Arrest van het Hof (Eerste kamer) van 19 januari 1984.
Arrest van het Hof (Eerste kamer) van 19 januari 1984.
1 BIJ VERZOEKSCHRIFT , NEERGELEGD TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 25 NOVEMBER 1980 , HEBBEN I . ANDERSEN EN 173 ANDERE AMBTENAREN VAN DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN KRACHTENS ARTIKEL 179 EEG-VERDRAG BEROEP INGESTELD TOT NIETIGVERKLARING VAN HET BESLUIT VAN DE SECRETARIS-GENERAAL VAN DE RAAD VAN 7 OKTOBER 1970 HOUDENDE AFWIJZING VAN DE KLACHT DIE VERZOEKERS GEZAMENLIJK HADDEN INGEDIEND TEGEN HET BESLUIT VAN DE SECRETARIS-GENERAAL VAN DE RAAD OM HUN SALARIS OVER FEBRUARI 1980 ALSMEDE HET BEDRAG VAN HET NA TE BETALEN SALARIS TE BEREKENEN OP BASIS VAN VERORDENING NR . 160/80 VAN DE RAAD VAN 21 JANUARI 1980 HOUDENDE WIJZIGING VAN HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN EN DE REGELING WELKE VAN TOEPASSING IS OP DE ANDERE PERSONEELSLEDEN VAN DEZE GEMEENSCHAPPEN ( PB L 20 VAN 1980 , BLZ . 1 ).
2 VERZOEKERS PRECISEREN DAT HET BEROEP EVENALS DE KLACHT GERICHT IS TEGEN DE SALARISAFREKENINGEN VOOR ZOVER DEZE DE NEERSLAG ZIJN VAN DE TOEPASSING VAN VERORDENING NR . 160/80 , EN DAT ZIJ BIJ WEGE VAN EEN EXCEPTIE VAN ONWETTIGHEID DE GELDIGHEID VAN DIE VERORDENING BETWISTEN .
3 DE RAAD BETWIST DE ONTVANKELIJKHEID VAN HET BEROEP VOOR ZOVER HET GERICHT IS TEGEN HET BESLUIT TOT AFWIJZING VAN DE KLACHT . VERZOEKERS ZOUDEN GEEN BELANG HEBBEN BIJ EEN BEROEP TEGEN DIT BESLUIT , DAAR DE NIETIGVERKLARING ERVAN DE GEVOLGEN VAN DE OVEREENKOMSTIG DE BESTREDEN VERORDENING BEREKENDE SALARISAFREKENINGEN ONVERLET LAAT .
4 DEZE EXCEPTIE MOET WORDEN VERWORPEN . IN BEROEPEN VAN AMBTENAREN , DIE SLECHTS KUNNEN WORDEN INGESTELD INDIEN ER EEN KLACHTPROCEDURE AAN VOORAF IS GEGAAN , KAN HET BELANG VAN DE VERZOEKERS OM TEGELIJK MET DE NIETIGVERKLARING VAN DE BEZWARENDE HANDELING DE NIETIGVERKLARING VAN HET BESLUIT TOT AFWIJZING VAN HUN KLACHT TE VORDEREN , NIET WORDEN ONTKEND , ONGEACHT HET CONCRETE GEVOLG VAN DE NIETIGVERKLARING VAN ZULK EEN BESLUIT IN EEN WELBEPAALD GEVAL .
5 IN DE LOOP VAN DE PROCEDURE HEEFT DE RAAD BEZWAAR GEMAAKT TEGEN DE OVERLEGGING DOOR VERZOEKERS IN BIJLAGE BIJ HUN REPLIEK , VAN BEPAALDE DOCUMENTEN BETREFFENDE HET OVERLEG TUSSEN DE RAAD EN DE PERSONEELSVERTEGENWOORDIGERS . HET BETREFT INTERNE DOCUMENTEN VAN DE RAAD , DIE INGEVOLGE ARTIKEL 18 VAN HET REGLEMENT VAN ORDE VAN 24 JULI 1979 ( PB L 268 VAN 1979 , BLZ . 1 ) ENKEL MET MACHTIGING VAN DE RAAD IN RECHTE MOGEN WORDEN OVERGELEGD . AANGEZIEN EEN DERGELIJKE MACHTIGING NIET WAS VERLEEND , ZOUDEN DE BETROKKEN DOCUMENTEN UIT HET DOSSIER MOETEN WORDEN VERWIJDERD .
6 DAAR DE RAAD EVENWEL NIETS HEEFT AANGEVOERD WAT DE VERWIJDERING VAN DE BETROKKEN DOCUMENTEN UIT HET DOSSIER OP GROND VAN HUN AARD OF INHOUD ZOU KUNNEN RECHTVAARDIGEN , MOET ZIJN BEZWAAR WORDEN VERWORPEN . OPGEMERKT ZIJ OVERIGENS , DAT DIE DOCUMENTEN NIETS NIEUWS TOEVOEGEN AAN DE GEGEVENS IN HET DOSSIER , DIE TOT GRONDSLAG DIENEN VOOR DE BEOORDELING TEN GRONDE VAN HET BEROEP .
7 DERHALVE DIENT THANS TE WORDEN OVERGEGAAN TOT HET ONDERZOEK TEN GRONDE . DE ZES MIDDELEN VAN VERZOEKERS ZIJN STUK VOOR STUK GERICHT TEGEN DE GELDIGHEID VAN VERORDENING NR . 160/80 .
8 HET EERSTE MIDDEL IS ONTLEEND AAN ONJUISTE MOTIVERING VAN DE VERORDENING . IN DE CONSIDERANS HIERVAN WORDT GESPROKEN OVER DE NOODZAAK OM ' ' ONGEWILDE ' ' VERHOGINGEN VAN DE GELDELIJKE RECHTEN TEN GEVOLGE VAN DE VERWERKING VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT IN DE TABELLEN VAN DE AMBTENARENSALARISSEN TE CORRIGEREN , TERWIJL DE RAAD IN WERKELIJKHEID WAS GEWAARSCHUWD VOOR DE RISICO ' S DIE DE MANIER WAAROP DE VERWERKING PLAATSVOND , AANKLEEFDEN EN VOOR DE DISTORSIES DIE ER HET GEVOLG VAN ZOUDEN ZIJN ; TOEN DE RAAD ER TOCH TOE OVERGING , ZOU HIJ DUS MET VOLLEDIGE KENNIS VAN ZAKEN HEBBEN GEHANDELD .
9 TOT VERWERKING VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT IN DE IN HET STATUUT OPGENOMEN SALARISTABELLEN HAD DE RAAD BESLOTEN OP 29 JUNI 1976 , IN HET KADER VAN EEN NIEUWE AANPASSINGSMETHODE VOOR DE AMBTENARENSALARISSEN . DE VERWERKING KWAM TOT STAND BIJ VERORDENING NR . 3177/76 VAN DE RAAD VAN 21 DECEMBER 1976 HOUDENDE AANPASSING VAN DE BEZOLDIGINGEN EN DE PENSIOENEN VAN DE AMBTENAREN EN ANDERE PERSONEELSLEDEN DER EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , ALSMEDE VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENTEN WELKE VAN TOEPASSING ZIJN OP DEZE BEZOLDIGINGEN EN PENSIOENEN ( PB L 359 VAN 1976 , BLZ . 1 ). DEZE VERORDENING VOERDE MET INGANG VAN 1 JANUARI 1977 NIEUWE SALARISTABELLEN IN EN BRACHT TEGELIJK DE AANPASSINGSCOEFFICIENT VOOR BELGIE EN LUXEMBURG , DIE VANAF 1 JULI 1976 157,8 HAD BEDRAGEN , TERUG TOT 100 .
10 DE RAAD ERKENT DAT HIJ ZICH BEWUST WAS VAN DE TECHNISCHE PROBLEMEN EN DE MOGELIJKE BEZWAREN DIE DE VOOR DE VERWERKING VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT IN DE BASISSALARISSCHALEN GEKOZEN METHODE MET ZICH KON MEEBRENGEN . DAAROM BEVATTE HET BESLUIT VAN 29 JUNI 1976 TOT VASTSTELLING VAN VOORMELDE METHODE , EEN HERZIENINGSCLAUSULE TENEINDE LATER VERBETERINGEN TE KUNNEN AANBRENGEN EN ' ' EVENTUELE VERTEKENINGEN TE CORRIGEREN ' ' . DE RAAD ZOU EVENWEL DE OMVANG VAN DE SALARISVERHOGING DIE BEPAALDE AMBTENAREN TOEVIEL , NIET HEBBEN KUNNEN VOORZIEN . VERORDENING NR . 160/80 BEOOGDE ECHTER NIET , TEN GUNSTE VAN BEPAALDE AMBTENAREN WIJZIGING TE BRENGEN IN EEN SALARISBELEID WAARVOOR BIJ DE VASTSTELLING VAN DE VERWERKINGSMETHODE ZOU ZIJN GEKOZEN , DOCH UITSLUITEND OM , ZOALS HET IN DE CONSIDERANS IS UITGEDRUKT , DE AAN DE DAG GETREDEN DISTORSIES WEG TE WERKEN .
11 ER ZIJ OP GEWEZEN , DAT IN DE CONSIDERANS VAN VERORDENING NR . 160/80 UITDRUKKELIJK WORDT GEZEGD , DAT NA DE VERWERKING VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT 157,8 IN DE SALARISTABELLEN WAS GECONSTATEERD DAT DE WIJZE WAAROP DIE VERWERKING HAD PLAATSGEVONDEN , ' ' AANLEIDING HEEFT GEGEVEN TOT ONGEWILDE VERHOGINGEN VAN DE AAN DE BETROKKENEN UITGEKEERDE BEDRAGEN ' ' , EN DAT HET DAAROM DIENSTIG WAS ' ' EEN OPLOSSING VOOR DEZE SITUATIE TE VINDEN DOOR DE TABELLEN VAN DE BASISSALARISSEN TOT HUN JUISTE NIVEAU TERUG TE BRENGEN . DE VERORDENING ZELF MAAKT IN HAAR CONSIDERANS DUS REEDS DUIDELIJK DAT HET EROM GING , BEPAALDE SITUATIES TE CORRIGEREN DIE NA DE HERVORMING VAN 1976 AAN DE DAG WAREN GETREDEN , EN WAARIN HET WAS GEKOMEN TOT VERHOGINGEN DER UITGEKEERDE BEDRAGEN , DIE MET DE HERVORMING ALS ZODANIG NIETS HADDEN UIT TE STAAN .
12 DEZE OVERWEGINGEN LEVEREN EEN VOLDOENDE MOTIVERING OP VOOR DE INGREEP DIE ALS ' ' SCHONING VAN DE SALARISTABEL ' ' ( ' ' NETTOYAGE DE LA GRILLE ' ' ) BEKEND STAAT . INZONDERHEID BLIJKT UIT DE AAN VERORDENING NR . 160/80 VOORAFGAANDE BESLUITEN EN VERORDENINGEN NIET , DAT IN HET KADER VAN DE IN 1976 GEKOZEN AANPASSINGSMETHODE VOOR DE SALARISSEN BIJ DE RAAD MEER DE BEDOELING HEEFT VOORGEZETEN OM BEPAALDE AMBTENAREN BOVEN ANDERE TE BEGUNSTIGEN , DAN OM DE VERWERKING VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT TE REGELEN , ZIJ HET DAT ZULKS ZO GESCHIEDDE DAT BEPAALDE DISTORSIES , WAARVAN DE RAAD DESTIJDS OVERIGENS DE OMVANG ONDERSCHATTE , ACHTERAF MOESTEN WORDEN GECORRIGEERD .
13 HET TWEEDE MIDDEL IS ONTLEEND AAN SCHENDING VAN HET RECHT , DOORDAT DE RAAD ZICH NIET HEEFT GEHOUDEN AAN DE CRITERIA DIE HIJZELF HEEFT VASTGESTELD IN HET BESLUIT VAN 1976 BETREFFENDE DE METHODE VOOR AANPASSING VAN DE SALARISSEN . TERWIJL VERORDENING NR . 3177/76 EEN CORRECTE TOEPASSING VORMDE VAN DE IN DAT BESLUIT OMSCHREVEN AANPASSINGSMETHODE , ZOU MET VERORDENING NR . 160/80 DAARVAN ZIJN TERUGGEKOMEN DOORDAT DEZE VERORDENING DE BASISSALARISSEN ' ' TOT HUN JUISTE NIVEAU TERUGBRACHT ' ' , WAARMEE DE TEN AANZIEN VAN DE SALARISAANPASSING AANGEGANE VERBINTENISSEN WERDEN GESCHONDEN .
14 DOEL VAN DE VERWERKING DER AANPASSINGSCOEFFICIENTEN IN DE SALARISSCHALEN WAS - ALDUS DE RAAD - DE COEFFICIENT VOOR BELGIE EN LUXEMBURG TERUG TE BRENGEN TOT 100 EN DAARMEE DE AANPASSINGSCOEFFICIENTEN HUN WERKELIJKE BESTEMMING OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 64 VAN HET STATUUT TERUG TE GEVEN , NAMELIJK DE VERSCHILLEN TUSSEN DE KOSTEN VAN LEVENSONDERHOUD IN DE VERSCHILLENDE PLAATSEN VAN TEWERKSTELLING TE COMPENSEREN . DAAR DE VERWERKING BIJ WEGE VAN VERORDENING NR . 3177/76 GEBASEERD WAS OP DE ARTIKELEN 64 EN 65 VAN HET STATUUT , GESCHIEDDE DE CORRECTIE - BIJ VERORDENING NR . 160/80 - VAN DE DOOR DE VERWERKINGSMETHODE VEROORZAAKTE DISTORSIES KRACHTENS DEZELFDE BEPALINGEN EN IN OVEREENSTEMMING MET DE DAARTOE VOORZIENE HERZIENINGSCLAUSULE .
15 HET MIDDEL MOET WORDEN VERWORPEN . ENERZIJDS GAAT HET VOORBIJ AAN HET FEIT DAT DE RAAD IN HET BESLUIT VAN 1976 EEN HERZIENINGSCLAUSULE HAD OPGENOMEN , DIE INZONDERHEID BETREKKING HAD OP EVENTUELE DISTORSIES DIE DOOR DE VERWERKING VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT IN DE SALARISSCHAAL KONDEN WORDEN VEROORZAAKT . ANDERZIJDS STREKTE DE BIJ DAT BESLUIT VASTGESTELDE METHODE TOT TENUITVOERLEGGING VAN ARTIKEL 65 VAN HET STATUUT ; ZIJ KAN DE RAAD DUS WEL BINDEN BIJ DE UITOEFENING VAN ZIJN BEVOEGDHEID EX ARTIKEL 65 TER ZAKE VAN DE AANPASSING DER SALARISSEN , MAAR ZIJ SPEELT GEEN ROL BIJ VERORDENING NR . 160/80 ; DIT IS IMMERS EEN VERORDENING TOT WIJZIGING VAN HET STATUUT OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 24 VAN HET VERDRAG TOT INSTELLING VAN EEN RAAD EN EEN COMMISSIE WELKE DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN GEMEEN HEBBEN , DIE IS VASTGESTELD MET INACHTNEMING VAN DE VOOR ZULK EEN WIJZIGING VOORZIENE PROCEDURES EN WAARBORGEN .
16 ALS DERDE MIDDEL VOEREN VERZOEKERS AAN , DAT DE RAAD HET ZORGVULDIGHEIDSBEGINSEL HEEFT GESCHONDEN , DOORDAT DE DISTORSIES DIE HIJ MET VERORDENING NR . 160/80 HEEFT WILLEN WEGWERKEN , HET RECHTSTREEKS GEVOLG WAREN VAN DE UITVOERING VAN VERORDENING NR . 3177/76 . DE RAAD ZOU DIE DISTORSIES HEBBEN KUNNEN VOORKOMEN INDIEN HIJ , OVEREENKOMSTIG HET VOORSTEL VAN DE PERSONEELSVERTEGENWOORDIGERS , DE VERWERKING VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENT IN DE SALARISTABEL HAD UITGESTELD TENEINDE EERST DE NODIGE BEREKENINGEN TE MAKEN OM DE MOGELIJKE DISTORSIES JUIST TE KUNNEN BEOORDELEN .
17 DIT MIDDEL IS VOLGENS DE RAAD IN WERKELIJKHEID GERICHT TEGEN VERORDENING NR . 3177/76 .
18 OPGEMERKT ZIJ , DAT HET MIDDEL OVER HET HOOFD ZIET , DAT DE VERORDENINGEN NRS . 3177/76 EN 160/80 NIET DEZELFDE MATERIE REGELEN . DE EERSTE LEGT ' S RAADS BESLUIT VAN 29 JUNI 1976 TEN UITVOER DOOR - ONDER VOORBEHOUD VAN EEN LATERE HERZIENING , MET NAME VOOR WAT DE EVENTUELE DISTORSIES BETREFT - DE AANPASSINGSCOEFFICIENT IN DE SALARISSCHAAL TE VERWERKEN , TERWIJL DE TWEEDE VERORDENING JUIST EEN EINDE AAN DE DISTORSIES BEOOGT TE MAKEN . HET STOND IMMERS AAN DE RAAD OM DIE DISTORSIES , WAARDOOR BEPAALDE AMBTENAREN VOOR WAT HUN GELDELIJKE RECHTEN BETREFT , WERDEN BEVOORDEELD TEN OPZICHTE VAN ANDERE , ZO SNEL MOGELIJK OP TE HEFFEN . HET MIDDEL MOET MITSDIEN WORDEN VERWORPEN .
19 MET HET VIERDE EN HET VIJFDE MIDDEL WORDT DE RAAD VERWETEN , MET VERORDENING NR . 160/80 DE BEGINSELEN INZAKE DE BESCHERMING VAN HET GEWETTIGD VERTROUWEN , RESPECTIEVELIJK VAN DE DOOR VERZOEKERS VERWORVEN RECHTEN TE HEBBEN GESCHONDEN .
20 DEZE MIDDELEN ZIJN IN DE EERSTE PLAATS GEBASEERD OP DE STELLING , DAT VERORDENING NR . 160/80 WEZENLIJK AFWIJKT VAN DE METHODE WAARVOOR DE RAAD IN JUNI 1976 HAD GEKOZEN . UIT HET VOORGAANDE BLIJKT EVENWEL REEDS , DAT DEZE VERORDENING BUITEN HET TOEPASSINGSGEBIED LIGT VAN DE METHODE DIE MET HET OOG OP DE UITVOERING VAN ARTIKEL 65 VAN HET STATUUT IS VASTGESTELD .
21 DE TWEE MIDDELEN STEUNEN VOORTS OP DE - IETS VAN DE VORIGE VERSCHILLENDE - STELLING , DAT DE RAAD DE INGEVOLGE VERORDENING NR . 3177/76 DOOR DE AMBTENAREN VERWORVEN RECHTEN NIET MAG AANTASTEN DAN IN GEVAL VAN VASTSTELLING VAN EEN NIEUWE AANPASSINGSMETHODE VOOR DE SALARISSEN .
22 DIENAANGAANDE ZIJ ERAAN HERINNERD , DAT VOLGENS VERORDENING NR . 160/80 , DIE TERUGWERKT TOT 1 JULI 1979 , NIETS WORDT TERUGGEVORDERD VAN DE BEDRAGEN DIE DE BETROKKENEN HEBBEN ONTVANGEN IN DE PERIODE TUSSEN DEZE DATUM EN DIE WAAROP DE VERORDENING IN WERKING TRAD , NAMELIJK 27 JANUARI 1980 . BOVENDIEN BEHELST DE VERORDENING OVERGANGSMAATREGELEN TENEINDE DE DISTORSIES GELEIDELIJK WEG TE WERKEN ZONDER DAT DIT LEIDT TOT EEN VERLAGING VAN DE DOOR DE BETROKKENEN ONTVANGEN NETTOBEDRAGEN . DAARENBOVEN WERDEN DOOR VERORDENING NR . 161/80 VAN DE RAAD VAN 21 JANUARI 1980 HOUDENDE DE JAARLIJKSE AANPASSING VAN DE BEZOLDIGINGEN OP BASIS VAN DE ' ' GESCHOONDE ' ' SALARISSCHALEN ( PB L 20 VAN 1980 , BLZ . 5 ), DE BEZOLDIGINGEN , ZOALS ZIJ UIT DE TOEPASSING VAN VERORDENING NR . 160/80 VOORTVLOEIDEN , EVENEENS PER 1 JULI 1979 IN DIE MATE OPGETROKKEN DAT , ENKELE BIJZONDERE GEVALLEN BUITEN BESCHOUWING GELATEN , DE VERLAGING VAN DE BASISSALARISSEN TEN GEVOLGE VAN DE ' ' SCHONING ' ' VAN DE SALARISTABEL , ONMIDDELLIJK WERD GOEDGEMAAKT .
23 IN DIE OMSTANDIGHEDEN WAS ER GEEN SPRAKE VAN SCHENDING VAN GEWETTIGD VERTROUWEN OF VAN VERWORVEN RECHTEN . HET ARGUMENT VAN VERZOEKERS , DAT IN DIT VERBAND NIET MOET WORDEN ONDERZOCHT OF DE ONTVANGEN NETTOBEDRAGEN AL DAN NIET LAGER WAREN , DOCH OF HET BEZOLDIGINGSPEIL VOOR EEN BEPAALDE TIJD WERD BEVROREN , MOET IN EEN GEVAL ALS HET ONDERHAVIGE , WAARIN DE BETROKKEN VERORDENING JUIST EEN EINDE BEOOGDE TE MAKEN AAN ONGERECHTVAARDIGDE VERHOGINGEN ZOALS DIE WELKE UIT DE VOORDIEN GELDENDE SALARISSCHAAL VOORTVLOEIDEN , WORDEN VERWORPEN .
24 HET ZESDE MIDDEL IS ONTLEEND AAN SCHENDING VAN WEZENLIJKE VORMVOORSCHRIFTEN . DOOR VERORDENING NR . 160/80 OP 21 JANUARI 1980 VAST TE STELLEN , TERWIJL HET ADVIES VAN HET EUROPEES PARLEMENT EERST OP 18 JANUARI 1980 WAS UITGEBRACHT , ZOU DE RAAD ZIJN VERPLICHTING OM DAT ADVIES IN AANMERKING TE NEMEN , NIET ZIJN NAGEKOMEN ; DUSDOENDE ZOU HIJ TEVENS DE REGELS BETREFFENDE DE DIALOOG TUSSEN DE RAAD EN HET PERSONEEL HEBBEN GESCHONDEN , DIE UITGAAN VAN DE VERONDERSTELLING DAT ALLE GEGEVENS VAN HET PROBLEEM BEKEND ZIJN . TENSLOTTE ZOU DE RAAD DE GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARING OVER HET OVERLEG TUSSEN DE INSTELLINGEN HEBBEN GESCHONDEN , NU HET PARLEMENT VERGEEFS OM OVERLEG TERZAKE HAD VERZOCHT .
25 DE GRIEF DAT GEEN REKENING ZOU ZIJN GEHOUDEN MET HET ADVIES VAN HET EUROPEES PARLEMENT , MIST FEITELIJKE GRONDSLAG . BLIJKENS DOCUMENTEN VAN HET SECRETARIAAT VAN DE RAAD , DIE ZICH BIJ DE PROCESSTUKKEN BEVINDEN , BESLOOT HET COMITE VAN PERMANENTE VERTEGENWOORDIGERS OP 18 JANUARI 1980 , NA ERVAN IN KENNIS TE ZIJN GESTELD DAT HET DIEZELFDE DAG DOOR HET PARLEMENT VASTGESTELDE ADVIES OVEREENKWAM MET HET ONTWERP-ADVIES DAT HET COMITE BEKEND WAS , HET ONDERZOEK VAN HET PROBLEEM VAN DE PERSONEELSSALARISSEN TE HERVATTEN EN DE RAAD TWEE ONTWERP-VERORDENINGEN TER VASTSTELLING VOOR TE LEGGEN , TE ZAMEN MET ENKELE VERKLARINGEN DIE IN HET PROCES-VERBAAL VAN DE RAADSVERGADERING MOESTEN WORDEN OPGENOMEN . HIERUIT BLIJKT , DAT DE RAAD HET ADVIES VAN HET PARLEMENT NAAR BEHOREN IN OVERWEGING HEEFT GENOMEN .
26 MET BETREKKING TOT HET INTERINSTITUTIONEEL OVERLEG VERWIJZEN VERZOEKERS NAAR DE GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARING VAN HET PARLEMENT , DE RAAD EN DE COMMISSIE VAN 4 MAART 1975 ( PB C 89 VAN 1975 , BLZ . 1 ). VOLGENS DEZE VERKLARING KAN DE DAARBIJ INGESTELDE OVERLEGPROCEDURE WORDEN TOEGEPAST VOOR DE COMMUNAUTAIRE BESLUITEN VAN ALGEMENE STREKKING , DIE BELANGRIJKE FINANCIELE GEVOLGEN HEBBEN EN WAARVAN DE VASTSTELLING NIET DWINGEND VOORTVLOEIT UIT REEDS BESTAANDE BESLUITEN .
27 VOLGENS DE RAAD WAS IN CASU NIET VOLDAAN AAN DE VOORWAARDEN VOOR TOEPASSING VAN DEZE PROCEDURE , AANGEZIEN VERORDENING NR . 160/80 NIET EEN BESLUIT WAS MET BELANGRIJKE FINANCIELE GEVOLGEN . DIT WORDT DOOR VERZOEKERS NIET BETWIST . IN DIE OMSTANDIGHEDEN KAN HET FEIT DAT HET PARLEMENT OM OVERLEG HAD VERZOCHT , DE WETTIGHEID VAN DE BESTREDEN VERORDENING NIET AANTASTEN . DEZE GRIEF DIENT DUS EVENEENS TE WORDEN AFGEWEZEN .
28 UIT HET VOORAFGAANDE VOLGT , DAT HET BEROEP IN ZIJN GEHEEL MOET WORDEN VERWORPEN .
HET HOF VAN JUSTITIE ( EERSTE KAMER ),
RECHTDOENDE :
1 . VERWERPT HET BEROEP .
2.VERSTAAT DAT ELK DER PARTIJEN DE EIGEN KOSTEN ZAL DRAGEN .
1 . AMBTENAREN - BEROEP - PROCESBELANG - BEROEP TOT NIETIGVERKLARING TEGELIJKERTIJD GERICHT TEGEN BESLUIT TOT AFWIJZING VAN KLACHT EN TEGEN BEZWARENDE HANDELING - ONTVANKELIJKHEID
( AMBTENARENSTATUUT , ARTIKELEN 90 EN 91 )
2 . AMBTENAREN - BEZOLDIGINGEN - NIEUWE AANPASSINGSMETHODE - VERWERKING VAN AANPASSINGSCOEFFICIENTEN IN SALARISTABELLEN - CORRECTIE VAN DOOR VERWERKING TEWEEGGEBRACHTE DISTORSIES - VERORDENING NR . 160/80 VAN RAAD - EXCEPTIE VAN ONWETTIGHEID - VERWERPING
KOSTEN
29 INGEVOLGE ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN . VOLGENS ARTIKEL 70 VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING BLIJVEN ECHTER DE KOSTEN DOOR DE INSTELLINGEN TER ZAKE VAN BEROEPEN VAN PERSONEELSLEDEN DER GEMEENSCHAPPEN GEMAAKT , TE HUNNEN LASTE .
IN ZAAK 260/80 ,
I . ANDERSEN EN ANDEREN , AMBTENAREN BIJ HET SECRETARIAAT-GENERAAL VAN DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR G . VANDERSANDEN , ADVOCAAT TE BRUSSEL , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG TEN KANTORE VAN J . BIVER , ADVOCAAT ALDAAR , RUE GOETHE 2 ,
VERZOEKERS ,
TEGEN
RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR R . O . DALCQ EN M . GROSSMANN , ADVOCATEN TE BRUSSEL , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ H . J . PABBRUWE , DIRECTEUR VAN DE JURIDISCHE DIENST VAN DE EUROPESE INVESTERINGSBANK , BOULEVARD KONRAD-ADENAUER 100 ,
VERWEERDER ,
BETREFFENDE EEN BEROEP TOT NIETIGVERKLARING VAN HET BESLUIT VAN HET SECRETARIAAT-GENERAAL VAN DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN VAN 7 OKTOBER 1980 HOUDENDE UITDRUKKELIJKE AFWIJZING VAN DE KLACHT , DOOR VERZOEKERS INGEDIEND TEGEN HET BESLUIT VAN DE RAAD OM HUN GELDELIJKE RECHTEN VAST TE STELLEN OP BASIS VAN VERORDENING NR . 160/80 VAN DE RAAD VAN 21 JANUARI 1980 HOUDENDE WIJZIGING VAN HET STATUUT VAN DE AMBTENAREN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN EN DE REGELING WELKE VAN TOEPASSING IS OP DE ANDERE PERSONEELSLEDEN VAN DEZE GEMEENSCHAPPEN ( PB L 20 VAN 1980 , BLZ . 1 ),