Arrest van het Hof van 6 oktober 1982.
Arrest van het Hof van 6 oktober 1982.
1 BIJ INTERLOCUTOIR ARREST VAN 4 OKTOBER 1979 ( GEVOEGDE ZAKEN 261 EN 262/78 , INTERQUELL STARKE-CHEMIE EN DIAMALT T . RAAD EN COMMISSIE , JURISPR . 1979 , BLZ . 3045 ), HEEFT HET HOF DE EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP VEROORDEELD OM BIJ WIJZE VAN SCHADELOOSSTELLING WEGENS NIET-CONTRACTUELE AANSPRAKELIJKHEID AAN BEIDE VERZOEKSTERS TE BETALEN BEDRAGEN OVEREENKOMENDE MET DE RESTITUTIES BIJ DE PRODUKTIE VAN QUELLMEHL VOOR BAKDOELEINDEN WAAROP ELK VAN DIE ONDERNEMINGEN AANSPRAAK HAD KUNNEN MAKEN INDIEN MEN IN HET TIJDVAK VAN 1 AUGUSTUS 1974 TOT 19 OKTOBER 1977 WEGENS HET GEBRUIK VAN MAIS VOOR DE FABRICAGE VAN QUELLMEHL OP DEZELFDE RESTITUTIES AANSPRAAK HAD KUNNEN MAKEN ALS WEGENS HET GEBRUIK VAN MAIS VOOR DE ZETMEELFABRICAGE . VOORTS VERSTOND HET HOF DAT OVER DE TE BETALEN BEDRAGEN MET INGANG VAN DE DAG VAN DE UITSPRAAK VAN HET ARREST 6 % RENTE VERSCHULDIGD WAS EN DAT PARTIJEN AAN HET HOF EEN BECIJFERING MOESTEN OVERLEGGEN VAN DE IN GEMEEN OVERLEG VASTGESTELDE SCHADEVERGOEDINGSBEDRAGEN . INDIEN PARTIJEN ZICH NIET KONDEN VERENIGEN MOESTEN ZIJ BINNEN EEN ZELFDE TERMIJN HUN BEREKENINGEN AAN HET HOF DOEN TOEKOMEN . HET HOF HIELD DE UITSPRAAK INZAKE DE KOSTEN AAN .
2 IN ZAAK 261/78 INTERQUELL , KONDEN DE PARTIJEN HET NIET EENS WORDEN OVER HET SCHADEVERGOEDINGSBEDRAG . VERZOEKSTER VORDERT BETALING VAN EEN BEDRAG VAN DM 641 234,27 . VERWEERDERS ZIJN DAARENTEGEN VAN MENING DAT VERZOEKSTER GEEN TOEREIKEND BEWIJS HEEFT GELEVERD OMTRENT HAAR QUELLMEHLPRODUKTIE . BIJGEVOLG VERZOEKEN ZIJ HET HOF HET BEROEP IN VOLLE OMVANG TE VERWERPEN .
3 IN ZAAK 262/78 , DIAMALT , ZIJN PARTIJEN HET EENS GEWORDEN OVER HET SCHADEVERGOEDINGSBEDRAG VOOR DE PRODUKTIE VAN QUELLMEHL BESTEMD VOOR DE BROODBEREIDING . VERWEERDERS ACHTEN VERZOEKSTERS VORDERING EVENWEL ONGEGROND VOOR ZOVER ZIJ EVENEENS BETREKKING HEEFT OP DE PRODUKTIE VAN QUELLMEHL DAT WEL VOOR MENSELIJKE VOEDING , DOCH NIET VOOR BROODBEREIDING IS BESTEMD .
4 GELET OP DE VOLLEDIG VERSCHILLENDE AARD VAN DE IN DE BEIDE ZAKEN NOG AANHANGIGE GESCHILPUNTEN , MOET DE VOEGING DEZER ZAKEN MET HET OOG OP DE BERECHTING ONGEDAAN WORDEN GEMAAKT .
5 IN HAAR OORSPRONKELIJK VERZOEKSCHRIFT HAD DE FIRMA INTERQUELL SCHADEVERGOEDING GEVORDERD VOOR ZOWEL HET UIT MAISMEEL ALS HET UIT MEEL VAN ZACHTE TARWE VERVAARDIGDE QUELLMEHL . INGEVOLGE HET INTERLOCUTOIR ARREST VAN 4 OKTOBER 1979 HEEFT VERZOEKSTER HAAR SCHADEVORDERING VOOR DE PRODUKTIE VAN QUELLMEHL UIT MAISMEEL LATEN VALLEN , DAAR DIT MEEL EEN BIJPRODUKT VAN DE PRODUKTIE VAN MAISGRITZ IS EN DE PRODUCENTEN DAARVAN VOLGENS ARRESTEN VAN DEZELFDE DATUM , ZELF AANSPRAAK KUNNEN MAKEN OP EEN SCHADELOOSSTELLING VOOR DIE PRODUKTIE . VERZOEKSTER VORDERT THANS NOG SLECHTS SCHADEVERGOEDING VOOR DE VERVAARDIGING VAN QUELLMEHL UIT MEEL VAN ZACHTE TARWE .
6 DE COMMISSIE VERKLAART DAT ZIJ IN DIT VERBAND WELISWAAR GEEN EXCEPTIE VAN NIET-ONTVANKELIJKHEID OPWERPT , DOCH DAT HET HOF DE GEMEENSCHAP IN ZIJN INTERLOCUTOIR ARREST NIET VOOR HET UIT MEEL VAN ZACHTE TARWE , DOCH SLECHTS VOOR HET UIT MAIS VERVAARDIGDE QUELLMEHL TOT BETALING VAN SCHADEVERGOEDING HEEFT VEROORDEELD .
7 HIEROVER ZIJ OPGEMERKT DAT DE RESTITUTIES BIJ DE PRODUKTIE VAN QUELLMEHL , DIE TOT DE OPHEFFING ERVAN OP 1 AUGUSTUS 1974 AAN VERZOEKSTER WERDEN VERLEEND , ZOWEL OP QUELLMEHL UIT ZACHTE TARWE ALS OP QUELLMEHL VAN MAIS BETREKKING HADDEN . DIT GELDT OOK VOOR DE RESTITUTIES DIE OPNIEUW ZIJN INGEVOERD BIJ VERORDENING NR . 1125/78 VAN DE RAAD VAN 22 MEI 1978 TOT WIJZIGING VAN VERORDENING NR . 2727/75 HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR GRANEN ( PB L 142 VAN 1978 , BLZ . 21 ). DE DERDE OVERWEGING VAN DIE VERORDENING LUIDT DAT ' ' DE INSTELLING VAN RESTITUTIES BIJ DE PRODUKTIE VOOR DE BETROKKEN PRODUKTEN EEN MIDDEL IS OM AAN DE CONCLUSIES VAN HET HOF GEVOLG TE GEVEN ' ' ZOALS DIE ONDER MEER BLIJKEN UIT HET ARREST VAN 19 OKTOBER 1977 ( GEVOEGDE ZAKEN 117/76 EN 16/77 , RUCKDESCHEL E . A ., JURISPR . 1977 , BLZ . 1753 ) WAARBIJ HET HOF HEEFT VASTGESTELD DAT HET ONVERENIGBAAR IS MET HET GELIJKHEIDSBEGINSEL , QUELLMEHL EN QUELLSTARKE VERSCHILLEND TE BEHANDELEN . VOORTS BLIJKT UIT DE TEN PROCESSE VERSTREKTE INLICHTINGEN DAT DE COMMISSIE BIJ DE VASTSTELLING VAN DE OP BASIS VAN DE INTERLOCUTOIRE ARRESTEN VAN 4 OKTOBER 1979 AAN ANDERE QUELLMEHLPRODUCENTEN VERSCHULDIGDE SCHADEVERGOEDINGSBEDRAGEN , GEEN ONDERSCHEID HEEFT GEMAAKT TUSSEN QUELLMEHL VAN MAIS EN QUELLMEHL VAN ZACHTE TARWE .
8 WAT HET BIJ HET INTERLOCUTOIR ARREST ERKENDE RECHT OP SCHADELOOSSTELLING BETREFT , IS DE SITUATIE BIJ DE PRODUKTIE VAN QUELLMEHL UIT ZACHTE TARWE DUS ONBETWIST GEHEEL VERGELIJKBAAR MET DIE BIJ DE PRODUKTIE VAN QUELLMEHL UIT MAIS . DAAR DAT ARREST OVERIGENS OP GEEN ENKELE WIJZE DE UITLEGGING RECHTVAARDIGT , DAT HET HOF DIT ONDERDEEL VAN DE VORDERING ZOU HEBBEN VERWORPEN , MOETEN IN HET KADER VAN DE ONDERHAVIGE ZAAK DE DOOR PARTIJEN OPGEWORPEN BEWIJSVRAAGSTUKKEN WORDEN ONDERZOCHT .
9 WAT HET BEWIJS VAN DE SCHADE BETREFT IS DE COMMISSIE VAN MENING DAT VERZOEKSTER IN BEGINSEL AAN DE VOORWAARDEN MOET VOLDOEN DIE INGEVOLGE DE COMMUNAUTAIRE EN NATIONALE REGELING VOOR DE LOPENDE TOEKENNING VAN PRODUKTIERESTITUTIES GELDEN . HET STAAT VAST DAT VERZOEKSTERS BOEKHOUDING SEDERT DE AFSCHAFFING VAN DE RESTITUTIES IN 1974 NIET LANGER AAN DIE VOORWAARDEN VOLDOET .
10 ER ZIJ AAN HERINNERD DAT HET ONDERHAVIGE GEDING , VOOR DE BESLECHTING WAARVAN OP 4 OKTOBER 1979 REEDS EEN INTERLOCUTOIR ARREST WERD GEWEZEN , GEEN BETREKKING HEEFT OP DE BETALING VAN RESTITUTIES . HET INTERLOCUTOIR ARREST WERD GEWEZEN NAAR AANLEIDING VAN VORDERINGEN TOT SCHADEVERGOEDING , INGESTELD KRACHTENS DE ARTIKELEN 178 EN 215 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG , EN HET HOF WAS VAN OORDEEL DAT DE GEMEENSCHAP AANSPRAKELIJK WAS WEGENS DE INTREKKING VAN DE RESTITUTIES VOOR QUELLMEHL .
11 BIJGEVOLG IS DE VASTSTELLING VAN DE SCHADEVERGOEDINGSBEDRAGEN NIET AFHANKELIJK VAN DE COMMUNAUTAIRE OF NATIONALE CONTROLEBEPALINGEN BETREFFENDE DE LOPENDE BETALING VAN PRODUKTIERESTITUTIES . INGEVOLGE ARTIKEL 215 , TWEEDE ALINEA , VAN HET VERDRAG MOETEN DIE BEDRAGEN VEELEER WORDEN VASTGESTELD OVEREENKOMSTIG DE ALGEMENE BEGINSELEN WELKE DE RECHTSSTELSELS DER LID-STATEN INZAKE NIET-CONTRACTUELE AANSPRAKELIJKHEID GEMEEN HEBBEN . WAT HET BEWIJS VAN DE SCHADE BETREFT WORDEN DIE RECHTSSTELSELS IN HET ALGEMEEN DAARDOOR GEKENMERKT , DAT DE RECHTER VRIJ IS BIJ DE BEOORDELING VAN AL HET BEWIJSMATERIAAL DAT HEM WORDT VOORGELEGD .
12 LUIDENS HET INTERLOCUTOIR ARREST MOET DE BEREKENING WORDEN GEBASEERD OP DE RESTITUTIES BIJ DE PRODUKTIE VAN QUELLMEHL VOOR BAKDOELEINDEN WAAROP VERZOEKSTER AANSPRAAK HAD KUNNEN MAKEN INDIEN MEN IN HET BETROKKEN TIJDVAK VOOR DE FABRICAGE VAN QUELLMEHL OP DEZELFDE RESTITUTIES AANSPRAAK HAD KUNNEN MAKEN ALS VOOR DE ZETMEELFABRICAGE . OM DE DOOR VERZOEKSTER BEWEERDE LIJK GELEDEN SCHADE TE KUNNEN VASTSTELLEN , DIENT ZIJ BIJGEVOLG AAN TE TONEN DAT ZIJ QUELLMEHL UIT EEN HOEVEELHEID MEEL VAN ZACHTE TARWE HEEFT GEBRUIKT WAARVOOR ZIJ AANSPRAAK HAD KUNNEN MAKEN OP RESTITUTIES TEN BELOPE VAN DE GEVORDERDE SCHADEVERGOEDING VAN DM 641 234,27 , EN DAT DIT QUELLMEHL VOOR DE BROODBEREIDING IS GEBRUIKT .
13 ALS VOORNAAMSTE BEWIJSSTUK IS HET HOF IN DIT VERBAND VOORGELEGD HET RAPPORT VAN 16 MEI 1980 ( HIERNA : ' ' HET RAPPORT ' ' ) DAT TWEE CONTROLEURS BIJ DE BETRIEBSPRUFUNGSSTELLE ZOLL FUR DEN OBERFINANZBEZIRK MUNCHEN ( HIERNA : ' ' DE DESKUNDIGEN ' ' ) NA EEN PRODUKTIECONTROLE BIJ VERZOEKSTER HEBBEN OPGESTELD . DIT OP VERZOEKSTERS BOEKHOUDING BERUSTEND RAPPORT VERMELDT DE HOEVEELHEDEN QUELLMEHL DIE ZIJ AAN DE BAKKERIJEN EN AAN DE BAKMIDDELPRODUCENTEN HEEFT VERKOCHT . NA AFTREK VAN DE AAN HET VERKOCHTE QUELLMEHL TOEGEVOEGDE HOEVEELHEDEN ONVERWERKT MEEL HEBBEN DE DESKUNDIGEN OP DIE GRONDSLAG DE HOEVEELHEDEN MEEL VAN ZACHTE TARWE BEREKEND WAARVOOR EEN RECHT OP RESTITUTIES BESTOND . DAARBIJ GINGEN ZIJ UIT VAN HET VOOR VERZOEKSTER ONGUNSTIGSTE RENDEMENT VAN 100 % . HET RAPPORT VERMELDT TEVENS HOEVEEL MEEL VAN ZACHTE TARWE VERZOEKSTER HEEFT AANGEKOCHT .
14 VOLGENS DE DESKUNDIGEN WAS DEZE BEREKENINGSWIJZE NOODZAKELIJK OMDAT OP GROND VAN VERZOEKSTERS BOEKHOUDING NIET KON WORDEN VASTGESTELD OF EEN AANGEKOCHTE PARTIJ MEEL VAN ZACHTE TARWE OOK WERKELIJK TOT QUELLMEHL WAS VERWERKT . DE DESKUNDIGEN HEBBEN EVENWEL VERKLAARD , DAT VERZOEKSTER , DIE NAUWELIJKS OPSLAGRUIMTE VOOR HET MEEL HAD , DIT PAS KOCHT WANNEER DE BESTELLINGEN VAN QUELLMEHL BINNEN WAREN ; HET MEEL WERD DADELIJK VERWERKT EN HET QUELLMEHL TERSTOND NA DE FABRICAGE AAN DE KLANTEN GELEVERD .
15 VERZOEKSTER HEEFT BOVENDIEN VERKLARINGEN VAN BAKMIDDELPRODUCENTEN OVERGELEGD WAARUIT BLIJKT DAT DE BAKMIDDELEN DIE UIT DOOR HEN AANGEKOCHT QUELLMEHL WERDEN VERVAARDIGD , VOOR DE BROODBEREIDING ZIJN GEBRUIKT .
16 BEHOUDENS TEGENBEWIJS BLIJKT UIT DE ALDUS OVERGELEGDE STUKKEN , DIE DOOR DE DESKUNDIGEN TER TERECHTZITTING NOG NADER ZIJN TOEGELICHT , DAT DE HOEVEELHEDEN MEEL VAN ZACHTE TARWE WAAROP VERZOEKSTER HAAR BEREKENING VAN DE SCHADEVERGOEDINGSBEDRAGEN BASEERT , DOOR HAAR DAADWERKELIJK TOT QUELLMEHL ZIJN VERWERKT EN DAT DIT QUELLMEHL VOOR DE BROODBEREIDING IS GEBRUIKT .
17 HIEROVER MERKT DE COMMISSIE OP , DAT DE DOOR VERZOEKSTER BIJGEBRACHTE BEWIJZEN TE VEEL ONZEKERE FACTOREN BEVATTEN OM ALS GRONDSLAG VOOR DE BEREKENING VAN DE SCHADEVERGOEDING TE KUNNEN DIENEN .
18 EEN EERSTE ONZEKERHEIDSFACTOR ZOU HIERIN BESTAAN , DAT DE BOEKHOUDING VAN VERZOEKSTER DE MOGELIJKHEID NIET UITSLUIT DAT ZIJ EEN DEEL VAN HET GEKOCHTE MEEL ZONDER WINST HEEFT DOORVERKOCHT EN IN DE PLAATS VAN DAT MEEL QUELLMEHL WAARVOOR REEDS RESTITUTIES WAREN UITGEKEERD , HEEFT AANGEKOCHT , OM DE RESTITUTIE ANDERMAAL TE ONTVANGEN EN DAN HET PRODUKT DOOR TE VERKOPEN .
19 DE COMMISSIE HEEFT HET BESTAAN VAN DERGELIJKE TRANSACTIES EVENWEL NIET BEWEZEN ; DAARBIJ KOMT DAT DE ONDERNEMING DAARUIT GEEN ENKEL VOORDEEL KON TREKKEN IN EEN PERIODE WAARIN DE RESTITUTIES BIJ DE PRODUKTIE VAN QUELLMEHL WAREN INGETROKKEN .
20 EEN ANDERE ONZEKERHEIDSFACTOR ZOU HIERIN BESTAAN DAT VERZOEKSTER UIT HET AANGEKOCHTE MEEL VAN ZACHTE TARWE NIET ALLEEN QUELLMEHL , DOCH OOK VLOKKEN ( QUELLFLOCKEN ) HEEFT GEPRODUCEERD , VOOR WELK PRODUKT NOOIT RESTITUTIES ZIJN VERLEEND .
21 TE DEZEN BLIJKT UIT DE DOOR DE DESKUNDIGEN TER TERECHTZITTING VERSTREKTE GEGEVENS DAT DE VLOKKENPRODUKTIE SLECHTS EEN MINIEM PERCENTAGE VAN VERZOEKSTERS PRODUKTIE UITMAAKTE , EN DAT EEN DEEL VAN DIE VLOKKEN TROUWENS TOT QUELLMEHL WERD VERWERKT , TERWIJL HET VOOR DE VEEVOEDERPRODUKTIE BENUTTE RESTANT IN HET RAPPORT IS VASTGELEGD EN VOOR DE BEREKENING VAN DE RESTITUTIES IN MINDERING WERD GEBRACHT .
22 DE COMMISSIE BETOOGT VOORTS DAT HET IN HET RAPPORT AANGETOONDE FEIT DAT VERZOEKSTER IN ENKELE GEVALLEN QUELLMEHL UIT MEEL VAN ZACHTE TARWE ALS MAISQUELLMEHL HEEFT VERKOCHT , GEVOEGD BIJ HET FEIT DAT EEN CONTROLE VAN DE EXACTE HOEVEELHEDEN GEBRUIKTE GRONDSTOFFEN EN DE DAARUIT GEPRODUCEERDE HOEVEELHEDEN QUELLMEHL ONTBREEKT , DE MOGELIJKHEID OPENLAAT DAT EEN GEDEELTE VAN HET QUELLMEHL DAT DOOR DE DESKUNDIGEN BIJ DE BEREKENING VAN DE RESTITUTIES IN AANMERKING IS GENOMEN , IN WERKELIJKHEID UIT MAIS IS VERVAARDIGD .
23 TER TERECHTZITTING HEBBEN DE DESKUNDIGEN EVENWEL VERKLAARD DAT VERZOEKSTER NOOIT WIT MAISMEEL HEEFT GEKOCHT ; ALLEEN DIT PRODUKT KAN VOLGENS DIE DESKUNDIGEN WORDEN VERWERKT TOT MAISQUELLMEHL DAT ALS QUELLMEHL UIT ZACHTE TARWE KAN WORDEN VERKOCHT .
24 ALS LAATSTE ONZEKERHEIDSFACTOR VOERT DE COMMISSIE AAN , DAT NIET IS UITGESLOTEN DAT ANDERE HOEVEELHEDEN ONVERWERKT MEEL VAN ZACHTE TARWE DAN DIE WELKE UIT VERZOEKSTERS INLICHTINGEN ZIJN AF TE LEIDEN , AAN HET DOOR HAAR GEPRODUCEERDE QUELLMEHL WERDEN TOEGEVOEGD .
25 WAT DIT PUNT BETREFT , BLIJKT UIT DE DOOR DE DESKUNDIGEN TER TERECHTZITTING VERSTREKTE GEGEVENS DAT HET AAN HET QUELLMEHL TOEGEVOEGDE MEEL VAN HET TYPE 1600 WAS , TERWIJL HET TOT QUELLMEHL VERWERKTE MEEL VAN HET TYPE 550 WAS . HET BEDRAG VAN DE RESTITUTIES WERD IN HET RAPPORT UITSLUITEND OP BASIS VAN MEEL VAN HET LAATSTGENOEMDE TYPE BEREKEND . HOEVEEL MEEL VAN DE BEIDE TYPES TELKENS DOOR VERZOEKSTER IS GEKOCHT , KON AAN DE HAND VAN DE AANKOOPFACTUREN WORDEN VASTGESTELD . OFSCHOON DE DESKUNDIGEN NIET VOLLEDIG KONDEN UITSLUITEN DAT VERZOEKSTER MEEL VAN HET TYPE 550 AAN HET GEPRODUCEERDE QUELLMEHL HEEFT TOEGEVOEGD , VERKLAARDEN ZIJ , INZONDERHEID OP GROND VAN VERZOEKSTERS TECHNISCHE UITRUSTING EN PRODUKTIEWIJZE , OVERTUIGD TE ZIJN DAT DE AANGEKOCHTE HOEVEELHEDEN MEEL VAN DAT TYPE TOT QUELLMEHL ZIJN VERWERKT .
26 HIERUIT VOLGT MITSDIEN DAT DE COMMISSIE DE CONCLUSIES WAARTOE DE DOOR VERZOEKSTER OVERGELEGDE STUKKEN NOPEN , NIET HEEFT KUNNEN WEERLEGGEN . DIE STUKKEN BEWIJZEN DERHALVE GENOEGZAAM , DAT VERZOEKSTER QUELLMEHL UIT HET IN HET RAPPORT IN AANMERKING GENOMEN MEEL VAN ZACHTE TARWE HEEFT VERVAARDIGD EN DAT DIT QUELLMEHL VOOR DE BROODBEREIDING IS GEBRUIKT .
27 DAAR DE RAAD NOCH DE COMMISSIE DE JUISTHEID HEEFT BESTREDEN VAN DE BEDRAGEN DIE OP GROND VAN DE VASTGESTELDE HOEVEELHEDEN MEEL WORDEN GEVORDERD , DIENT VERZOEKSTERS BEROEP TE WORDEN TOEGEWEZEN .
HET HOF VAN JUSTITIE ,
RECHTDOENDE :
1 . VERSTAAT DAT DE EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP AAN INTERQUELL STARKE-CHEMIE GMBH & CO . KG , TE GROSSAITINGEN , ZAL BETALEN DE SOM VAN DM 641 234,27 , VERMEERDERD MET 6% RENTE VANAF 4 OKTOBER 1979 .
2 . VERWIJST DE GEMEENSCHAP IN DRIEKWART VAN DE KOSTEN , DOOR VERZOEKSTER GEMAAKT IN DE PROCEDURE VOOR HET INTERLOCUTOIR ARREST VAN 4 OKTOBER 1979 , IN DE KOSTEN DIE ZIJZELF TOT DAT TIJDSTIP HEEFT GEMAAKT , ALSMEDE IN DE KOSTEN VAN DE PROCEDURE NA HET INTERLOCUTOIR ARREST .
WANNEER HET HOF VAN OORDEEL IS DAT DE GEMEENSCHAP NIET-CONTRACTUEEL AANSPRAKELIJK IS WEGENS DE INTREKKING VAN PRODUKTIERESTITUTIES , IS DE VASTSTELLING VAN HET SCHADEVERGOEDINGSBEDRAG NIET AFHANKELIJK VAN DE COMMUNAUTAIRE OF NATIONALE CONTROLEBEPALINGEN BETREFFENDE DE LOPENDE BETALING VAN DIE RESTITUTIES . INGEVOLGE ARTIKEL 215 , TWEEDE ALINEA , VAN HET VERDRAG MOETEN DIE BEDRAGEN VEELEER WORDEN VASTGESTELD OVEREENKOMSTIG DE ALGEMENE BEGINSELEN WELKE DE RECHTSSTELSELS DER LID-STATEN INZAKE NIET-CONTRACTUELE AANSPRAKELIJKHEID GEMEEN HEBBEN . WAT HET BEWIJS VAN DE SCHADE BETREFT WORDEN DIE RECHTSSTELSELS IN HET ALGEMEEN DAARDOOR GEKENMERKT DAT DE RECHTER VRIJ IS BIJ DE BEOORDELING VAN AL HET BEWIJSMATERIAAL DAT HEM WORDT VOORGELEGD .
NIET-CONTRACTUELE AANSPRAKELIJKHEID - SCHADE - BEOORDELING - CRITERIA
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 215 , TWEEDE ALINEA )
DE KOSTEN
28 INGEVOLGE ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN . ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 3 , BEPAALT DAT HET HOF DE PROCESKOSTEN GEHEEL OF GEDEELTELIJK KAN COMPENSEREN INDIEN PARTIJEN ONDERSCHEIDENLIJK OP EEN OF MEER PUNTEN IN HET ONGELIJK WORDEN GESTELD .
29 DAAR VERZOEKSTERS BEROEP , BEHOUDENS TEN AANZIEN VAN HET VOOR ANDERE DOELEINDEN DAN DE BROODBEREIDING GEBRUIKTE QUELLMEHL , GEGROND WORDT VERKLAARD , DIENT DE GEMEENSCHAP TE WORDEN VEROORDEELD IN DRIEKWART VAN DE KOSTEN , DOOR VERZOEKSTER GEMAAKT IN DE PROCEDURE VOOR HET INTERLOCUTOIR ARREST , ALSMEDE IN DE KOSTEN DIE ZIJZELF TOT DAT TIJDSTIP HEEFT GEMAAKT . DAAR VERWEERDERS TEN AANZIEN VAN HET BEWIJS VAN DE SCHADE IN HET ONGELIJK ZIJN GESTELD , DIENT DE GEMEENSCHAP TE WORDEN VERWEZEN IN DE KOSTEN VAN DE PROCEDURE NA HET INTERLOCUTOIR ARREST .
IN ZAAK 261/78 ,
INTERQUELL STARKE-CHEMIE GMBH & CO . KG , TE GROSSAITINGEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR K.-D . RATHKE , ADVOCAAT TE AUGSBURG , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ A . BONN , ADVOCAAT ALDAAR , COTE D ' EICH 22 ,
VERZOEKSTER ,
TEGEN
EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP , IN DE PERSOON VAN
- RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR D . VIGNES , DIRECTEUR VAN DE JURIDISCHE DIENST , ALS GEMACHTIGDE , BIJGESTAAN DOOR B . SCHLOH EN A . BRAUTIGAM , ADVISEUR , RESPECTIEVELIJK ADMINISTRATEUR BIJ DIE DIENST , ALS MEDE-GEMACHTIGDEN , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ H . J . PABBRUWE , DIRECTEUR VAN DE JURIDISCHE DIENST VAN DE EUROPESE INVESTERINGSBANK , BOULEVARD KONRAD-ADENAUER , KIRCHBERG ,
EN
-COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR JURIDISCH ADVISEUR J . H . J . BOURGEOIS , ALS GEMACHTIGDE , BIJGESTAAN DOOR J . SACK , LID VAN HAAR JURIDISCHE DIENST , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ O . MONTALTO , LID VAN DE JURIDISCHE DIENST VAN DE COMMISSIE , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,
VERWEERSTER ,
BETREFFENDE , IN DE HUIDIGE STAND VAN HET GEDING , DE VASTSTELLING DER SCHADEVERGOEDINGSBEDRAGEN DIE DE EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP KRACHTENS HET INTERLOCUTOIR ARREST VAN 4 OKTOBER 1979 ( GEVOEGDE ZAKEN 261 EN 262/78 , INTERQUELL STARKE-CHEMIE EN DIAMALT T . RAAD EN COMMISSIE , JURISPR . 1979 , BLZ . 3045 ) AAN VERZOEKSTER MOET BETALEN ,