Home

Arrest van het Hof (Eerste kamer) van 4 februari 1982.

Arrest van het Hof (Eerste kamer) van 4 februari 1982.

1 BIJ OP 21 DECEMBER 1979 TER GRIFFIE INGEDIEND BEROEPSCHRIFT HEEFT DE HEER R . ADAM , AMBTENAAR VAN DE COMMISSIE , WERKZAAM OP HET GEMEENSCHAPPELIJK CENTRUM VOOR ONDERZOEK TE ISPRA , ITALIE , KRACHTENS ARTIKEL 91 VAN HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN ( HIERNA TE NOEMEN : HET STATUUT ) NIETIGVERKLARING GEVORDERD VAN HET BESLUIT WAARIN DE COMMISSIE ZIJN BEZOLDIGINGEN VOOR DE MAAND APRIL 1979 HEEFT VASTGESTELD , ALSMEDE VAN DE AFWIJZING VAN HET BEZWAARSCHRIFT , DOORHEM TEGEN DAT BESLUIT INGEDIEND .

2 DE ARTIKELEN 63 EN 64 VAN HET STATUUT LUIDDEN TOT EIND 1978 ALS VOLGT :

' ' DE BEZOLDIGING VAN DE AMBTENAAR WORDT UITGEDRUKT IN BELGISCHE FRANKEN ; ZIJ WORDT UITBETAALD IN DE VALUTA VAN HET LAND WAAR DE AMBTENAAR ZIJN FUNCTIE UITOEFENT ; DE BEZOLDIGING UITBETAALD IN EEN ANDERE VALUTA DAN DE BELGISCHE FRANK , WORDT BEREKEND OP BASIS VAN DE PARITEITEN ZOALS DOOR HET INTERNATIONALE MONETAIRE FONDS AANVAARD , DIE OP 1 JANUARI 1965 VAN KRACHT WAREN ; OP DE BEZOLDIGING VAN DE AMBTENAAR , UITGEDRUKT IN BELGISCHE FRANKEN , WORDT EEN AANPASSINGSCOEFFICIENT VAN MEER DAN , MINDER DAN OF GELIJK AAN 100 % TOEGEPAST , NAARGELANG VAN DE LEVENSOMSTANDIGHEDEN IN DE VERSCHILLENDE PLAATSEN VAN TEWERKSTELLING ; DE AANPASSINGSCOEFFICIENT , VAN TOEPASSING OP DE BEZOLDIGING VAN DE AMBTENAREN DIE IN DE VOORLOPIGE ZETELS DER GEMEENSCHAPPEN ZIJN TEWERKGESTELD , IS OP 1 JANUARI 1962 GELIJK VAN 100 % ' ' .

3 VOLGENS ARTIKEL 17 VAN BIJLAGE VII VAN HET STATUUT KAN DE AMBTENAAR REGELMATIG DAN WEL BIJ WEGE VAN UITZONDERING EEN DEEL VAN ZIJN INKOMSTEN LATEN OVERMAKEN NAAR EEN ANDER LAND DAN WAAR HIJ IS TEWERKGESTELD . VOLGENS LID 4 VAN HET ARTIKEL , ZOALS HET TOT 31 MAART 1979 LUIDDE , GESCHIEDDEN DE OVERMAKINGEN , DOOR BEMIDDELING VAN DE INSTELLING WAARTOE DE AMBTENAAR BEHOORT , ' ' TEGEN DE OFFICIELE KOERS OP DE DAG DER OVERMAKING ' ' . ALS OFFICIELE WISSELKOERS IN DE ZIN VAN DE BEPALING WERD BESCHOUWD DE LAATSTELIJK DOOR HET IMF AANVAARDE - EN SEDERT 1 NOVEMBER 1969 ONGEWIJZIGD GEBLEVEN - PARITEIT ( VOLGENS WELKE BIJVOORBEELD BFR 13,66 OVEREENKWAM MET DM 1 ).

4 OP 21 DECEMBER 1978 HEEFT DE RAAD VERORDENING ( EURATOM , EGKS , EEG ) NR . 3085/78 ( PB L 369 , BLZ . 6 ) VASTGESTELD . BIJ ARTIKEL 1 VAN DIE VERORDENING IS ARTIKEL 63 VAN HET STATUUT VERVANGEN DOOR DE NAVOLGENDE TEKST :

' ' DE BEZOLDIGING VAN DE AMBTENAAR WORDT UITGEDRUKT IN BELGISCHE FRANKEN . ZIJ WORDT UITBETAALD IN DE VALUTA VAN HET LAND WAAR DE AMBTENAAR ZIJN FUNCTIE UITOEFENT .

DE BEZOLDIGING , UITBETAALD IN EEN ANDERE VALUTA DAN DE BELGISCHE FRANK , WORDT BEREKEND OP BASIS VAN DE WISSELKOERSEN , DIE GEBRUIKT WORDEN VOOR DE UITVOERING VAN DE ALGEMENE BEGROTING DER EUROPESE GEMEENSCHAPPEN OP 1 JULI 1978 .

DIE DATUM WORDT BIJ HET IN ARTIKEL 65 VOORGESCHREVEN JAARLIJKSE ONDERZOEK NAAR HET BEZOLDIGINGSPEIL OP VOORSTEL VAN DE COMMISSIE DOOR DE RAAD GEWIJZIGD MET DE GEKWALIFICEERDE MEERDERHEID VAN STEMMEN , VASTGESTELD IN LID 2 , TWEEDE ALINEA , EERSTE STREEPJE , VAN ARTIKEL 148 VAN HET VERDRAG TOT OPRICHTING VAN DE EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP EN VAN ARTIKEL 118 VAN HET VERDRAG TOT OPRICHTING VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAP VOOR ATOOMENERGIE .

ONVERMINDERD DE TOEPASSING VAN DE ARTIKELEN 64 EN 65 WORDEN DE KRACHTENS DEZE ARTIKELEN VASTGESTELDE AANPASSINGSCOEFFICIENTEN IN GEVAL VAN WIJZIGING VAN VOORNOEMDE DATUM AANGEPAST DOOR DE RAAD DIE , VOLGENS DE PROCEDURE VAN DE DERDE ALINEA , DE GEVOLGEN VAN DE SCHOMMELING VAN DE BELGISCHE FRANK TEN OPZICHTE VAN DE IN DE TWEEDE ALINEA BEDOELDE KOERSEN CORRIGEERT ' ' .

5 ARTIKEL 2 VAN DE VERORDENING LUIDT ALS VOLGT :

' ' ARTIKEL 17 VAN BIJLAGE VII VAN HET STATUUT WORDT ALS VOLGT GELEZEN :

ARTIKEL 17

1 . DE AAN DE AMBTENAREN VERSCHULDIGDE BEDRAGEN WORDEN UITBETAALD OP DE PLAATS EN IN DE VALUTA VAN HET LAND WAAR DE AMBTENAAR ZIJN FUNCTIE UITOEFENT .

2 . ONDER DE VOORWAARDEN VAN EEN REGELING DIE , NA ADVIES VAN HET COMITE VOOR HET STATUUT , IN GEMEENSCHAPPELIJK OVERLEG DOOR DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAPPEN WORDT VASTGESTELD , KAN DE AMBTENAAR :

A ) DOOR BEMIDDELING VAN DE INSTELLING WAARTOE HIJ BEHOORT , REGELMATIG EEN DEEL VAN ZIJN INKOMSTEN LATEN OVERMAKEN , INDIEN DIT NIET HET BEDRAG VAN DE ONTHEEMDINGSTOELAGE OF DE BUITENLANDTOELAGE OVERSCHRIJDT ,

- HETZIJ IN DE VALUTA VAN DE LID-STAAT WAARVAN HIJ ONDERDAAN IS ;

- HETZIJ IN DE VALUTA VAN DE LID-STAAT WAARIN HIJ ZELF WOONACHTIG IS , DAN WEL WAAR EEN GEZINSLID TE ZIJNEN LASTE VERBLIJFPLAATS HEEFT ;

- HETZIJ IN DE VALUTA VAN HET LAND WAAR HIJ ZIJN VORIGE STANDPLAATS HAD OF VAN HET LAND VAN DE ZETEL VAN ZIJN INSTELLING , OP VOORWAARDE DAT HET EEN AMBTENAAR BETREFT DIE BUITEN HET GRONDGEBIED VAN DE GEMEENSCHAPPEN TE WERK IS GESTELD ;

B)BOVEN HET IN DE AANHEF VAN SUB A ) AANGEGEVEN MAXIMUM REGELMATIG GELDEN LATEN OVERMAKEN , VOOR ZOVER DEZE BESTEMD ZIJN VOOR DE BESTRIJDING VAN UITGAVEN DIE IN HET BIJZONDER VERBAND HOUDEN MET REGELMATIG TERUGKERENDE EN MET BEWIJZEN GESTAAFDE LASTEN DIE DE AMBTENAAR BUITEN HET LAND WAAR DE ZETEL VAN ZIJN INSTELLING IS GEVESTIGD OF WAAR HIJ ZIJN FUNCTIE UITOEFENT , DRAAGT ;

C)BIJ HOGE UITZONDERING EN IN DEUGDELIJK GEMOTIVEERDE GEVALLEN WORDEN TOEGESTAAN DE BEDRAGEN WAAROVER HIJ IN DE SUB A ) BEDOELDE VALUTA ' S ZOU WILLEN BESCHIKKEN , BUITEN BOVENGENOEMDE REGELMATIGE OVERMAKINGEN TE DOEN OVERMAKEN .

3 . DE IN LID 2 BEDOELDE OVERMAKINGEN GESCHIEDEN OP BASIS VAN DE IN ARTI- KEL 63 , TWEEDE ALINEA , VAN HET STATUUT BEDOELDE WISSELKOERSEN ; OP DE OVER TE MAKEN BEDRAGEN WORDT DE COEFICIENT TOEGEPAST DIE VERKREGEN WORDT DOOR DELING VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT VOOR HET LAND IN WELKS VALUTA DE OVERMAKING GESCHIEDT DOOR DE AANPASSINGSCOEFFICIENT DIE IS VASTGESTELD VOOR HET LAND WAARIN DE AMBTENAAR ZIJN STANDPLAATS HEEFT ' ' .

6 VOLGENS HAAR ARTIKEL 4 IS DE VERORDENING OP 1 JANUARI 1979 IN WERKING GETREDEN EN WAS ZIJ MET INGANG VAN 1 APRIL 1979 VAN TOEPASSING .

7 OP 21 DECEMBER 1978 HEEFT DE RAAD VOORTS VERORDENING ( EURATOM , EGKS , EEG ) NR . 3086/78 VASTGESTELD TOT WIJZIGING VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENTEN DIE VAN TOEPASSING ZIJN OP DE BEZOLDIGINGEN EN DE PENSIOENEN VAN DE AMBTENAREN EN ANDERE PERSONEELSLEDEN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN INGEVOLGE DE WIJZIGING VAN DE BEPALINGEN VAN HET STATUUT BETREFFENDE DE BIJ DE TOEPASSING VAN HET STATUUT TE GEBRUIKEN MUNTPARITEITEN . VOLGENS ARTIKEL 1 , LID 1 , DER VERORDENING BEDRAGEN DE AANPASSINGSCOEFFICIENTEN , VAN TOEPASSING OP DE BEZOLDIGINGEN , VOOR ITALIE 74,3 , VOOR DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND 98,7 .

8 VERZOEKER DEED KRACHTENS ARTIKEL 17 VAN BIJLAGE VII VAN HET STATUUT REGELMATIG BEPAALDE GELDBEDRAGEN VAN ZIJN BEZOLDIGING OVERMAKEN NAAR BELGIE EN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND . DE TEGENWAARDE VAN DE ALDUS REGELMATIG OVERGEMAAKTE GELDSOMMEN BEDROEG IN MAART 1979 LIT 847 675 .

9 MET INGANG VAN 1 APRIL 1979 BEDROEGEN DE IN LIRE UITGEDRUKTE KOSTEN VAN DEZE OVERMAKINGEN - TEGEN DE WISSELKOERS BEDOELD IN LID 3 VAN VOORMELD ARTIKEL 17 VAN BIJLAGE VII VAN HET STATUUT ( NIEUW ) - LIT 1 334 934 .

10 KRACHTENS ARTIKEL 90 , LID 2 , VAN HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN DIENDE VERZOEKER OP 21 JUNI 1979 EEN BEZWAARSCHRIFT IN , GERICHT TEGEN DE GESTEGEN KOSTEN , MET INGANG VAN APRIL 1979 AAN ZIJN OVERMAKINGEN VERBONDEN . DE COMMISSIE HEEFT OP 28 SEPTEMBER 1979 GEANTWOORD - IN EEN BRIEF DIE VOLGENS VERZOEKER ' ' IN INCERTAM PERSONAM ' ' GERICHT WAS - DAT ZIJ ENERZIJDS NIET , ZONDER OVERSCHRIJDING VAN RECHTSMACHT , REGELMATIG IN WERKING GETREDEN VERORDENINGEN VAN DE RAAD BUITEN TOEPASSING MOCHT LATEN EN HET ANDERZIJDS IN MATERIELE ZIN MET DE HERZIENINGEN VAN HET STATUUT EENS WAS .

11 VERZOEKER VORDERT NU DAT HET HOF : ( 1 ) DE STILZWIJGENDE AFWIJZING VAN ZIJN BEZWAARSCHRIFT , SUBSIDIAIR HET PRETENSE FORMELE BESLUIT VAN 28 SEPTEMBER 1979 ZAL NIETIG VERKLAREN ; ( 2 ) DE VERMINDERING VAN HET HEM IN LIRE UITBETAALDE GEDEELTE VAN ZIJN BEZOLDIGING , CETERIS PARIBUS , MET INGANG VAN DE MAAND APRIL 1979 ONRECHTMATIG ZAL VERKLAREN ; ( 3 ) ZAL VERSTAAN DAT VERZOEKER RECHT HEEFT OP ONGEWIJZIGDE HANDHAVING VAN DE HEM IN LIRE EN IN DEVIEZEN UITGEKEERDE SALARISGEDEELTE , ZOALS IN MAART 1979 GECONSOLIDEERD , TOTDAT DE GEVOLGEN VAN DE WIJZIGING DOOR ( NIET AAN WIJZIGINGEN VAN DE KOOPKRACHT TOE TE SCHRIJVEN ) SALARISVERHOGINGEN ZULLEN ZIJN GEABSORBEERD , ALSOOK OP RECTIFICATIE VAN DE HEM INMIDDELS UITBETAALDE MAANDELIJKSE BEDRAGEN .

12 VERZOEKER BEDIENT ZICH IN DE EERSTE PLAATS VAN BEPAALDE MIDDELEN DIE SCHENDING VAN WEZENLIJKE VORMVOORSCHRIFTEN INHOUDEN , STELLENDE DAT DE OMSTREDEN VERORDENINGEN ZIJN VASTGESTELD ZONDER DAT DE BETROKKEN INSTELLINGEN EROVER WAREN GERAADPLEEGD OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 24 VAN HET VERDRAG VAN 8 APRIL 1965 TOT INSTELLING VAN EEN RAAD EN EEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ( HIERNA TE NOEMEN : HET FUSIEVERDRAG ). HET ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITE EN DE REKENKAMER ZIJN , OFSCHOON VOLGENS VERZOEKER BETROKKEN INSTELLINGEN ALS IN HET ARTIKEL BEDOELD , NIET GECONSULTEERD . OOK ZOU DE RAADPLEGING VAN HET EUROPESE PARLEMENT ZIJN GESCHIED OP GRONDSLAG VAN EEN VOORSTEL VAN DE COMMISSIE DAT AANZIENLIJK AFWEEK VAN DE TEKST DER VERORDENINGEN , ZOALS DIE DOOR DE RAAD WAS VASTGESTELD .

13 VERZOEKER DRAAGT VOORTS MIDDELEN VOOR MET BETREKKING TOT DE INHOUD EN DE GEVOLGEN DER VERORDENINGEN . HIJ VECHT DE TOEPASSING VAN DE VERORDENINGEN AAN OP GROND DAT TOEPASSING VAN DE NIEUWE TEKST VAN ARTIKEL 17 VAN BIJLAGE VII VAN HET STATUUT IN STRIJD KOMT MET HET BEGINSEL DAT EERBIEDIGING VAN VERKREGEN RECHTEN VERLANGT : DAT DE WIJZIGING VAN DE IN HET STATUUT VOORZIENE VOORWAARDEN , DIE TOT EEN AANZIENLIJKE VERLAGING VAN DE NETTOBEZOLDIGINGEN DER AMBTENAREN HEEFT GELEID , TEGEN DE OPZET VAN HET STATUUT INGAAT EN DE WEZENLIJKE VOORWAARDEN AANTAST DIE VERZOEKERS BESLUIT EEN STATUTAIRE STATUS TE AANVAARDEN , HEBBEN KUNNEN BEINVLOEDEN ; ALSOOK DAT DE TOEPASSING VAN DIE TEKST IN STRIJD ZOU KOMEN MET DE DOOR DE COMMISSIE FORMEEL AANGEGANE VERPLICHTING EROP TOE TE ZIEN DAT DE DOOR HAAR VOORGESTELDE MAATREGELEN STRIKT NEUTRAAL ZOUDEN ZIJN EN GEEN AFBREUK ZOUDEN DOEN AAN DE WERKELIJKE WAARDE DER AAN DE AMBTENAREN UITBETAALDE BEZOLDIGINGEN , PENSIOENEN EN VERGOEDINGEN . DE WIJZE WAAROP DE AANPASSINGSCOEFFICIENT IN VERORDENING NR . 3086/78 IS BEREKEND , NEERKOMEND OP EEN BOEKHOUDKUNDIGE KUNSTGREEP , BEDOELD OM , AFGEZIEN VAN DE NEGATIEVE UITWERKING BIJ OVERMAKING , DE ZAKEN OP HUN BELOOP TE KUNNEN LATEN , IS TE BESCHOUWEN ALS EEN GEVAL VAN DETOURNEMENT DE POUVOIR . OOK ZOUDEN DE BETROKKEN VERORDENINGEN NIET AAN DE IN ARTIKEL 190 VAN HET VERDRAG GESTELDE MOTIVERINGSEISEN VOLDOEN .

14 VERZOEKER BEKLAAGT ZICH EVENEENS OVER DE DISCRIMINATIE WELKE ZIJN INZIENS BESLOTEN LIGT IN HET FEIT DAT ER VOOR PENSIOENEN OVERGANGSBEPALINGEN GELDEN , TERWIJL ER VOOR DE OVERMAKINGEN , DOOR VERZOEKER OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 17 VAN BIJLAGE VII VAN HET STATUUT VERRICHT , GEEN ENKELE OVERGANGSBEPALING GELDT . KRACHTENS DE IN ARTIKEL 24 VAN VAN HET STATUUT VERAANSCHOUWELIJKTE BIJSTANDSPLICHT HAD DE COMMISSIE , BIJ WIJZE VAN UITVOERINGSMAATREGEL , TIJDELIJKE BEPALINGEN VAN COMPENSERENDE AARD MOETEN VASTSTELLEN VOOR DE DUUR VAN DE WETTELIJKE EN CONTRACTUELE VERPLICHTINGEN DER AMBTENAREN .

DE SCHENDING VAN WEZENLIJKE VORMVOORSCHRIFTEN

15 OPGEMERKT ZIJ DAT VOLGENS HET GEMEENSCHAPSRECHT , WANNEER HET OM WIJZIGING VAN HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN EN DE REGELING VOOR DE OVERIGE PERSONEELSLEDEN GAAT , HET PARLEMENT EN HET HOF VAN JUSTITIE MOETEN WORDEN GERAADPLEEGD EN HET ADVIES VAN HET COMITE VOOR HET STATUUT MOET WORDEN INGEWONNEN . VOLGENS ARTIKEL 24 VAN HET FUSIEVERDRAG STELT ' ' DE RAAD . . . MET GEKWALIFICEERDE MEERDERHEID VAN STEMMEN , OP VOORSTEL VAN DE COMMISSIE EN NA RAADPLEGING VAN DE ANDERE BETROKKEN INSTELLINGEN , HET STATUUT VAST VAN DE AMBTENAREN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , ALSMEDE DE REGELING WELKE VAN TOEPASSING IS OP DE ANDERE PERSONEELSLEDEN VAN DEZE GEMEENSCHAPPEN ' ' . VOLGENS ARTIKEL 10 VAN HET STATUUT WORDT HET COMITE VOOR HET STATUUT ( SAMENGESTELD UIT VERTEGENWOORDIGERS VAN DE PERSONEELSCOMITE ' S ) DOOR DE COMMISSIE GEHOORD OVER IEDER VOORSTEL TOT HERZIENING VAN HET STATUUT .

16 EVENWEL DIENT TE WORDEN ONDERSCHEIDEN TUSSEN DE EISEN VAN GEMEENSCHAPSRECHT GELDENDE VOOR VERORDENING NR . 3085/78 , DIE WIJZIGING VAN HET STATUUT INHOUDT , EN DE EISEN GELDENDE VOOR VERORDENING NR . 3086/78 , WAARBIJ DE AANPASSINGSCOEFFICIENTEN ZIJN GEWIJZIGD . EEN REGELING ALS BESLOTEN LIGT IN VERORDENING NR . 3086/78 , WAARIN DE AANPASSINGSCOEFFICIENTEN ZIJN VASTGESTELD , WORDT DOOR DE RAAD OP VOORSTEL VAN DE COMMISSIE VASTGESTELD KRACHTENS ARTIKEL 64 VAN HET STATUUT , DAT GENERLEI RAADPLEGING VOORSCHRIJFT .

17 INDERDAAD HADDEN , WAT VERORDENING NR . 3085/78 BETREFT , VOLGENS ARTIKEL 24 VAN HET FUSIEVERDRAG DE ANDERE BETROKKEN INSTELLINGEN , WAARONDER HET PARLEMENT , MOETEN WORDEN GEHOORD . DIE RAADPLEGING , DIE HET PARLEMENT MET NAME TOT WERKELIJKE DEELNEMING AAN DE COMMUNAUTAIRE WETGEVING IN STAAT STELT , IS EEN WEZENLIJK BESTANDDEEL VAN HET DOOR DE VERDRAGEN GEWILDE INSTITUTIONELE EVENWICHT . EEN REGULIERE RAADPLEGING VAN HET PARLEMENT IS DUS TE BESCHOUWEN ALS EEN WEZENLIJKE FORMALITEIT , WAARVAN NIET-INACHTNEMING TOT NIE TIGHEID DER BETROKKEN VERORDENING LEIDT . DERHALVE DIENT TE WORDEN NAGEGAAN OF DE VOORGESCHREVEN CONSULTATIE IS GESCHIED .

18 OP 1 APRIL 1977 HEEFT DE COMMISSIE , NA HET ADVIES VAN HET COMITE VOOR HET STATUUT TE HEBBEN INGEWONNEN , BIJ DE RAAD EEN VOORSTEL INGEDIEND VOOR EEN VERORDENING - VAN DE RAAD - TOT INVOERING VAN DE EUROPESE REKENEENHEID ( ERE ) IN HET STATUUT ( PB 99 , BLZ . 5 ). VOLGENS ARTIKEL 1 VAN HET VOORSTEL ZOU IN ARTIKEL 63 DE ERE DE PLAATS INNEMEN VAN DE BELGISCHE FRANK . HET VOORSTEL HIELD DE WIJZIGINGEN IN DIE IN VERBAND MET DE AANVAARDING VAN DE ERE NOODZAKELIJK WAREN , ZOALS DE VERVANGING - IN ARTIKEL 66 VAN HET STATUUT - VAN DE OUDE TABEL , WAARIN DE BEZOLDIGING IN BELGISCHE FRANKEN WAS UITGEDRUKT , DOOR EEN NIEUWE TABEL WAARIN DE BEZOLDIGING IN ERE WERD UITGEDRUKT . VOLGENS ARTIKEL 4 VAN HET VOORSTEL ZOU LID 4 VAN ARTIKEL 17 VAN BIJLAGE VII ALS VOLGT WORDEN GELEZEN : ' ' DE IN LID 2 EN LID 3 HIERBOVEN BEDOELDE OVERMAKINGEN GESCHIEDEN OP BASIS VAN DE WAARDE VAN DE EUROPESE REKENEENHEID ( ERE ), ZOALS VASTGESTELD IN ARTIKEL 63 , TWEEDE ALINEA , VAN HET STATUUT ; OP DE OVER TE MAKEN BEDRAGEN WORDT DE COEFFICIENT TOEGEPAST WELKE VERKREGEN WORDT DOOR DELING VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT VOOR HET LAND IN WELKS VALUTA DE OVERMAKING GESCHIEDT , DOOR DE AANPASSINGSCOEFFICIENT WELKE IS VASTGESTELD VOOR HET LAND WAARIN DE AMBTENAAR ZIJN STANDPLAATS HEEFT ' ' .

HET VOORSTEL OMVATTE NOG MEER , IN CASU NIET TER ZAKE DOENDE BEPALINGEN .

19 NAAR AANLEIDING VAN EEN VOORSTEL EN EEN VERZOEK OM ADVIES VAN DE RAAD , BRACHT HET PARLEMENT EEN GUNSTIG ADVIES UIT ( PB C 183 VAN 1977 , BLZ . 55 ). IN DE RESOLUTIE VAN HET PARLEMENT WERD ONDER MEER HET NAVOLGENDE OVERWOGEN :

' ' - . . . DAT DE ONDERHAVIGE VOORSTELLEN VAN DE COMMISSIE UITSLUITEND BEDOELD ZIJN OM EEN AANTAL TOT DUSVER IN BELGISCHE FRANKEN LUIDENDE WAARDEN ( BEZOLDIGINGEN , VERGOEDINGEN , OVERSCHRIJVINGEN , AANPASSINGSCOEFFICIENTEN , BELASTING ) IN EUROPESE REKENEENHEDEN UIT TE DRUKKEN , ZONDER AAN DE RECHTEN VAN HET PERSONEEL AFBREUK TE DOEN OF DE LONEN EN EMOLUMENTEN AAN SCHOMMELINGEN ONDERHEVIG TE MAKEN ;

- . . .

- . . . DAT DE INVOERING VAN DE EUROPESE REKENEENHEID HET MOGELIJK MAAKT AF TE ZIEN VAN HET GEBRUIK VAN AANPASSINGSCOEFFICIENTEN OM DE MUNTPARITEITEN TE CORRIGEREN , EN DAT DEZE VOORTAAN , ZOALS OORSPRONKELIJK OOK DE BEDOELING WAS , VOORNAMELIJK ZULLEN DIENEN OM REKENING TE HOUDEN MET DE STIJGING VAN DE KOSTEN VAN LEVENSONDERHOUD ;

- . . . DAT DE COMMISSIE DE VERZEKERING GEEFT DAT HAAR VOORSTELLEN IN GEEN ENKEL OPZICHT NADELIG ZULLEN ZIJN VOOR DE AMBTENAREN EN ANDERE PERSONEELSLEDEN VAN DE GEMEENSCHAPPEN , WAAR HET DE SALARISSEN EN OVERIGE BETALINGEN BETREFT ;

' '

20 IN DE RESOLUTIE WERD DE COMMISSIE VERZOCHT TIJDIG DE NOODZAKELIJKE ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN VAST TE STELLEN , OPDAT DE TOEPASSING VAN DE EUROPESE REKENEENHEID NIET ZOU LEIDEN TOT VERSTORING VAN DE BESTAANDE ADMINISTRATIEVE PRAKTIJKEN OF ZELFS TOT EEN TIJDELIJKE SCHADE VOOR DE BELANGEN VAN HET EUROPESE OPENBARE AMBT , TERWIJL VOORTS AKTE WERD GENOMEN VAN DE TOEZEGGING DER COMMISSIE DAT HAAR VOORSTELLEN DE WERKELIJKE WAARDE DER AAN DE AMBTENAREN BETAALDE BEZOLDIGINGEN , PENSIOENEN EN VERGOEDINGEN NIET ZOUDEN AANTASTEN .

21 IN EEN 29 NOVEMBER 1978 GEDAGTEKENDE MEDEDELING AAN DE RAAD HEEFT DE COMMISSIE DE WENS UITGESPROKEN DAT ARTIKEL 1 VAN HAAR VOORSTEL VAN 1 APRIL 1977 ZOU WORDEN GEWIJZIGD . DE TEKST VAN HET NIEUWE VOORSTEL KOMT OVEREEN MET DE BEIDE EERSTE ALINEA ' S VAN ARTIKEL 63 , ZOALS DAT IN VERORDENING NR . 3085/78 WAS GEWIJZIGD . IN DEZELFDE MEDEDELING STELDE DE COMMISSIE VOOR GEPENSIONEERDEN EN PERSONEN IN HET GENOT VAN VERGOEDINGEN WIER NETTO INKOMSTEN ER DOOR DE ACTUALISERING OP ACHTERUIT GINGEN , EEN OVERGANGSPERIODE VOOR VAN ZES MAANDEN , DAT WIL ZEGGEN EEN PERIODE LOPENDE TOT 1 OKTOBER 1979 .

22 DIT VOORSTEL DER COMMISSIE IS IN VERORDENING NR . 3085/78 OVERGENOMEN , BEHOUDENS EEN ENIGSZINS GEWIJZIGDE REDACTIE ; AAN DE VOORGESTELDE OVERGANGSBEPALING IS HET NAVOLGENDE TOEGEVOEGD : ' ' MET INGANG VAN DIE DATUM WORDT HET VERSCHIL TUSSEN DE NETTOBEDRAGEN ZOALS DIE VOORTVLOEIEN UIT DE TOEPASSING VAN DEZE VERORDENING , EN DIE WELKE IN DE MAAND SEPTEMBER 1979 WORDEN ONTVANGEN , MET 1/10 PER MAAND VERMINDERD ' ' .

23 BLIJKENS HET RAPPORT VAN DE COMMISSIE VOOR DE BEGROTINGEN WAS HET PARLEMENT IN STAAT TE BEOORDELEN TOT WELKE CONSEQUENTIES HET AANVANKELIJKE VOORSTEL DER COMMISSIE VOOR DE PENSIOENEN EN VOOR OVERMAKINGEN KRACHTENS ARTIKEL 17 VAN BIJLAGE VII VAN HET STATUUT KON LEIDEN , EN WAREN DE DOOR DE COMMISSIE AAN HET PARLEMENT GEDANE TOEZEGGINGEN IN DIE ZIN TE VERSTAAN DAT DE ' ' NEUTRALITEIT ' ' VAN HET VOORSTEL DE TOTALE BEZOLDIGING DER AMBTENAREN BETROF EN DAT DAT VOORSTEL DE OVERMAKINGEN IN SOMMIGE GEVALLEN DUURDER KON MAKEN .

24 ZOALS ZIJ UITEINDELIJK WERD VASTGESTELD , WAS DE VERORDENING IN OVEREENSTEMMING MET HET VOORSTEL DAT BIJ HET PARLEMENT WAS INGEDIEND , BEHOUDENS DAT DE GEACTUALISEERDE WISSELKOERSEN VOOR DE ERE IN DE PLAATS KWAMEN , TERWIJL MEN VOORTS , DOOR MIDDEL VAN OVERGANGSVOORSCHRIFTEN DE BEPALINGEN DER VERORDENING TEN BEHOEVE VAN SOMMIGE GEPENSIONEERDEN VOOR BEPAALDE TIJD HEEFT WILLEN VERZACHTEN . WAT DE VERVANGING VAN DE ERE DOOR DE GEACTUALISEERDE WISSELKOERSEN BETREFT , ZIJ ER OP GEWEZEN DAT IN DE AANGEHOUDEN KOERSEN PRECIES DE IN NATIONALE VALUTA ' S OMGEREKENDE ERE-WAARDE PER 1 APRIL 1978 TOT UITDRUKKING KWAM , ZODAT ER IN DE HIERBEDOELDE WIJZIGING VAN HET OORSPRONKELIJK VOORSTEL VEELEER EEN ANDERE METHODE DAN EEN MATERIELE WIJZIGING BESLOTEN LIGT . TEN AANZIEN VAN DE UITZONDERINGSBEPALING TEN BEHOEVE VAN SOMMIGE GEPENSIONEERDEN ZIJ VASTGESTELD DAT ZIJ RUIMSCHOOTS BEANTWOORDDE AAN HETGEEN ER IN ZOVERRE IN HET PARLEMENT WAS BEPLEIT .

25 HET PARLEMENT BEHOEFDE DAN OOK OVER DE OMSTREDEN BEPALINGEN NIET OPNIEUW TE WORDEN GECONSULTEERD .

26 NAAR AANLEIDING VAN HET DOOR VERZOEKER GEBEZIGDE ARGUMENT DAT HET ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITE EN DE REKENKAMER INSTELLINGEN ZIJN IN DE ZIN VAN ARTIKEL 24 VAN HET FUSIEVERDRAG , WIER RAADPLEGING EEN WEZENLIJKE VOORWAARDE IS WAARAAN MOET ZIJN VOLDAAN ALVORENS EEN VERORDENING TOT WIJZIGING VAN HET STATUUT KAN WORDEN VASTGESTELD , ZIJ HERINNERD AAN DE BEPALINGEN WAARIN DE VERDRAGEN TOT OPRICHTING VAN DE GEMEENSCHAPPEN HEBBEN VASTGELEGD WELKE DE INSTELLINGEN DER DRIE GEMEENSCHAPPEN ZIJN . HET ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITE EN DE REKENKAMER BEHOREN ER NIET TOE . HET ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITE EN DE REKENKAMER BEHOEFDEN DAN OOK NIET TE WORDEN GECONSULTEERD .

27 WELISWAAR WORDEN HET ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITE EN DE REKENKAMER IN ARTIKEL 2 VAN HET STATUUT , VOOR ZIJN TOEPASSING , MET INSTELLINGEN VAN DE GE04MEENSCHAPPEN GELIJKGESTELD . MAAR DIE GELIJKSTELLING , BEDOELD OM DE TOEPASSING VAN HET STATUUT OP AMBTENAREN EN ANDERE PERSONEELSLEDEN VAN DIE BEIDE LICHAMEN TE VERZEKEREN EN HET TE HUNNEN AANZIEN TOT AANSTELLING BEVOEGDE GEZAG AAN TE WIJZEN , GELDT NIET OOK VOOR DE TOEPASSING VAN VERDRAGSVOORSCHRIFTEN ALS ARTIKEL 24 VAN HET FUSIEVERDRAG , BETREFFENDE DE TOTSTANDKOMING VAN COMMUNAUTAIRE VERORDENINGEN .

INHOUD EN GEVOLGEN DER VERORDENINGEN

28 VERZOEKER MEENT DAT HET NIEUWE STELSEL VAN BEREKENING DER WISSELKOERSEN VOOR OVERMAKINGEN , MET ZIJN VERKREGEN RECHTEN IN STRIJD KOMT . OP GRONDSLAG VAN DE BEPALINGEN DIE TOT APRIL 1979 VAN KRACHT WAREN , ZOU HIJ VERBINTENISSEN ZIJN AANGEGAAN WAARVAN HIJ PAS NA VERLOOP VAN TIJD KON WORDEN BEVRIJD . DAT HIJ SINDS JAAR EN DAG REGELMATIG EEN BEPAALD GEDEELTE VAN ZIJN MAANDELIJKSE BEZOLDIGING MOCHT OVERMAKEN , ZOU HEM AANLEIDING HEBBEN GEGEVEN BEDOELDE VERBINTENISSEN AAN TE GAAN EN HIJ ZOU HEBBEN MOGEN VERWACHTEN DAT HET STELSEL VOOR AFLOOP VAN DIE VERBINTENISSEN NIET TE ZIJNEN NADELE ZOU WORDEN GEWIJZIGD , MET NAME NIET VOOR ZOVER ZIJ AANGEGANE LENINGEN BETROFFEN . HIJ ZOU DUS AANSPRAAK MOGEN MAKEN OP HANDHAVING VAN DE OUDE OVERGANGSREGELING CASU QUO OP EEN OVERGANGSREGELING WELKE DE VROEGERE WISSELKOERSEN HANDHAAFDE TOTDAT ZIJN VERBINTENISSEN ZOUDEN ZIJN AFGELOPEN . DE COMMISSIE ZOU ZICH JEGENS HET PARLEMENT MET ZOVEEL WOORDEN HEBBEN VERBONDEN EROP TOE ZIEN DAT DE TE NEMEN MAATREGELEN STRIKT ' ' NEUTRAAL ' ' ZOUDEN ZIJN EN DE WERKELIJKE WAARDE DER AAN DE AMBTENAREN BETAALDE BEZOLDIGINGEN , PENSIOENEN EN VERGOEDINGEN NIET ZOUDEN AANTASTEN .

29 VERZOEKER GAAT ER IN ZIJN BETOOG VAN UIT DAT HIJ AANSPRAAK MAG MAKEN OP HANDHAVING VAN DE WISSELKOERS , GELDENDE VOOR OVERMAKINGEN KRACHTENS ARTIKEL 17 VAN BIJLAGE VII VAN HET STATUUT , OP EEN NIVEAU DAT HEM , NA DIE OVERMAKINGEN , AAN BEZOLDIGING EEN GELIJK BEDRAG IN LIRE DOET OVERHOUDEN ALS HIJ IN DE MAAND MAART 1979 ONTVING , ZULKS TEN MINSTE TOT AAN DE BEEINDIGING DER VOOR APRIL 1979 DOOR HEM AANGEGANE VERBINTENISSEN . ER ZIJ EVENWEL OP GEWEZEN DAT DE TOT IN DE MAAND APRIL 1979 AANGEHOUDEN WISSELKOERSEN ZEER IN HET VOORDEEL WAREN VAN AMBTENAREN DIE WAREN TEWERKGESTELD IN LANDEN MET ZWAKKE VALUTA . DE AANPASSINGSCOEFFICIENT WAS OP ZODANIGE WIJZE VASTGESTELD DAT DE DEVALUATIE VAN DE VALUTA TER PLAATSE VAN TEWERKSTELLING WERD OPGEVAN GEN , EN ZIJ GOLD VOOR DE TOTALE BEZOLDIGING , TERWIJL DE OVERMAKINGEN GESCHIEDDEN TEGEN DE WISSELKOERS VAN 1969 . SINDS APRIL 1979 WERD DE BEZOLDIGING BEREKEND OP GRONDSLAG VAN DE GEACTUALISEERDE WISSELKOERSEN , ZODAT IEDERE NATIONALE AMBTENAAR ERVAN VERZEKERD WAS IN NATIONALE VALUTA EENZELFDE TOTALE BEZOLDIGING TE ONTVANGEN ALS IN MAART 1979 . VOOR OVERMAKINGEN GOLD NOG STEEDS EEN GUNSTIGER KOERS DAN DE OFFICIELE NOTERING , AL WAS ZIJ MINDER GUNSTIG DAN DE TE VOREN AANGEHOUDEN KOERS , HETGEEN VERBAND HIELD MET HET FEIT DAT OP HET OVERGEMAAKTE BEDRAG DE COEFFICIENT WERD TOEGEPAST DIE WORDT VERKREGEN DOOR DELING VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT VOOR HET LAND IN WELKS MUNTEENHEID DE OVERMAKING GESCHIEDT DOOR DE COEFFICIENT , VASTGESTELD VOOR HET LAND WAAR DE AMBTENAAR WERKZAAM IS . DEZE WIJZE VAN BEREKENING MOEST EEN AMBTENAAR , WERKZAAM IN EEN LAND MET ZWAKKE VALUTA , IN STAAT STELLEN AAN DE HIERBEDOELDE OVERMAKINGEN EENZELFDE GEDEELTE VAN ZIJN TOTALE BEZOLDIGING TEN KOSTE TE LEGGEN ALS EEN AMBTENAAR , WERKZAAM IN EEN LAND MET STERKE VALUTA .

30 WELISWAAR HEEFT DE TOEPASSING DER NIEUWE BEPALINGEN ERTOE GELEID DAT VERZOEKER , NA DEZELFDE BEDRAGEN TE HEBBEN OVERGEMAAKT ALS IN MAART 1979 , MINDER IN HANDEN HIELD . ER ZIJ EVENWEL OP GEWEZEN DAT HET NA DIE OVERMAKINGEN RESTERENDE BEDRAG , NIET , ZOALS VERZOEKER LAAT DOORSCHEMEREN , SINDS JAAR EN DAG VASTLAG , MAAR MET DE AANPASSINGEN VAN DE COEFFICIENT AAN DE ONTWIKKELING VAN DE KOSTEN VAN LEVENSONDERHOUD EN AAN HET INFLATIEPERCENTAGE , OP EN NEER GING .

31 ER ZIJ AAN HERINNERD DAT DE AANPASSINGSCOEFFICIENT IN EEN TIJDVAK VAN BETREKKELIJK STABIELE VALUTA ' S WERD INGEVOERD , TENEINDE NAAR GELANG VAN DE LEVENSOMSTANDIGHEDEN OP DE VERSCHILLENDE STANDPLAATSEN , VOOR AANPASSING VAN DE BEZOLDIGINGEN TE ZORGEN . ALS GEVOLG VAN DE MONETAIRE CRISIS WERD DE AANPASSINGSCOEFFICIENT EVENWEL NIET SLECHTS GEHANTEERD OM DE BEZOLDIGINGEN AAN DE LEVENSOMSTANDIGHEDEN OP DE VERSCHILLENDE STANDPLAATSEN AAN TE PASSEN , DOCH OOK OM COMPENSATIE TE BIEDEN VOOR DE WAARDEDALING VAN BEPAALDE ZWAKKE VALUTA ' S . ZO WAS DE AANPASSINGSCOEFFICIENT VOOR ITALIE IN 1978 , TOEN DE KOSTEN VAN LEVENSONDERHOUD ER LAGER WAREN DAN IN BELGIE , BIJNA DE HELFT HOGER DAN IN BELGIE . DOOR TOEPASSING VAN DIE COEFFICIENT OP DE STATUTAIRE WISSELKOERSEN DIE TOT EIND 1978 GOLDEN ( 1 BFR = 12,50 LIT ) WERD DE DEVALUATIE VAN DE LIRE GECOMPENSEERD .

32 DAT DE AANPASSINGSCOEFFICIENT DAARTOE WERD GEBRUIKT , BRACHT MEDE DAT DIE AANPASSINGSCOEFFICIENT EVENEENS GOLD VOOR HET GEDEELTE VAN DE BEZOLDIGING DAT MEN KRACHTENS ARTIKEL 17 VAN BIJLAGE VII VAN HET STATUUT TEGEN DE OFFICIELE KOERS WENSTE OVER TE MAKEN , EN WEL OMDAT HET DEEL VAN DE TOTALE BEZOLDIGING UITMAAKTE . DIT BETEKENDE DAT MEN , NAARMATE EEN ZWAKKE VALUTA VERDER DEVALUEERDE ,, VOOR OVERMAKING VAN EEN BEPAALD BEDRAG NAAR EEN LAND MET EEN STERKE VALUTA EEN STEEDS GERINGER GEDEELTE VAN DE TOTALE BEZOLDIGING NODIG HAD .

33 NADAT HET STATUUT BIJ VERORDENING NR . 3085/78 WAS GEWIJZIGD , KONDEN ZICH ECHTER IN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT OPNIEUW , OVEREENKOMSTIG DE ER EIGENLIJK AAN TOEGEDACHTE FUNCTIE , DE LEVENSOMSTANDIGHEDEN OP DE ONDERSCHEIDEN STANDPLAATSEN WEERSPIEGELEN . AL MOGE HET OVERMAKEN VAN GELD MINDER VOORDELIG ZIJN GEWORDEN , DE REGELING BLIJFT IN HET VOORDEEL VAN AMBTENAREN , TEWERKGESTELD IN EEN LAND MET EEN ZWAKKE VALUTA .

34 AL MOGE HET WAAR ZIJN DAT ER GRENZEN ZIJN GESTELD AAN DE BEVOEGDHEID VAN DE LEGISLATIEVE OVERHEID VAN DE GEMEENSCHAPPEN OM VOORDELEN , DOOR AMBTENAREN KRACHTENS EEN STATUTAIRE REGELING GENOTEN , IN TE PERKEN , DAT DIE GRENZEN IN CASU ZIJN OVERSCHREDEN KAN NIET WORDEN STAANDE GEHOUDEN .

35 VERZOEKER MAAKT VOORTS BEZWAAR TEGEN DE WIJZE WAAROP DE AANPASSINGSCOEFFICIENT IN VERORDENING NR . 3086/78 WORDT BEREKEND : HIJ MEENT DAT DIE BEREKENING IS TE BESCHOUWEN ALS EEN BOEKHOUDKUNDIGE KUNSTGREEP , BEDOELD OM , AFGEZIEN VAN DE NEGATIEVE UITWERKING BIJ OVERMAKING , DE ZAKEN OP HUN BELOOP TE KUNNEN LATEN , HETGEEN ALS DETOURNEMENT DE POUVOIR ZOU ZIJN TE BESCHOUWEN .

36 ER ZIJ IN ZOVERRE OP GEWEZEN DAT DE ACTUALISERING DER WISSELKOERSEN BIJ VERORDENING NR . 3085/78 ER TOE GELEID HEEFT DAT DE AANPASSINGSCOEFFICIENT NIET LANGER BEHOEFDE TE WORDEN GEHANTEERD OM DE DEVALUATIE VAN BEPAALDE VALUTA ' S OP TE VANGEN . ALS DE AANPASSINGSCOEFFICIENT DIENTENGEVOLGE IS VASTGESTELD OP EEN WIJZE WELKE IEDERE AMBTENAAR IN HET GENOT DOET KOMEN VAN DE BEZOLDIGING DIE HIJ ONDER DE OUDE REGELING ZOU HEBBEN ONTVANGEN EN DIT , WAT DE OVERMAKINGEN BETREFT , IN SOMMIGE GEVALLEN TOT HET VERLIES VAN BEPAALDE VOORDELEN HEEFT GELEID , DAN LAG DIE CONSEQUENTIE IN DE LIJN VAN DE WIJZIGING VAN HET STATUUT EN KON ZIJ NIET ALS DETOURNEMENT DE POUVOIR WORDEN AANGEMERKT .

37 VERZOEKER ACHT VOORTS DE VERORDENINGEN ONVOLDOENDE MET REDENEN OMKLEED . BIJ ALLE BEKNOPTHEID VAN DE CONSIDERANS VAN VERORDENING NR . 3085/78 KAN ECHTER , GEZIEN DE FLUCTUATIE VAN DE VERSCHILLENDE WERELDKOERSEN SINDS DE VASTSTELLING VAN HET STATUUT , DE OVERWEGING WAARIN VAN DE GEBLEKEN NOODZAAK VAN AANPASSING VAN DE WISSELKOERSEN WORDT GEWAAGD , ALS VOLDOENDE REDENGEVING WORDEN AANGEMERKT . MET BETREKKING TOT VERORDENING NR . 3086/78 ZIJ VOLSTAAN MET DE VASTSTELLING DAT ZIJ , ZOALS OOK IN HAAR CONSIDERANS TOT UITDRUKKING WORDT GEBRACHT , IS TE BESCHOUWEN ALS EEN SEQUEEL VAN VERORDENING NR . 3085/78 , WAARMEDE ZIJ VOLDOENDE MET REDENEN IS OMKLEED .

38 VERZOEKER ACHT VOORTS HET DISCRIMINATIEVERBOD GESCHONDEN , NU ER IN DE GEWRAAKTE VERORDENINGEN NIET , TEN FAVEURE VAN DIENSTDOENDE AMBTENAREN , SOORTGELIJKE OVERGANGSBEPALINGEN ZIJN VOORZIEN ALS TEN BEHOEVE VAN GEPENSIONEERDEN .

39 ER ZIJ IN ZOVERRE SLECHTS AAN HERINNERD DAT ALS DISCRIMINATIE RECHTENS IS TE BESCHOUWEN HET GELIJK BEHANDELEN VAN ONGELIJKE SITUATIES OF HET VERSCHILLEND BEHANDELEN VAN GELIJKE SITUATIES . DE RECHTSPOSITIES VAN EEN DIENSTDOENDE AMBTENAAR VERSCHILT EVENWEL AANZIENLIJK VAN DIE VAN EEN GEPENSIONEERDE , ZODAT ER NIET WORDT GEDISCRIMINEERD WANNEER DE COMMUNAUTAIRE WETGEVER VOOR GEPENSIONEERDEN EEN BEHANDELING HEEFT WEGGELEGD VERSCHILLEND VAN DIE WELKE AAN DIENSTDOENDE AMBTENAREN IS TOEGEDACHT .

40 HETZELFDE BEGINSEL GELDT , VOOR ZOVER ER BEWEERDELIJK DOOR DE COMMISSIE WERD GEDISCRIMINEERD , TOEN ZIJ BESLOOT VOOR EEN TIJDVAK VAN VIJF JAREN EEN SPECIAAL BELEID TE VOLGEN MET BETREKKING TOT DE WAARDERING VAN DE LASTEN , VERBONDEN AAN HET ONDERHOUD VAN DEGENEN DIE MET TEN LASTE VAN BETROKKENE KOMENDE PERSONEN ZIJN GELIJKGESTELD ( MED . ADM . NR . 233 VAN 30 APRIL 1979 ). BEIDE CASUSPOSITIES ( OVERMAKING RESP . PERSONEN ALS IN LAATSTGENOEMD BESLUIT BEDOELD ) KUNNEN NIET OP EEN LIJN WORDEN GESTELD .

41 DE MIDDELEN VOLGENS WELKE ER ZOU ZIJN GEDISCRIMINEERD , MOETEN DERHALVE WORDEN VERWORPEN .

42 NU BIJ BESPREKING VAN VERZOEKERS BETOOG GEEN DER DOOR HEM VOORGEDRAGEN MIDDELEN GEGROND WERDEN BEVONDEN , DIENT HET BEROEP TE WORDEN AFGEWEZEN .

HET HOF VAN JUSTITIE ( EERSTE KAMER )

RECHTDOENDE :

1 ) VERWERPT HET BEROEP ,

2)VERSTAAT DAT PARTIJEN HUN EIGEN KOSTEN ZULLEN DRAGEN .

1 . DE RAADPLEGING VOORZIEN BIJ ARTIKEL 24 VAN HET FUSIEVERDRAG , DIE HET PARLEMENT MET NAME TOT WERKELIJKE DEELNEMING AAN DE COMMUNAUTAIRE WETGEVING IN STAAT STELT , IS EEN WEZENLIJK BESTANDDEEL VAN HET DOOR DE VERDRAGEN GEWILDE INSTITUTIONELE EVENWICHT . EEN REGULIERE RAADPLEGING VAN HET PARLEMENT , VOORAFGAANDE AAN DE VASTSTELLING VAN EEN VERORDENING WELKE HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN WIJZIGT , IS DUS TE BESCHOUWEN ALS EEN WEZENLIJKE FORMALITEIT , WAARVAN NIET-INACHTNEMING TOT NIETIGHEID DER BETROKKEN VERORDENING LEIDT .

HET MAG ER VOOR WORDEN GEHOUDEN DAT DIE FORMALITEIT IS INACHTGENOMEN WANNEER DE VERORDENING , ZOALS ZIJ UITEINDELIJK WERD VASTGESTELD , AFGEZIEN VAN WIJZIGINGEN WAARIN VEELEER EEN ANDERE METHODE DAN EEN MATERIELE WIJZIGING BESLOTEN LIGT , IN OVEREENSTEMMING IS MET HET VOORSTEL DAT BIJ HET PARLEMENT WAS INGEDIEND .

2 . HET ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITE EN DE REKENKAMER BEHOREN NIET TOT DE INSTELLINGEN DIE HET VERDRAG ALS INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP AANMERKT , ZODAT ZIJ BIJ VASTSTELLING VAN EEN VERORDENING TOT WIJZIGING VAN HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN NIET BEHOEVEN TE WORDEN GECONSULTEERD . WELISWAAR WORDEN HET ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITE EN DE REKENKAMER IN ARTIKEL 2 VAN HET STATUUT , VOOR ZIJN TOEPASSING , MET INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAPPEN GELIJKGESTELD . MAAR DIE GELIJKSTELLING , BEDOELD OM DE TOEPASSING VAN HET STATUUT OP DE AMBTENAREN EN ANDERE PERSONEELSLEDEN VAN DIE BEIDE LICHAMEN TE VERZEKEREN EN HET TE HUNNEN AANZIEN TOT AANSTELLING BEVOEGDE GEZAG AAN TE WIJZEN , GELDT NIET OOK VOOR DE TOEPASSING VAN VERDRAGSVOORSCHRIFTEN ALS ARTIKEL 24 VAN HET FUSIEVERDRAG , BETREFFENDE DE TOTSTANDKOMING VAN COMMUNAUTAIRE VERORDENINGEN .

3 . ALS DISCRIMINATIE IS TE BESCHOUWEN HET GELIJK BEHANDELEN VAN ONGELIJKE SITUATIES OF HET VERSCHILLEND BEHANDELEN VAN GELIJKE SITUATIES . DE RECHTSPOSITIE VAN EEN DIENSTDOENDE AMBTENAAR VERSCHILT EVENWEL AANZIENLIJK VAN DIE VAN EEN GEPENSIONEERDE , ZODAT ER NIET WORDT GEDISCRIMINEERD WANNEER DE COMMUNAUTAIRE WETGEVER VOOR GEPENSIONEERDEN EEN BEHANDELING HEEFT WEGGELEGD DIE NIET DEZELFDE IS DIE AAN DIENSTDOENDE AMBTENAREN IS TOEGEDACHT .

1 . AMBTENAREN - STATUUT - VERORDENING HOUDENDE WIJZIGING VAN STATUUT - TOTSTANDKOMINGSPROCEDURE - REGULIERE RAADPLEGING VAN PARLEMENT - WEZENLIJK VORMVEREISTE - REIKWIJDTE

( FUSIEVERDRAG , ARTIKEL 24 )

2 . AMBTENAREN - STATUUT - VERORDENING HOUDENDE WIJZIGING VAN STATUUT - TOTSTANDKOMINGSPROCEDURE - RAADPLEGING ECONOMISCH EN SOICAAL COMITE - NIET DWINGEND VOORGESCHREVEN

( FUSIEVERDRAG , ARTIKEL 24 ; STATUUT VAN DE AMBTENAREN , ARTIKEL 1 , TWEEDE ALINEA )

3 . AMBTENAREN - GELIJKE BEHANDELING - VERSCHILLENDE BEHANDELING DIENSTDOENDE EN GEPENSIONEERDE AMBTENAREN - GEEN DISCRIMINATIE

KOSTEN

43 INGEVOLGE ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING , MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN .

44 VOLGENS ARTIKEL 70 VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING BLIJVEN ECHTER DE KOSTEN DOOR DE INSTELLINGEN TER ZAKE VAN BEROEPEN VAN PERSONEELSLEDEN DER GEMEENSCHAPPEN GEMAAKT , TE HAREN LASTE .

IN DE ZAAK 828/79 ,

ROBERT ADAM , AMBTENAAR VAN DE COMMISSIE , WERKZAAM OP HET GEMEENSCHAPPELIJK CENTRUM VOOR ONDERZOEK TE ISPRA , VARESE ( ITALIE ), VERTEGENWOORDIGD DOOR C . RIBOLZI , ADVOCAAT TE MILAAN , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ DE ADVOCAAT V . BIEL , GEVESTIGD 18A , RUE DES GLACIS ,

VERZOEKER ,

TEGEN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR O . MONTALTO , LID VAN DE JURIDISCHE DIENST , ALS GEMACHTIGDE , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,

VERWEERSTER ,

BETREFFENDE DE IN HET VERWEERSCHRIFT GEFORMULEERDE CONCLUSIES ,