Bekendmaking van een aanvraag tot goedkeuring van een wijziging op het niveau van de Unie van een productdossier voor een naam in de wijnsector overeenkomstig artikel 97, lid 4, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad 2023/C 215/10
Bekendmaking van een aanvraag tot goedkeuring van een wijziging op het niveau van de Unie van een productdossier voor een naam in de wijnsector overeenkomstig artikel 97, lid 4, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad 2023/C 215/10
19.6.2023 | NL | Publicatieblad van de Europese Unie | C 215/32 |
Bekendmaking van een aanvraag tot goedkeuring van een wijziging op het niveau van de Unie van een productdossier voor een naam in de wijnsector overeenkomstig artikel 97, lid 4, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad
(2023/C 215/10)
Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 98 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad (1) binnen drie maanden na de datum van deze bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.
AANVRAAG TOT GOEDKEURING VAN EEN WIJZIGING OP HET NIVEAU VAN DE UNIE
“La Mancha”
PDO-ES-A0045-AM05
Datum van aanvraag: 21.6.2022
1. Wijziging(en)
1.1. Aanvrager en rechtmatig belang
Asociación Interprofesional de la D.O. vitivinícola La Mancha
Vertegenwoordigt alle marktdeelnemers die de beschermde wijn produceren.
1.2. Beschrijving van en redenen voor de wijziging
HET VERPAKKEN MOET PLAATSVINDEN IN HET AFGEBAKENDE GEBIED.
BESCHRIJVING:
Er is een nieuwe alinea over het verpakken toegevoegd. Daarin is bepaald dat het verpakken moet plaatsvinden in het in punt 4 van het productdossier omschreven productiegebied.
De wijziging heeft betrekking op punt 8 van het productdossier en punt 9 van het enig document.
Deze wijziging wordt beschouwd als een “wijziging op het niveau van de Unie” zoals bedoeld in artikel 14, lid 1, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33, die verdere beperkingen op het in de handel brengen van het product met zich brengt.
REDEN:
Overeenkomstig artikel 4 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie is deze eis bedoeld om de kwaliteit en de reputatie van wijnen met de BOB “La Mancha” te beschermen, de oorsprong ervan te waarborgen en de specifieke kenmerken en kwaliteiten ervan, die verband houden met het gebied van oorsprong, te garanderen.
De productie van de wijnen met de oorsprongsbenaming eindigt niet bij de verwerking van most tot wijn door middel van alcoholische gisting en andere aanvullende procedés, maar bij de verpakking. Het verpakken moet worden gezien als het laatste stadium van de productie van deze wijnen, aangezien het gepaard gaat met andere oenologische procedés die van invloed kunnen zijn op de bijzondere kenmerken, en met name filtering, stabilisatie en diverse soorten corrigerende maatregelen.
Door deze verplichting worden de mogelijke risico’s van vervoer van de wijnen buiten het productiegebied vermeden, zoals: oxidatie en hittestress veroorzaakt door hoge of lage temperaturen en aantasting van het product. Dit alles zou nadelige gevolgen hebben voor de chemische/fysische kenmerken (zuurgraad, polyfenolen en kleurstoffen), de organoleptische kenmerken (kleur, aroma en smaak) en de stabiliteit van het product. Ook het risico op microbiologische besmetting (door bacteriën, virussen, schimmels of gisten) wordt verminderd.
Het verpakken in het in punt 4 van het productdossier omschreven geografische productiegebied maakt ook een betere controle van de verpakkingswerkzaamheden mogelijk.
ENIG DOCUMENT
1. Naam van het product
La Mancha
2. Type geografische aanduiding
BOB — Beschermde oorsprongsbenaming
3. Categorieën wijnbouwproducten
1. | Wijn |
5. | Mousserende kwaliteitswijn |
8. | Parelwijn |
4. Beschrijving van de wijn(en)
1. Witte en roséwijn, jonge wijn en “tradicional”-wijn en witte wijn “roble”
KORTE BESCHRIJVING
Laag alcoholgehalte. De witte wijnen hebben een kleur die varieert van groenachtig tot geel, maar nooit goudgeel. Ze zijn zuiver en fruitig, met primaire aroma’s; ze zijn licht zurig en in balans.
De wijnen die op vat hebben gerijpt, hebben een gele tot goudgele of strogele kleur; geroosterde toetsen tegen een vanilleachtige achtergrond; ze zijn fruitig, met een vleugje eikenhout en de smaak houdt lang aan.
De roséwijnen hebben een kleur die varieert van roze tot zalmoranje; zuivere en primaire aroma’s; ze zijn licht zurig, in balans en hebben een fruitige smaak.
In het vat gegiste wijnen hebben aroma’s en een afdronk die doen denken aan het vat.
* | Maximaal gehalte aan vluchtige zuren bij de jonge wijnen: 8,33 milli-equivalent per liter. |
* | Maximumgehalte aan sulfieten: 190 mg/l indien suiker ≥ 5 g/l (met uitzondering van “roble”). |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 9 |
Minimale totale zuurgraad | 4 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 10 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 140 |
2. Jonge rode wijn, rode wijn “tradicional” en rode wijn “roble”
KORTE BESCHRIJVING
Violetachtig rode tot granaatrode kleur; zuivere, fruitige en primaire aroma’s; in de mond taninneachtig, met een goede balans tussen alcoholgehalte en zuurgraad, fruitig en lange afdronk. De wijnen die op vat hebben gerijpt, zijn granaatrood tot robijnrood. Zuiver en fruitig, met primaire en vanillearoma’s. In de mond houden ze lang aan en zijn ze evenwichtig, met toetsen van vanille. Wijnen die langer hebben gerijpt, kunnen terracottatinten of terracotta-oranje tinten vertonen, houden lang aan in de mond en zijn honingzoet. In de mond zijn ze zacht, harmonieus, rond en gestructureerd. De in het vat gegiste wijnen hebben aroma’s en een afdronk die zijn beïnvloed door het vat.
* | Maximaal gehalte aan vluchtige zuren bij de jonge wijnen: 8,33 milli-equivalent per liter. |
* | Maximumgehalte aan sulfieten: 180 mg/l indien suiker ≥ 5 g/l (met uitzondering van “roble”). |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 11,5 |
Minimale totale zuurgraad | 4 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 10 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 130 |
3. Van nature zoete wijn “tradicional”
KORTE BESCHRIJVING
Zoals de droge wijnen in het geval van de witte wijnen en granaatrood tot bruin in het geval van de rode wijnen; intense aroma’s die doen denken aan fruit en/of jam, evenwichtig en met body.
* | Het maximale totale alcoholgehalte mag de wettelijke limieten uit hoofde van de desbetreffende EU-wetgeving niet overschrijden. |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | 13 |
Minimale totale zuurgraad | 4 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 20 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 250 |
4. Witte en rode wijn met de aanduiding “crianza”, “reserva” en “gran reserva”
KORTE BESCHRIJVING
De kleur van de witte wijnen gaat van strogeel tot goudgeel, met een intensiteit die verschilt naargelang van de rijping. Aroma’s van hout en geroosterde aroma’s. Evenwichtig. De kleur van de rode wijnen varieert van granaatrood tot terracottarood naargelang van de rijping. Naarmate deze wijnen rijpen, maken de fruitige aroma’s plaats voor aroma’s van hout en/of geroosterde aroma’s. In de mond zijn ze evenwichtig en vol.
* | Het maximale totale alcoholgehalte mag de wettelijke limieten uit hoofde van de desbetreffende EU-wetgeving niet overschrijden. |
** | Het minimaal effectief alcoholgehalte is in het productdossier gespecificeerd voor witte en rode wijnen. |
*** | Lagere grenswaarden voor het gehalte aan vluchtige zuren naargelang van de rijpingsgraad en -tijd. |
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimale totale zuurgraad | 4 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 20 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) | 150 |
5. Mousserende kwaliteitswijn
KORTE BESCHRIJVING
De kleur van de witte mousserende wijnen varieert van bleek tot goudgeel en glinsterend en de roséwijnen zijn bleekroze. Fijne, lang aanhoudende bubbels. Zuivere aroma’s zonder gebreken. In de mond zijn de wijnen vol en evenwichtig.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimale totale zuurgraad | 4 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 11,66 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) |
6. Parelwijn
KORTE BESCHRIJVING
De parelwijnen kunnen witte wijnen zijn met verschillende tinten geel, roséwijnen met verschillende tinten roze en rode wijnen met een paarsrode kleur. Wat de geur betreft, vertonen de witte wijnen primaire aroma’s en de rode en roséwijnen intense aroma’s die aan rode vruchten doen denken. Het zijn volle, evenwichtige wijnen met duidelijk aanwezig koolzuur.
Algemene analytische kenmerken | |
Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent) | |
Minimale totale zuurgraad | 4 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur |
Maximumgehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter) | 10 |
Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter) |
5. Wijnbereidingsprocedés
5.1. Specifieke oenologische procedés
De witte, rode en roséwijnen die onder de BOB vallen, mogen enkel van de toegestane druivenrassen worden bereid. Het is niet toegestaan witte en blauwe druivenrassen te mengen.
De maximale verwerkingsopbrengst bedraagt 74 liter wijn per 100 kilogram geoogste druiven.
Bij de witte en roséwijnen worden de trossen gekneusd en ondergaat de most statische of dynamische voorklaring. Voorafgaande maceratie is mogelijk om aroma’s en kleur aan de schillen te onttrekken. De most wordt vergist bij een temperatuur van ten hoogste 22 °C.
Bij de rode wijnen worden de druiven samen met de schillen vergist gedurende minstens drie dagen bij een temperatuur van hoogstens 28 °C.
5.2. Maximumopbrengsten
1. | Wijnstokken met gobeletsnoei 10 000 kilogram druiven per hectare |
2. | Wijnstokken met gobeletsnoei 74 hectoliter per hectare |
3. | Wijnstokken met spaliersysteem 13 000 kilogram druiven per hectare |
4. | Wijnstokken met spaliersysteem 96,2 hectoliter per hectare |
6. Afgebakend geografisch gebied
La Mancha is een natuurlijke en historische regio in de autonome gemeenschap Castilië-La Mancha in het centrum van Spanje. Ze bestrijkt het noordelijke deel van de provincie Albacete, het zuidelijke en zuidwestelijke deel van Ciudad Real, het oostelijke deel van Toledo en het zuidwestelijke deel van de provincie Cuenca.
7. Wijndruivenras(sen)
AIRÉN
BOBAL
CABERNET SAUVIGNON
GARNACHA TINTA
MACABEO - VIURA
SYRAH
TEMPRANILLO - CENCIBEL
VERDEJO
8. Beschrijving van het (de) verband(en)
8.1. Wijn
De bodem in de vlakte van La Mancha is ontstaan uit de miocene afzetting van kalksteen, mergel en zand, die heeft geresulteerd in bruine of roodbruine grond. Dankzij de alomaanwezige kalkhoudende bodems in La Mancha leent het gebied zich voor de productie van rode wijnen met veel body en een uitstekende houdbaarheid, terwijl de zanderige kalkbodems leiden tot het juiste alcoholgehalte.
De droogte (slechts 300 tot 350 mm neerslag per jaar) en het hoge aantal uren zonneschijn (3 000 zonuren) resulteren in wijnen met een intense kleur en intense aroma’s.
De gemiddelde opbrengst van de wijngaarden is laag, wat er ook toe bijdraagt dat de wijnen zeer goed in balans zijn.
8.2. Parelwijn
Het extreme continentale klimaat, de samenstelling van de roodbruine bodem en de hoge temperaturen zijn medebepalend voor de fruitige aroma’s en de tinten in de parelwijnen. Voor de bereiding van deze wijnen worden de wijnen gebruikt die zijn beschreven in het onderdeel “wijn”. Bijgevolg gelden de bepalingen van dat deel ook voor de parelwijnen.
8.3. Mousserende kwaliteitswijn
De geografische omgeving maakt de teelt mogelijk van de in het productdossier genoemde rassen, die volle, evenwichtige wijnen opleveren. De droogte en het aantal zonuren leiden tot een natuurlijk alcoholgehalte dat het mogelijk maakt wijnen met het vastgestelde alcoholgehalte te produceren. Voor de bereiding van de mousserende wijnen worden de wijnen die zijn beschreven in het onderdeel “wijn”, als basiswijn gebruikt. Bijgevolg gelden de bepalingen van dat deel ook voor de mousserende wijnen.
9. Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)
Rechtskader
Nationale wetgeving
Soort aanvullende voorwaarde
Aanvullende etiketteringsbepalingen
Beschrijving van de voorwaarde
Vermelding van één bepaald druivenras is enkel toegestaan indien minstens 85 % van de gebruikte druiven tot dat ras behoort en indien dit wordt geregistreerd in de wijnregisters.
Op de etiketten van de mousserende kwaliteitswijnen met de beschermde oorsprongsbenaming La Mancha mogen de aanduidingen “Premium” en “Reserva” worden gebruikt.
Rechtskader
Nationale wetgeving
Soort aanvullende voorwaarde
Verpakking in het afgebakende geografische gebied
Beschrijving van de voorwaarde
Het product moet in het afgebakende productiegebied worden verpakt. De productie van de wijnen met de oorsprongsbenaming eindigt niet bij de verwerking van most tot wijn door middel van alcoholische gisting en andere aanvullende procedés, maar bij de verpakking. Het verpakken moet worden gezien als het laatste stadium van de productie van deze wijnen, aangezien het gepaard gaat met andere oenologische procedés die van invloed kunnen zijn op de bijzondere kenmerken, en met name filtering, stabilisatie en diverse soorten corrigerende maatregelen. Botteling in het productiegebied maakt rechtstreekse controle van de verpakkingsactiviteit mogelijk en vermijdt transportrisico’s, zoals oxidatie en hittestress, die de fysisch-chemische en organoleptische kenmerken en de stabiliteit van het product aantasten.
Link naar het productdossier
http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/AM05_La_Mancha.pdf