Home

Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, punt a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen 2022/C 219/04

Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, punt a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen 2022/C 219/04

3.6.2022

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 219/20


Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, punt a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

(2022/C 219/04)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) binnen drie maanden na de datum van deze bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

ENIG DOCUMENT

“Marmelada Branca de Odivelas”

EU-nr.: PGI-PT-02609 – 19.5.2020

BOB ( ) BGA (X)

1. Naam/Namen [van de BOB of de BGA]

“Marmelada Branca de Odivelas”

2. Lidstaat of derde land

Portugal

3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1. Productcategorie

Categorie 1.6. Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt

3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

“Marmelada Branca de Odivelas” is een vruchtenmarmelade die wordt bereid door vruchtvlees van kweeën te koken met uitsluitend witte suiker, water en citroensap.

Het vruchtvlees van de kweeën is geel tot lichtgeel van kleur en kan groenachtige tinten hebben. Voor het verkrijgen van deze kweepasta, die bijna wit van kleur is, wordt witte suiker gebruikt. Om te voorkomen dat het vlees van de kweeën oxideert na het schillen van de vruchten, wordt citroensap gebruikt.

Voor de vervaardiging van 1 000 g eindproduct is minstens 350 g kwee in de vorm van pulp of puree vereist.

Voor de bereiding van de suikerstroop wordt de juiste hoeveelheid water en suiker verwarmd, in een verhouding van gemiddeld 1 kg suiker op 250 ml water.

“Marmelada Branca de Odivelas” heeft de volgende fysieke en organoleptische kenmerken:

kleur: homogeen, bijna wit;

glans: homogeen en intens;

consistentie: stevig genoeg om met een mes te worden gesneden;

geur: kwee;

smaak: zoet.

3.3. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

3.4. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

Alle fasen van de productie van “Marmelada Branca de Odivelas” moeten plaatsvinden in het afgebakende gebied, in de gemeente Odivelas in het district Lissabon:

levering van de grondstoffen en opslag; selecteren, wassen, schillen, koken en pletten van de vruchten; wegen van de ingrediënten en bereiden van de suikerstroop, mengen en koken van de suikerstroop en de kweepuree; de recipiënten vullen, het product stabiliseren (laten rusten), in de gewenste vorm snijden en drogen.

3.5. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

3.6. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

Ongeacht de vorm waarin het product te koop wordt aangeboden, moeten op het etiket de woorden “Marmelada Branca de Odivelas” – IGP [“Marmelada Branca de Odivelas” – BGA] en het hieronder afgebeelde productlogo worden aangebracht.

Image 1

4. Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

De gemeente Odivelas in het district Lissabon.

5. Verband met het geografische gebied

De kenmerken van “Marmelada Branca de Odivelas” zijn uitsluitend aan de menselijke factoren in het afgebakende geografische gebied toe te schrijven en liggen aan de basis van de faam van het product.

“Marmelada Branca de Odivelas” is een eeuwenoude erfenis van de cisterciënzerinnen van het klooster van São Dinis in Odivelas. Het product behoort tot een gevarieerd gamma van fijne “kloosterzoetigheden” die al vele generaties in Odivelas worden gemaakt.

De in de gemeente Odivelas geproduceerde “Marmelada Branca de Odivelas” heeft specifieke kenmerken, die kunnen worden toegeschreven aan de traditionele methoden die in het klooster werden gebruikt. Die methoden werden in Odivelas consequent en nauwgezet gevolgd en werden van generatie tot generatie doorgegeven.

Het specifieke karakter van deze vruchtenmarmelade is het gevolg van: de reeds lang bestaande deskundigheid van de producenten in Odivelas, die berust op een historische traditie die van generatie op generatie wordt overgedragen en dus in de loop der tijd stevig verankerd is; de diverse vormen van marketing, waarbij Odivelas altijd wordt genoemd; het bestaan van pannen en snijvormen die meer dan honderd jaar oud zijn en nog steeds als model dienen voor een aantal van de vandaag gebruikte vormen; het feit dat het product altijd al in Odivelas is gemaakt en de historische factoren die het product met Odivelas in verband brengen; dit alles bevestigt de reputatie ervan.

De specifieke kenmerken van “Marmelada Branca de Odivelas” zijn het resultaat van lokale knowhow in het traditionele productieproces: van de rigoureuze selectie van de vruchten tot de precieze bepaling van het tijdstip waarop de suiker de “harde bol”-fase bereikt, wanneer een kleine, in water gedompelde hoeveelheid een klont vormt. De plaatselijke producenten beoordelen dat tijdstip op basis van hun ervaring. Hieruit blijkt hoe belangrijk de menselijke factor is.

Het feit dat deze kweepasta bijna wit is, terwijl andere dat niet zijn, heeft het product beroemd gemaakt. Het werd beschreven en vermeld in boeken en manuscripten die ver in de tijd teruggaan, onder meer in O Livro de Receitas da Ultima Freira de Odivelas [boek met recepten van de laatste non van het klooster]. Historici zijn het erover eens dat het om een correcte weergave van het recept gaat. Dit document bevestigt dus de authenticiteit van het product, waarbij van belang is dat het een recept is voor marmelada branca [witte kweepasta].

De huidige reputatie blijkt onder meer uit het feit dat het product bij de wedstrijd “7 Maravilhas Doces de Portugal” van 2019 tot in de finale is geraakt, uit de prijzen die het heeft behaald, met name in de nationale wedstrijden “Doces de Fruta Tradicionais Portugueses”, en uit verwijzingen in de media.

Zo heeft de krant SOL op 5 juni 2015 een artikel gepubliceerd over de Confraria da Marmelada Branca de Odivelas [de broederschap van de Marmelada Branca de Odivelas], waarin de authenticiteit en het unieke karakter van het product worden benadrukt.

In Doces Conventuais e Licores da Tradição Portuguesa (1981) spreekt Maria de Lourdes Modesto als volgt over “Marmelada Branca de Odivelas”: “De beste van alle kweepasta’s is nog altijd die welke in Odivelas wordt gemaakt. Alleen kweepasta die bijna zuiver wit is, verdient die eerbiedwaardige naam – een waar genot.”

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

https://www.dgadr.gov.pt/images/docs/val/dop_igp_etg/Valor/CE_marmelada_branca_odivelas.pdf


(1)PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.