, die hun fortuin hadden gemaakt in de handel met de eilanden, investeerden in Moulis. Aan het eind van de 19e eeuw bereikten de wijngaarden van de gemeente een hoogtepunt met een oppervlakte van 1 500 hectare, voordat ze te lijden kregen van fylloxera. Aan het begin van de 20e eeuw werden de voorwaarden voor het op de markt brengen van Moulis-en-Médoc-wijnen bepaald door de handel in Bordeaux. De benaming “Moulis” is ontstaan uit de handelspraktijken van de eigenaars die een deel van hun productie rechtstreeks aan particulieren verkochten. Het was in dit distributiekanaal dat de vermelding “Moulis” voor het eerst opdook. De oprichting van de vakvereniging van Moulis in 1936 en vervolgens de erkenning van de gecontroleerde oorsprongsbenaming bij het decreet van 14 mei 1938, versterkten de aanspraken van de producenten. Het decreet van deze oorsprongsbenaming werd op 4 januari 1939 gewijzigd zodat bepaalde percelen van de gemeenten Arcins, Avensan, Castelnau-de-Médoc, Cussac-Fort-Médoc, Lamarque en Listrac-Médoc op grond van oude gebruiken aanspraak konden maken op de oorsprongsbenaming “Moulis”. Aangezien de productiepraktijken in de gemeenten Avensan en Cussac-Fort-Médoc sindsdien snel zijn verdwenen, werden deze twee gemeenten uit het geografisch gebied geschrapt. De in 2020 goedgekeurde werkzaamheden voor de bijwerking van de afbakening hebben geleid tot de schrapping van de gemeente Arcins.
“Moulis” is de kleinste van de gemeentelijke oorsprongsbenamingen. De huidige wijngaard beslaat 634 hectare en vertegenwoordigt ongeveer 4 % van de wijngaarden in de Médoc. Deze wijngaard wordt geëxploiteerd door een vijftigtal eigenaars.
8.3. Informatie over de kwaliteit en de kenmerken van het product
In het wijnbouwgebied van de oorsprongsbenaming “Moulis” wordt gemiddeld 25 000 hectoliter niet-mousserende rode wijn geproduceerd.
Vanaf de eerste jaren zijn de wijnen van “Moulis” zowel fijn als rond, omdat ze dikwijls worden bereid op basis van merlot N, voornamelijk in combinatie met cabernet-sauvignon N. De druivenrassen petit verdot N en cabernet franc N, en minder vaak cot N en carmenère N, zorgen voor complexiteit. De wijnen bereiken hun volle smaak na zeven tot tien jaar rijping dankzij een goede tanninestructuur. Vaak typerend voor deze wijnen zijn de intense kleur, het verfijnde bouquet, de complexe en krachtige aromatische nuances en de lange afdronk.
De wijnen van “Moulis” die op grindbodems worden geproduceerd, zijn over het algemeen verfijnd, krachtig en complex. De klei-kalksteenbodems leveren een wijn op die iets voller is dan op grindbodems geproduceerde wijnen. Er wordt gezegd dat de wijnen “vol geestkracht en vitaliteit” zijn en tegelijk geschikt zijn om te laten rijpen. In elk geval worden de wijnen ten minste zes maanden opgevoed.
8.4. Causale interacties
Binnen het perceelgebied vindt geen productie plaats op hydromorfe bodems, diepe kleigronden die tijdelijk waterverzadiging van de oppervlaktelagen veroorzaken en gronden die bestaan uit humushoudend zwart zand zonder helling, vaak rustend op een laag van verharde ijzerconcreties die plaatselijk bekend staan als “alios”. Evenmin vindt binnen het perceelgebied productie plaats op de laagste punten van dalwegen, de onderste gedeelten van concave percelen en de aan beken grenzende gebieden waar in het voorjaar koude lucht kan samenkomen, met het risico van vorst en vertraagde rijping tot gevolg. Ten slotte worden gebieden die niet geschikt zijn voor de wijnbouw, zoals houtopstand, of die niet langer geschikt zijn voor de wijnbouw, zoals verstedelijkte gebieden en (in gebruik zijnde of opgevulde) steengroeven, niet in het productiegebied opgenomen.
Van de in het productiegebied opgenomen percelen zijn de grindhoudende heuveltoppen in het noordoosten bijzonder geschikt voor de teelt van cabernet-sauvignon N. In het midden van de gemeente zijn de klei-kalksteenbodems zeer gunstig voor merlot N, en in het westen beschikt het grind van het hoogterras over de nodige kwaliteiten voor de ontwikkeling van de twee belangrijkste druivenrassen.
Deze diversiteit vereist een selectief wijngaardbeheer. De beplantingsdichtheid is vastgesteld op ten minste 7 000 wijnstokken per hectare. De opbrengst wordt gecontroleerd en is beperkt tot maximaal 57 hectoliter per hectare. Bovendien wordt het maximale aantal ogen dat bij de snoei volgens de gekozen methode wordt behouden, beperkt tot 12 en wordt de maximale gemiddelde belasting van het perceel vastgesteld op 9 500 kg per hectare, d.w.z. maximaal 14 trossen per wijnstok.
9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)
Rechtskader:
Nationale wetgeving
Soort aanvullende voorwaarde:
Afwijking betreffende de productie in het afgebakende geografische gebied
Beschrijving van de voorwaarde:
Het gebied in de onmiddellijke nabijheid waarin de wijnen bij wijze van uitzondering mogen worden bereid, bestaat uit het grondgebied van de volgende gemeenten van het departement Gironde, op basis van de officiële geografische code van 25 maart 2020:
Arcins, Arsac, Avensan, Blanquefort, Castelnau-de-Médoc, Cissac-Médoc, Cussac-Fort-Médoc, Labarde, Lamarque, Ludon-Médoc, Macau, Margaux-Cantenac, Listrac-Médoc, Parempuyre, Pauillac, Le Pian-Médoc, Saint-Estèphe, Saint-Julien-Beychevelle, Saint-Laurent-Médoc, Saint-Sauveur, Saint-Seurin-de-Cadourne, Soussans, Le Taillan-Médoc en Vertheuil.
Rechtskader:
Nationale wetgeving
Soort aanvullende voorwaarde:
Afwijking betreffende de productie in het afgebakende geografische gebied
Beschrijving van de voorwaarde:
Het gebied in de onmiddellijke nabijheid waar bij wijze van uitzondering de bereiding en de opvoeding van de wijnen mag plaatsvinden, bestaat uit het grondgebied van de volgende gemeenten van het departement Gironde, op basis van de officiële geografische code van 25 maart 2020:
Abzac, Aillas, Ambarès-et-Lagrave, Ambès, Anglade, Arbanats, Arcins, Arsac, Les Artigues-de-Lussac, Artigues-près-Bordeaux, Arveyres, Asques, Aubiac, Auriolles, Auros, Avensan, Ayguemorte-les-Graves, Bagas, Baigneaux, Barie, Baron, Barsac, Bassanne, Bassens, Baurech, Bayas, Bayon-sur-Gironde, Bazas, Beautiran, Bégadan, Bègles, Béguey, Bellebat, Bellefond, Belvès-de-Castillon, Bernos-Beaulac, Berson, Berthez, Beychac-et-Caillau, Bieujac, Les Billaux, Birac, Blaignac, Blaignan-Prignac, Blanquefort, Blasimon, Blaye, Blésignac, Bommes, Bonnetan, Bonzac, Bordeaux, Bossugan, Bouliac, Bourdelles, Bourg, Le Bouscat, Branne, Brannens, Braud-et-Saint-Louis, La Brède, Brouqueyran, Bruges, Budos, Cabanac-et-Villagrains, Cabara, Cadarsac, Cadaujac, Cadillac, Cadillac-en-Fronsadais, Camarsac, Cambes, Camblanes-et-Meynac, Camiac-et-Saint-Denis, Camiran, Camps-sur-l’Isle, Campugnan, Canéjan, Capian, Caplong, Carbon-Blanc, Cardan, Carignan-de-Bordeaux, Cars, Cartelègue, Casseuil, Castelmoron-d’Albret, Castelnau-de-Médoc, Castelviel, Castets et Castillon, Castillon-la-Bataille, Castres-Gironde, Caudrot, Caumont, Cauvignac, Cavignac, Cazats, Cazaugitat, Cénac, Cenon, Cérons, Cessac, Cestas, Cézac, Chamadelle, Cissac-Médoc, Civrac-de-Blaye, Civrac-de-Dordogne, Civrac-en-Médoc, Cleyrac, Coimères, Coirac, Comps, Coubeyrac, Couquèques, Courpiac, Cours-de-Monségur, Cours-les-Bains, Coutras, Coutures, Créon, Croignon, Cubnezais, Cubzac-les-Ponts, Cudos, Cursan, Cussac-Fort-Médoc, Daignac, Dardenac, Daubèze, Dieulivol, Donnezac, Donzac, Doulezon, Les Eglisottes-et-Chalaures, Escoussans, Espiet, Les Esseintes, Etauliers, Eynesse, Eyrans, Eysines, Faleyras, Fargues, Fargues-Saint-Hilaire, Le Fieu, Flaujagues, Floirac, Floudès, Fontet, Fossés-et-Baleyssac, Fours, Francs, Fronsac, Frontenac, Gabarnac, Gaillan-en-Médoc, Gajac, Galgon, Gans, Gardegan-et-Tourtirac, Gauriac, Gauriaguet, Générac, Génissac, Gensac, Gironde-sur-Dropt, Gornac, Gours, Gradignan, Grayan-et-l’Hôpital, Grézillac, Grignols, Guillac, Guillos, Guîtres, Le Haillan, Haux, Hure, Illats, Isle-Saint-Georges, Izon, Jau-Dignac-et-Loirac, Jugazan, Juillac, La Sauve, Labarde, Labescau, Ladaux, Lados, Lagorce, Lalande-de-Pomerol, Lamarque, Lamothe-Landerron, La Lande-de-Fronsac, Landerrouat, Landerrouet-sur-Ségur, Landiras, Langoiran, Langon, Lansac, Lapouyade, Laroque, Laruscade, Latresne, Lavazan, Léogeats, Léognan, Lesparre-Médoc, Lestiac-sur-Garonne, Les Lèves-et-Thoumeyragues, Libourne, Lignan-de-Bazas, Lignan-de-Bordeaux, Ligueux, Listrac-de-Durèze, Listrac-Médoc, Lormont, Loubens, Loupes, Loupiac, Loupiac-de-la-Réole, Ludon-Médoc, Lugaignac, Lugasson, Lugon-et-l’Ile-du-Carnay, Lussac, Macau, Madirac, Maransin, Marcenais, Margaux-Cantenac, Margueron, Marimbault, Marions, Marsas, Martignas-sur-Jalle, Martillac, Martres, Masseilles, Massugas, Mauriac, Mazères, Mazion, Mérignac, Mérignas, Mesterrieux, Mombrier, Mongauzy, Monprimblanc, Monségur, Montagne, Montagoudin, Montignac, Montussan, Morizès, Mouillac, Mouliets-et-Villemartin, Moulon, Mourens, Naujac-sur-Mer, Naujan-et-Postiac, Néac, Nérigean, Neuffons, Le Nizan, Noaillac, Noaillan, Omet, Ordonnac, Paillet, Parempuyre, Pauillac, Les Peintures, Pellegrue, Périssac, Pessac, Pessac-sur-Dordogne, Petit-Palais-et-Cornemps, Peujard, Le Pian-Médoc, Le Pian-sur-Garonne, Pineuilh, Plassac, Pleine-Selve, Podensac, Pomerol, Pompéjac, Pompignac, Pondaurat, Porchères, Porte-de-Benauge, Portets, Le Pout, Préchac, Preignac, Prignac-et-Marcamps, Pugnac, Puisseguin, Pujols, Pujols-sur-Ciron, Le Puy, Puybarban, Puynormand, Queyrac, Quinsac, Rauzan, Reignac, La Réole, Rimons, Riocaud, Rions, La Rivière, Roaillan, Romagne, Roquebrune, La Roquille, Ruch, Sablons, Sadirac, Saillans, Saint-Aignan, Saint-André-de-Cubzac, Saint-André-du-Bois, Saint-André-et-Appelles, Saint-Androny, Saint-Antoine-du-Queyret, Saint-Antoine-sur-l’Isle, Saint-Aubin-de-Blaye, Saint-Aubin-de-Branne, Saint-Aubin-de-Médoc, Saint-Avit-de-Soulège, Saint-Avit-Saint-Nazaire, Saint-Brice, Saint-Caprais-de-Bordeaux, Saint-Christoly-de-Blaye, Saint-Christoly-Médoc, Saint-Christophe-de-Double, Saint-Christophe-des-Bardes, Saint-Cibard, Saint-Ciers-d’Abzac, Saint-Ciers-de-Canesse, Saint-Ciers-sur-Gironde, Saint-Côme, Saint-Denis-de-Pile, Saint-Emilion, Saint-Estèphe, Saint-Etienne-de-Lisse, Saint-Exupéry, Saint-Félix-de-Foncaude, Saint-Ferme, Saint-Genès-de-Blaye, Saint-Genès-de-Castillon, Saint-Genès-de-Fronsac, Saint-Genès-de-Lombaud, Saint-Genis-du-Bois, Saint-Germain-de-Grave, Saint-Germain-de-la-Rivière, Saint-Germain-d’Esteuil, Saint-Germain-du-Puch, Saint-Gervais, Saint-Girons-d’Aiguevives, Saint-Hilaire-de-la-Noaille, Saint-Hilaire-du-Bois, Saint-Hippolyte, Saint-Jean-de-Blaignac, Saint-Jean-d’Illac, Saint-Julien-Beychevelle, Saint-Laurent-d’Arce, Saint-Laurent-des-Combes, Saint-Laurent-du-Bois, Saint-Laurent-du-Plan, Saint-Laurent-Médoc, Saint-Léon, Saint-Loubert, Saint-Loubès, Saint-Louis-de-Montferrand, Saint-Macaire, Saint-Magne-de-Castillon, Saint-Maixant, Saint-Mariens, Saint-Martial, Saint-Martin-de-Laye, Saint-Martin-de-Lerm, Saint-Martin-de-Sescas, Saint-Martin-du-Bois, Saint-Martin-du-Puy, Saint-Martin-Lacaussade, Saint-Médard-de-Guizières, Saint-Médard-d’Eyrans, Saint-Médard-en-Jalles, Saint-Michel-de-Fronsac, Saint-Michel-de-Lapujade, Saint-Michel-de-Rieufret, Saint-Morillon, Saint-Palais, Saint-Pardon-de-Conques, Saint-Paul, Saint-Pey-d’Armens, Saint-Pey-de-Castets, Saint-Philippe-d’Aiguille, Saint-Philippe-du-Seignal, Saint-Pierre-d’Aurillac, Saint-Pierre-de-Bat, Saint-Pierre-de-Mons, Saint-Quentin-de-Baron, Saint-Quentin-de-Caplong, Saint-Romain-la-Virvée, Saint-Sauveur, Saint-Sauveur-de-Puynormand, Saint-Savin, Saint-Selve, Saint-Seurin-de-Bourg, Saint-Seurin-de-Cadourne, Saint-Seurin-de-Cursac, Saint-Seurin-sur-l’Isle, Saint-Sève, Saint-Sulpice-de-Faleyrens, Saint-Sulpice-de-Guilleragues, Saint-Sulpice-de-Pommiers, Saint-Sulpice-et-Cameyrac, Sainte-Terre, Saint-Trojan, Saint-Vincent-de-Paul, Saint-Vincent-de-Pertignas, Saint-Vivien-de-Blaye, Saint-Vivien-de-Médoc, Saint-Vivien-de-Monségur, Saint-Yzan-de-Soudiac, Saint-Yzans-de-Médoc, Sainte-Colombe, Sainte-Croix-du-Mont, Sainte-Eulalie, Sainte-Florence, Sainte-Foy-la-Grande, Sainte-Foy-la-Longue, Sainte-Gemme, Sainte-Hélène, Sainte-Radegonde, Salaunes, Salleboeuf, Les Salles-de-Castillon, Samonac, Saucats, Saugon, Sauternes, Sauveterre-de-Guyenne, Sauviac, Savignac, Savignac-de-l’Isle, Semens, Sendets, Sigalens, Sillas, Soulac-sur-Mer, Soulignac, Soussac, Soussans, Tabanac, Le Taillan-Médoc, Taillecavat, Talais, Talence, Targon, Tarnès, Tauriac, Tayac, Teuillac, Tizac-de-Curton, Tizac-de-Lapouyade, Toulenne, Le Tourne, Tresses, Uzeste, Val-de-Livenne, Val-de-Virvée, Valeyrac, Vayres, Vendays-Montalivet, Vensac, Vérac, Verdelais, Le Verdon-sur-Mer, Vertheuil, Vignonet, Villandraut, Villegouge, Villenave-de-Rions, Villenave-d’Ornon, Villeneuve, Virelade, Virsac en Yvrac.
Rechtskader:
Nationale wetgeving
Soort aanvullende voorwaarde:
Aanvullende bepalingen betreffende de etikettering
Beschrijving van de voorwaarde:
Op het etiket mag de grotere geografische eenheid “Bordeaux-Médoc”, “Vin de Bordeaux-Médoc” of “Grand Vin de Bordeaux-Médoc” worden vermeld. De lettertekens van die benaming mogen niet hoger noch breder zijn dan twee derde van de lettertekens van de naam van de gecontroleerde oorsprongsbenaming.
Link naar het productdossier
https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-265561ce-edde-4d79-90d2-45fd71b430a1