Home

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2023/C 158/07

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2023/C 158/07

4.5.2023

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 158/16


Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie

(2023/C 158/07)

Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).

MEDEDELING VAN DE GOEDKEURING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING

“Vallée du Torgan”

PGI-FR-A1112-AM02

Datum van de mededeling: 24.2.2023

BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING

1. Gebied in de onmiddellijke nabijheid

In hoofdstuk I van het productdossier van de beschermde geografische aanduiding “Vallée du Torgan” is punt 4.2, dat gaat over het gebied in de nabijheid, gewijzigd. De lijst van gemeenten die het gebied in de onmiddellijke nabijheid vormen, is geactualiseerd op basis van de officiële geografische code van 2022, zonder dat de lijst zelf is gewijzigd.

Deze redactionele wijziging houdt in dat voor het geografische gebied wordt verwezen naar de in 2022 geldende, door het Insee gepubliceerde versie van de officiële geografische code en dat de afbakening van het geografische gebied juridisch wordt zeker gesteld.

In het enig document zijn de aanvullende voorwaarden voor het gebied in de onmiddellijke nabijheid bijgewerkt.

2. Wijnstokrassenbestand

In hoofdstuk I van het productdossier van de beschermde geografische aanduiding “Vallée du Torgan” is in punt 5 de informatie over het wijnstokrassenbestand gewijzigd. De lijst van rassen die voor de productie van wijnen met de beschermde geografische aanduiding zijn geselecteerd, is als volgt gewijzigd:

Introductie van 13 rassen die erom bekendstaan bestand te zijn tegen ziekten van de wijnstok:

artaban N, cabernet blanc B, cabernet cortis N, floréal B, monarch N, muscaris B, Prior N, saphira B, soreli B, souvignier gris Rs, sauvignac B, vidoc N, voltis B.

Introductie van 14 mogelijk klimaatveranderingsbestendige rassen:

agiorgitiko N, alvarinho B, assyrtyko B, calabrese N, carricante B, fiano B, montepulciano N, moschofilero Rs, parrellada B, primitivo N, roditis Rs, touriga nacional N, verdejo B, xinomavro N.

Deze druivenrassen zijn bestand tegen droogte en schimmelziekten. Ze vertonen qua fysiologische en oenologische eigenschappen overeenkomsten met de druivenrassen die al voor de productie van de BGA worden gebruikt, maar hebben minder bestrijdingsmiddelen nodig. De kenmerken van de BGA-wijnen worden er niet door gewijzigd.

Schrapping van de volgende druivenrassen: altesse B, mondeuse N.

Deze wijzigingen zijn overgenomen in het gedeelte “Wijndruivenras(sen)” van het enig document.

3. Controle-instantie

In hoofdstuk III van het productdossier van de beschermde geografische aanduiding “Vallée du Torgan” is de informatie over de controle-instantie vereenvoudigd: aangegeven wordt dat de controle op de naleving van het productdossier berust op een goedgekeurd controleplan en dat deze in opdracht van het INAO uitgevoerd wordt door een derde instantie, die waarborgen biedt op het gebied van bekwaamheid, onpartijdigheid en onafhankelijkheid.

Deze vereenvoudiging heeft geen gevolgen voor het enig document.

ENIG DOCUMENT

1. Naam/namen

Vallée du Torgan

2. Type geografische aanduiding

BGA — beschermde geografische aanduiding

3. Categorie wijnbouwproducten

1.

Wijn

4. Beschrijving van de wijn(en)

KORTE BESCHRIJVING

De beschermde geografische aanduiding “Vallée du Torgan” is gereserveerd voor stille rode, rosé-, grijze, “gris de gris”- en witte wijnen.

Een “grijze” wijn is een roséwijn met een zeer lichte roze kleur. Een “gris de gris”-wijn is een grijze wijn die uitsluitend van grijze druivenrassen is gemaakt.

Wijnen met de beschermde geografische aanduiding “Vallée du Torgan” hebben een gehalte aan vluchtige zuren van ten hoogste 13,26 meq/l (0,65 g/l uitgedrukt als H2SO4) of 15,30 meq/l (0,75 g/l in H2SO4) voor wijnen waarvan de malolactische gisting voltooid is wanneer ze het stadium van de botteling bereiken.

De (maximum- of minimum)waarden voor het totale alcoholvolumegehalte, de totale zuurgraad en het totaalgehalte aan zwaveldioxide komen overeen met de in de Europese regelgeving vastgestelde gehalten.

De rode wijnen hebben een min of meer diepe kleur. Wat geur en smaak betreft, hebben ze een mediterraan karakter, met een combinatie van hints van rode vruchten en garrigue, die vaak kruidige toetsen ontwikkelen. De structuur varieert afhankelijk van de rijpheid en het productieprofiel, maar de wijnen hebben meestal rijpe en fijne tanninen.

De roséwijnen hebben kleuren variërend van het lichtste grijs, voor de “gris de gris”-wijnen, tot het meest uitgesproken rosé afhankelijk van de gebruikte wijndruivenrassen en maceratietechnieken. Deze wijnen hebben een grote frisheid die kenmerkend is voor fruitige of florale toetsen.

In de meeste gevallen hebben de witte wijnen een lichtgele kleur. Ze vertonen een evenwicht tussen taaiheid en frisheid, met krachtige vruchtenaroma’s, van over het algemeen witte vruchten als perzik en abrikoos.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

11

Minimale totale zuurgraad

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

5. Wijnbereidingsprocedés

5.1. Specifieke oenologische procedés

Wat de oenologische procedés betreft, moeten de wijnen voldoen aan de voorschriften die zijn vastgesteld op Europees niveau en in het Franse wetboek landbouw en zeevisserij.

5.2. Maximumopbrengsten

1.

Rode wijnen

80 hectoliter per hectare

2.

Roséwijnen en witte wijnen

90 hectoliter per hectare

6. Afgebakend geografisch gebied

De druivenoogst, de vinificatie en de bereiding van de wijnen met de beschermde geografische aanduiding “Vallée du Torgan” vinden plaats op het grondgebied van de volgende gemeenten van het departement Aude: Paziols, Tuchan.

7. Wijndruivenrassen

Agiorgitiko N

Alicante Henri Bouschet N

Alvarinho - Albariño

Artaban N

Assyrtiko B

Bourboulenc B — Doucillon blanc

Cabernet blanc B

Cabernet cortis N

Cabernet franc N

Cabernet-Sauvignon N

Calabrese N

Carignan N

Carignan blanc B

Carmenère N

Carricante

Chardonnay B

Chasan B

Chenanson N

Chenin B

Cinsaut N — Cinsault

Clairette B

Clairette rose Rs

Colombard B

Cot N - Malbec

Fiano

Floreal B

Gamay N

Gewurztraminer Rs

Grenache N

Grenache blanc B

Grenache gris G

Gros Manseng B

Macabeu B - Macabeo

Marsanne B

Marselan N

Mauzac B

Merlot N

Monarch N

Montepulciano

Morrastel N - Minustellu, Graciano

Moschofilero Rs

Mourvèdre N — Monastrell

Muscaris B

Muscat d’Alexandrie B - Muscat, Moscato

Muscat de Hambourg N - Muscat, Moscato

Muscat à petits grains blancs B - Muscat, Moscato

Muscat à petits grains rouges Rg - Muscat, Moscato

Nielluccio N - Nielluciu

Négrette N

Parrellada B

Petit Manseng B

Petit Verdot N

Pinot blanc B

Pinot gris G

Pinot noir N

Piquepoul blanc B

Portan N

Primitivo N - Zinfandel

Prior N

Riesling B

Roditis Rs

Roussanne B

Saphira B

Sauvignac

Sauvignon B — Sauvignon blanc

Sauvignon gris G - Fié gris

Sémillon B

Soreli B

Souvignier gris Rs

Sylvaner B

Syrah N — Shiraz

Tempranillo N

Terret blanc B

Touriga nacional N

Ugni blanc B

Verdejo B

Vermentino B — Rolle

Vidoc N

Viognier B

Voltis B

Xinomavro N

8. Beschrijving van het (de) verband(en)

8.1. Specificiteit van het geografische gebied en specificiteit van het product

Op ongeveer dertig kilometer in vogelvlucht van de Middellandse Zee en ten oosten van het massief van Corbières in het departement Aude, gelegen in het zuiden van Frankrijk in Languedoc-Roussillon, strekt het geografische gebied zich uit over de gemeenten Tuchan en Paziols aan de voet van de Tauch, die 917 meter hoog is. Het landschap bestaat uit een centraal gebied, een soort vallei, omgeven door steile hellingen. Wijnstokken zijn de belangrijkste teelt en beslaan meer dan 1 200 ha van deze twee gemeenten.

De grens in het noorden wordt gekenmerkt door een smalle bergpas, waarna de weg naar Villeneuve kan worden voortgezet. In het oosten verheft zich het kalkplateau van Serre d’en Mouysse, dat een barrière opwerpt tegen de maritieme invloeden. In het zuiden wordt de grens van het departement Pyrénées-Orientales bereikt via een bochtige weg. De toegang naar het westen verloopt tot slot via een steile kloof die de Verdouble-waterloop volgt in de richting van het dorp Cucugnan.

De Torgan, die zijn naam heeft gegeven aan de BGA “Vallée du Torgan”, is een beek die van de Mont Tauch afloopt en samenvloeit met de Verdouble.

De geologische geschiedenis van dit gebied is complex en heeft tot een zeer groot aantal bodems geleid. Van het twintigtal aldus gedefinieerde bodems zijn de meestvoorkomende schalie in het noorden van het gebied, kalkcolluvium of grèzes aan de voet van de Tauch, triassische mergel, puddinggesteenten of conglomeraten bestaande uit rolsteen in de hoge delen van Paziols en het oosten van Tuchan. Ze zijn stuk voor stuk stenig hebben en een lage tot gemiddelde diepte. Ten slotte bestaat het centrale gebied uit keiachtige terrassen en klei-kalksteenhoudende bodems met een grotere diepte.

Het gebied heeft een warm en droog mediterraan klimaat. De jaarlijkse neerslag bedraagt gemiddeld ongeveer 700 mm. De neerslag valt voornamelijk gedurende een beperkt aantal dagen in de herfst en het voorjaar, vaak tijdens onweren en hevige buien. Er is veel zonneschijn. De tramontane, een krachtige noordenwind (tot tweehonderd dagen wind per jaar), kan meerdere opeenvolgende dagen snelheden van meer dan 80 km/uur bereiken. Deze droge wind is een bondgenoot in de strijd tegen meeldauw tijdens het groeiseizoen en beperkt het risico op grauwe schimmel tijdens de oogst.

In de 19e eeuw werd de wijnbouw belangrijker dan andere landbouwactiviteiten, met name de teelt van granen en olijfbomen, die tijdens zeer strenge winters door sterke vorst werden getroffen.

Na de wijncrisis van 1907 organiseerden en bouwden de wijnbouwers de coöperatieve kelder van Tuchan in 1913 en die van Paziols het jaar daarna. Dit gebied is bijzonder geschikt voor de wijnbouw.

In februari 1987 kreeg de “vin de pays du Torgan” erkenning in vijf gemeenten van het departement. Sinds 1990 is de erkenning beperkt tot twee gemeenten, Tuchan en Paziols, om redenen van geografische coherentie en productkenmerken.

Het wijnstokrassenbestand van de BGA “Vallée du Torgan” is aangepast aan de ecologische omstandigheden van het gebied, met zijn traditionele mediterrane druivenrassen, in de eerste plaats carignan en grenache noir, die beide perfect aangepast zijn aan een aanzienlijke vermindering van het water in de zomer en aan de schrale en ondiepe bodems op de heuvelhellingen. Andere traditionele variëteiten, grenache blanc en grenache gris, maccabeu, cinsault, muscat d’alexandrie en muscat à petit grain, maken het gamma compleet.

Sinds een vijftiental jaar is het wijnstokrassenbestand heraangelegd door druivenrassen te selecteren die bijzonder goed aan de bodems en het klimaat van het gebied zijn aangepast. Tot op heden speelt merlot een toonaangevende rol. Dit ras is aangeplant op de diepste bodems, met name in een sector met alluviën langs de Verdouble, wat het mogelijk maakt wijnen te produceren die souplesse en finesse verlenen aan de assemblages. De aanplanting van marselan op de iets schralere bodems en van syrah verschaft het profiel van de wijnen aromatische kracht en complexiteit.

De strikt gedefinieerde productievoorschriften garanderen de rijpheid van de druiven en de kwaliteit van het product.

De bij volledige rijpheid geplukte druiven zorgen voor een geconcentreerde wijn met behoud van de souplesse, frisheid en intensiteit van het fruit. De wijnen worden aangeboden als cepage- of assemblagewijnen.

De wijnproductie van Torgan varieert van 5 000 hl tot 10 000 hl per jaar en wordt voornamelijk verzorgd door de coöperatieve kelder van Tuchan-Paziols en een particuliere kelder. De geproduceerde hoeveelheden zijn sterk afhankelijk zijn van de droogte in de zomer.

De productie omvat wijnen van de drie kleuren, maar hoofdzakelijk rode wijnen. De roséwijnen zijn in constante ontwikkeling, met als bijzonderheid de “gris de gris”-wijnen, die voornamelijk worden vervaardigd op basis van grenache gris, een veelvoorkomende druif in het gebied.

8.2. Causaal verband tussen de specificiteit van het geografisch gebied en de specificiteit van het product

Wijnen met de BGA “Vallée du Torgan” hebben een sterke identiteit die haar oorsprong vindt in de specifieke kenmerken van het productiegebied. De lage tot gemiddelde diepte van de bodems, het uitgesproken mediterrane klimaat en het heuvelachtige wijngebied op een hoogte tussen 100 en 300 m boven zeeniveau zorgen ervoor dat de plant een beheerste groeikracht heeft en dat de druiven in een gemiddeld jaar ongeveer tien dagen later rijp zijn dan in wijngaarden aan de kust.

Het warme en droge, strikt mediterrane klimaat met veel zonneschijn bevordert de perfecte rijpheid van de BGA-rassen, wat het mogelijk maakt rode wijnen te produceren met aroma’s van rood fruit en garrigue met rijpe en fijne tanninen, alsook roséwijnen, grijze en witte wijnen met een evenwicht tussen taaiheid, frisheid en aromatische expressie.

De productie van wijnen van “Vallée du Torgan” profiteert ook van de dynamiek van bedrijven met een sterke commerciële structuur om deze wijn te promoten op de traditionele Franse markten, voor de verkoop in supermarkten, maar ook op exportmarkten.

Dankzij dit distributienetwerk, dat nauw verbonden is met het productiegebied, hebben de wijnen van “Vallée du Torgan” de voorbije twintig jaar een reputatie verworven waardoor een verhoging van de productie kan worden gepland om aan de behoeften van nieuwe markten te voldoen.

De wijnbouw, de bijna exclusieve teelt in het gebied, is bepalend voor het landschap en is de stuwende kracht achter de economie van de twee gemeenten.

Het wijngebied, dat bestaat uit een mozaïek van kleine percelen, draagt in belangrijke mate bij tot het behoud van open omgevingen in een boslandschap dat gevoelig is voor branden en speelt derhalve een essentiële rol bij het behoud van de biodiversiteit.

Alle verbeteringen die de wijnbouwers gedurende meerdere generaties hebben aangebracht, hebben het mogelijk gemaakt het wijntoerisme te bevorderen, wat dan weer gunstig is voor de bekendheid en valorisatie van de producten.

9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)

Gebied in de onmiddellijke nabijheid

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Afwijking betreffende de productie in het afgebakende geografische gebied

Beschrijving van de voorwaarde:

Het gebied in de onmiddellijke nabijheid waar bij wijze van uitzondering de vinificatie en de bereiding mogen plaatsvinden van wijnen met de beschermde geografische aanduiding “Vallée du Torgan”, bestaat, op basis van de officiële geografische code van 1 januari 2022, uit de gemeenten die grenzen aan het geografische gebied:

Departement Aude:

Albas, Albières, Auriac, Bouisse, Cascastel-des-Corbières, Coustouge, Cucugnan, Davejean, Dernacueillette, Duilhac-sous-Peyrepertuse, Durban-Corbières, Embres-et-Castelmaure, Félines-Termenès, Fontjoncouse, Fraissé-des-Corbières, Jonquières, Lairière, Lanet, Laroque-de-Fa, Maisons, Massac, Montgaillard, Montjoi, Mouthoumet, Padern, Palairac, Quintillan, Rouffiac-des-Corbières, Saint-Jean-de-Barrou, Saint-Laurent-de-la-Cabrerisse, Salza, Soulatgé, Termes, Thézan-des-Corbières, Vignevieille, Villeneuve-les-Corbières, Villerouge-Termenès, Villesèque-des-Corbières.

Departement Pyrénées-Orientales:

Ansignan, Bélesta, Caramany, Cases-de-Pène, Cassagnes, Caudiès-de-Fenouillèdes, Espira-de-l’Agly, Estagel, Fenouillet, Fosse, Lansac, Latour-de-France, Lesquerde, Maury, Montner, Opoul-Périllos, Peyrestortes, Pia, Planèzes, Prugnanes, Rasiguères, Rivesaltes, Saint-Arnac, Saint-Martin-de-Fenouillet, Saint-Paul-de-Fenouillet, Salses-le-Château, Tautavel, Vingrau, Vira.

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Aanvullende etiketteringsbepalingen

Beschrijving van de voorwaarde:

De beschermde geografische aanduiding “Vallée du Torgan” mag worden aangevuld met de naam van een of meer druivenrassen.

De beschermde geografische aanduiding “Vallée du Torgan” mag worden aangevuld met de woorden “primeur” of “nouveau”.

Als de vermelding “beschermde geografische aanduiding” wordt vervangen door de traditionele aanduiding “Vin de pays”, moet het BGA-logo van de Europese Unie op het etiket worden opgenomen.

Link naar het productdossier

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-5e316de2-332d-4137-9b0b-d3174f0bbdec


(1)PB L 9 van 11.1.2019, blz. 2.