SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3996/97 van Friedhelm FRISCHENSCHLAGER aan de Commissie. Vrij verkeer van werknemers
SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3996/97 van Friedhelm FRISCHENSCHLAGER aan de Commissie. Vrij verkeer van werknemers
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3996/97 van Friedhelm Frischenschlager (ELDR) aan de Commissie (14 januari 1998)
Betreft: Vrij verkeer van werknemers
De autonome provincie Bolzano (Italië) heeft voor haar gebied in de afgelopen 30 jaar uitgebreide wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften uitgevaardigd ter bevordering van overheidswege van de aankoop van onroerend goed door gezinnen en personen met lage inkomens voor gebruik als eerste woning, en voor andere woonsubsidies (o.a. toewijzing van gesubsidieerd bouwland, huurtoeslagen, noodhulpmaatregelen, enz.).
Afgezien van het criterium economische behoeftigheid wordt zowel de verlening van de subsidies als hun omvang in de eerste plaats afhankelijk gesteld van de vraag hoe lang degene die steun ontvangt in het gebied van de autonome provincie Bolzano gevestigd is geweest (artikel 4 van de provinciale wet nr. 4 van 2.4.1962). De plaats van vestiging in andere lidstaten van de Gemeenschap blijft buiten beschouwing.
Is de Commissie van deze bepalingen op de hoogte?
Is de Commissie verder van mening dat deze regeling, met name voorzover deze wordt toegepast op werknemers uit andere lidstaten van de Gemeenschap, strookt met het communautairrechtelijke verbod op discriminatie en derhalve in het bijzonder met artikel 9 van verordening van de Raad (EEG) nr. 1612/68 ((PB L 257 van 19.10.1968, blz. 2. )) van 15 oktober 1968, vooral ook met het oog op de lange termijnen die voor de vestigingsduur gelden?
Kan de Commissie, mocht zij van mening zijn dat deze regeling indruist tegen de Gemeenschapswetgeving, mededelen welke stappen zij heeft ondernomen, resp. zal ondernemen, om de eerbiediging van de Gemeenschapswetgeving te waarborgen?
Antwoord van de heer Flynn namens de Commissie (24 februari 1998)
De Commissie zal zich tot de Italiaanse autoriteiten wenden om kennis te nemen van alle details van de inbreukmakende regeling. Op grond van deze details zal kunnen worden vastgesteld of de door de geachte afgevaardigde beschreven situatie een indirecte discriminatie van de communautaire werknemer ten opzichte van de Italiaanse werknemer inhoudt.