SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 352/99 van Eva KJER HANSEN Vaststellen van regels voor de vangst en teelt van de Europese paling
SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 352/99 van Eva KJER HANSEN Vaststellen van regels voor de vangst en teelt van de Europese paling
SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 352/99 van Eva KJER HANSEN Vaststellen van regels voor de vangst en teelt van de Europese paling
Publicatieblad Nr. C 341 van 29/11/1999 blz. 0098
SCHRIFTELIJKE VRAAG P-0352/99
van Eva Kjer Hansen (ELDR) aan de Commissie
(12 februari 1999)
Betreft: Vaststellen van regels voor de vangst en teelt van de Europese paling
In antwoord op mijn vraag P-3994/97(1) deelde de Commissie mede dat zij geen stappen zal nemen ter invoering van regels voor de vangst en teelt van de Europese paling (Anguilla anguilla L.) door erop te wijzen dat zij wacht op het rapport van de Internationale Raad voor het onderzoek van de zee (ICES). Dit rapport is nu gepubliceerd; kan de Commissie daarom mededelen welke initiatieven zij zal nemen als reactie op de alarmerende conclusie van het rapport over de situatie van de bedreigde paling?
Kan de Commissie ook een beschrijving geven van eventuele programma's voor het opnieuw uitzetten van deze vis?
Kan de Commissie tevens aangeven of wordt overwogen een voorlopig uitvoerverbod in te voeren ter stabilisering van de Europese markt?
Antwoord van mevrouw Bonino namens de Commissie
(17 maart 1999)
De Commissie heeft nota genomen van het advies van de Internationale Raad voor het onderzoek van de zee (ICES) over de achteruitgang van de vangsten en het bestand van Europese paling. Uit het advies van de ICES blijkt dat wetenschappers de onderliggende oorzaken van de achteruitgang nog niet hebben kunnen achterhalen. Volgens de ICES zijn er in de kennis inzake de biologie van paling en de visserij nog steeds te veel leemten om een algemene beheersstrategie voor paling te kunnen ontwikkelen met praktische, uitvoerbare maatregelen die zouden bijdragen tot vergroting van het bestand.
Om een beheerssysteem op te zetten, zijn dus nadere gegevens van wetenschappers, de lidstaten en de palingsector nodig. In 1998 heeft de Commissie een aantal vergaderingen gehouden met de palingsector en voor 1999 zijn er nog meer gepland. Bovendien is de ICES verzocht in 1999 aanvullende gegevens te verschaffen over mogelijke beheersmaatregelen. De Commissie is ook bereid om verder onderzoek op het gebied van paling te steunen en heeft middelen vrijgemaakt voor een project waarbij de hoeveelheden palinglarven die in Europa komen, worden bekeken.
Om een verbod op uitvoer van glasaal te kunnen verantwoorden (een handelsbelemmering die de Gemeenschap altijd heeft vermeden) zouden er voldoende bewijzen en gegevens beschikbaar moeten zijn. Op dit ogenblik zijn de wetenschappelijke bewijzen niet specifiek genoeg om een dergelijke maatregel te motiveren. De Commissie tracht tevens de Chinese autoriteiten over te halen tot bilaterale gesprekken over het probleem van de vrije handel in glasaal.
(1) PB C 187 van 16.6.1998, blz. 108.