Home

Beschikking van het Hof van 28 maart 1984. - Association des aciéries européennes indépendantes - European Independent Steelwork Association tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen. - Zaak 45/84 R.-

Beschikking van het Hof van 28 maart 1984. - Association des aciéries européennes indépendantes - European Independent Steelwork Association tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen. - Zaak 45/84 R.-

1 VERZOEKSTER HEEFT OP 20 FEBRUARI 1984 BEROEP INGESTELD TOT NIETIGVERKLARING VAN ARTIKEL 15 B VAN BESCHIKKING NR . 234/84/EGKS VAN DE COMMISSIE VAN 31 JANUARI 1984 TOT VERLENGING EN WIJZIGING VAN HET STELSEL VOOR TOEZICHT EN PRODUKTIEQUOTA VAN BEPAALDE PRODUKTEN VAN DE ONDERNEMINGEN VAN DE IJZER- EN STAALINDUSTRIE ( PB L 29 VAN 1984 , BLZ . 1 ).

2 TERZELFDERTIJD HEEFT VERZOEKSTER KRACHTENS ARTIKEL 39 EGKS-VERDRAG EEN VERZOEK TOT OPSCHORTING VAN DE TENUITVOERLEGGING VAN DEZE BESCHIKKING INGEDIEND .

3 TOT STAVING VAN HAAR VERZOEK BETOOGT VERZOEKSTER DAT DE COMMISSIE MET ARTIKEL 15 B VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING DE LAATSTE HAND LEGT AAN HET DOOR DE RAAD OP 22 DECEMBER 1983 VASTGESTELDE BELEID OM DE TRADITIONELE HANDELSSTROMEN TUSSEN DE LID-STATEN TE BEVRIEZEN .

4 ARTIKEL 15 B VAN BESCHIKKING NR . 234/84 BEPAALT , DAT ELKE LID-STAAT BIJ DE COMMISSIE EEN KLACHT KAN INDIENEN WANNEER HIJ MET BETREKKING TOT BEPAALDE CATEGORIEEN IJZER- EN STAALPRODUKTEN VASTSTELT DAT DE LEVERINGEN VAN PRODUKTEN VAN EEN DEZER CATEGORIEEN IN DE LOOP VAN EEN KWARTAAL IN AANZIENLIJKE MATE VAN DE TRADITIONELE LEVERINGEN AFWIJKEN . NA DE GEFUNDEERDHEID VAN EEN DERGELIJKE KLACHT TE HEBBEN ONDERZOCHT VOLGENS DE IN DE BESCHIKKING VOORZIENE PROCEDURES , KAN DE COMMISSIE DE BETROKKEN ONDERNEMINGEN VERZOEKEN , ZICH SCHRIFTELIJK ERTOE TE VERBINDEN DE VERSTORING DIE IN HET EVENWICHT VAN HUN TRADITIONELE LEVERINGEN IS ONTSTAAN , IN DE LOOP VAN HET VOLGENDE KWARTAAL WEER ONGEDAAN TE MAKEN . INDIEN EEN ONDERNEMING ZICH HIERTOE NIET VERBINDT OF HAAR VERBINTENIS NIET NAKOMT , KAN DE COMMISSIE KRACHTENS DEZE BEPALING VOOR HET DAAROPVOLGENDE KWARTAAL HET GEDEELTE VAN HET QUOTUM DAT DEZE ONDERNEMING OP DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT MAG LEVEREN VERMINDEREN MET EEN HOEVEELHEID DIE TEN HOOGSTE GELIJK IS AAN DIE WELKE DE VERSTORING VAN HET EVENWICHT IN DE TRADITIONELE LEVERINGEN HEEFT TEWEEGGEBRACHT .

5 VOLGENS ARTIKEL 39 VAN HET VERDRAG TOT OPRICHTING VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAP VOOR KOLEN EN STAAL HEEFT HET BEROEP OP HET HOF GEEN OPSCHORTENDE WERKING . HET HOF KAN ECHTER , INDIEN HET VAN OORDEEL IS DAT DE OMSTANDIGHEDEN ZULKS VEREISEN , OPSCHORTING VAN DE NALEVING VAN DE AANGEVOCHTEN BESCHIKKING GELASTEN . EVENEENS KAN HET ALLE NODIGE ANDERE VOORLOPIGE MAATREGELEN VOORSCHRIJVEN .

6 INGEVOLGE ARTIKEL 83 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING , MOETEN VOOR DE OPSCHORTING VAN DE TENUITVOERLEGGING EN VOOR DE BESCHIKKING WAARBIJ VOORLOPIGE MAATREGELEN WORDEN GELAST , OMSTANDIGHEDEN BESTAAN WAARUIT BLIJKT VAN HET SPOEDEISENDE KARAKTER , EN MOETEN MIDDELEN , ZOWEL FEITELIJK ALS RECHTENS WORDEN AANGEVOERD , OP GROND WAARVAN DE VOORLOPIGE MAATREGELEN AANVANKELIJK GERECHTVAARDIGD VOORKOMEN .

7 ARTIKEL 15 B IS MET NAME GEBASEERD OP ARTIKEL 58 EGKS-VERDRAG . VOLGENS DIT ARTIKEL KAN DE COMMISSIE BIJ HET AFNEMEN VAN DE VRAAG , DAT EEN UITGESPROKEN CRISIS OPLEVERT , PRODUKTIEQUOTA INVOEREN . DEZE QUOTA WORDEN OP EEN BILLIJKE GRONDSLAG VASTGESTELD , WAARBIJ REKENING WORDT GEHOUDEN MET DE BEGINSELEN OMSCHREVEN IN DE ARTIKELEN 2 , 3 EN 4 EGKS-VERDRAG ; IN DIT LAATSTE ARTIKEL WORDEN DE KWANTITATIEVE BEPERKINGEN VAN HET VERKEER IN IJZER- EN STAALPRODUKTEN ONVERENIGBAAR VERKLAARD MET DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT VOOR KOLEN EN STAAL .

8 AANGEZIEN DE PROCEDURE VAN ARTIKEL 15 B ZAL WORDEN GEBRUIKT TEGEN ONDERNEMINGEN WAARVAN DE LEVERINGEN IN AANZIENLIJKE MATE AFWIJKEN VAN DE TRADITIONELE LEVERINGEN , KAN AANVANKELIJK NIET WORDEN UITGESLOTEN DAT MET ARTIKEL 15 B ANDERE DAN DE IN ARTIKEL 58 TOEGELATEN DOELSTELLINGEN WORDEN NAGESTREEFD , DOORDAT HET LEIDT TOT DE INVOERING VAN KWANTITATIEVE BEPERKINGEN IN HET VERKEER IN BEPAALDE IJZER- EN STAALPRODUKTEN TUSSEN DE LID-STATEN .

9 DOOR ALLEEN DE BESCHIKKING TE LEZEN ZOU EEN PRODUCENT OF HANDELAAR MOEILIJK KUNNEN VOORZIEN , IN WELKE OMSTANDIGHEDEN HIJ NOG NAAR ANDERE LID-STATEN ZOU KUNNEN EXPORTEREN . ZO GEEFT DE BESCHIKKING , BIJVOORBEELD , GEEN OMSCHRIJVING VAN HET BEGRIP ' ' TRADITIONELE LEVERINGEN ' ' EN WORDT DAARIN VERDER HET BEGRIP ' ' IN AANZIENLIJKE MATE AFWIJKEN ' ' VAN DEZE LEVERINGEN NIET VERKLAARD .

10 DE BESCHIKKING KENT GENERLEI BEPERKING VAN OF VOORWAARDE VOOR DE UITOEFENING VAN DE BEVOEGDHEID OM DE QUOTA TE VERLAGEN , WANNEER DE ' ' AANZIENLIJKE AFWIJKING IN DE TRADITIONELE LEVERINGEN ' ' IS AANGETOOND . INZONDERHEID KAN EEN ONDERNEMING DIE DE BESTAANDE VOORSCHRIFTEN INZAKE PRIJZEN , QUOTA , MEDEDINGING EN STAATSSTEUN NALEEFT , MENEN DAT ZIJ HET RISICO VAN EEN SANCTIE LOOPT , ENKEL OMDAT ZIJ MEER NAAR ANDERE LID-STATEN HEEFT GELEVERD .

11 DOOR DE INVLOED DIE HET ALDUS INGEVOERDE STELSEL KAN HEBBEN OP HET ONMIDDELLIJKE GEDRAG VAN DE ONDERNEMINGEN IS HET VAN DIEN AARD , DAT DE VOORWAARDE VAN HET SPOEDEISENDE KARAKTER NORMALITER ALS VERVULD ZOU MOETEN WORDEN BESCHOUWD .

12 IN DE LOOP VAN DE PROCEDURE IN KORT GEDING HEEFT DE COMMISSIE EVENWEL EEN AANTAL VERKLARINGEN AFGELEGD OMTRENT DE WIJZE WAAROP ZIJ VOORNEMENS IS DE LITIGIEUZE BEPALING TOE TE PASSEN . HET HOF HEEFT DAARVAN AKTE GENOMEN .

13 DE COMMISSIE HEEFT ZICH VERBONDEN ARTIKEL 15 B TOE TE PASSEN IN DE VOLGENDE OMSTANDIGHEDEN :

A ) IN DE EERSTE PLAATS ZAL ARTIKEL 15 B NIET ZONDER MEER WORDEN TOEGEPAST WANNEER EEN AFWIJKING IN DE TRADITIONELE HANDELSSTROMEN IS VASTGESTELD , MAAR SLECHTS WANNEER DE VERSCHUIVING VAN DE TRADITIONELE LEVERINGEN TE WIJTEN ZOU ZIJN AAN HANDELINGEN VAN ONDERNEMINGEN DIE ZICH IN STRIJD MET HET GEMEENSCHAPSRECHT GEDRAGEN .

B)IN DE TWEEDE PLAATS KUNNEN DE QUOTA NIET KRACHTENS ARTIKEL 15 B WORDEN VERMINDERD LOUTER OMDAT DE BETROKKEN ONDERNEMING DOOR DE COMMISSIE TOEGELATEN STEUN ONTVANGT .

C)IN DE DERDE PLAATS ZAL DE COMMISSIE , ZO TIJDENS HAAR ONDERZOEK INBREUKEN OP ANDERE GEMEENSCHAPSBEPALINGEN AAN HET LICHT KOMEN , ZOALS OP DE BEPALINGEN INZAKE DE PRIJZEN , DE QUOTA , DE MEDEDINGING OF STAATSSTEUN , EERST DE VOOR DEZE INBREUKEN VOORZIENE SANCTIES TOEPASSEN .

14 IN DIE OMSTANDIGHEDEN EN IN AFWACHTING VAN EEN ONDERZOEK TEN GRONDE BETREFFENDE DE VERENIGBAARHEID VAN ARTIKEL 15 B MET HET VERDRAG , DIENT TE WORDEN VASTGESTELD DAT DEZE VERBINTENISSEN DE DREIGING WEGNEMEN DIE OP DE ONDERNEMINGEN RUSTTE EN DIE DE DOOR VERZOEKSTER GEVORDERDE DRINGENDE MAATREGELEN KON RECHTVAARDIGEN .

HET HOF VAN JUSTITIE ,

RECHTDOENDE BIJ VOORRAAD ,

BESCHIKT :

1 . VAN DE TOEZEGGINGEN VAN DE COMMISSIE WORDT AKTE GENOMEN .

2 . HET VERZOEK WORDT VERWORPEN .

3 . DE BESLISSING OMTRENT DE KOSTEN WORDT AANGEHOUDEN .

KORT GEDING - OPSCHORTING TENUITVOERLEGGING - VOORWAARDEN VOOR VERLENING - SPOEDEISEND KARAKTER - ONTBREKEN WEGENS VOOR HOF AANGEGANE VERPLICHTINGEN

( EGKS-VERDRAG , ARTIKEL 39 ; REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING , ARTIKEL 83 , PARAGRAAF 2 )

IN ZAAK 45/84 R ,

ASSOCIATION DES ACIERIES EUROPEENNES INDEPENDANTES - EUROPEAN INDEPENDENT STEELWORK ASSOCIATION , ONDERNEMINGSVERENIGING NAAR BELGISCH RECHT , GEVESTIGD TE BRUSSEL , VERTEGENWOORDIGD DOOR M . WAELBROECK , ADVOCAAT TE BRUSSEL , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ E . ARENDT , ADVOCAAT ALDAAR , RUE PHILIPPE-II 34 ,

VERZOEKSTER ,

TEGEN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR R . WAGENBAUR VAN HAAR JURIDISCHE DIENST , ALS GEMACHTIGDE , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ M . BESCHEL , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,

VERWEERSTER ,

BETREFFENDE EEN VERZOEK TOT OPSCHORTING VAN DE TENUITVOERLEGGING VAN ARTIKEL 15 B VAN BESCHIKKING NR . 234/84 VAN DE COMMISSIE VAN 31 JANUARI 1984 TOT VERLENGING VAN HET STELSEL VOOR TOEZICHT EN PRODUKTIEQUOTA VOOR BEPAALDE PRODUKTEN VAN DE ONDERNEMINGEN VAN DE IJZER- EN STAALINDUSTRIE , INGEDIEND KRACHTENS ARTIKEL 39 EGKS-VERDRAG ,