SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 308/98 van Daniel FÉRET aan de Commissie. Het prinsdom Monaco en de Euro
SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 308/98 van Daniel FÉRET aan de Commissie. Het prinsdom Monaco en de Euro
SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 308/98 van Daniel FÉRET aan de Commissie. Het prinsdom Monaco en de Euro
Publicatieblad Nr. C 310 van 09/10/1998 blz. 0048
SCHRIFTELIJKE VRAAG P-0308/98 van Daniel Féret (NI) aan de Commissie (5 februari 1998)
Betreft: Het prinsdom Monaco en de Euro
De voordelen die sinds het begin van de eeuw aan het prinsdom Monaco worden verleend, blijven ons verbazen.
Het nieuwste prinselijke privilege heeft betrekking op de toekomstige eenheidsmunt. Hoewel Monaco tot het douanegebied van de Europese Gemeenschap behoort, is het prinsdom geen lid van de Europese Unie.
Toch zal Monaco, zodra de Euro als eenheidsmunt wordt ingevoerd, hiervan profiteren, dankzij een handig juridisch achterdeurtje. Het Verdrag van Maastricht voorziet immers in een speciale clausule voor de monetaire betrekkingen tussen het prinsdom en Frankrijk.
Terwijl alle landen van de Europese Unie die willen deelnemen aan de monetaire unie enorme inspanningen leveren om te voldoen aan de in het Verdrag betreffende de Europese Unie vastgestelde criteria voor deelname aan de Euro, hoeft het prinsdom Monaco alleen rustig af te wachten en krijgt de Euro in de schoot geworpen.
Acht de Commissie dit enorme voordeel dat aan de prins wordt verleend wettelijk en moreel verantwoord?
Antwoord van de heer De Silguy namens de Commissie (2 maart 1998)
In de aan het EG-Verdrag gehechte verklaring nr.6 staat dat de Gemeenschap zich ertoe verbindt, heronderhandelingen over bestaande regelingen, die als gevolg van de invoering van de eenheidsmunt noodzakelijk mochten worden, te vergemakkelijken.
Deze verklaring beoogt inderdaad de continuïteit van de huidige monetaire betrekkingen tussen Monaco en Frankrijk te waarborgen. Het is namelijk gebruikelijk dat landen of gebiedsdelen met een geringe bevolking de munteenheid van een naburig land als nationale munt erkennen. Overigens geldt bovengenoemde verklaring, zoals uit de titel al blijkt, ook voor de monetaire betrekkingen tussen Italië en de Republiek San Marino en Vaticaanstad.
De convergentiecriteria zijn niet rechtstreeks op het Vorstendom van toepassing aangezien Monaco het EG-Verdrag niet ondertekend heeft en het land dus geen deel uitmaakt van de Gemeenschap. Het is zelfs nooit betrokken geweest bij het besluitvormingsproces over de invoering van een eenheidsmunt en zal in de toekomst evenmin actief kunnen deelnemen aan de vaststelling van het monetair beleid door de Europese Centrale Bank (ECB) of aan de coördinatie van het economisch beleid van de lidstaten in het kader van de Raad.