Home

Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, punt a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen 2022/C 281/08

Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, punt a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen 2022/C 281/08

22.7.2022

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 281/12


Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, punt a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

(2022/C 281/08)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) binnen drie maanden na de datum van deze bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

ENIG DOCUMENT

“Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou”

EU-nr.: PGI-GR-02792 – 27.7.2021

BOB ( ) BGA (X)

1. Naam/namen van de BGA

“Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou”

2. Lidstaat of derde land

Griekenland

3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1. Productcategorie

Categorie 1.1. Vers vlees (en verse slachtafval)

3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

“Katsikaki Limnou” is vlees van geitenlammeren die worden geslacht op de leeftijd van 60-90 dagen, met een gewicht van meer dan 8 kg. Het vlees met de naam “Katsikaki Limnou” is afkomstig van karkassen van dieren die zijn geboren op de eilanden Limnos en Agios Efstratios (regionale eenheid Limnos). Ze zijn geboren uit geiten die traditioneel worden gehouden op, en zijn aangepast aan, deze eilanden, en die worden gevoederd met de vegetatie van het duidelijk afgebakende (insulaire) geografische gebied.

Vlees van “Katsikaki Limnou” is doorgaans mals en sappig, met een aangename geur en smaak. De kleur van het vlees is voornamelijk rood tot licht bleekroze, waarbij de weefsels rozerood zijn en het vet zuiver wit.

De organoleptische kenmerken omvatten ook de aanwezigheid van subcutaan vet en een ontwikkelde spiermassa. Dankzij zijn royale vetlaag is het product mals en smakelijk.

De chemische samenstelling van de eetbare weefsels van “Katsikaki Limnou”-vlees wordt weergegeven in de volgende tabel:

Producten

Proteïne

Vet

“Katsikaki Limnou”

18,4 % tot 26,4 %

4,1 % tot 11,1 %

“Katsikaki Limnou” wordt vers verkocht in de volgende vormen:

in gehele staat;

als half geslacht dier;

als deelstukken per gewicht.

De chemische samenstelling van de eetbare weefsels van vlees van “Katsikaki Limnou” verschilt van die van geitenlammeren uit andere delen van Griekenland, die een gemiddeld vetgehalte van 1,2 % hebben, tegenover 6,9 % voor “Katsikaki Limnou”.

3.3. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

De geitenlammeren worden geboren tussen eind november en eind februari. Ze zuigen gedurende een periode van 45 tot 60 dagen. Aan het einde van deze periode worden de geitenlammeren aan de consumptie van ruwvoer gewend door middel van aangepaste mengsels die bestaan uit ruwvoergewassen zoals hooi van granen en peulvruchten van lokale teelt. Na het spenen volgt gewoonlijk een periode van een tot twee maanden in het voorjaar waarin de geitenlammeren met de volwassen geiten grazen.

De geiten die op Limnos en Agios Efstratios worden gehouden, zijn afkomstig van lokale populaties die het resultaat zijn van natuurlijke kruisingen van het ras Capra prisca, dat inheems is in Griekenland. De geiten zijn klein en aangepast aan het microklimaat en de omgeving van de eilanden Limnos en Agios Efstratios.

De voeding van de geiten is grotendeels gebaseerd op vrije begrazing in de weiden van het specifieke geografische gebied. Het dieet omvat ook aanvullende mengsels die gewoonlijk producten bevatten die zijn afgeleid van granen, peulvruchten, graanstro (voornamelijk durumtarwe), klaver en producten op basis van oliehoudende zaden, die hoofdzakelijk in het afgebakende geografische gebied worden geproduceerd, vitaminen en sporenelementen.

3.4. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

De naam “Katsikaki Limnou” mag uitsluitend en exclusief worden gebruikt voor geitenlammeren die in het afgebakende gebied zijn geboren, gehouden en geslacht. Dit omvat uitbloeden, villen en van de ingewanden ontdoen. De geiten waarvan de geitenlammeren afkomstig zijn, zijn ook geboren en gehouden in het afgebakende geografische gebied.

3.5. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

3.6. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

Naast de etiketteringsvoorschriften die in de nationale en EU-wetgeving zijn vastgesteld, geldt dat het vlees van “Katsikaki Limnou” moet zijn voorzien van het volgende speciale logo, ongeacht de wijze waarop het product te koop wordt aangeboden (geheel, als half geslacht dier of in stukken):

Image 1

.tifHet bovenstaande logo moet vergezeld gaan van een codenummer ter identificatie van het dier en het bedrijf waarvan het karkas afkomstig is, alsook van de slachtdatum. Het codenummer bestaat uit:

de numerieke code van het bedrijf waar de dieren zijn geproduceerd;

de identificatiecode van het met het karkas corresponderende levende dier;

de slachtdatum.

Zo krijgt een karkas van een bedrijf met codenummer EL8330**** en levenddiernummer 002, geslacht op 1.12.2020, de unieke code 8330**** 002-01/12/2020.

Indien het vlees van “Katsikaki Limnou” wordt versneden en verpakt, wordt het hierboven bedoelde label overgebracht naar hetzij de afzonderlijke deelstukken, hetzij het buitenste materiaal, indien het product reeds is verpakt, zodat de relevante informatie aan de eindverbruiker wordt meegedeeld.

4. Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

Het geografische gebied waar “Katsikaki Limnou” wordt geproduceerd, wordt begrensd door de geografische grenzen van de eilanden Limnos en Agios Efstratios.

5. Verband met het geografische gebied

Het verband tussen het product en het afgebakende gebied is gebaseerd op de kwaliteitskenmerken van het vlees. Het vlees van “Katsikaki Limnou” is een bekend product. Het heeft aangename organoleptische kenmerken die het gevolg zijn van de traditionele methoden voor het houden van geitenlammeren en geiten, en van hun voeding, die hoofdzakelijk gebaseerd is op de rijke vegetatie van de weiden in het afgebakende geografische gebied.

Specificiteit van het geografische gebied

De eilanden Limnos en Agios Efstratios behoren tot de eilandengroep in het noordoosten van de Egeïsche Zee. Limnos bestaat grotendeels uit uitgestrekte boomloze vlakten. De velden met tarwe en andere granen, de wijngaarden, het struikgewas en de uitgestrekte weiden, die meer dan de helft van het eiland beslaan, behoren tot de belangrijkste kenmerken van het landschap. Het eiland Agios Efstratios (of “Ai Stratis”) laat een vergelijkbaar beeld zien.

De twee eilanden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zowel sociaal als cultureel, alsook economisch en via handel. In de loop der jaren zijn talrijke producten tussen de twee eilanden verhandeld en vervoerd. Het continue verkeer van vee omvatte ook geiten, wat bijdroeg tot de homogene ontwikkeling ervan op de twee eilanden. Het eiland Agios Efstratios heeft alleen met Limnos een regelmatige kustvaartverbinding.

Natuurlijke factoren

Net als in de rest van Griekenland is het klimaat in het gebied typisch mediterraan. De winters zijn mild en nat. De zomers zijn relatief warm en droog en er zijn doorgaans lange perioden van zonneschijn gedurende het grootste deel van het jaar. In het gebied is het klimaat echter nog droger, met soms sterke winden en weinig regenval.

Als eilanden in de Egeïsche Zee boden Limnos en Agios Efstratios lokale plantensoorten uit het oosten een belangrijke route voor een geleidelijke migratie naar Griekenland. Deze eilanden liggen immers niet ver van Klein-Azië, vanwaaruit de planten afkomstig zijn.

De geiten van de twee eilanden voeden zich grotendeels met de rijke kruidachtige vegetatie met haar variëteiten aromatische planten en struikgewas. Uit studies is gebleken dat de natuurlijke vegetatie van Limnos bestaat uit 756 plantensoorten, meestal therofyten (55 %). Onder deze soorten bevinden zich acht soorten die endemisch zijn in Griekenland, een soort die endemisch is op de eilanden in het noordoosten van de Egeïsche Zee en een soort die endemisch is op Limnos. Bovendien komen op het eiland Agios Efstratios, ondanks zijn geringe omvang, 438 verschillende plantensoorten voor.

In het algemeen is phrygana (met struikgewas begroeid gebied) wijdverspreid op de eilanden Limnos en Agios Efstratios. 25 % van de weiden in het gebied is namelijk met struikgewas begroeid. De volgende soorten zijn typische phrygana-soorten: kermeseik, gedoornde pimpernel, tijm, oregano, doornige brem, verbena, salie, Anthyllis hermanniae, wolfsmelk, sint-janskruid, Cistus creticus, Cistus parviflorus, Cistus salviifolius en hysop. In het gebied zijn ook de volgende planten aanwezig: Euphorbia characias, Dittrichia viscosa en Griekse malrove.

In de “maquis” omvat de houtachtige vegetatie van de twee eilanden ook de volgende soorten: judasboom, doornige brem, esparto, mastiekboom, groene olijf, wilde olijf, rozemarijn, wilde asperge, muizedoorn en andere.

Het gebied heeft ook duinen met sclerofiele vegetatie.

Voorts omvat de vegetatie van de twee eilanden vaak natuurlijke grassen en peulvruchten, die tot de grassenfamilie en de vlinderbloemenfamilie behoren, wat voor geiten de ideale soorten zijn om te begrazen.

Vee

Het fokken van kleine herkauwers is, samen met landbouw en visserij, van oudsher de belangrijkste bezigheid van de inwoners van het geografische gebied Limnos-Agios Efstratios. De traditionele houderijmethode is een manier om het ecosysteem en de biodiversiteit van het gebied in stand te houden en vormt tegelijk een integraal onderdeel van het lokale culturele erfgoed.

In het algemeen draagt de voeding van de geiten en geitenlammeren bij tot de productie van vlees met een karakteristiek vetzuurprofiel. De vetsamenstelling van het vlees houdt verband met de overvloedige aanwezigheid van meervoudig onverzadigde vetzuren in de planten, wat wenselijk wordt geacht omdat dit in verband wordt gebracht met een bijzondere smaak van het geproduceerde vlees. Dat de dieren vrij kunnen grazen, verhoogt voorts ook de concentratie van andere wenselijke micronutriënten in het vlees, zoals vitaminen en natuurlijke antioxidanten.

Menselijke factoren

De traditionele houderijmethode van de dieren is gebaseerd op de typische ommuurde paddocks — “mantres” — waarin de dieren dicht bij de weiden worden gehuisvest. De houderijmethode was bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van de aroma’s van vlees van “Katsikaki Limnou”, omdat de kwaliteit ervan onlosmakelijk verbonden is met het gebruik en de kennis van de weiden.

De traditionele praktijken van de geitenhouders zijn van invloed op de kenmerken van het product “Katsikaki Limnou”. Met name het late spenen (na ongeveer zestig dagen) draagt bij tot de ontwikkeling van gezonde geitenlammeren met rijke vetafzettingen op hun lichaam. Bovendien worden de kudden beheerd volgens de traditionele houderijmethoden op basis van “mantres”. Dit zorgt ervoor dat geiten en geitenlammeren geen grote afstanden hoeven af te leggen om voedsel te vinden, aangezien de weiden dicht bij de “mantres” liggen en de afstanden op de eilanden klein zijn. De dieren worden dus weinig belast, waardoor ze aanzienlijk meer intramusculair vet kunnen opslaan dan andere, vergelijkbare dieren, en spiermassa kunnen ontwikkelen.

Totdat ze worden geslacht, hebben gespeende geitenlammeren, samen met de volwassen dieren, zoveel mogelijk ononderbroken toegang tot de weilanden. Volwassen dieren en geitenlammeren grazen het hele jaar door en hebben dankzij de semi-extensieve houderijmethode rechtstreeks toegang tot weiden met een grote verscheidenheid aan aromatische eetbare planten en kruiden. Dit zorgt voor aromatische bestanddelen in het vetweefsel en draagt bij tot de aangename organoleptische kenmerken van het product. Dergelijke kenmerken zijn onder meer de smaak, in combinatie met de malsheid van het vlees, die het gevolg is van de hoeveelheid intramusculair vet.

De semi-extensieve houderijmethode, waarbij het natuurlijke ecosysteem van het gebied optimaal wordt benut door begrazing, is in de loop der tijd ontwikkeld als gevolg van de specifieke omstandigheden van de omgeving. Het is in feite een manier om het ecosysteem en de biodiversiteit van het gebied in stand te houden en vormt tegelijk een integraal onderdeel van het lokale culturele erfgoed.

Het vak van geitenhouder is van generatie op generatie overgegaan, door veehouderijpraktijken en ervaring door te geven aan jongere landbouwers. Zij blijven tot op heden “Katsikaki Limnou” produceren, dat vermaard is om zijn aangename kwaliteit. De kudden worden al eeuwenlang beheerd door ervaren “kehagiades”, zoals de veehouders lokaal bekendstaan, aan de hand van het traditionele houderijsysteem op basis van paddocks. Dit heeft geleid tot een levensvatbaar en duurzaam model van semi-extensieve geitenhouderij.

Specificiteit van het product

Het vlees van “Katsikaki Limnou” is een bijzonder smakelijk product. Het is mals, sappig en zacht met aangename organoleptische eigenschappen. Het totale vetgehalte van de eetbare weefsels is hoger in vergelijking met soortgelijke producten. Dit heeft een positief effect op de smaak en de malsheid van het product.

Door de voor de slacht gekozen leeftijd zijn de karkassen relatief zwaar, met een karkasgewicht van meer dan 8 kg. Het vet in de karkassen is meestal intramusculair.

Causaal verband tussen het geografische gebied en de specifieke kenmerken van het product

“Katsikaki Limnou” is vlees met aangename organoleptische kenmerken. Het is een zeer wijdverbreid product dat al vele jaren onafgebroken op de twee eilanden wordt geproduceerd. De specifieke milieufactoren en de reeds lang heersende menselijke praktijken in het afgebakende geografische gebied van de eilanden Limnos en Agios Efstratios hebben geleid tot de ontwikkeling van een kwaliteitsproduct met aangename kenmerken, die “Katsikaki Limnou” onderscheiden van andere soortgelijke producten.

Het fokken van kleine herkauwers is de basis van de veeteelt op de twee eilanden. Limnos heeft grote weilanden, die 35,74 % van de totale oppervlakte beslaan. Met struikgewas begroeid gebied is goed voor ongeveer 25 % van de weilanden op het eiland. De vegetatie in deze gebieden is laag en verspreid, met veel tussenruimte. Gedoornde pimpernel overheerst, samen met tijm en een groot aantal aromatische planten.

De weiden van Limnos en Agios Efstratios hebben een aanzienlijke begrazingscapaciteit en profiteren van de aanwezigheid van diverse aromatische planten. Dit zorgt voor vleesproducten waarin het vet organoleptische kenmerken heeft verworven die worden bepaald door de verscheidenheid aan aromatische en andere planten in de weiden. De kwaliteit en de organoleptische kenmerken van het product worden dus bepaald door de ruime toegang van de dieren tot weidegronden.

Het glooiende terrein van het afgebakende gebied, met zijn laaggelegen vlakten, zorgt voor gemakkelijke toegang tot weiden in de buurt van de traditionele huisvestingsfaciliteiten. De dieren worden dus weinig belast, waardoor ze aanzienlijk meer vet kunnen opslaan dan vergelijkbare dieren en spiermassa kunnen ontwikkelen.

Met name de geiten die op de eilanden Limnos en Agios Efstratios grazen, consumeren een grote verscheidenheid aan aromatische eetbare planten en kruiden.

Gezien de klimatologische omstandigheden kunnen de dieren het hele jaar door buiten op de weiden verblijven in plaats van in stallen. De geitenlammeren hebben dan ook, na de periode waarin ze uitsluitend met melk worden gevoederd, toegang tot weidegronden totdat ze worden geslacht. De beweidingsperiode voor jonge geiten varieert van 1 tot 2 maanden, meestal in het voorjaar.

Het dieet van het dier bestaat grotendeels uit vrije begrazing. Gezien het milde klimaat kunnen de dieren buiten op de weiden verblijven, in plaats van in stallen, en kunnen ze het hele jaar door grazen. De geitenlammeren hebben dan ook, na de periode waarin ze uitsluitend met melk worden gevoederd, toegang tot weidegronden totdat ze worden geslacht.

De volwassen geiten hebben bijna het hele jaar door toegang tot weidegronden. Hetzelfde geldt voor de geitenlammeren in de periode tussen het spenen en de slacht. Samen met de lange zoogperiode geeft dit het vlees zijn bepalende kwaliteitskenmerken, aangezien zo karkassen met voldoende spiermassa en intramusculair vet worden geproduceerd.

De hoeveelheid intramusculair vet in “Katsikaki Limnou”-vlees heeft een rechtstreekse invloed op het vochtgehalte en de textuur van het vlees, op de smaak en op de aroma’s die tijdens de bereiding vrijkomen.

De identiteit van het product met de naam “Katsikaki Limnou” is gebaseerd op de semi-extensieve houderijmethode, de vrije begrazing en de traditionele praktijken van de veehouders. De vraag naar het product “Katsikaki Limnou”, met de beschreven, aangename kenmerken, is een stimulans om deze veehouderijpraktijken in stand te houden zodat die kenmerken worden gewaarborgd.

Al het bovenstaande draagt bij tot de aangename kwaliteit en de aantrekkelijke organoleptische kenmerken waaraan “Katsikaki Limnou”-vlees zijn reputatie dankt. Het product maakt deel uit van de gastronomische traditie van de eilanden, waar lokale recepten zoals “kaspakino”-geitenlam tot de favorieten van zowel de lokale bevolking als de toeristen behoren.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/2021/prodiagrafes_katsikaki_limnou150222.pdf


(1)PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.