SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 2810/97 van Mark WATTS aan de Commissie. Mobiliteit en toegankelijkheid als onderdeel van het vervoersbeleid
SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 2810/97 van Mark WATTS aan de Commissie. Mobiliteit en toegankelijkheid als onderdeel van het vervoersbeleid
SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 2810/97 van Mark WATTS aan de Commissie. Mobiliteit en toegankelijkheid als onderdeel van het vervoersbeleid
Publicatieblad Nr. C 117 van 16/04/1998 blz. 0067
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2810/97 van Mark Watts (PSE) aan de Commissie (1 september 1997)
Betreft: Mobiliteit en toegankelijkheid als onderdeel van het vervoersbeleid
Is de bevordering van mobiliteit en toegankelijkheid een onderdeel van het vervoersbeleid van de Commissie?
Gecombineerd Antwoord van de heer Kinnock namens de Commissie op de schritftelijke vragen E-2808/97, E-2809/97, E-2810/97, E-2811/97 en E-2812/97 (8 oktober 1997)
De substantiële en snelle groei van de mobiliteit in Europa brengt onmiskenbare sociale en economische baten met zich mee. De Commissie benadrukt echter voortdurend het belang van een scala van beleidslijnen, die er allemaal op gericht zijn deze mobiliteit in stand te houden, om te helpen bewerkstelligen dat die baten niet geheel of gedeeltelijk teniet worden gedaan door het toenemende verkeer van personen en goederen.
Bij deze pogingen worden de steun en medewerking van het Parlement, de regeringen en parlementen van de lidstaten, de transportsector, vrijwillige organisaties en academische instellingen zeer gewaardeerd.
De Commissie acht het belangrijk de oorzaken van deze snel groeiende mobiliteit te doorgronden, teneinde te kunnen beoordelen of deze trend zich zal doorzetten en voor de meest doeltreffende oplossingen te kiezen.
Veranderingen in de levensstijl zijn een belangrijke oorzaak van de groei van het aantal plezierreizen, waarvoor nu meer tijd en geld beschikbaar zijn. Er is tevens sprake van demografische veranderingen zoals een stijging van het aantal actieve ouderen die, in tegenstelling tot hun voorgangers, tot op vrij hoge leeftijd auto blijven rijden en mobiel blijven. Factoren als commerciële ontwikkeling en het scala van toegankelijke en betaalbare vervoersystemen hebben ook onmiskenbaar een grote invloed op de omvang en het patroon van het reizen, alsmede grote gevolgen voor de manier waarop aan de vraag wordt voldaan.
Een betere ruimtelijke ordening kan bijdragen tot een beter modaal evenwicht in het vervoersysteem. Ook technologische ontwikkeling kan hier een bijdrage aan leveren en in een aantal gevallen zou informatietechnologie het reizen kunnen vervangen. Bovendien zou de geleidelijke overgang naar een systeem waarin de prijs van het vervoer de totale kosten ervan weerspiegelt (met inbegrip van de sociale kosten van vervuiling, verkeersopstoppingen en ongevallen) en de lasten dienovereenkomstig worden verdeeld, het streven naar economische doeltreffendheid en duurzaamheid van het vervoer ondersteunen.
De Commissie houdt zich actief bezig met het bevorderen van dergelijke initiatieven. Daar aan de groeiende vraag naar mobiliteit hoofdzakelijk is voldaan door meer auto's en vrachtwagens in te zetten, heeft de vrijheid van verkeer in een groot aantal stadsgebieden de mobiliteit doen dalen ten gevolge van verkeersopstoppingen. Teneinde deze trends tegen te gaan, is de Commissie voorstander van een geïntegreerde benadering die onder andere een strategie omvat voor een intensievere benutting van het openbaar vervoer door reizigers en het gebruik van het spoor alsmede van de korte scheepvaartroutes over zee en de binnenwateren voor het goederenvervoer.
Met het Groenboek over het "citizen's network¨ ((doc. COM(95) 601 def. )) heeft de Commissie zich ingezet voor een beleid op het gebied van het openbaar reizigersvervoer waarbij de opzet van het vervoer is afgestemd op de mobiliteits- en toegankelijkheidsbehoeften van de burger en het siert diverse regionale instanties en exploitanten dat zij naar manieren zoeken om die concepten toe te passen. In dezelfde optiek wordt in de richtsnoeren betreffende het Trans-Europese vervoersnetwerk de nadruk gelegd op verbindingen met plaatselijke systemen en op de bevordering van milieuvriendelijk vervoer.
Wat de toename van luchtreizen betreft tracht de Commissie intermodaliteit te bevorderen, zodat in elk segment van het reizigers- of vrachtvervoer de meest geschikte vervoersvorm wordt gebruikt. Zo steunt zij bijvoorbeeld de ontwikkeling van de aansluiting van grote vliegvelden op spoornetten, met inbegrip van hogesnelheidsnetten waardoor het spoor doeltreffender kan concurreren met het luchtvervoer over korte en middellange afstand.
In het raam van het bestaande wettelijke kader en de geschiktheidscriteria van de cohesie-instrumenten wordt er bij het selecteren van de mede te financieren projecten voorrang gegeven aan projecten met integrerende, intermodale kenmerken waardoor tegelijkertijd de werkgelegenheids- en ontwikkelingsdoelstellingen van de regionale en structurele beleidsvoering worden verwezenlijkt.
De Commissie is er zich bij alle activiteiten van bewust dat verbeteringen in de kwaliteit en het gebruik van de infrastructuur en in de logistieke organisatie de kosten aanzienlijk kunnen terugdringen, de milieubelasting kunnen verminderen en nieuwe banen kunnen opleveren. Bij de bestedingen en bij het ontwerpen van het beleid en van wetgevende initiatieven worden deze ontwikkelingen derhalve consequent voor ogen gehouden.