Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2022/C 44/14
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2022/C 44/14
28.1.2022 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 44/32 |
Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie
(2022/C 44/14)
Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).
MEDEDELING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING DIE VAN INVLOED IS OP HET ENIG DOCUMENT
“Zeeland”
PGI-NL-A0963-AM05
Datum van de mededeling: 29 oktober 2021
BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING
1. Aanpassen van de etikettering
Beschrijving: Opnemen mogelijkheid gebruik van een complementair kleinere gebiedsnaam tezamen met de BGA provinciebenaming. Het productiegebied blijft ongewijzigd.
Motivering: Mogelijkheid bieden aan producenten om kleinere gebiedsnaam complementair aan de provincienaam op het etiket te kunnen vermelden en tevens versterking van de regio focus.
De wijziging betreft punt 9: Verdere voorwaarden van het Enig document en het toevoegen van de benaming aan het Productdossier. Hierdoor verschuift de nummering in het productdossier.
Opgenomen wordt de benaming:
— | Zeeuws Vlaanderen |
ENIG DOCUMENT
1. Naam/namen
Zeeland
2. Type geografische aanduiding
BGA – Beschermde geografische aanduiding
3. Categorieën van wijnbouwproducten
1. | Wijn |
4. | Mousserende wijn |
5. | Mousserende kwaliteitswijn |
8. | Parelwijn |
9. | Parelwijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd |
4. Beschrijving van de wijn(en)
1. Wijncategorie 1: wijn
BEKNOPTE BESCHRIJVING IN TEKST
Organoleptische kenmerken:
De witte wijnen hebben frisse zuren, zijn vol fruitig met ook groene aroma’s. |
De rode wijnen worden gekenmerkt door rood fruit en zijn vol fruitig. |
Analytische kenmerken:
Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels:
— | Maximaal totaal alcoholvolumegehalte |
— | Maximum gehalte aan vluchtige zuren |
— | Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide |
— | Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren
|
2. Wijncategorie 4: mousserende wijn
BEKNOPTE BESCHRIJVING IN TEKST
Organoleptische kenmerken:
De witte wijnen hebben frisse zuren, zijn vol fruitig met ook groene aroma’s. |
De rode wijnen worden gekenmerkt door rood fruit en zijn vol fruitig. |
Analytische kenmerken:
Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels:
— | Maximaal totaal alcoholvolumegehalte |
— | Maximum gehalte aan vluchtige zuren |
— | Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide |
— | Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren
|
3. Wijncategorie 5: mousserende kwaliteitswijn
BEKNOPTE BESCHRIJVING IN TEKST
Organoleptische kenmerken:
De witte wijnen hebben frisse zuren, zijn vol fruitig met ook groene aroma’s. |
De rode wijnen worden gekenmerkt door rood fruit en zijn vol fruitig. |
Analytische kenmerken:
Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels:
— | Maximaal totaal alcoholvolumegehalte |
— | Maximum gehalte aan vluchtige zuren |
— | Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide |
— | Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren
|
4. Wijncategorie 8: parelwijn
BEKNOPTE BESCHRIJVING IN TEKST
Organoleptische kenmerken:
De witte wijnen hebben frisse zuren, zijn vol fruitig met ook groene aroma’s. |
De rode wijnen worden gekenmerkt door rood fruit en zijn vol fruitig. |
Analytische kenmerken:
Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels:
— | Maximaal totaal alcoholvolumegehalte |
— | Maximum gehalte aan vluchtige zuren |
— | Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide |
— | Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren
|
5. Wijncategorie 9: Parelwijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd
BEKNOPTE BESCHRIJVING IN TEKST
Organoleptische kenmerken:
De witte wijnen hebben frisse zuren, zijn vol fruitig met ook groene aroma’s. |
De rode wijnen worden gekenmerkt door rood fruit en zijn vol fruitig. |
Analytische kenmerken:
Voor wat betreft de volgende kenmerken wordt gewerkt binnen de geldende definities in de EU verordeningen / Nederlandse ministeriële regels:
— | Maximaal totaal alcoholvolumegehalte |
— | Maximum gehalte aan vluchtige zuren |
— | Totaal maximum gehalte aan zwaveldioxide |
— | Maximale verrijking, ontzuren en na toestemming aanzuren
|
5. Wijnbereidingsprocedés
5.1. Specifieke oenologische procedés
Wit: oogst, sorteren, persen, voorklaren, gisting, klaren / rijpen, bottelen
Rood: oogst, sorteren, kneuzen / onststelen, schil gisting, persen, melkzuurgisting, klaren / rijpen, bottelen
5.2. Maximumopbrengsten
Witte druiven
100 hectoliter per hectare
Rode druiven
85 hectoliter per hectare
6. Afgebakend geografisch gebied
Provincie Zeeland, afgebakend door de grondwettelijk bepaalde provinciegrenzen
7. Voornaamste wijndruivenras(sen)
Acolon |
Auxerrois B |
Bacchus B |
Baco noir |
Baron N |
Bianca B |
Birstaler muscat |
Bronner B |
Cabaret Noir N (VB-91-26-4) |
Cabernet Blanc B (VB-91-26-1) |
Cabernet Cantor N |
Cabernet Carbon N |
Cabernet Carol N |
Cabernet Cortis |
Cabernet Cubin |
Cabernet Dorio |
Cabernet Dorsa |
Cabernet Franc N |
Cabernet Jura |
Cabernet Mitos |
Cabernet Sauvignon |
Cabertin N (VB-91-26-17) |
Calandro N |
Carmenere |
Chardonnay B |
Dakapo |
Domina N |
Dornfelder N |
Dunkelfelder N |
Excelsior |
Faber B |
Florental N |
Früburgunder N |
Gamaret N |
Gamay N |
Gewürztraminer Rs |
Golubok N |
Hegel |
Helios |
Hibernal B |
Huxelrebe B |
Hölder B |
Johanniter B |
Juwel B |
Kerner B |
Kernling B |
Landal N |
Léon millot N |
Maréchal Foch N |
Melody |
Merlot |
Merzling B |
Meunier N |
Monarch |
Morio muscat B |
Muscaris B |
Muscat Blanc |
Muscat Blue |
Müller thurgau B |
Orion B |
Ortega B |
Palatina |
Phoenix B |
Pinot Gris G |
Pinot blanc B |
Pinot noir N |
Pinotin N |
Plantet N |
Polo Muscat B |
Portugiezer N |
Prior N |
Rayon d’or B |
Reberger |
Regent N |
Riechensteiner B |
Riesling B |
Rondo N |
Roter Elbling Rs |
Ruländer G |
Satin Noir N (VB-91-26-29) |
Sauvignac B (Cal 6-04) |
Sauvignon Blanc B |
Sauvignon Soyhieres B (VB-32-7) |
Scheurebe B |
Schönburger Rs |
Seyval B |
Siegerrebe Rs |
Silcher B |
Sirius |
Solaris |
Souvignier Gris |
St. Laurent |
Staufer |
Sylvaner B |
Syrah |
Tempranillo |
Villaris B |
Viognier B |
Würzer B |
Zweigeltrebe N |
8. Beschrijving van het (de) verband(en)
8.1. Geofrafisch gebied: beschrijving en klimaat
De bodem bestaat voornamelijk uit holecene zeeklei- en zeezandafzettingen, vaak op een veenondergrond. Langs de kust duin (zand) vindt men afzettingen met daarbinnen veelal een strook zeezand vermengd met klei of veen (zgn. geestgronden).
Het klimaat wordt gekenmerkt door:
— | Een gemiddelde neerslag van 825 mm / jaar |
— | 1 739 zonne-uren (Vlissingen en Wilhelminadorp) ) / jaar |
— | Een gemiddelde temperatuur van 10,6o C voor een jaar en in de zomer 17,1o C |
— | Een verschil tussen de dag- en nachttemperatuur in september van 7,5o C |
8.2. Causaal verband
Het klimaat maakt het mogelijk om tot de vermelde opbrengst en rijpheid te komen. De rijpheid uit zich in een frisse vol fruitige wijn met ook groene tonen en rood fruit voor de rode wijn.
9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)
Rechtskader:
In de EU-regelgeving |
Type aanvullende voorwaarde:
Uitzondering inzake de productie in het afgebakende geografische gebied |
Beschrijving van de voorwaarde:
Nabijgelegen gebied van toepassing op de productie van wijn |
Voor wat betreft het productiegebied voor het maken van de wijn (vinificatie) zijn alle Nederlandse provincies gedefinieerd als nabijgelegen.
Wanneer de grondwijn in het gebied van de BGA of in een nabijgelegen gebied is gemaakt kan een deel van deze grondwijn of het totale volume in loon worden gebotteld als parel- of mousserende wijn.
Deze handeling kan plaats vinden buiten het BGA-gebied of nabijgelegen gebied met behoud van de BGA naam. Op het etiket wordt in dat geval ook de loonbottelaar vermeld, mogelijk met behulp van een codenummer (Gebotteld door...............voor.............).
Rechtskader:
In de EU-regelgeving |
Type aanvullende voorwaarde:
Aanvullende bepalingen betreffende etikettering |
Beschrijving van de voorwaarde:
De volgende naam van een kleiner gebied, dat valt binnen het BGA gebied “Zeeland”, kan samen met de gebiedsnaam Zeeland gebruikt worden, indien minimaal 85 % van de gebruikte druiven uit dit gebied komen:
— | Zeeuws-Vlaanderen |
Link naar het productdossier
https://www.rvo.nl/sites/default/files/2021/09/BGA_Zeeland_productdossier.pdf