Home

Bekendmaking van het in artikel 94, lid 1, punt d), van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad bedoelde enig document en van de verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier voor een naam in de wijnsector 2021/C 504/21

Bekendmaking van het in artikel 94, lid 1, punt d), van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad bedoelde enig document en van de verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier voor een naam in de wijnsector 2021/C 504/21

14.12.2021

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 504/48


Bekendmaking van het in artikel 94, lid 1, punt d), van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad bedoelde enig document en van de verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier voor een naam in de wijnsector

(2021/C 504/21)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 98 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad (1) uiterlijk twee maanden na deze bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

ENIG DOCUMENT

“BOLANDIN”

PDO-ES-N1876

Datum van aanvraag: 3 juli 2014

1. Naam waarvoor de registratie wordt aangevraagd

Bolandin

2. Type geografische aanduiding

BOB — beschermde oorsprongsbenaming

3. Categorieën wijnbouwproducten

1.

Wijn

16.

Wijn van overrijpe druiven

4. Beschrijving van de wijn(en)

Rode wijnen

Uiterlijk: De wijnen moeten ten minste een diepe kleur hebben. Kleur: rood met tinten die variëren van violet in jonge wijnen tot steenrood bij oude wijnen.

Geur: de wijnen moeten ten minste zeer intens zijn, met aroma’s van zwarte en rode bessen. Oude wijnen bevatten toetsen van specerijen en geroosterde toetsen.

Smaak: De wijnen moeten ten minste vol zijn. Evenwichtig. Lange nasmaak. Evenwichtige zuurgraad. Noten van het vat (gegrild en/of geroosterd).

Gehalte aan vluchtige zuren:

≤ 0,65 g/l azijnzuur, in jonge wijn

≤ 0,85 g/l azijnzuur, in oude wijn

In het geval van niet-gespecificeerde grenswaarden moet de toepasselijke EU-wetgeving worden nageleefd.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

12,5

Minimale totale zuurgraad

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

130

Witte wijnen

Uiterlijk: geel van kleur, strokleurig bij jonge wijnen en goudkleurig voor op vat gefermenteerde en/of gerijpte wijnen. Zuiver en helder.

Geur: de wijnen moeten ten minste zeer intens zijn, fruitig en met noten van tropisch fruit. Oude wijnen ontwikkelen kruidige aroma’s.

Smaak: de wijnen moeten ten minste medium-bodied zijn. Fris en fruitig. Jonge en oude wijnen zijn evenwichtig.

Gehalte aan vluchtige zuren:

≤ 0,65 g/l azijnzuur, in jonge wijn

≤ 0,85 g/l azijnzuur, in oude wijn

In het geval van niet-gespecificeerde grenswaarden moet de toepasselijke EU-wetgeving worden nageleefd.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

12,5

Minimale totale zuurgraad

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

170

Witte wijnen van overrijpe druiven

Uiterlijk: intens, zuiver en glanzend goudgeel van kleur.

Geur: de wijnen moeten ten minste van hoge intensiteit zijn. Aroma’s van honing, rijpe kweeperen en vijgen. Zeer fruitig.

Smaak: de wijnen moeten ten minste medium-bodied, rond en vettig zijn. Lange nasmaak.

Gehalte aan vluchtige zuren:

≤ 0,74 g/l azijnzuur, in jonge wijn

≤ 0,85 g/l azijnzuur, in oude wijn

≤ 0,72 g/l + 0,06 g/l azijnzuur, voor elke graad natuurlijk alcoholvolumegehalte van meer dan 10 % in volume, voor wijnen van druiven met botrytis

In het geval van niet-gespecificeerde grenswaarden moet de toepasselijke EU-wetgeving worden nageleefd.

Opmerking: aangezien het suikergehalte meer dan 5 g/l bedraagt, kunnen deze witte wijnen van overrijpe druiven een zwaveldioxidegehalte hebben van maximaal 250 mg/l.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

12,5

Minimale totale zuurgraad

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

250

5. Wijnbereidingsprocedés

a. Essentiële oenologische procedés

Specifiek oenologisch procedé

Het rijpingsproces mag in geen geval worden geacht te zijn begonnen vóór 1 oktober van het oogstjaar.

Teeltmethode

De beplantingsdichtheid in de “Bolandin”-wijngaarden mag niet lager zijn dan 2 400 wijnstokken per hectare.

b. Maximumopbrengsten

Cabernet Sauvignon, Tempranillo en Merlot

7 500 kilogram druiven per hectare

52 hectoliter per hectare

Sauvignon Blanc en Chardonnay

7 400 kilogram druiven per hectare

48 hectoliter per hectare

Syrah

7 300 kilogram druiven per hectare

51 hectoliter per hectare

Moscatel de grano menudo (muscat à petits grains)

7 200 kilogram druiven per hectare

28 hectoliter per hectare

6. Afgebakend geografisch gebied

Het afgebakende gebied Bolandin bevindt zich in de gemeente Ablitas (autonome gemeenschap Navarra) en bestaat uit de volgende kadastrale percelen:

polygoon 5; perceel 1 658

polygoon 5; perceel 1 659

polygoon 5; perceel 1 660

polygoon 5; perceel 1 661

polygoon 5; perceel 1 662

polygoon 5; perceel 1 663

polygoon 5; perceel 1 884

polygoon 5, perceel 1 885 en perceel A gedeeltelijk, E, F, G en H.

7. Voornaamste wijndruivenras(sen)

CABERNET SAUVIGNON

CHARDONNAY

MERLOT

MOSCATEL DE GRANO MENUDO (muscat à petits grains)

SAUVIGNON BLANC

SYRAH

TEMPRANILLO

8. Beschrijving van het (de) verband(en)

Omgeving (natuurlijke factoren)

Bolandin is de naam van het historische gebied in de gemeente Ablitas (Navarra), dat is erkend in het kadaster van Navarra en op de nationale kaarten die zijn uitgegeven door het Spaanse nationaal instituut van de cartografie. Het Bolandineareaal bedraagt ongeveer 170 hectare. “Bolandin” is ook de naam van het triangulatiepunt in het afgebakende gebied.

“Bolandin” wordt in sommige documenten met een “V” geschreven omdat er in Navarra twee officiële talen zijn: Castiliaans Spaans (waarbij de naam begint met een “V” en een accentteken bevat) en Baskisch (waarin het begint met een “B” en geen accentteken bevat). In het Baskisch worden geen accenten en geen letter “V” gebruikt.

Op basis van onderzoeken en testen die door de afdeling wijnkunde van de faculteit Landbouw en Voedselvoorziening van de Universiteit van La Rioja zijn uitgevoerd, wordt het gebied afgebakend aan de hand van de volgende natuurlijke factoren: bodem, topografie en klimaat.

Bodem en topologie

Het afgebakende gebied bestaat uit een kleine, hogergelegen vlakte in het hoogste deel van Bolandin en de hellingen errond, die uitlopen in een vlakte op het zuidoostelijke deel, ten zuidwesten van Bolandin. Vanwege de hoogte, de gradiënt, de blootstelling en de bodemtypen verschilt het volkomen van de omliggende gebieden.

Het bovenste gedeelte van de hogergelegen vlakte (waar de wijnmakerij zich bevindt) bestaat uit rode klei uit de Aragonese etage van het continentale Tertiair. Onder de steilte rond de resten van de terrassen is er een brede helling naar het zuidwesten met een zachte hellingshoek van 5 %. Op deze plaats bevinden zich de meeste wijngaarden. De hellingen bestaan uit grind, zand en klei uit de derde pleistocene sub-serie van het quartair.

Voorbij de grens van Bolandin is de topografie vlak en overwegend gevormd door een afzettingshelling uit de tweede pleistocene sub-serie van het quartair, d.w.z. jongere materialen dan in Bolandin.

De hoogte ligt tussen 369 en 324 meter boven de zeespiegel, wat aanzienlijk lager is dan het hoogtebereik voor de BOB “Navarra” (tussen 400 en 500 m).

Klimaat

Bolandin ligt op een zuidhelling, dus het gebied heeft een uniek mesoklimaat met veel zon.

De gemiddelde neerslag in de laatste 7-12 seizoenen bedroeg 379-354 mm per jaar, wat zeer weinig is in vergelijking met het gemiddelde voor de BOB “Navarra” (450-700 mm).

Wind is een andere belangrijke factor, met 70 % van de tijd de noordwestelijke cierzo. Dat is een zeer droge wind die de ontwikkeling van ziekten tegengaat.

In het afgebakende gebied liggen de temperaturen hoger en valt er minder regen dan gemiddeld voor de BOB “Navarra”. Het gebied heeft een extreem continentaal klimaat met mediterrane invloeden. De seizoenen lopen sterk uiteen: koude winters, warm en zeer kort voorjaar en najaar, en zeer warme, lange en droge zomers. Dit is van grote invloed op het temperatuurbereik en de neerslag.

De hoogste temperaturen in de zomer zijn zeer hoog (boven 35 °C) en de maximumtemperaturen voor heel Navarra en de Ebro-vallei worden vaak in dit gebied geregistreerd. De minimumtemperaturen in december en januari zijn zeer laag, tussen -6 en -8 °C. De gemiddelde jaartemperatuur ligt meer dan 1 °C hoger dan die van de BOB “Navarra”.

Menselijke factoren

Wijnstokken behoren al eeuwenlang tot de belangrijkste gewassen die in Bolandin worden verbouwd. Dit gebied werd vroeger middels hoogteverschil vanuit het Lodosa-kanaal geïrrigeerd. Het geïrrigeerde gebied bestond voornamelijk uit met eeuwenoude wijnstokken beplante wijngaarden, die voor de productie van uitstekende wijn werden gebruikt, gebotteld en in de handel gebracht onder de naam “Bolandin”.

Tegenwoordig beslissen deskundigen op het gebied van wijnbouwtechnieken wat de beste opties zijn (selectie van het plantaardige materiaal, irrigatie, beheer van bladoppervlakte, beperking van de opbrengst, beheer van voedings- en wijnbeschermingsproducten), afhankelijk van het klimaat en de groei tijdens het jaar om de beste grondstof te krijgen. De deskundigen plannen jaarlijks verschillende specifieke praktijken, zoals het uitdunnen van de trossen om de opbrengst te controleren en de snoei van blad waar de zon ’s ochtends op de trossen schijnt, om het rijpingsproces te bevorderen. Het blad waar de zon ’s avonds schijnt, wordt niet gesnoeid, omdat de druiven anders kunnen verbranden. Deze laatste praktijk helpt ook de verspreiding van ziekten te voorkomen, omdat de trossen beter worden geventileerd.

Aangezien de neerslag en de relatieve luchtvochtigheid zeer laag zijn en de bodem zeer droog is, is het mogelijk het rijpingsproces via een irrigatiereservoir en irrigatiemiddelen rechtstreeks te beïnvloeden en optimale niveaus te bereiken, waardoor de planten onder de beste groei- en productieomstandigheden worden gehouden. Irrigatie wordt zeer zorgvuldig beheerd, met het oog op kwaliteit in plaats van kwantiteit, om rijpe en evenwichtige druiven te kweken.

Beschrijving van de wijn

Gegevens betreffende het product: de kwaliteit of de kenmerken van het product die hoofdzakelijk of uitsluitend toe te schrijven zijn aan de geografische omgeving.

Gezien het fysiologische gedrag van de planten op basis van de klimatologische omstandigheden zijn dit de belangrijkste kenmerken van de wijnen:

rode wijnen: wijnen met diepere kleur, met een hoger totaal polyfenolgehalte en droge extracten. Wijnen met een hoge polymerisatie, rijpheid, finesse en zijdeachtige tanninen. Vol in de mond en weelderig, zonder bitterheid.

Matig hoog alcoholgehalte.

Evenwichtige zuurgraad, nooit erg hoog. Appelzuur is bijzonder laag vanwege de verbranding van organische zuren door de hoge zomerse temperaturen. Dit betekent dat de wijnen nooit een scherp zurig gevoel hebben.

Zeer lage concentraties aromatische pyrazineverbindingen. Wijnen van Syrah, Merlot en Cabernet zijn fruitiger dan gebruikelijk, aangezien de aroma’s eerder fruitig dan plantaardig zijn.

Zeer rijpe fenolverbindingen, die de oxidatie beperken, en dus minder reductieve zwavelaroma’s. De resulterende wijnen zijn zeer aromatisch en expressief.

De rijping en de oxidatie verlopen traag vanwege de hoge polyfenolconcentratie, wat betekent dat de wijnen lang houdbaar zijn en goed ouder worden.

Naast de kenmerken van het klimaat zijn andere bijzonderheden van de rode wijnen te danken aan de bodem en de topografie van het afgebakende gebied:

evenwichtig, met goede alcohol en een hoog polyfenolgehalte;

rassen met een lange groeicyclus, zoals Cabernet Sauvignon, hebben zich goed aan de omgeving aangepast. Dit leidt tot volledige rijping van de vaste delen en tot wijnen met een hoog polyfenolgehalte;

een goede zuurgraad, wat betekent dat de wijnen goed ouder worden en na het bottelen lang houdbaar zijn;

wijnen met rijpe, intense aroma’s, zoals toetsen van vers fruit.

Witte wijnen: hetzelfde fysiologisch gedrag van de planten als gevolg van de geografische omgeving geeft de witte wijnen een evenwichtige zuurgraad en een matig hoog alcoholgehalte. Vanwege de optimale fenolrijpheid hebben zij intense, expressieve aroma’s, die langdurig fris blijven en een goed volume en een goede structuur bieden.

Witte wijnen van overrijpe druiven: ook in dit geval is de geografische omgeving verantwoordelijk voor verscheidene kenmerken, zoals de evenwichtige zuurgraad, een goed totaalgehalte aan alcohol, intense fruitigheid, volheid en een glanzend gouden kleur.

Verband

Causaal verband tussen het geografische gebied en de kenmerken van het product:

Bolandinwijnen zijn karakteristiek vanwege de natuurlijke omstandigheden in het afgebakende gebied en de menselijke factor bij de keuze van gewasvariëteiten, cultiveringsmethoden en de soorten die het best geschikt zijn voor die natuurlijke omstandigheden.

Door de wisselwerking tussen deze natuurlijke factoren en de menselijke expertise wordt een product verkregen dat uniek en specifiek is en een eigen bijzondere identiteit heeft die het van andere wijnen onderscheidt.

De ligging van het afgebakende gebied in het zuiden van de regio Navarra heeft grote gevolgen voor het klimaat aldaar, aangezien de warmte en de maximumtemperaturen de hoogste in de regio zijn. Dit effect wordt nog versterkt doordat het afgebakende gebied zuidhellingen heeft, zodat lokaal in de wijngaarden in het afgebakende gebied de temperaturen veel hoger zijn en de relatieve vochtigheid zeer laag is.

De neerslag in het afgebakende gebied is om de volgende redenen ook de laagste in de regio:

regen uit het zuiden: door het föhneffect valt de regen aan de zuidzijde van de Sierra de Moncayo, en bereikt die niet de noordelijke vallei van deze bergketen, waar het afgebakende gebied van Bolandin zich bevindt;

regen uit het noorden: vanwege de nabijheid van de Ebro bereikt de regen uit het noorden niet het zuiden van de rivier, waar het afgebakende gebied zich bevindt. Dit effect wordt versterkt doordat deze regen wordt voorafgegaan door noordenwind die met lage temperaturen de relatieve vochtigheid verlaagt en verder bijdraagt tot de droogte.

Deze specifieke klimatologische kenmerken hebben fysiologische effecten op de wijnstokken met duidelijke gevolgen voor de analytische en organoleptische kenmerken van de Bolandinwijnen.

De opmerkelijkste kenmerken van de wijnen, die als gevolg van het fysiologische gedrag van de wijnstokken in deze klimaatomstandigheden hun onderscheidende identiteit verkrijgen, zijn de volgende:

de rode wijnen zijn intenser van kleur, met een hogere totale polyfenolindex en polymerisatie, met grotere rijpheid, finesse en zijdeachtige tanninen, waardoor ze vol zijn in de mond, en weelderig, zonder wrangheid.

De aroma’s zijn fruitiger en minder plantaardig dan gebruikelijk, aangezien het gehalte aan aromatische pyrazinen in wijnen van Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon zeer laag is.

De rode en witte wijnen en de witte wijnen van overrijpe druiven hebben een hoog alcoholgehalte, wat het weelderige gevoel en de zoetheid in de mond verhoogt.

De rode en witte wijnen en de witte wijnen van overrijpe druiven hebben een evenwichtige zuurgraad, die nooit erg hoog is. Het gehalte appelzuur is bijzonder laag vanwege de verbranding van organische zuren tijdens het rijpen als gevolg van de hoge zomerse temperaturen. Dit betekent dat de rode wijnen, de witte wijnen, of de witte wijnen van overrijpe druiven nooit erg zuur zijn, zoals het geval kan zijn bij wijnen uit andere noordelijker subzones waar het appelzuurgehalte hoger is.

De rode en witte wijnen en de witte wijnen van overrijpe druiven hebben zeer rijpe fenolverbindingen, die de oxidatie beperken, en hebben dus minder reductieve zwavelaroma’s. De resulterende wijnen zijn zeer aromatisch en expressief.

In de rode en witte wijnen en de witte wijnen van overrijpe druiven verlopen de rijping en de oxidatie traag vanwege de hoge polyfenolconcentratie, wat betekent dat de wijnen lang houdbaar zijn en goed ouder worden.

De witte wijnen van overrijpe druiven zijn vettig met een zeer hoog alcoholgehalte en een goudgele kleur vanwege de lange blootstelling aan zonlicht. Het gebrek aan regen maakt overrijping gedurende een lange periode mogelijk, wat leidt tot een goede intensiteit van aroma’s van rijpe vruchten, honing en toetsen van citrus.

De geologie van het afgebakende gebied heeft een kleibasis. Deze kleibodems zijn van het “schalie”-type. Deze bodemaggregaten hebben doorgaans een hoog zoutgehalte, wat betekent dat de landbouwgrond in dit afgebakende gebied een verhoogd zoutgehalte heeft (zoals vastgesteld in testen volgens de elektrische geleidbaarheidsparameter = 0,5-2,5dS/m) die aanzienlijk hoger zijn dan in andere gebieden.

Gezien deze hoge bodemgeleidbaarheid staan de wijnstokken bloot aan extra osmotische druk die wordt veroorzaakt door de hoge concentratie opgeloste stoffen in de bodem. Net als andere planten moeten de wijnstokken bij het opnemen van water uit de bodem in alle groeistadia ook een aanzienlijke hoeveelheid opgeloste stoffen (meestal mineralen en zouten) opslaan in hun kern en sap. Hierdoor floreren de wijnstokken in dit soort bodems, en is er een rechtstreeks effect op de samenstelling van de trossen, aangezien die ook hogere concentraties zouten en mineralen in zowel het vruchtvlees als het vel bevatten.

Deze hogere concentratie van zouten en mineralen wordt ook rechtstreeks doorgegeven aan de wijnen, wat resulteert in wijnen met een zeer hoog drogestofgehalte. Dit zorgt ervoor dat de wijnen zeer vol zijn en rijk aan smaak met licht zoute toetsen in de mond. Dit is een van de meest onderscheidende kenmerken van de wijnen uit het afgebakende gebied Bolandin.

Naast deze natuurlijke omstandigheden verleent de menselijke deskundigheid ook unieke kenmerken aan de wijnen, en verhogen de beslissingen rond de wijngaarden en de groei het unieke karakter van de natuurlijke omgeving.

Een voorbeeld hiervan is de keuze van rassen die uniek zijn voor het gebied en die goed zijn aangepast aan de specifieke omstandigheden van het afgebakende gebied Bolandin.

Alle geteelde rassen zijn genetisch goed aangepast aan de extreme hitte in het afgebakende gebied. De belangrijkste aanpassing is gebaseerd op de keuze van wijnrassen die goed organische zuren (wijnsteenzuur) kunnen synthetiseren om evenwichtige wijnen te produceren. Dit evenwicht is gebaseerd op de combinatie van het verfrissende van de natuurlijke zuren in de wijn met het hoge alcoholgehalte en de volle smaak die het afgebakende gebied kenmerken.

Een andere menselijke aanpassing die eigen is aan Bolandin is de groeistrategie die gericht is op gematigde tot lage opbrengsten. Deze beperkte opbrengsten, die niet meer dan 7 500 kg/ha bedragen, zorgen voor wijnen van zeer hoge kwaliteit, in die zin dat de fruitige aroma’s zeer intens en rijp zijn. Ze zijn ook zeer intens in de mond, met een goede structuur door de hoge concentratie in polyfenolen. Deze polyfenolen kunnen ook zeer rijp zijn in het geval van de rode wijnen, die zacht en harmonieus zijn.

Gezien de hierboven vermelde natuurlijke factoren (klimaat, bodem en topografie) en de menselijke factoren die bepalend zijn voor de verschillende wijnbouw- en oenologische procedés, zijn de analytische kenmerken van de wijnen anders dan die van het BOB-gebied “Navarra”, zoals blijkt uit de volgende tabel:

VERGELIJKING TUSSEN WIJN VAN DE BOB “NAVARRA” EN “BOLANDIN”

(PARAMETER: BOB NAVARRA/BOLANDIN)

BOB “Navarra”

“Bolandin”

WIT

EFFECTIEF ALCOHOLGEHALTE (% VOL):

≥10,50

≥12,5

TOTAAL SO2 (mg/l)

≤190

≤170

VLUCHTIGE ACIDITEIT JONGE WIJNEN (g/l azijnzuur)

≤0,75

≤0,65

VLUCHTIGE ACIDITEIT OUDE WIJNEN (g/l azijnzuur)

≤1

≤0,85

ROOD

EFFECTIEF ALCOHOLGEHALTE (% VOL)

≥11,50

≥12,5

TOTAAL SO2 (mg/l)

≤140

≤130

KLEURINTENSITEIT (DO420 + DO520 + DO620) ua/cm.

≥4,5

≥8

TPI (DO280)

-

>55

VLUCHTIGE ACIDITEIT JONGE WIJNEN (g/l azijnzuur)

≤0,75

≤0,65

VLUCHTIGE ACIDITEIT OUDE WIJNEN (g/l azijnzuur)

≤0,9

≤0,85

WITTE WIJN VAN LATE OOGST OF OVERRIJPE DRUIVEN

EFFECTIEF ALCOHOLGEHALTE (% VOL)

≥10,50

≥12,5

TOTAAL SUIKERS (g/l)

≥45

≥60

TOTAAL SO2 (mg/l)

≤300

≤250

VLUCHTIGE ACIDITEIT JONGE WIJNEN (g/l azijnzuur)

≤0,75

≤0,74

VLUCHTIGE ACIDITEIT OUDE WIJNEN (g/l azijnzuur)

≤0,9

≤0,85

VLUCHTIGE ACIDITEIT DRUIVEN MET BOTRYTIS (azijnzuur)

≤0,78 g+(1 )

≤0,72 +(1 )

MAXIMALE OPBRENGST (kg/ha)

TEMPRANILLO

8 000

7 500

CABERNET SAUVIGNON

8 000

7 500

MERLOT

8 000

7 500

SYRAH

8 000

7 300

CHARDONNAY

8 000 (BEHALVE 9 200 )

7 400

SAUVIGNON BLANC

8 000 (BEHALVE 9 200 )

7 400

MOSCATEL GRANO MENUDO (muscat à petits grains)

8 000 (BEHALVE 9 200 )

7 200

1) + 0,06 g/l voor elke graad natuurlijk alcoholgehalte van meer dan 10 % vol.

Er zij op gewezen dat het afgebakende gebied ongeveer 170 hectare beslaat en er momenteel geen andere wijnstokken of wijnboerderijen zijn, behalve die welke eigendom zijn van de aanvrager, die in totaal ongeveer 205 hectare bezit. Andere producenten kunnen de geregistreerde benaming gebruiken als zij zich in de toekomst in het afgebakende gebied vestigen, mits zij zich aan de in het productdossier vastgestelde voorwaarden houden. Dit is een volkomen plausibel scenario, aangezien het afgebakende gebied ongeveer 170 hectare beslaat en er dus ruimte is voor meer producenten en/of wijnboerderijen.

9. Andere essentiële voorwaarden

Rechtskader:

in nationale wetgeving

Type aanvullende voorwaarde:

botteling in het afgebakende geografische gebied

Beschrijving van de voorwaarde:

de wijnen moeten in het productiegebied worden gebotteld omdat voor alle wijnen die onder de benaming vallen, het proces eindigt met een tweede rijpingsfase op de fles. In deze periode vindt reductie plaats, waardoor de kwaliteit van de wijnen wordt verbeterd en hun smaak wordt afgerond. Ze zijn gereed voor consumptie wanneer zij voldoen aan de organoleptische kenmerken die voor elk type wijn zijn vastgesteld.

Link naar het productdossier

http://goo.gl/UZCXBV


(1)PB L 347 van 20.12.2013, blz. 671.