Home

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2022/C 88/12

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2022/C 88/12

24.2.2022

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 88/95


Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie

(2022/C 88/12)

Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).

MEDEDELING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING WAARBIJ HET ENIG DOCUMENT WORDT GEWIJZIGD

“Bordeaux supérieur”

PDO-FR-A0306-AM06

Datum van mededeling: 26 november 2021

BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING

1. Officiële geografische code

De informatie over de gemeenten van het geografische gebied en van het gebied in de onmiddellijke nabijheid is bijgewerkt op basis van de officiële geografische code.

De gebiedsgrenzen zijn ongewijzigd gebleven.

De punten 6 en 9 van het enig document worden gewijzigd.

2. Afgebakend perceelgebied

In de bijlage is de datum van 3 juni 2021 toegevoegd voor de afbakening van de percelen in de gemeenten Saint-Estèphe, Pomerol et Libourne.

Met deze wijziging wordt de datum toegevoegd waarop de bevoegde nationale autoriteit een wijziging van het afgebakende perceelgebied binnen het geografische productiegebied heeft goedgekeurd. Met de afbakening van het perceelgebied wordt bepaald welke percelen binnen het geografische productiegebied geschikt zijn voor de productie van de betrokken beschermde oorsprongsbenaming.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

3. Verwijzing naar de controlestructuur

De formulering van de verwijzing naar de controlestructuur is herzien om die in overeenstemming te brengen met de andere productdossiers voor oorsprongsbenamingen. Deze wijziging is louter redactioneel. Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

ENIG DOCUMENT

1. Naam/namen

Bordeaux supérieur

2. Type geografische aanduiding

BOB – beschermde oorsprongsbenaming

3. Categorieën wijnbouwproducten

1.

Wijn

4. Beschrijving van de wijn(en)

1. Niet-mousserende witte wijnen met fermenteerbare suikers

KORTE BESCHRIJVING

De niet-mousserende witte wijnen hebben de volgende eigenschappen:

een natuurlijk alcoholvolumegehalte ≥ 12 %

een gehalte fermenteerbare suikers > 17 g/l

Voorafgaand aan de verpakking hebben deze wijnen:

een gehalte aan vluchtige zuren ≤ 13,26 meq/l

een totaal SO2-gehalte ≤ 260 mg/l

Het totale alcoholvolumegehalte na verrijking is ≤ 15 %.

De witte wijnen met fermenteerbare suikers worden voornamelijk bereid van het ras sémillon B, dat goudkleurige, volle, ronde wijnen oplevert met aroma’s van gekonfijte vruchten, en dat gecombineerd mag worden met sauvignon B en muscadelle B, die deze wijnen frisser maken. Deze bewaarwijnen (vier tot acht jaar) vertonen vaak aroma’s van bloemen, honing en specerijen.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

11

Minimale totale zuurgraad

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

18

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

300

2. Niet-mousserende rode wijnen

KORTE BESCHRIJVING

De niet-mousserende rode wijnen hebben de volgende eigenschappen:

een natuurlijk alcoholvolumegehalte ≥ 11 %

een gehalte fermenteerbare suikers ≤ 3g/l

een appelzuurgehalte ≤ 0,3 g/l

Voorafgaand aan de verpakking hebben deze wijnen:

een gehalte aan vluchtige zuren ≤ 13,26 meq/l

een totaal SO2-gehalte ≤ 140 mg/l

Het totale alcoholvolumegehalte na verrijking is ≤ 13,5 %.

De rode wijnen, die voornamelijk zijn bereid uit een assemblage van merlot N en cabernet-sauvignon N, en in mindere mate cabernet franc N, zijn rond, vol en gestructureerd. Als ze nog jong zijn, ontwikkelen de wijnen gewoonlijk aroma’s van vers en gekonfijt rood fruit. Na rijping ontstaan vaak kruidige toetsen en aroma’s van gekookt fruit.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimale totale zuurgraad

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

20

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

150

5. Wijnbereidingsprocedés

5.1. Specifieke oenologische procedés

1. Beplantingsdichtheid – plantafstand

Teeltwijze

Voor percelen die vanaf 1 augustus 2008 zijn beplant, bedraagt de minimale beplantingsdichtheid 4 500 wijnstokken per hectare. De afstand tussen de rijen van deze wijngaarden mag niet meer dan 2,20 meter bedragen en de afstand tussen de wijnstokken binnen eenzelfde rij niet minder dan 0,85 meter.

Deze beplantingsdichtheid kan worden verminderd tot 3 300 wijnstokken/ha. In dat geval mag de afstand tussen de rijen van de wijngaarden niet meer dan 3 meter bedragen en de afstand tussen de wijnstokken binnen eenzelfde rij niet minder dan 1 meter.

2. Snoeiregels

Teeltwijze

Enkel snoei met korte vruchttakken (korte snoei) of lange vruchttakken (hoge snoei) is toegestaan. Voor de druivensoorten merlot N, sémillon B en muscadelle B mag het aantal ogen bij de snoei niet meer bedragen dan 40 000 per hectare en 17 per wijnstok. Voor de overige druivensoorten, waaronder cabernet franc N, cabernet sauvignon N, sauvignon B en sauvignon gris G, mag het aantal ogen bij de snoei niet meer bedragen dan 45 000 per hectare en 19 per wijnstok. Na het dieven gelden per wijnstok de volgende bovengrenzen voor het aantal vruchtdragende takken:

voor de druivensoorten merlot N, sémillon B en muscadelle B: 11 takken per wijnstok voor wijngaarden met een beplantingsdichtheid van ten minste 4 500 wijnstokken per hectare en 14 takken per wijnstok voor wijngaarden met een beplantingsdichtheid van minder dan 4 500 wijnstokken per hectare;

voor de overige druivensoorten, zoals cabernet franc N, cabernet sauvignon N, sauvignon B en sauvignon gris G: 13 takken per wijnstok voor wijngaarden met een beplantingsdichtheid van ten minste 4 500 wijnstokken per hectare en 16 takken per wijnstok voor wijngaarden met een beplantingsdichtheid van minder dan 4 500 wijnstokken per hectare.

Er wordt op zijn laatst gesnoeid wanneer de bladeren zich hebben ontvouwen (Lorenz-fase 9).

Het dieven gebeurt vóór de vruchtzetting.

3. Verrijking

Specifiek oenologisch procedé

Het totale alcoholvolumegehalte van de rode wijnen mag na verrijking niet hoger zijn dan 13,5 %. Het totaal alcoholvolumegehalte van de witte wijnen mag na verrijking niet hoger zijn dan 15 %.

Verrijking door gedeeltelijke concentratie van de rode wijnen is toegestaan als de concentratie van het verrijkte volume maximaal 15 % bedraagt.

5.2. Maximumopbrengsten

1. Niet-mousserende witte wijnen met fermenteerbare suikers

60 hectoliter per hectare

2. Niet-mousserende rode wijnen – wijngaarden met een beplantingsdichtheid van ≥ 4 500 wijnstokken/ha

66 hectoliter per hectare

3. Niet-mousserende rode wijnen – wijngaarden met een beplantingsdichtheid van ≥ 4 000 wijnstokken/ha en < 4 500 wijnstokken/ha

55 hectoliter per hectare

4. Niet-mousserende rode wijnen – wijngaarden met een beplantingsdichtheid van ≥ 3 300 wijnstokken/ha en < 4 000 wijnstokken/ha

50 hectoliter per hectare

6. Afgebakend geografisch gebied

De oogst van de druiven, de vinificatie en de bereiding en opvoeding van de wijnen vinden plaats op het grondgebied van de volgende gemeenten in het departement Gironde op basis van de officiële geografische code van 1 januari 2021: Abzac, Aillas, Ambarès-et-Lagrave, Ambès, Anglade, Arbanats, Arcins, Arsac, Artigues-près-Bordeaux, Arveyres, Asques, Aubiac, Auriolles, Auros, Avensan, Ayguemorte-les-Graves, Bagas, Baigneaux, Barie, Baron, Barsac, Bassanne, Bassens, Baurech, Bayas, Bayon-sur-Gironde, Bazas, Beautiran, Bégadan, Bègles, Béguey, Bellebat, Bellefond, Belvès-de-Castillon, Bernos-Beaulac, Berson, Berthez, Beychac-et-Caillau, Bieujac, Birac, Blaignac, Blaignan-Prignac, Blanquefort, Blasimon, Blaye, Blésignac, Bommes, Bonnetan, Bonzac, Bordeaux, Bossugan, Bouliac, Bourdelles, Bourg, Branne, Brannens, Braud-et-Saint-Louis, Brouqueyran, Bruges, Budos, Cabanac-et-Villagrains, Cabara, Cadarsac, Cadaujac, Cadillac, Cadillac-en-Fronsadais, Camarsac, Cambes, Camblanes-et-Meynac, Camiac-et-Saint-Denis, Camiran, Camps-sur-l’Isle, Campugnan, Canéjan, Capian, Caplong, Carbon-Blanc, Cardan, Carignan-de-Bordeaux, Cars, Cartelègue, Casseuil, Castelmoron-d’Albret, Castelnau-de-Médoc, Castelviel, Castets et Castillon, Castillon-la-Bataille, Castres-Gironde, Caudrot, Caumont, Cauvignac, Cavignac, Cazats, Cazaugitat, Cénac, Cenon, Cérons, Cessac, Cestas, Cézac, Chamadelle, Cissac-Médoc, Civrac-de-Blaye, Civrac-sur-Dordogne, Civrac-en-Médoc, Cleyrac, Coimères, Coirac, Comps, Coubeyrac, Couquèques, Courpiac, Cours-de-Monségur, Cours-les-Bains, Coutras, Coutures, Créon, Croignon, Cubnezais, Cubzac-les-Ponts, Cudos, Cursan, Cussac-Fort-Médoc, Daignac, Dardenac, Daubèze, Dieulivol, Donnezac, Donzac, Doulezon, Escoussans, Espiet, Etauliers, Eynesse, Eyrans, Eysines, Faleyras, Fargues, Fargues-Saint-Hilaire, Flaujagues, Floirac, Floudès, Fontet, Fossés-et-Baleyssac, Fours, Francs, Fronsac, Frontenac, Gabarnac, Gaillan-en-Médoc, Gajac, Galgon, Gans, Gardegan-et-Tourtirac, Gauriac, Gauriaguet, Générac, Génissac, Gensac, Gironde-sur-Dropt, Gornac, Gours, Gradignan, Grayan-et-l’Hôpital, Grézillac, Grignols, Guillac, Guillos, Guîtres, Haux, Hure, Illats, Isle-Saint-Georges, Izon, Jau-Dignac-et-Loirac, Jugazan, Juillac, La Brède, La Lande-de-Fronsac, La Réole, La Rivière, La Roquille, La Sauve, Labarde, Labescau, Ladaux, Lados, Lagorce, Lalande-de-Pomerol, Lamarque, Lamothe-Landerron, Landerrouat, Landerrouet-sur-Ségur, Landiras, Langoiran, Langon, Lansac, Lapouyade, Laroque, Laruscade, Latresne, Lavazan, Le Bouscat, Le Fieu, Le Haillan, Le Nizan, Le Pian-Médoc, Le Pian-sur-Garonne, Le Pout, Le Puy, Le Taillan-Médoc, Le Tourne, Le Verdon-sur-Mer, Léogeats, Léognan, Les Artigues-de-Lussac, Les Billaux, Les Eglisottes-et-Chalaures, Les Esseintes, Les Lèves-et-Thoumeyragues, Les Peintures, Les Salles, Lesparre-Médoc, Lestiac-sur-Garonne, Libourne, Lignan-de-Bazas, Lignan-de-Bordeaux, Ligueux, Listrac-de-Durèze, Listrac-Médoc, Lormont, Loubens, Loupes, Loupiac, Loupiac-de-la-Réole, Ludon-Médoc, Lugaignac, Lugasson, Lugon-et-l’Ile-du-Carnay, Lussac, Macau, Madirac, Maransin, Marcenais, Margaux-Cantenac, Margueron, Marimbault, Marions, Marsas, Martignas-sur-Jalle, Martillac, Martres, Masseilles, Massugas, Mauriac, Mazères, Mazion, Mérignac, Mérignas, Mesterrieux, Mombrier, Mongauzy, Monprimblanc, Monségur, Montagne, Montagoudin, Montignac, Montussan, Morizès, Mouillac, Mouliets-et-Villemartin, Moulis-en-Médoc, Moulon, Mourens, Naujac-sur-Mer, Naujan-et-Postiac, Néac, Nérigean, Neuffons, Noaillac, Noaillan, Omet, Ordonnac, Paillet, Parempuyre, Pauillac, Pellegrue, Périssac, Pessac, Pessac-sur-Dordogne, Petit-Palais-et-Cornemps, Peujard, Pineuilh, Plassac, Pleine-Selve, Podensac, Pomerol, Pompéjac, Pompignac, Pondaurat, Porchères, Porte-de-Benauge, Portets, Préchac, Preignac, Prignac-et-Marcamps, Pugnac, Puisseguin, Pujols, Pujols-sur-Ciron, Puybarban, Puynormand, Queyrac, Quinsac, Rauzan, Reignac, Rimons, Riocaud, Rions, Roaillan, Romagne, Roquebrune, Ruch, Sablons, Sadirac, Saillans, Saint-Aignan, Saint-André-de-Cubzac, Saint-André-du-Bois, Saint-André-et-Appelles, Saint-Androny, Saint-Antoine-du-Queyret, Saint-Antoine-sur-l’Isle, Saint-Aubin-de-Blaye, Saint-Aubin-de-Branne, Saint-Aubin-de-Médoc, Saint-Avit-de-Soulège, Saint-Avit-Saint-Nazaire, Saint-Brice, Saint-Caprais-de-Bordeaux, Saint-Christoly-de-Blaye, Saint-Christoly-Médoc, Saint-Christophe-de-Double, Saint-Christophe-des-Bardes, Saint-Cibard, Saint-Ciers-d’Abzac, Saint-Ciers-de-Canesse, Saint-Ciers-sur-Gironde, Sainte-Colombe, Saint-Côme, Sainte-Croix-du-Mont, Saint-Denis-de-Pile, Saint-Emilion, Saint-Estèphe, Saint-Etienne-de-Lisse, Sainte-Eulalie, Saint-Exupéry, Saint-Félix-de-Foncaude, Saint-Ferme, Sainte-Florence, Sainte-Foy-la-Grande, Sainte-Foy-la-Longue, Sainte-Gemme, Saint-Genès-de-Blaye, Saint-Genès-de-Castillon, Saint-Genès-de-Fronsac, Saint-Genès-de-Lombaud, Saint-Genis-du-Bois, Saint-Germain-de-Grave, Saint-Germain-de-la-Rivière, Saint-Germain-d’Esteuil, Saint-Germain-du-Puch, Saint-Gervais, Saint-Girons-d’Aiguevives, Sainte-Hélène, Saint-Hilaire-de-la-Noaille, Saint-Hilaire-du-Bois, Saint-Hippolyte, Saint-Jean-de-Blaignac, Saint-Jean-d’Illac, Saint-Julien-Beychevelle, Saint-Laurent-d’Arce, Saint-Laurent-des-Combes, Saint-Laurent-du-Bois, Saint-Laurent-du-Plan, Saint-Laurent-Médoc, Saint-Léon, Saint-Loubert, Saint-Loubès, Saint-Louis-de-Montferrand, Saint-Macaire, Saint-Magne-de-Castillon, Saint-Maixant, Saint-Mariens, Saint-Martial, Saint-Martin-de-Laye, Saint-Martin-de-Lerm, Saint-Martin-de-Sescas, Saint-Martin-du-Bois, Saint-Martin-du-Puy, Saint-Martin-Lacaussade, Saint-Médard-de-Guizières, Saint-Médard-d’Eyrans, Saint-Médard-en-Jalles, Saint-Michel-de-Fronsac, Saint-Michel-de-Lapujade, Saint-Michel-de-Rieufret, Saint-Morillon, Saint-Palais, Saint-Pardon-de-Conques, Saint-Paul, Saint-Pey-d’Armens, Saint-Pey-de-Castets, Saint-Philippe-d’Aiguille, Saint-Philippe-du-Seignal, Saint-Pierre-d’Aurillac, Saint-Pierre-de-Bat, Saint-Pierre-de-Mons, Saint-Quentin-de-Baron, Saint-Quentin-de-Caplong, Sainte-Radegonde, Saint-Romain-la-Virvée, Saint-Sauveur, Saint-Sauveur-de-Puynormand, Saint-Savin, Saint-Selve, Saint-Seurin-de-Bourg, Saint-Seurin-de-Cadourne, Saint-Seurin-de-Cursac, Saint-Seurin-sur-l’Isle, Saint-Sève, Saint-Sulpice-de-Faleyrens, Saint-Sulpice-de-Guilleragues, Saint-Sulpice-de-Pommiers, Saint-Sulpice-et-Cameyrac, Sainte-Terre, Saint-Trojan, Saint-Vincent-de-Paul, Saint-Vincent-de-Pertignas, Saint-Vivien-de-Blaye, Saint-Vivien-de-Médoc, Saint-Vivien-de-Monségur, Saint-Yzan-de-Soudiac, Saint-Yzans-de-Médoc, Salaunes, Salleboeuf, Samonac, Saucats, Saugon, Sauternes, Sauveterre-de-Guyenne, Sauviac, Savignac, Savignac-de-l’Isle, Semens, Sendets, Sigalens, Sillas, Soulac-sur-Mer, Soulignac, Soussac, Soussans, Tabanac, Taillecavat, Talais, Talence, Targon, Tarnès, Tauriac, Tayac, Teuillac, Tizac-de-Curton, Tizac-de-Lapouyade, Toulenne, Tresses, Uzeste, Val-de-Livenne, Val de Virvée, Valeyrac, Vayres, Vendays-Montalivet, Vensac, Vérac, Verdelais, Vertheuil, Vignonet, Villandraut, Villegouge, Villenave-de-Rions, Villenave-d’Ornon, Villeneuve, Virelade, Virsac, Yvrac.

7. Voornaamste wijndruivenras(sen)

Cabernet franc N

Cabernet-Sauvignon N

Carmenère N

Cot N - Malbec

Merlot N

Muscadelle B

Petit verdot N

Sauvignon B - Sauvignon blanc

Sauvignon gris G - Fié gris

Semillon B

8. Beschrijving van het (de) verband(en)

Al in de 17e en 18e eeuw moest voor de druivensoorten van Bordeaux, die worden geteeld in een zeeklimaat, gebruik worden gemaakt van steunpalen. Later werd algemeen gebruikgemaakt van geleidesystemen om te zorgen voor een goede verdeling van de oogst en een voldoende groot bladoppervlak voor een correcte chlorofylsynthese met het oog op een optimale rijping. De uiteenlopende bodemsoorten en de verschillende oriëntaties hebben geleid tot de selectie van verschillende druivensoorten en de aanpassing ervan aan de kenmerken van de streek. Ze verklaren bovendien de historische keuze voor assemblagewijnen. Zo kunnen vier verschillende soorten worden onderscheiden:

klei-kalksteenbodems en mergel-kalksteenbodems, die vaak voorkomen op hellingen en uiterst geschikt zijn voor merlot N;

kiezelbodems met klei en kalkhoudende elementen, die ideaal zijn voor bijvoorbeeld merlot N en sauvignon B;

“boulbènes” met fijne kiezelachtige elementen - dit zijn lichtere gronden die geschikt zijn voor de productie van witte wijnen;

grindbodems, samengesteld uit grind, gerolde kwartskorrels en redelijk grof zand, die warme terrassen vormen met een goede afwatering en die ideaal zijn voor de wijnbouw en in het bijzonder voor cabernet-sauvignon N.

De gecontroleerde oorsprongsbenaming “Bordeaux supérieur” voldoet aan de vereisten die de producenten zichzelf in de loop der tijd hebben opgelegd en die afwijken van die voor de oorsprongsbenaming “Bordeaux” in termen van dichtheid van de wijngaarden (hoger), snoeiregels (kleiner aantal ogen) en maximale belasting van het perceel (kleiner). Dankzij deze productievoorwaarden kunnen sterker geconcentreerde wijnen worden verkregen waarbij het minimale suikergehalte en het minimale natuurlijke alcoholvolumegehalte hoger liggen dan de waarden die zijn bepaald voor de gecontroleerde oorsprongsbenaming “Bordeaux”. De rode en witte wijnen met de gecontroleerde oorsprongsbenaming “Bordeaux supérieur” hebben een specifieke stijl. Zij worden gekenmerkt door hun harmonie, een zekere elegantie, een goede balans en een aromatische rijkdom. Die eigenschappen zijn onder meer te danken aan de diversiteit van de biofysische omgeving en de gebruikte druivenrassen, maar ook aan het beheer van de wijngaard en de vinificatieprocedés, die de wijnen geschikt maken om ze te bewaren. Het wijnbouwgebied van “Bordeaux” is altijd al sterk gericht geweest op de rest van de wereld dankzij zijn haven en de nauwe historische banden met andere landen. Daardoor is al vroeg een gestructureerde, levendige handel ontstaan, zijn technische innovaties overgenomen en verspreid en is de dynamiek van de bedrijven gestimuleerd. Dit zorgde weer voor de verbreding, verdieping en verspreiding van knowhow, steeds met inachtneming van eeuwenoude gebruiken. Met het huwelijk van Eleonora, de hertogin van Aquitanië, en Hendrik Plantagenet, de latere koning van Engeland, in 1152 kwamen zeer belangrijke handelsbetrekkingen tot stand. De Engelsen exporteerden voedsel, textiel en metalen en importeerden wijn uit Bordeaux. In de 17e eeuw ving een nieuw handelstijdperk aan met de komst van nieuwe consumenten. De export is nog steeds een belangrijke distributiefactor voor de Bordeauxwijnen, die er ook voor heeft gezorgd dat de knowhow, het imago en de bekendheid van de gecontroleerde oorsprongsbenaming “Bordeaux supérieur” zich over de hele wereld hebben verspreid. Twee derde van deze wijnen wordt momenteel gebotteld op het wijndomein. Zij hebben complexere structuren en kunnen langer worden bewaard dan wijnen met de gecontroleerde oorsprongsbenaming “Bordeaux”, namelijk tot vijf of zes jaar.

9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)

Gebied in de onmiddellijke nabijheid

Rechtskader:

nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

verpakking in het afgebakende geografische gebied

Beschrijving van de voorwaarde:

Het gebied in de onmiddellijke nabijheid waar bij wijze van uitzondering de vinificatie, de bereiding en de opvoeding mogen plaatsvinden, bestaat uit het grondgebied van de volgende gemeenten, op basis van de officiële geografische code van 1 januari 2021:

departement Dordogne: Le Fleix, Fougueyrolles, Gageac-et-Rouillac, Gardonne, Minzac, Pomport, Port-Sainte-Foy-et-Ponchapt, Razac-de-Saussignac, Saint-Antoine-de-Breuilh, Saint-Seurin-de-Prats, Saussignac, Thénac, Villefranche-de-Lonchat;

departement Lot-et-Garonne: Baleyssagues, Cocumont, Duras, Esclottes, Loubès-Bernac, Sainte-Colombe-de-Duras, Savignac-de-Duras, Villeneuve-de-Duras.

Grotere geografische eenheid

Rechtskader:

nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

aanvullende bepalingen betreffende de etikettering

Beschrijving van de voorwaarde:

Op het etiket van de wijnen met de gecontroleerde oorsprongsbenaming mag de grotere geografische eenheid “Vin de Bordeaux” of “Grand Vin de Bordeaux” worden vermeld. De lettertekens van de vermelding van de grotere geografische eenheid mogen niet hoger noch breder zijn dan twee derde van de lettertekens van de naam van de gecontroleerde oorsprongsbenaming.

Link naar het productdossier

http://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-354b6f94-55e6-43d7-b232-33022fa4b246


(1)PB L 9 van 11.1.2019, blz. 2.