Home

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 2214/96 van de leden Luciano VECCHI , Bárbara DÜHRKOP DÜHRKOP aan de Commissie. Proeffase van de Europese vrijwilligersdienst

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 2214/96 van de leden Luciano VECCHI , Bárbara DÜHRKOP DÜHRKOP aan de Commissie. Proeffase van de Europese vrijwilligersdienst

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 2214/96 van de leden Luciano VECCHI , Bárbara DÜHRKOP DÜHRKOP aan de Commissie. Proeffase van de Europese vrijwilligersdienst

Publicatieblad Nr. C 365 van 04/12/1996 blz. 0092


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2214/96 van Luciano Vecchi (PSE) en Bárbara Dührkop Dührkop (PSE) aan de Commissie (9 augustus 1996)

Betreft: Proeffase van de Europese vrijwilligersdienst

Nu de proeffase van de Europese vrijwilligersdienst binnenkort ingaat, luidt de vraag aan de Commissie welke economische criteria en welke financiële limieten zullen worden vastgesteld voor haar project en voor elke deelnemer aan het programma.

Gecombineerd Antwoord van de mevrouw Cresson namens de Commissie op de schritftelijke vragen E-2209/96, E-2210/96, E-2211/96, E-2212/96, E-2213/96, E-2214/96 en E-2215/96 (7 oktober 1996)

Ook de Commissie acht het van essentieel belang dat de proeffase van de Europese vrijwilligersdienst voor jongeren soepel en doeltreffend verloopt. Deze proeffase biedt een belangrijke gelegenheid voor experimenten, met het oog op de ontwikkeling van een nieuwe aanpak van transnationale vrijwilligersactiviteiten voor jongeren. Dit zal een stevige basis helpen leggen voor een meerjarig Europees programma voor vrijwilligersdienst.

Voor de uitvoering van de proeffase heeft de Commissie een gedecentraliseerde aanpak gekozen, hetgeen zal helpen de Europese vrijwilligersdienst zo dicht mogelijk te doen aansluiten bij de behoeften van alle verschillende betrokkenen - de jonge vrijwilligers, de projecten waar zij hun periode als vrijwilliger zullen doorbrengen, de verschillende partners op plaatselijk niveau, niet-gouvernementele organisaties enz. Deze gedecentraliseerde aanpak is gebaseerd op een nauwe samenwerking tussen de Commissie en de Lid-Staten, in het bijzonder doordat de nationale eenheden erbij worden betrokken die thans zijn geselecteerd om bij de uitvoering van de proeffase te helpen. Voor de nodige ondersteuning en coördinatie voor de nationale eenheden heeft de Commissie, via een openbare aanbesteding, een kleine operationele ondersteuningseenheid aangewezen. Deze zal verantwoordelijk zijn voor de verzameling en verdeling van informatie over de "gastheerprojecten¨, hulp bij het zoeken naar partners, ondersteuning, toezicht op en evaluatie van projecten en ontwikkeling van doeltreffende informatie- en communicatiesystemen.

De Commissie is met de geachte afgevaardigden van mening dat validering van essentieel belang is voor het welslagen van de Europese vrijwilligersdienst. Zij hoopt dat door deze actie een ruimere erkenning van de opvoedkundige waarden van de vrijwilligersdienst, met name in een transnationale context, wordt bevorderd. Meer specifiek worden de voorgestelde "gastheerprojecten¨ door de nationale eenheden en door de Commissie gevalideerd, om er zeker van te zijn dat zij alle noodzakelijke garanties bieden met betrekking tot de activiteiten en de ondersteuning van de vrijwilligers. Elke jonge vrijwilliger die in het kader van de proeffase met succes een periode van vrijwilligersdienst heeft voltooid, ontvangt een certificaat waarin de opgedane ervaring wordt bevestigd. Dit certificaat zal worden gebaseerd op verslagen van de jonge vrijwilliger en het "gastheerproject¨.

In het werkdocument van de Commissie "Naar een Europese vrijwilligersdienst voor jongeren¨ ((SEC (95) 2268. )) staat duidelijk vermeld dat deze proeffase openstaat voor jongeren in de leeftijdscategorie van 18 t/m 25 jaar. De Commissie erkent dat in sommige gevallen de specifieke eisen die de vrijwilligersdienst stelt, het aantrekken van oudere vrijwilligers kan rechtvaardigen. Over het algemeen dient men de proeffase echter te zien als een onderdeel van het jongerenbeleid, waarbij jongeren een nieuw soort leerervaring aangeboden krijgen, buiten het kader van de officiële school- of beroepsopleiding om. De Commissie gelooft dat dit soort leerervaring voor jongeren die pas volwassen zijn, uiterst effectief kan zijn en meent derhalve dat het, in dit stadium van de ontwikkeling van het plan, niet correct zou zijn de leeftijdsgrens tot boven 25 jaar te verhogen.

Een passende voorbereiding en opleiding voor jonge vrijwilligers en, zo nodig, coördinatoren van de "gastheerprojecten¨ is nodig om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen zoveel mogelijk voordeel van de ervaring hebben. In elk project zal, voor zover dat mogelijk is, een onderwijsprogramma voor de vrijwilligers worden ingebouwd. De jonge vrijwilligers zullen kunnen deelnemen aan taalcursussen en programma's voor interculturele bewustwording. De Commissie vindt dat het niet correct zou zijn in dit stadium al gemeenschappelijke normen op te stellen, zoals de geachte afgevaardigden dat voorstellen. Het is mogelijk ervoor te zorgen dat de pedagogische waarde van de vrijwiligersdienst centraal blijft staan bij dit initiatief, terwijl tegelijkertijd de diversiteit van de nationale tradities en gebruiken op dit terrein in stand wordt gehouden. De Commissie en de nationale eenheden besteden veel aandacht aan dit aspect bij hun evaluatie en selectie van projecten voor Europese vrijwilligersdiensten tijdens deze proeffase. Er zal financiering beschikbaar worden gesteld voor relevante opleidingsactiviteiten en er is een aantal initiatieven gepland om een coherente, doeltreffende aanpak op dit gebied te ontwikkelen.

Wat de financiële ondersteuning door de Commissie aangaat: meestal bedragen de toewijzingen voor projecten die in het kader van de proeffase worden geselecteerd, niet meer dan 50% van het totale budget. In die gevallen echter waar aanvullende steun noodzakelijk is om achterstandsjongeren in staat te stellen deel te nemen, kan een financiering van meer dan 50% worden overwogen. De communautaire financiële steun helpt hoofdzakelijk de uitgaven te bekostigen in verband met de reizen, de verzekering, de toelage, de opleiding en de ondersteuning van de vrijwilligers.

Verdere informatie over de manier waarop de Commissie de uitvoering van de proeffase van de Europese vrijwilligersdienst voor jongeren aanpakt, staat vermeld in een werkdocument dat rechtstreeks aan de geachte afgevaardigden en aan het secretariaat van het Parlement wordt toegezonden.