Home

Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, punt a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen 2023/C 290/07

Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, punt a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen 2023/C 290/07

18.8.2023

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 290/57


Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, punt a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

(2023/C 290/07)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) binnen drie maanden na de datum van publicatie van deze bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

ENIG DOCUMENT

“Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias”

EU-nr.: PGI-CY-02872

Ingediend op 21.10.2022

1. Naam/namen [van de BOB of de BGA]

“Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias”

2. Lidstaat of derde land

Cyprus

3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1. Productcategorie

Categorie 1.3. Kaas

3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” is een zachte tot halfharde witte kaas die is gemaakt van warmtebehandelde verse geitenmelk, stremsel (maar geen varkensstremsel) en zout.

“Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” wordt gedurende ten minste veertig (40) dagen na de productie in gezouten wei gerijpt voordat hij klaar is voor consumptie. “Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” wordt op de markt gebracht in transparante verpakkingen, met in elke verpakking een groot aantal in gezouten wei ondergedompelde stukjes kaas. De stukjes zijn onregelmatig van vorm en elk stukje weegt ongeveer tussen de 20 g en 80 g.

Chemische kenmerken

Vetgehalte in de droge stof: minimaal 43 %

Vochtgehalte: maximaal 56 %

Zout: maximaal 4,5 %

Organoleptische kenmerken

“Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” heeft een zachte tot halfharde en nogal kruimelige textuur met karakteristieke gaten van verschillende grootte en vorm. De kaas heeft een friszure smaak, met een citroenachtige en licht zoute geur.

3.3. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

3.4. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

Alle stappen in de productie, van de levering van de melk tot het rijpen van de kaas, vinden plaats in het afgebakende geografische gebied.

3.5. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken, enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias’ is verpakt in een transparante verpakking, met veel stukjes in elke verpakking.

Om ervoor te zorgen dat “Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” zijn onregelmatige vorm en kruimelige textuur behoudt, moet het binnen het afgebakende gebied worden verpakt, aangezien transport en verpakking buiten het gebied het risico kunnen vergroten dat deze specifieke kenmerken worden gewijzigd. Verpakking binnen het afgebakende gebied zorgt ook voor een betere traceerbaarheid.

3.6. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

4. Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

Het geografische gebied wordt afgebakend door de administratieve grenzen van de gemeenschappen Kato Pyrgos Tillirias, Pigenia, Pachyammos, Pano Pyrgos Tillirias en Mosfili. Deze gemeenschappen bevinden zich in Tilliria, Cyprus.

5. Verband met het geografische gebied

De gronden voor het aanvragen van registratie van de naam “Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” als BGA zijn de fysieke en organoleptische kenmerken van het product, die voornamelijk het resultaat zijn van het productieproces en de deskundigheid die de producenten in het afgebakende gebied hebben ontwikkeld. Dankzij deze specifieke kenmerken, met name de vorm, heeft het product een reputatie die nauw verband houdt met het afgebakende productiegebied.

Met hun karakteristieke vorm, zuiver witte kleur en onregelmatige gaten aan de binnenkant die ze een ruw uiterlijk geven, alsof het steentjes zijn die door de werking van zeewater zijn gepolijst, lijken de stukjes “Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” op de grote witte kiezelstenen die langs de zee worden aangetroffen. Deze specifieke kenmerken hebben het product zijn naam gegeven en er wordt een zelfstandig naamwoord in het meervoud gebruikt omdat de stukjes kaas, wanneer ze samen zijn verpakt, nog meer lijken op strandkiezelstenen.

De onderstaande technieken helpen samen de beschreven fysieke en organoleptische kenmerken van “Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” te bepalen, namelijk de witte kleur en de kiezelachtige vorm met onregelmatige gaten, en een zachte tot halfharde textuur.

a)

Het exclusieve gebruik van geitenmelk, waardoor de kaas witter is dan andere kazen die verschillende soorten melk in een hoger gehalte bevatten.

b)

Het snijden van de wrongel in rondjes en vervolgens in kleinere stukjes, die in ondiepe bakjes worden gedaan en 48 uur in gezouten wei blijven staan. Wanneer de stukjes wrongel in de bakjes worden geplaatst, wordt ervoor gezorgd dat ze niet te dicht tegen elkaar worden gelegd, waardoor hun vorm zou veranderen. Dit hele proces is belangrijk omdat de stukjes wrongel de gezouten wei absorberen en opzwellen, waardoor “Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” zijn kiezelvorm krijgt.

c)

Het overbrengen van de wrongel naar een “talari” [een soort mand], met voorzichtig schudden en licht aandrukken, leidt tot de mechanische vorming van gaten in de wrongel en dus ook in het eindproduct.

d)

De rijping in gezouten wei, waarbij microbiologische processen plaatsvinden die mede bepalend zijn voor de onregelmatige ronde vorm en het ruwe oppervlak van het product, dat doet denken aan kiezelstenen die door zeewater glad zijn gesleten.

e)

Het natuurlijke proces van proteolyse, dat belangrijk is bij het rijpen van witte kazen in gezouten wei en helpt om ze een zachte tot halfharde textuur te geven.

De kenmerken van “Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias”, de gelijkenis met kiezelstenen op het strand en het verband met het afgebakende geografische gebied zijn ook beschreven in recent wetenschappelijk onderzoek waarin staat: “Halitzia is een traditionele gepekelde witte kaas die op het afgelegen schiereiland Tilliria in Noordwest-Cyprus op boerderijen in kleine hoeveelheden wordt bereid uit geitenmelk” en “De naam van de kaas is afgeleid van de vorm, die doet denken aan een kleine witte steen of kiezelsteen” (Photis Papademas et al. (2019), Conventional and omics approaches shed light on Halitzia cheese, a long-forgotten white-brined cheese from Cyprus, International Dairy Journal 98 blz. 72-83).

Het kaasmakersambacht om “Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” te maken is hoogstwaarschijnlijk doorgegeven aan de bewoners van het gebied door volkeren die tegen het einde van de 16e eeuw het gebied veroverden. Hoewel de productie van “Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” voornamelijk beperkt was tot het afgebakende gebied, is het product de laatste jaren overal op het eiland populair geworden.

De ervaring met het produceren van “Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” wordt van generatie op generatie doorgegeven, en tot op de dag van vandaag wordt de kaas geproduceerd in kleine ambachtsruimtes of in de huizen van de inwoners van Tilliria. “Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” kreeg recent veel aandacht in de pers en online. De naam “Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” is ook te vinden in woordenboeken van het Cypriotische dialect en in publicaties die Cypriotisch eten promoten, zoals de gastronomische kaart van Cyprus. Uit bibliografische gegevens blijkt dat het product traditioneel werd gemaakt van een mengsel van geiten- en schapenmelk, maar de laatste jaren is het gebruik van alleen geitenmelk een vaste praktijk geworden, vooral in Tilliria.

Sinds 2016 is het “Vijgen en Halitzi”-festival een traditie geworden in het gebied rondom Tilliria, en tijdens de Cyprus Eating Awards 2020 is “Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” bekroond tot Cypriotisch product van het jaar. Daarnaast behoort “Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias” tot de producten waaraan het kwaliteitslabel “Taste Cyprus Delightful Journeys” en het “Cyprus breakfast”-label is toegekend, en de kaas heeft ook een vaste plaats op Cypriotische restaurantmenu’s.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

http://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/All/82B33F7D83ABF5A8C225879C00346BA5?OpenDocument


(1)PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.