Arrest van het Hof van 27 mei 1981.
Arrest van het Hof van 27 mei 1981.
1 BIJ TWEE BESCHIKKINGEN VAN 19 FEBRUARI 1980 , INGEKOMEN TEN HOVE OP 12 JUNI DAAROPVOLGEND , HEEFT DE CORTE D ' APPELLO TE MILAAN KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG PREJUDICIELE VRAGEN GESTELD OVER DE UITLEGGING VAN DE ARTIKELEN 95 EN 169 VAN HET VERDRAG , TENEINDE TE KUNNEN VASTSTELLEN OF DE HANDHAVING , IN DE ITALIAANSE WETGEVING , VAN EEN GEDIFFERENTIEERDE BELASTINGREGELING VOOR GEDISTILLEERDE DRANKEN UIT WIJN VERENIGBAAR IS MET HET VERDRAG .
2 BLIJKENS HET DOSSIER HEBBEN DE TWEE GEINTIMEERDEN IN DE HOOFDGEDINGEN , GEDURENDE EEN BEPAALD TIJDVAK - DE EERSTE VENNOOTSCHAP TUSSEN 1 MAART 1962 EN 1 DECEMBER 1967 , DE TWEEDE TUSSEN 18 APRIL 1960 EN 25 OKTOBER 1971 - COGNAC VAN OORSPRONG UIT FRANKRIJK GEIMPORTEERD EN DAAROVER DE RECHTEN BETAALD DIE WETTELIJK ZIJN VASTGESTELD VOOR ETHYLALCOHOL ' ' VAN DE EERSTE CATEGORIE ' ' , DAT WIL ZEGGEN GEDISTILLEERDE DRANKEN DIE NIET VOLDOEN AAN BEPAALDE EISEN TER ZAKE VAN HERKOMST EN FABRICAGE OF DIE , ALS PRODUKTEN DIE BUITEN HET GRONDGEBIED VAN DE STAAT ZIJN VERVAARDIGD , IN HET PRODUKTIESTADIUM NIET AAN TOEZICHT KUNNEN WORDEN ONDERWORPEN .
3 NADAT GEINTIMEERDEN IN DE HOOFDGEDINGEN VOOR HET TRIBUNALE TE MILAAN EEN VORDERING HADDEN INGESTELD STREKKENDE TOT TERUGBETALING VAN DE RECHTEN DIE ZIJ - NAAR ZIJ STELDEN IN STRIJD MET ARTIKEL 95 EEG-VERDRAG - GEDURENDE DE VORENGENOEMDE TIJDVAKKEN HADDEN MOETEN BETALEN , VERKREGEN ZIJ EEN VONNIS , GEDATEERD OP RESPECTIEVELIJK 26 JANUARI EN 1 JUNI 1978 , WAARBIJ DE ITALIAANSE ADMINISTRATIE DER STAATSFINANCIEN TOT TERUGBETALING VAN DE TEN ONRECHTE GEINDE RECHTEN WERD VEROORDEELD .
4 OP 31 AUGUSTUS 1978 STELDE GENOEMDE ADMINISTRATIE BEROEP IN VAN DIE VONNISSEN . TIJDENS DE PROCEDURE BERIEP ZIJ ZICH OP RECHTSPRAAK VAN DE CORTE SUPREMA DI CASSAZIONE , DIE IN HAAR ARRESTEN NRS . 1317 , 1318 EN 1321 VAN 1 MAART 1979 DE WETTIGHEID NAAR GEMEENSCHAPSRECHT VAN DE BESTREDEN BELASTINGREGELING HAD ERKEND . DE ADMINISTRATIE BETOOGDE IN DAT STADIUM , DAT DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN IN EEN ADVIES VAN 28 FEBRUARI 1969 HAD VERKLAARD DAT DE ITALIAANSE REPUBLIEK DE BELASTING MOCHT TOEPASSEN ALS INSTRUMENT VAN HAAR LANDBOUWBELEID IN DE SECTOR ALCOHOL EN DE BESTREDEN DIFFERENTIELE BELASTINGREGELING VOORLOPIG MOCHT HANDHAVEN . IN DAT ADVIES ZOU DE COMMISSIE DEZE REGELING UITDRUKKELIJK HEBBEN ERKEND ALS EEN MET DE GEMEENSCHAPSVOORSCHRIFTEN VERENIGBARE ' ' STEUNMAATREGEL ' ' . DE ACCIJNS ( ' ' DIRITTO ERARIALE ' ' ) ZOU MITSDIEN RECHTMATIG ZIJN TOEGEPAST OP DE UIT FRANKRIJK INGEVOERDE ALCOHOLISCHE PRODUKTEN .
5 NAAR DE MENING VAN DE CORTE D ' APPELLO IS HET VOOR HAAR GEREZEN PROBLEEM DAARMEE NIET TEN VOLLE OPGELOST . WELISWAAR , ZO MERKT ZIJ OP , HEEFT DE COMMISSIE IN HAAR ADVIES VAN 28 FEBRUARI 1969 DE MOGELIJKHEID AANVAARD DAT ITALIE DE LITIGIEUZE BELASTINGREGELING HANDHAAFT EN TOEPAST ALS INSTRUMENT VAN LANDBOUWBELEID , DOCH SINDSDIEN HEBBEN ZICH EEN AANTAL NIEUWE ONTWIKKELINGEN VOORGEDAAN . IN DIT VERBAND NOEMT ZIJ : HET ARREST VAN HET HOF VAN 15 OKTOBER 1969 ( ZAAK 16/69 , COMMISSIE T . ITALIE , JURISPR . 1969 , BLZ . 377 ), WAARIN WERD VASTGESTELD DAT GEDISTILLEERDE DRANKEN , LIKEUREN EN ANDERE ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN GEEN LANDBOUWPRODUKTEN IN DE ZIN VAN HET VERDRAG ZIJN ; HET ARREST VAN 10 DECEMBER 1974 ( ZAAK 48/74 , CHARMASSON , JURISPR . 1974 , BLZ . 1383 ), WAARIN WERD VERKLAARD DAT BELEMMERINGEN VAN HET HANDELSVERKEER TUSSEN DE LID-STATEN NA HET EINDE VAN DE OVERGANGSPERIODE NIET VERENIGBAAR ZIJN MET DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT , ZELFS NIET WANNEER DE BELEMMERINGEN DEEL UITMAKEN VAN EEN NATIONALE MARKTORGANISATIE ; EN TENSLOTTE HET DOOR DE COMMISSIE TOT DE ITALIAANSE REPUBLIEK GERICHTE MET REDENEN OMKLEED ADVIES VAN 31 JULI 1978 BETREFFENDE EEN DIFFERENTIELE BELASTINGHEFFING BIJ DE TOEPASSING VAN DE ACCIJNS EN DE PRODUKTIEBELASTING .
6 MET HET OOG OP DEZE NIEUWE ELEMENTEN ALSMEDE OP HET VOOR HAAR ONTWIKKELDE BETOOG VAN DE ADMINISTRATIE , HEEFT DE CORTE D ' APPELLO HET HOF VERZOCHT , BIJ WEGE VAN PREJUDICIELE BESLISSING TE VERKLAREN
' ' - WELK RECHTSGEVOLG MOET WORDEN TOEGEKEND AAN DE VORENBEDOELDE , DOOR DE COMMISSIE KRACHTENS ARTIKEL 169 EEG-VERDRAG UITGEBRACHTE ADVIEZEN ; VERVOLGENS OF ITALIE ARTIKEL 95 EEG-VERDRAG HEEFT GESCHONDEN DOOR OP UIT ANDERE LID-STATEN INGEVOERDE GEDISTILLEERDE DRANKEN EEN STELSEL VAN BELASTINGEN TOE TE PASSEN DAT EEN ACCIJNS TOT EEN BEDRAG VAN LIT 60 000 PER HL ZUIVERE ALCOHOL ( PER MAART 1976 LIT 90 000 ) OMVAT , DIE NIET IS VOORZIEN VOOR OF WORDT TOEGEPAST OP GELIJKSOORTIGE BINNENLANDSE PRODUKTEN ;
-OF ITALIE TOESTEMMING KON WORDEN VERLEEND OM NA HET BEGIN VAN DE TWEEDE ETAPPE - WELKE VOLGENS DE DERDE ALINEA VAN ARTIKEL 95 DE UITERSTE TERMIJN VORMT VOOR DE AFSCHAFFING VAN NATIONALE REGELS DIE IN STRIJD ZIJN MET HET IN DE EERSTE EN TWEEDE ALINEA VERVATTE FISCALE GELIJKHEIDSBEGINSEL - IN AFWIJKING VAN DIE BEPALING EEN VOORHEEN BESTAANDE DISCRIMINATIE BIJ DE BELASTING VAN GEDISTILLEERDE DRANKEN TE HANDHAVEN . ' '
UIT DE VOORGESCHIEDENIS VAN DE ZAKEN
7 BLIJKENS DE STUKKEN DIE DE ITALIAANSE REGERING AAN HET HOF HEEFT OVERGELEGD , HEEFT DE COMMISSIE OP 8 MEI 1968 HET NAVOLGENDE SCHRIJVEN GERICHT TOT HET ITALIAANSE MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN :
' ' IK VERZOEK U DE VOLGENDE OVERWEGINGEN BETREFFENDE DE BELASTINGEN OP ALCOHOL ONDER DE AANDACHT VAN DE ITALIAANSE REGERING DE BRENGEN .
DE ITALIAANSE FISCALE WETGEVING INZAKE DE BELASTING OP ALCOHOL BEPAALT DAT VOOR GEDISTILLEERDE DRANKEN EEN ACCIJNS VERSCHULDIGD IS VAN 60 000 LIRE/HL ZUIVERE ALCOHOL EN EEN PRODUKTIEBELASTING VAN 60 000 LIRE/HL ZUIVERE ALCOHOL . VOOR BEPAALDE PRODUKTEN , WAARONDER GEDISTILLEERD UIT WIJN EN DRAF , GELDEN DIVERSE LAGERE TARIEVEN . DEZE GEDISTILLEERDE DRANKEN ZIJN VRIJGESTELD VAN DE ACCIJNS , TERWIJL DE PRODUKTIEBELASTING VOOR GEDISTILLEERD UIT WIJN 53 000 LIRE/HL EN VOOR GEDISTILLEERD UIT DRAF 50 000 LIRE/HL BEDRAAGT .
VOOR INGEVOERD GEDISTILLEERD UIT WIJN EN DRAF EVENWEL GELDT EEN ACCIJNS VAN 60 000 LIRE/HL ZUIVERE ALCOHOL EN EEN PRODUKTIEBELASTING VAN 60 000 LIRE/HL ZUIVERE ALCOHOL .
DEZE GEDIFFERENTIEERDE REGELING , DIE DE INGEVOERDE PRODUKTEN BENADEELT , IS IN STRIJD MET ARTIKEL 95 VAN HET VERDRAG . ( OMISSIS )
BIJ BRIEF VAN 4 NOVEMBER 1965 HEEFT DE COMMISSIE HAAR OPMERKINGEN OVER DEZE PROBLEMEN REEDS TER KENNIS VAN DE ITALIAANSE REGERING GEBRACHT . DE ITALIAANSE REGERING HEEFT DE COMMISSIE HAAR STANDPUNT DOEN KENNEN BIJ BRIEF VAN DE ITALIAANSE PERMANENTE VERTEGENWOORDIGING VAN 12 FEBRUARI 1966 . VOLGENS DE ITALIAANSE REGERING ZOUDEN DE GEDIFFERENTIEERDE BELASTINGEN OP ALCOHOL TEN DOEL HEBBEN , HET NAAST ELKAAR BESTAAN VAN DE VERSCHILLENDE GRONDSTOFFEN VOOR DE ALCOHOLFABRICAGE MOGELIJK TE MAKEN EN DAARDOOR DE AFZET VAN BEPAALDE GRONDSTOFFEN VOOR DE PRODUKTIE VAN LANDBOUWALCOHOL TE VERZEKEREN . BIJGEVOLG ZOU VAN AFSCHAFFING VAN DEZE GEDIFFERENTIEERDE REGELING EERST SPRAKE KUNNEN ZIJN WANNEER DE ITALIAANSE LANDBOUWBELANGEN IN DEZE SECTOR WORDEN GEWAARBORGD IN HET KADER VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID OP ALCOHOLGEBIED . DAARNAAST STELLEN DE ITALIAANSE AUTORITEITEN DAT ER ZICH IN DE ANDERE LID-STATEN MINSTENS EVEN BELANGRIJKE DISCRIMINATIES VOORDOEN , BIJVOORBEELD DIE WELKE VOORTSPRUITEN UIT HET BESTAAN VAN MONOPOLIES IN FRANKRIJK EN DUITSLAND .
DE COMMISSIE WIL NIET VOLSTREKT ONTKENNEN DAT ER ZICH IN DE ITALIAANSE LANDBOUW PROBLEMEN VOORDOEN IN VERBAND MET DE ALCOHOL . ZIJ MEENT DAN OOK DAT DE GEDIFFERENTIEERDE BELASTINGHEFFING DIE IN DE ITALIAANSE WETGEVING IS VOORZIEN EN DIE HET GEVOLG IS VAN DE TOEPASSING VAN DE ACCIJNS , VOORLOPIG KAN BLIJVEN BESTAAN , AANGEZIEN DE ACCIJNS IN ZEKERE ZIN EEN INSTRUMENT VAN HET ITALIAANSE LANDBOUWBELEID IN DE SECTOR ALCOHOL IS , WAARDOOR VOOR ALLERLEI SOORTEN GEDISTILLEERDE DRANKEN , ONGEACHT DE KOSTEN VAN DE GRONDSTOF , EEN AFZETMOGELIJKHEID OP DE MARKT KAN WORDEN GEVONDEN .
DE EISEN VAN DE LANDBOUW RECHTVAARDIGEN EVENWEL NIET ALLE VORENGENOEMDE VERSCHILLEN IN BELASTING TUSSEN NATIONALE EN INGEVOERDE PRODUKTEN ; VOOR ZOVER AGRARISCHE BELANGEN BESCHERMING BEHOEVEN , GEBEURT DIT REEDS DOOR MIDDEL VAN DE ACCIJNS , DIE UITSLUITEND OP INGEVOERDE PRODUKTEN WORDT GELEGD . DERHALVE KAN MEN ZICH NIET OOK MET BETREKKING TOT DE PRODUKTIEBELASTING OP DIE AGRARISCHE BELANGEN BEROEPEN TER RECHTVAARDIGING VAN EEN GEDIFFERENTIEERDE BELASTINGHEFFING WAARDOOR INGEVOERD GEDISTILLEERD UIT WIJN EN DRAF ALSMEDE INGEVOERDE PRODUKTEN DIE GELIJKSOORTIG ZIJN MET VERMOUTH EN MARSALA , WORDEN BENADEELD .
DE COMMISSIE IS DAN OOK VAN MENING DAT DE ITALIAANSE REPUBLIEK DE INGEVOLGE HET VERDRAG OP HAAR RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET IS NAGEKOMEN DOOR EEN LAGERE PRODUKTIEBELASTING TE HEFFEN OP GEDISTILLEERDE DRANKEN UIT WIJN EN DRAF ALSMEDE OP ALCOHOL BESTEMD VOOR DE VERVAARDIGING VAN VERMOUTH EN MARSALA . OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 169 VAN HET VERDRAG , NODIGT DE COMMISSIE DERHALVE DE REGERING VAN DE ITALIAANSE REPUBLIEK UIT , BINNEN EEN MAAND NA ONTVANGST VAN DIT SCHRIJVEN HAAR OPMERKINGEN TE MAKEN . DE COMMISSIE BEHOUDT ZICH HET RECHT VOOR , NA KENNISNEMING VAN DIE OPMERKINGEN ZO NODIG HET IN ARTIKEL 169 BEDOELDE MET REDENEN OMKLEED ADVIES UIT TE BRENGEN . ' '
8 TOEN DE ITALIAANSE REGERING GEEN GEVOLG HAD GEGEVEN AAN DE WENSEN VAN DE COMMISSIE , HEEFT DEZE OP 28 FEBRUARI 1969 KRACHTENS ARTIKEL 169 VAN HET VERDRAG EEN MET REDENEN OMKLEED ADVIES UITGEBRACHT OVER DE VERBRUIKSBELASTINGEN OP ALCOHOL ; DIT ADVIES LUIDDE ALS VOLGT :
' ' IN ITALIE ZIJN BINNENLANDSE GEDISTILLEERDE DRANKEN ONDERWORPEN AAN EEN ACCIJNS VAN 60 000 LIRE PER HL ZUIVERE ALCOHOL EN EEN PRODUKTIEBELASTING VAN 60 000 LIRE PER HL ZUIVERE ALCOHOL . DE WET VOORZIET ECHTER TAL VAN BELASTINGVERLAGINGEN , INZONDERHEID VOOR GEDISTILLEERDE DRANKEN UIT WIJN EN DRAF : DEZE ZIJN VRIJGESTELD VAN ACCIJNS EN ONDERWORPEN AAN EEN PRODUKTIEBELASTING VAN 53 000 LIRE PER HL ( GEDISTILLEERD UIT WIJN ), RESPECTIEVELIJK 50 000 LIRE PER HL ( GEDISTILLEERD UIT DRAF ).
DAARENTEGEN ZIJN IN ITALIE INGEVOERDE GEDISTILLEERDE DRANKEN UIT WIJN EN DRAF ONDERWORPEN AAN DE ACCIJNS VAN 60 000 LIRE PER HL ZUIVERE ALCOHOL EN DE PRODUKTIEBELASTING VAN 60 000 LIRE PER HL ZUIVERE ALCOHOL . ( OMISSIS )
REEDS IN DECEMBER 1965 HEEFT DE COMMISSIE DE ITALIAANSE REGERING GEATTENDEERD OP HET DISCRIMINERENDE KARAKTER VAN DEZE REGELING .
VERVOLGENS HEEFT DE COMMISSIE BIJ SCHRIJVEN VAN 8 MEI 1968 DE PROCEDURE INGELEID BEDOELD IN ARTIKEL 169 EEG-VERDRAG , WEGENS SCHENDING VAN ARTIKEL 95 VAN HET VERDRAG . IN HAAR ANTWOORD , VERVAT IN EEN SCHRIJVEN VAN 23 JULI 1968 VAN DE PERMANENTE VERTEGENWOORDIGING VAN ITALIE , HEEFT DE ITALIAANSE REGERING DE COMMISSIE MEEGEDEELD DAT ZIJ NIET VOORNEMENS WAS DE BETROKKEN GEDIFFERENTIEERDE BELASTINGEN AF TE SCHAFFEN ZOLANG DE IN FRANKRIJK EN DUITSLAND BESTAANDE OVERHEIDSMONOPOLIES NIET ZIJN GEWIJZIGD EN ER GEEN GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID VOOR DEZE SECTOR TOT STAND IS GEKOMEN . ( OMISSIS )
BEHALVE TEN AANZIEN VAN EEN PUNT KUNNEN DE AANGEVOERDE ARGUMENTEN DE JUISTHEID VAN HET STANDPUNT VAN DE COMMISSIE , ZOALS NEERGELEGD IN HAAR SCHRIJVEN VAN 8 MEI 1968 , NIET IN TWIJFEL STELLEN . VOOREERST ZIJ EROP GEWEZEN DAT DE LID-STATEN ZICH IN GEEN GEVAL OP OVEREENKOMSTIGE INBREUKEN VAN ANDERE LID-STATEN KUNNEN BEROEPEN OM ZICH TE ONTTREKKEN AAN DE VERPLICHTINGEN DIE INGEVOLGE DE VERDRAGSBEPALINGEN OP HEN RUSTEN .
MET BETREKKING TOT HET ARGUMENT DAT ITALIE DE BELASTING GEBRUIKT OM ZIJN LANDBOUWBELEID IN DE ALCOHOLSECTOR UIT TE VOEREN , EN DAT HET ZIJN STANDPUNT SLECHTS ZAL KUNNEN WIJZIGEN IN HET KADER VAN DE TOTSTANDBRENGING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJK ALCOHOLBELEID , HEEFT DE COMMISSIE IN HAAR VOORNOEMD SCHRIJVEN VAN 8 MEI 1968 REEDS AANVAARD DAT ITALIE DE BELASTING METTERDAAD MOCHT GEBRUIKEN ALS INSTRUMENT VAN ZIJN LANDBOUWBELEID EN IN DIT KADER DE GEDIFFERENTIEERDE BELASTINGHEFFING TOT EEN MAXIMUM VAN 60 000 LIRE PER HL ZUIVERE ALCOHOL , VOORTVLOEIENDE UIT DE TOEPASSING VAN DE ACCIJNS , VOORLOPIG MOCHT HANDHAVEN . DANKZIJ DEZE DIFFERENTIATIE KUNNEN DE GEDISTILLEERDE DRANKEN , ONGEACHT HUN KOSTPRIJS , TEGEN EEN MIN OF MEER EENVORMIGE PRIJS WORDEN AFGEZET . ' '
9 IN HET VERVOLG VAN DIT MET REDENEN OMKLEED ADVIES KWAM DE COMMISSIE TOT DE SLOTSOM DAT ER BIJ VERSCHEIDENE ASPECTEN VAN DE BELASTINGREGELING , WELKE GEEN VERBAND HIELDEN MET DE ACCIJNS , SPRAKE WAS VAN NIET-NAKOMING VAN VERDRAGSVERPLICHTINGEN . OPGEMERKT ZIJ DAT DIT MET REDENEN OMKLEED ADVIES NIET HEEFT GELEID TOT EEN BEROEP OP HET HOF .
10 OP 31 JULI 1975 HEEFT DE COMMISSIE ZICH KRACHTENS ARTIKEL 169 , EERSTE ALINEA , OPNIEUW TOT DE ITALIAANSE REGERING GEWEND . UITGAANDE VAN HET NON-DISCRIMINATIEVOORSCHRIFT VAN ARTIKEL 95 , OEFENDE ZIJ DAARBIJ KRITIEK OP DE IN ITALIE GELDENDE BELASTINGREGELING VOOR ALCOHOL , MET NAME MET BETREKKING TOT DE PRODUKTIEBELASTING , DE GEWONE ACCIJNS EN DE BIJZONDERE ACCIJNS , EN ZIJ VERZOCHT DE ITALIAANSE REGERING DE DISCRIMINATIES OP TE HEFFEN DIE VOOR DE UIT ANDERE LID-STATEN INGEVOERDE PRODUKTEN UIT DIE REGELING VOORTVLOEIDEN .
11 OMDAT HET GEVOLG DAT DE ITALIAANSE AUTORITEITEN AAN DEZE NIEUWE TUSSENKOMST HADDEN GEGEVEN , NIET DE VOLLE TEVREDENHEID VAN DE COMMISSIE KON WEGDRAGEN , HEEFT DEZE OP 31 JULI 1978 EEN MET REDENEN OMKLEED ADVIES UITGEBRACHT MET BETREKKING TOT DE DIFFERENTIELE BELASTINGHEFFING BIJ DE TOEPASSING VAN DE PRODUKTIEBELASTING EN DE ACCIJNS OP GEDISTILLEERDE DRANKEN . OOK DIT MET REDENEN OMKLEED ADVIES IS NIET GEVOLGD DOOR EEN BEROEP OP HET HOF .
12 VOOR HET HOF HEEFT DE ITALIAANSE REGERING DE STELLING VERDEDIGD , DAT DE LITIGIEUZE BELASTINGREGELING IN WERKELIJKHEID NIETS ANDERS IS DAN EEN STEUNMAATREGEL TEN GUNSTE VAN DE LANDBOUW , IN DE VORM VAN EEN BELASTINGVOORDEEL VOOR DE NATIONALE PRODUKTIE . DEZE STEUNREGELING ZOU ZIJN GOEDGEKEURD BIJ HET MET REDENEN OMKLEED ADVIES VAN 28 FEBRUARI 1969 EN BIJ ONTBREKEN VAN EEN ANDERSLUIDEND BESLUIT ZOU DIE GOEDKEURING NOG STEEDS GELDEN EN DERHALVE DOOR DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIES ALS REGELMATIG MOETEN WORDEN AANVAARD . DOCH OOK INDIEN ZIJ NIET WAS GOEDGEKEURD , ZOU DIE STEUN INGEVOLGE ARTIKEL 93 KUNNEN WORDEN GEHANDHAAFD , AANGEZIEN ZIJ DATEERT VAN VOOR DE INWERKINGTREDING VAN HET VERDRAG .
DE DRAAGWIJDTE VAN STELLINGNAMES EN ADVIEZEN VAN DE COMMISSIE IN HET KADER VAN DE PROCEDURE VAN ARTIKEL 169
13 DE VRAGEN VAN DE CORTE D ' APPELLO STREKKEN IN DE EERSTE PLAATS ERTOE TE VERNEMEN , WELKE DE DRAAGWIJDTE EN RECHTSKRACHT IS VAN ADVIEZEN VAN DE COMMISSIE , UITGEBRACHT IN HET KADER VAN DE IN ARTIKEL 169 GEREGELDE PROCEDURE WEGENS NIET-NAKOMING VAN VERDRAGSVERPLICHTINGEN VAN DE LID-STATEN . NAUWKEURIGER GEZEGD GAAT HET EROM , VAST TE STELLEN WAT HET RECHTSGEVOLG IS VAN EEN VERZEKERING ALS DIE WELKE DE COMMISSIE HEEFT GEGEVEN IN HAAR SCHRIFTELIJKE AANMANING VAN 8 MEI 1968 EN HAAR KRACHTENS ARTIKEL 169 VAN HET VERDRAG UITGEBRACHT ADVIES VAN 28 FEBRUARI 1969 , WAARIN ITALIE WORDT GEMACHTIGD , VOORLOPIG EEN ZOGENOEMDE ' ' GEDIFFERENTIEERDE BELASTINGHEFFING ' ' TE HANDHAVEN .
14 ARTIKEL 169 BEPAALT DAT INDIEN DE COMMISSIE VAN OORDEEL IS DAT EEN LID-STAAT EEN VAN DE INGEVOLGE HET VERDRAG OP HEM RUSTENDE VERPLICHTINGEN NIET IS NAGEKOMEN , ' ' ZIJ DIENAANGAANDE EEN MET REDENEN OMKLEED ADVIES UITBRENGT , NA DEZE STAAT IN DE GELEGENHEID TE HEBBEN GESTELD ZIJN OPMERKINGEN TE MAKEN ' ' . HIERAAN WORDT TOEGEVOEGD DAT DE COMMISSIE DE ZAAK AANHANGIG KAN MAKEN BIJ HET HOF VAN JUSTITIE INDIEN DE BETROKKEN STAAT DIT ADVIES NIET BINNEN DE DOOR DE COMMISSIE VASTGESTELDE TERMIJN OPVOLGT .
15 HET DOEL VAN DEZE PROCEDURE VOORAF , DIE HAAR PLAATS VINDT IN HET ALGEMENE KADER VAN DE TOEZICHTHOUDENDE TAAK WELKE DE COMMISSIE BIJ ARTIKEL 155 , EERSTE STREEPJE , IS OPGEDRAGEN , IS IN DE EERSTE PLAATS , DE LID-STAAT GELEGENHEID TE GEVEN ZICH TE VERDEDIGEN EN , IN VOORKOMEND GEVAL , DE COMMISSIE DE MOGELIJKHEID TE BIEDEN DE LID-STAAT OVER TE HALEN ZICH VRIJWILLIG NAAR DE EISEN VAN HET VERDRAG TE VOEGEN . VOOR HET GEVAL DEZE POGING OM DE AANGELEGENHEID IN DER MINNE TE REGELEN , GEEN SUCCES HEEFT , HEEFT HET MET REDENEN OMKLEED ADVIES DE FUNCTIE HET ONDERWERP VAN HET GESCHIL TE OMSCHRIJVEN .
16 DAARENTEGEN HEEFT DE COMMISSIE NIET DE BEVOEGDHEID OM IN KRACHTENS ARTIKEL 169 UITGEBRACHTE ADVIEZEN OF IN ANDERE STELLINGNAMES IN HET KADER VAN DIE PROCEDURE , DE RECHTEN EN VERPLICHTINGEN VAN EEN LID-STAAT DEFINITIEF TE BEPALEN OF HEM TE GARANDEREN DAT EEN BEPAALDE GEDRAGING VERENIGBAAR IS MET HET VERDRAG . VOLGENS HET STELSEL VAN DE ARTIKELEN 169-171 VAN HET VERDRAG KUNNEN ENKEL IN EEN ARREST VAN HET HOF DE RECHTEN EN VERPLICHTINGEN DER LID-STATEN WORDEN VASTGESTELD EN HUN GEDRAGINGEN WORDEN BEOORDEELD .
17 A FORTIORI KAN DE COMMISSIE IN STELLINGNAMES EN ADVIEZEN DIE ZIJ IN HET KADER VAN ARTIKEL 169 UITBRENGT , EEN LID-STAAT NIET ONTSLAAN VAN DE PLICHT OM ZIJN UIT HET VERDRAG VOORTVLOEIENDE VERPLICHTINGEN NA TE KOMEN . INZONDERHEID KUNNEN DERGELIJKE VERZEKERINGEN NIET TOT GEVOLG HEBBEN DAT DE JUSTITIABELEN ZICH TEGENOVER MOGELIJKERWIJS MET HET GEMEENSCHAPSRECHT STRIJDIGE , WETGEVENDE OF BESTUURSHANDELINGEN VAN EEN LID-STAAT IN RECHTE NIET ZOUDEN KUNNEN BEROEPEN OP DE RECHTEN DIE HET VERDRAG KUN TOEKENT .
18 OP DE EERSTE VAN DE GESTELDE VRAGEN MOET DERHALVE WORDEN GEANTWOORD , DAT DE ADVIEZEN DOOR DE COMMISSIE UITGEBRACHT KRACHTENS ARTIKEL 169 EEG-VERDRAG , SLECHTS RECHTSGEVOLG HEBBEN TEN OPZICHT VAN HET BEROEP OP HET HOF IN HET KADER VAN PROCEDURES WEGENS NIET-NAKOMING VAN VERDRAGSVERPLICHTINGEN , EN DAT DE COMMISSIE DOOR HAAR STELLINGNAMES IN HET KADER VAN ZO EEN PROCEDURE EEN LID-STAAT NIET KAN ONTSLAAN VAN ZIJN VERPLICHTINGEN OF INBREUK KAN MAKEN OP DE RECHTEN DIE DE PARTICULIEREN AAN HET VERDRAG ONTLENEN .
DE VERENIGBAARHEID VAN EEN GEDIFFERENTIEERDE BELASTINGREGELING VOOR ALCOHOL MET ARTIKEL 95
19 IN DE TWEEDE PLAATS WORDT GEVRAAGD OF EEN LID-STAAT OP ALCOHOLISCHE PRODUKTEN VAN OORSPRONG UIT ANDERE LID-STATEN , EEN FISCALE LAST MAG LEGGEN WAARVAN DE GELIJKSOORTIGE NATIONALE PRODUKTEN GEHEEL OF GEDEELTELIJK ZIJN VRIJGESTELD .
20 BLIJKENS DE VERWIJZINGSBESCHIKKING WORDT DE GELIJKSOORTIGHEID - IN DE ZIN VAN ARTIKEL 95 - VAN HET INGEVOERDE PRODUKT ( IN CASU COGNAC VAN FRANSE OORSPRONG ) MET HET CONCURRERENDE NATIONALE PRODUKT ( IN CASU GEDISTILLEERD UIT WIJN OF DRAF ) NIET BETWIST . NAAR DE ITALIAANSE REGERING HEEFT VERKLAARD , IS HET VERSCHIL IN BELASTING TUSSEN DE TWEE GROEPEN HET GEVOLG VAN HET FEIT DAT INGEVOERDE GEDISTILLEERDE DRANKEN ZIJN INGEDEELD ALS ' ' GEDISTILLEERD VAN DE EERSTE CATEGORIE ' ' EN ALS ZODANIG DE VOLLE LAST VAN DE BELASTING DRAGEN , TERWIJL OVEREENKOMSTIGE GEDISTILLEERDE DRANKEN VAN DE NATIONALE PRODUKTIE BEHOREN TOT ' ' GEDISTILLEERD VAN DE TWEEDE CATEGORIE ' ' , DAT VAN DE ACCIJNS IS VRIJGESTELD . HIERBIJ DIENT TE WORDEN OPGEMERKT DAT UITSLUITEND GEDISTILLEERDE DRANKEN WAARVAN DE BEREIDING IN HET PRODUKTIESTADIUM OP HET GRONDGEBIED VAN DE ITALIAANSE STAAT KAN WORDEN GECONTROLEERD , IN DEZE TWEEDE CATEGORIE ZIJN INGEDEELD .
21 GELIJK HET HOF IN VASTE RECHTSPRAAK MEERMAALS HEEFT VERKLAARD ( ZIE LAATSTELIJK HET ARREST VAN 14 JANUARI 1981 , ZAAK 140/79 , CHEMIAL FARMACEUTICI ), STAAT HET GEMEENSCHAPSRECHT IN DE HUIDIGE STAND ZIJNER ONTWIKKELING NIET IN DE WEG AAN DE VRIJHEID VAN IEDERE LID-STAAT OM MET BEHULP VAN OBJECTIEVE CRITERIA , ZOALS DE AARD VAN DE GRONDSTOFFEN OF DE TOEGEPASTE PRODUKTIEPROCEDES , VOOR BEPAALDE PRODUKTEN EEN SYSTEEM VAN GEDIFFERENTIEERDE BELASTINGHEFFING VAST TE STELLEN . ZULKE DIFFERENTIATIES VERDRAGEN ZICH MET HET GEMEENSCHAPSRECHT , WANNEER ZIJ GERICHT ZIJN OP DE VERWEZENLIJKING VAN ECONOMISCHE BELEIDSOOGMERKEN DIE ZELF OOK MET DE IN HET VERDRAG EN IN HET AFGELEIDE RECHT GESTELDE EISEN VERENIGBAAR ZIJN , EN WANNEER IN DE UITVOERINGSBEPALINGEN ALLE MOGELIJKE , RECHTSTREEKSE OF INDIRECTE DISCRIMINATIE JEGENS IMPORTEN UIT DERDE LANDEN EN/OF IEDERE VORM VAN BESCHERMING VAN CONCURRERENDE NATIONALE PRODUKTEN WORDT VERMEDEN .
22 WORDT ECHTER BELASTINGSVRIJDOM OF TOEPASSING VAN EEN LAGER TARIEF AFHANKELIJK GESTELD VAN DE MOGELIJKHEID OM TOEZICHT UIT TE OEFENEN OP DE PRODUKTIE OP HET NATIONALE GRONDGEBIED , DAN IS DIT EEN VOORWAARDE WAARAAN GELIJKSOORTIGE PRODUKTEN UIT ANDERE LID-STATEN PER DEFINITIE NIET KUNNEN VOLDOEN . DOOR EEN DERGELIJKE EIS WORDEN DIE PRODUKTEN A PRIORI UITGESLOTEN VAN DE BETROKKEN BELASTINGFACILITEIT , DIE DAARMEE WORDT VOORBEHOUDEN AAN DE NATIONALE PRODUKTIE . EEN DERGELIJK BELASTINGSTELSEL IS DUS KLAARBLIJKELIJK DISCRIMINEREND EN VALT ALS ZONDANIG ONDER HET VERBOD VAN ARTIKEL 95 .
23 OP DE TWEEDE VRAAG MOET DUS WORDEN GEANTWOORD , DAT EEN BELASTINGREGELING VOOR ALCOHOL , DIE DUSDANIG IS GESTRUCTUREERD , DAT ENKEL DE NATIONALE PRODUK TIE VOOR VRIJSTELLINGEN OF TARIEFVERLAGINGEN IN AANMERKING KOMT , EEN DOOR ARTIKEL 95 EEG-VERDRAG VERBODEN DISCRIMINATIE OPLEVERT .
DE WERKING VAN ARTIKEL 95 RATIONE TEMPORIS EN ZIJN VERHOUDING TOT DE REGELING INZAKE STEUNMAATREGELEN
24 IN DE DERDE PLAATS WORDT GEVRAAGD , OF EEN LID-STAAT NA HET VERSTRIJKEN VAN DE IN ARTIKEL 95 , DERDE ALINEA , BEPAALDE TERMIJN KON WORDEN GEMACHTIGD OM IN AFWIJKING VAN DIE BEPALING EEN VOORDIEN BESTAANDE DISCRIMINATIE IN DE BELASTINGREGELING VOOR INGEVOERDE GEDISTILLEERDE DRANKEN UIT WIJN TE HANDHAVEN .
25 BLIJKENS HET DOSSIER EN DE IN DE PROCEDURE VOOR HET HOF ONTWIKKELDE STELLINGEN VAN DE ITALIAANSE REGERING , WENST DE VERWIJZENDE RECHTER TE VERNEMEN OF HET OORDEEL VAN DE COMMISSIE , VERVAT IN HAAR SCHRIJVEN VAN 8 MEI 1968 EN IN HET MET REDENEN OMKLEED ADVIES VAN 28 FEBRUARI 1969 , INZAKE DE VOORLOPIGE HANDHAVING VAN DE ZOGENOEMDE ' ' GEDIFFERENTIEERDE BELASTINGHEFFING ' ' BIJ DE ACCIJNS EVENTUEEL KAN GELDEN ALS GOEDKEURING VAN EEN STEUNMAATREGEL IN DE ZIN VAN DE ARTIKELEN 92 EN 93 VAN HET VERDRAG , OOK NA HET VERSTRIJKEN VAN DE TERMIJN VAN ARTIKEL 95 , DERDE ALINEA .
26 LUIDENS ARTIKEL 95 , DERDE ALINEA , ' ' ZULLEN DE LID-STATEN UITERLIJK AAN HET BEGIN VAN DE TWEEDE ETAPPE DE BEPALINGEN DIE BIJ DE INWERKINGTREDING VAN DIT VERDRAG BESTAAN EN DIE STRIJDIG ZIJN MET BOVENGENOEMDE REGELS , AFSCHAFFEN OF HERZIEN ' ' .
27 VOLGENS DEZE BEPALING WAS DE 31E DECEMBER 1961 DE UITERSTE DATUM WAAROP DE LID-STATEN ALLE MAATREGELEN DIE ONVERENIGBAAR WAREN MET HET IN DE BEIDE EERSTE ALINEA ' S VAN ARTIKEL 95 VERVATTE NON-DISCRIMINATIEVOORSCHRIFT , UIT HUN FISCALE WETGEVING EN PRAKTIJKEN MOESTEN VERWIJDEREN . HET IS DUS VANAF DIE DATUM DAT DIE BEPALINGEN TEN VOLLE ZIJN GAAN WERKEN EN DOOR DE PARTICULIEREN TEGEN ELKE LID-STAAT KUNNEN WORDEN INGEROEPEN .
28 DE STELLING DIE DE ITALIAANSE REGERING ZOWEL VOOR DE NATIONALE RECHTER ALS VOOR HET HOF HEEFT VERDEDIGD , NAMELIJK DAT DE DOOR DE COMMISSIE IN HAAR SCHRIJVEN VAN 8 MEI 1968 EN IN HET MET REDENEN OMKLEED ADVIES VAN 28 FEBRUARI 1969 GEFORMULEERDE AFWIJKING DE GOEDKEURING VORMT VAN EEN STEUNMAATREGEL IN DE ZIN VAN HET VERDRAG , LAAT ZICH FEITELIJK NOCH RECHTENS STAANDE HOUDEN . TE DEZEN KAN WORDEN VOLSTAAN MET EROP TE WIJZEN DAT VOLGENS HET STELSEL VAN HET VERDRAG EEN STEUNMAATREGEL NIET KAN WORDEN INGESTELD , OF GOEDGEKEURD , IN DE VORM VAN FISCALE DISCRIMINATIES VANWEGE EEN LID-STAAT TEGEN PRODUKTEN VAN OORSPRONG UIT ANDERE LID-STATEN .
29 OP DE DERDE VRAAG MOET DUS WORDEN GEANTWOORD , DAT INGEVOLGE DE DERDE ALINEA VAN ARTIKEL 95 HET IN DE BEIDE EERSTE ALINEA ' S VAN DIT ARTIKEL GEFORMULEERDE ANTI-DISCRIMINATIEVOORSCHRIFT PER 1 JANUARI 1962 VOLLEDIGE WERKING HEEFT VERKREGEN , EN DAT EEN LID-STAAT NIET KAN WORDEN GEMACHTIGD OM NA DIE DATUM EEN VOORDIEN BESTAANDE FISCALE DISCRIMINATIE TE HANDHAVEN IN EEN REGELING VOOR DE INVOER VAN GEDISTILLEERDE DRANKEN VAN OORSPRONG UIT DE ANDERE LID-STATEN .
DE WERKING VAN HET ONDERHAVIGE ARREST RATIONE TEMPORIS
30 IN HAAR BIJ HET HOF INGEDIENDE OPMERKINGEN HEEFT DE ITALIAANSE REGERING , VOOR HET GEVAL HET HOF ZOU VASTSTELLEN DAT DE STELLINGNAMES VAN DE COMMISSIE GEEN RECHTSGEVOLG HEBBEN VOOR WAT BETREFT DE TOEPASSING IN CASU VAN HET VERBOD VAN ARTIKEL 95 , IN OVERWEGING GEGEVEN DE DRAAGWIJDTE VAN HET ARREST TE BEPERKEN TOT DE ONVERSCHULDIGDE BELASTINGEN DIE IN DE TOEKOMST MOGELIJK KUNNEN VOORKOMEN , EN VOOR HET VERLEDEN HET DEFINITIEVE KARAKTER VAN DE GEVOLGEN VAN DE DOOR DE COMMISSIE TOEGESTANE AFWIJKING TE BEVESTIGEN .
31 ZIJ BEROEPT ZICH DAARTOE IN DE EERSTE PLAATS OP HET PRECEDENT VAN HET ARREST VAN 8 APRIL 1976 ( ZAAK 43/75 , DEFRENNE , JURISPR . 1976 , BLZ . 455 ), WAARIN HET HOF ZICH OP BASIS VAN HET ALGEMENE BEGINSEL DER RECHTSZEKERHEID BEVOEGD HEEFT GEACHT , BIJ WIJZE VAN UITZONDERING BEPERKINGEN TE STELLEN AAN DE MOGELIJKHEID VAN DE BELANGHEBBENDEN OM ZICH OP ZIJN ARRESTEN TE BEROEPEN . DAARBIJ ZOU IN HET ONDERHAVIGE GEVAL NOG KOMEN , DAT HET GEWETTIGD VERTROUWEN VAN DE ITALIAANSE REGERING IN DE GELDIGHEID VAN EEN DOOR DE GEMEENSCHAPSEXECUTIEVE UITDRUKKELIJK GOEDGEKEURDE BELASTINGMAATREGEL MOET WORDEN BESCHERMD .
32 IN DE TWEEDE PLAATS VESTIGT DE ITALIAANSE REGERING DE AANDACHT OP HET FEIT , DAT DE LITIGIEUZE BELASTINGEN DOOR DE IMPORTEURS OP DE HANDEL ZIJN AFGEWENTELD , ZODAT TERUGBETALING VAN DE BELASTINGEN EEN ZWARE LAST ZOU LEGGEN OP DE ITALIAANSE SCHATKIST ZONDER DAT DAAR EEN VOORDEEL TEGENOVER ZOU STAAN VOOR DE CONSUMENTEN , DIE UITEINDELIJK ALS ENIGEN DOOR DE BETROKKEN FISCALE MAATREGEL ZIJN GETROFFEN .
33 WAT HET EERSTE ARGUMENT AANGAAT , ZIJ ERAAN HERINNERD DAT OVER DE RELEVANTE VERDRAGSBEPALING , TE WETEN ARTIKEL 95 , EN OVER HET VRAAGSTUK VAN DE RECHTSTREEKSE TOEPASSELIJKHEID ERVAN EEN OVERVLOEDIGE RECHTSPRAAK VAN GROTE VERSCHEIDENHEID BESTAAT , DIE VELE JAREN TERUGREIKT EN GEEN ENKELE TWIJFEL LAAT BESTAAN OVER DE DRAAGWIJDTE VAN DEZE BEPALING . HET VOLSTAAT HIER ERAAN TE HERINNEREN , DAT HET HOF REEDS IN ZIJN ARREST VAN 14 DECEMBER 1962 ( GEVOEGDE ZAKEN 2 EN 3/62 , COMMISSIE T . LUXEMBURG EN BELGIE , JURISPR . 1962 , BLZ . 857 ), DUS JUIST IN DE TIJD WAARIN DE LITIGIEUZE BELASTINGEN WERDEN TOEGEPAST , DE STRIKTE EISEN DIE DEZE VERDRAGSBEPALING STELT , HEEFT BEKLEMTOOND .
34 TEN AANZIEN VAN DE BELASTINGMAATREGELEN DIE THANS IN GEDING ZIJN , MOET WORDEN OPGEMERKT , DAT OOK AL HEBBEN DE DESBETREFFENDE STELLINGNAMES VAN DE COMMISSIE SEDERT 4 NOVEMBER 1965 ER VOOR DE ITALIAANSE AUTORITEITEN EEN SCHIJN VAN WETTIGHEID AAN KUNNEN VERLENEN , DE ONZEKERHEDEN DIE ZICH NA DIE DATUM ZOWEL OP GEMEENSCHAPPELIJK ALS OP NATIONAAL VLAK HEBBEN GEMANIFESTEERD TEN AANZIEN VAN DE VERENIGBAARHEID VAN DIE MAATREGELEN MET HET GEMEENSCHAPSRECHT , HET VOOR DE ITALIAANSE REGERING ONMOGELIJK MAKEN IN CASU EEN BEROEP TE DOEN OP DE EISEN VAN DE RECHTSZEKERHEID OF OP HET BESTAAN VAN EEN GEWETTIGD VERTROUWEN , WAARDOOR EEN BEPERKING VAN DE DRAAGWIJDTE VAN DIT ARREST RATIONE TEMPORIS GERECHTVAARDIGD ZOU ZIJN .
35 MET BETREKKING TOT HET ARGUMENT DAT DE BELASTINGEN WAARVAN DE TERUGBETALING IN DE HOOFDGEDINGEN IS GEVORDERD , OP DE CONSUMENTEN ZIJN AFGEWENTELD , ZIJ EROP GEWEZEN DAT DE BESCHERMING VAN DE DOOR DE COMMUNAUTAIRE RECHTSORDE TER ZAKE GEWAARBORGDE RECHTEN NIET VERGT DAT TEN ONRECHTE GEHEVEN BELASTINGEN WORDEN TERUGBETAALD IN OMSTANDIGHEDEN DIE ZOUDEN UITLOPEN OP EEN ONGERECHTVAARDIGDE VERRIJKING VAN DE RECHTHEBBENDEN . HET GEMEENSCHAPSRECHT VERZET ZICH ER DAN OOK NIET TEGEN , DAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIES OVEREENKOMSTIG HUN NATIONAAL RECHT REKENING HOUDEN MET DE MO GELIJKHEID DAT DE TEN ONRECHTE GEHEVEN BELASTINGEN DOOR DE BELASTINGPLICHTIGE ONDERNEMING IN HAAR PRIJZEN ZIJN VERDISCONTEERD EN OP HAAR AFNEMERS ZIJN AFGEWENTELD ( ARREST VAN 27 MAART 1980 , ZAAK 61/79 , ADMINISTRATIE DER STAATSFINANCIEN T . DENKAVIT ITALIANA , JURISPR . 1980 , BLZ . 1207 ).
HET HOF VAN JUSTITIE ,
UITSPRAAK DOENDE OP DE DOOR DE CORTE D ' APPELLO TE MILAAN BIJ BESCHIKKING VAN 19 FEBRUARI 1980 GESTELDE VRAGEN , VERKLAART VOOR RECHT :
1 . DE ADVIEZEN , DOOR DE COMMISSIE UITGEBRACHT KRACHTENS ARTIKEL 169 EEG-VERDRAG , HEBBEN SLECHTS RECHTSGEVOLG TEN OPZICHTE VAN HET BEROEP OP HET HOF IN HET KADER VAN PROCEDURES WEGENS NIET-NAKOMING VAN VERDRAGSVERPLICHTINGEN . DOOR HAAR STELLINGNAMES IN HET KADER VAN ZO EEN PROCEDURE KAN DE COMMISSIE EEN LID-STAAT NIET ONTSLAAN VAN ZIJN VERPLICHTINGEN OF INBREUK MAKEN OP DE RECHTEN DIE DE PARTICULIEREN AAN HET VERDRAG ONTLENEN .
2.EEN BELASTINGREGELING VOOR ALCOHOL , DIE DUSDANIG IS GESTRUCTUREERD , DAT ENKEL DE NATIONALE PRODUKTIE VOOR VRIJSTELLINGEN OF TARIEFVERLAGINGEN IN AANMERKING KOMT , LEVERT EEN DOOR ARTIKEL 95 EEG-VERDRAG VERBODEN DISCRIMINATIE OP .
3.INGEVOLGE DE DERDE ALINEA VAN ARTIKEL 95 EEG-VERDRAG HEEFT HET IN DE BEIDE EERSTE ALINEA ' S VAN DIT ARTIKEL GEFORMULEERDE NON-DISCRIMINATIEVOORSCHRIFT PER 1 JANUARI 1962 VOLLEDIGE WERKING VERKREGEN . EEN LID-STAAT KON NIET WORDEN GEMACHTIGD OM NA DIE DATUM EEN VOORDIEN BESTAANDE FISCALE DISCRIMINATIE TE HANDHAVEN IN EEN REGELING VOOR DE INVOER VAN GEDISTILLEERDE DRANKEN VAN OORSPRONG UIT ANDERE LID-STATEN .
1 . DE ADVIEZEN , DOOR DE COMMISSIE UITGEBRACHT KRACHTENS ARTIKEL 169 EEG-VERDRAG , HEBBEN SLECHTS RECHTSGEVOLG TEN OPZICHTE VAN HET BEROEP OP HET HOF IN HET KADER VAN PROCEDURES WEGENS NIET-NAKOMING VAN VERDRAGSVERPLICHTINGEN . DOOR HAAR STELLINGNAMES EN ADVIEZEN DIE ZIJ INGEVOLGE ARTI KEL 169 UITBRENGT , KAN DE COMMISSIE EEN LID-STAAT NIET ONTSLAAN VAN DE PLICHT OM ZIJN UIT HET VERDRAG VOORTVLOEIENDE VERPLICHTINGEN NA TE KOMEN , NOCH DE PARTICULIEREN VERHINDEREN , ZICH TEGENOVER MOGELIJKERWIJS MET HET GEMEENSCHAPSRECHT STRIJDIGE , WETGEVENDE OF BESTUURSHANDELINGEN VAN DE LID-STATEN IN RECHTE TE BEROEPEN OP DE RECHTEN DIE HET VERDRAG HUN TOEKENT .
2 . EEN GEDIFFERENTIEERD BELASTINGSTELSEL , WAARIN TOEKENNING VAN BELASTINGVRIJDOM OF TOEPASSING VAN EEN LAGER BELASTINGTARIEF AFHANKELIJK WORDT GESTELD VAN DE MOGELIJKHEID OM OP HET NATIONALE GRONDGEBIED TOEZICHT UIT TE OEFENEN OP DE PRODUKTIE , IS DISCRIMINEREND VAN AARD EN VALT ALS ZODANIG ONDER HET VERBOD VAN ARTIKEL 95 EEG-VERDRAG . DOOR EEN DERGELIJKE VOORWAARDE , WAARAAN GELIJKSOORTIGE PRODUKTEN UIT ANDERE LID-STATEN PER DEFINITIE NIET KUNNEN VOLDOEN , WORDEN DIE PRODUKTEN A PRIORI UITGESLOTEN VAN DE BETROKKEN BELASTINGFACILITEIT , DIE DAARMEE WORDT VOORBEHOUDEN AAN DE NATIONALE PRODUKTIE .
3 . INGEVOLGE DE DERDE ALINEA VAN ARTIKEL 95 EEG-VERDRAG HEEFT HET IN DE EERSTE TWEE ALINEA ' S VAN DIT ARTIKEL GEFORMULEERDE NON-DISCRIMINATIEVOORSCHRIFT PER 1 JANUARI 1962 VOLLEDIGE WERKING VERKREGEN . EEN LID-STAAT KON NIET WORDEN GEMACHTIGD OM NA DIE DATUM IN ZIJN FISCALE WETGEVING OF PRAKTIJK EEN VOORDIEN BESTAANDE FISCALE DISCRIMINATIE TE HANDHAVEN IN DE REGELING VOOR DE INVOER VAN GEDISTILLEERDE DRANKEN VAN OORSPRONG UIT ANDERE LID-STATEN .
4 . VOLGENS HET STELSEL VAN HET VERDRAG KAN EEN STEUNMAATREGEL IN DE ZIN VAN DE ARTIKELEN 92 EN 93 NIET WORDEN INGESTELD , OF GOEDGEKEURD , IN DE VORM VAN FISCALE DISCRIMINATIE VANWEGE EEN LID-STAAT TEGEN PRODUKTEN VAN OORSPRONG UIT ANDERE LID-STATEN .
5 . DE BESCHERMING VAN DE DOOR DE COMMUNAUTAIRE RECHTSORDE GEWAARBORGDE RECHTEN VERGT NIET DAT TEN ONRECHTE GEHEVEN BELASTINGEN WORDEN TERUGBETAALD IN OMSTANDIGHEDEN DIE ZOUDEN UITLOPEN OP EEN ONGERECHTVAARDIGDE VERRIJKING VAN DE RECHTHEBBENDEN . HET GEMEENSCHAPSRECHT VERZET ZICH ER NIET TEGEN , DAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIES OVEREENKOMSTIG HUN NATIONAAL RECHT REKENING HOUDEN MET DE MOGELIJKHEID DAT DE TEN ONRECHTE GEHEVEN BELASTINGEN DOOR DE BELASTINGPLICHTIGE ONDERNEMING IN HAAR PRIJZEN ZIJN VERDISCONTEERD EN OP HAAR AFNEMERS ZIJN AFGEWENTELD .
1 . BEROEP WEGENS NIET-NAKOMING - ADMINISTRATIEVE FASE - MET REDENEN OMKLEED ADVIES - RECHTSGEVOLG BEPERKT TOT BEROEP OP HET HOF - ONTHEFFING VAN EEN LID-STAAT VAN ZIJN VERPLICHTINGEN - ONTOELAATBAARHEID
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 169 )
2 . BELASTINGBEPALINGEN - BINNENLANDSE BELASTINGEN - STELSEL VAN GEDIFFERENTIEERDE BELASTINGHEFFING MET EEN DISCRIMINEREND KARAKTER - TOEKENNING VAN FISCALE VOORDELEN OP VOORWAARDEN WAARAAN ENKEL NATIONALE PRODUKTEN KUNNEN VOLDOEN - VERBOD
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 95 )
3 . BELASTINGBEPALINGEN - BINNENLANDSE BELASTINGEN - NON-DISCRIMINATIE-VOORSCHRIFT - RECHTSTREEKSE WERKING - DATUM VAN INGANG
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 95 )
4 . STEUNMAATREGELEN VAN DE STATEN - STEUN IN DE VORM VAN FISCALE DISCRIMINATIE - MACHTIGING - ONTOELAATBAARHEID
( EEG-VERDRAG , ARTIKELEN 92 , 93 EN 95 )
5 . GEMEENSCHAPSRECHT - RECHTSTREEKSE WERKING - MET HET GEMEENSCHAPSRECHT ONVERENIGBARE NATIONALE BELASTINGEN - TERUGBETALING - VOORWAARDEN - TOEPASSING VAN NATIONAAL RECHT - INAANMERKINGNEMING VAN EVENTUELE AFWENTELING VAN DE BELASTING - TOELAATBAARHEID
KOSTEN
36 DE KOSTEN DOOR DE REGERING VAN DE ITALIAANSE REPUBLIEK EN DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WEGENS INDIENING VAN HUN OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT , KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN . TEN AANZIEN VAN DE PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING IS DE PROCEDURE ALS EEN ALDAAR GEREZEN INCIDENT TE BESCHOUWEN , ZODAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIE OVER DE KOSTEN HEEFT TE BESLISSEN .
IN DE GEVOEGDE ZAKEN 142 EN 143/80 ,
BETREFFENDE VERZOEKEN AAN HET HOF KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG VAN DE CORTE D ' APPELLO TE MILAAN , IN DE ALDAAR AANHANGIGE GEDINGEN TUSSEN
ITALIAANSE ADMINISTRATIE VAN DE STAATSFINANCIEN
EN
ESSEVI SPA , TE MILAAN ( ZAAK 142/80 ),
EN
IMPRESA CARLO SALENGO , TE GENUA ( ZAAK 143/80 ),
OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING OVER DE UITLEGGING VAN ARTIKEL 95 EEG-VERDRAG IN VERBAND MET DE ITALIAANSE WETGEVING BETREFFENDE DE ACCIJNS ( DIRITTO ERARIALE ) OP INGEVOERDE GEDISTILLEERDE DRANKEN ,