Home

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 987/99 van de leden Luigi COLAJANNI , Roberto SPECIALE , Andrea MANZELLA Moord op de vice- president van Paraguay

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 987/99 van de leden Luigi COLAJANNI , Roberto SPECIALE , Andrea MANZELLA Moord op de vice- president van Paraguay

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0987/99

van Luigi Colajanni (PSE) , Roberto Speciale (PSE) en Andrea Manzella (PSE) aan de Commissie

(15 april 1999)

Betreft: Moord op de vice-president van Paraguay

Kan de Commissie - gezien de moord op de vice-president van Paraguay, Luis Argana, die op 23 maart 1999 door een commando van vier mannen is gepleegd - mededelen welke initiatieven de Europese Unie denkt te nemen om ervoor te zorgen dat de democratisering in Paraguay niet tot stilstand wordt gebracht en het constitutionele evenwicht wordt hersteld met de nodige garanties?

Antwoord van de heer Marín namens de Commissie

(3 mei 1999)

Nadat de vice-president van Paraguay, de heer Luis Argaña, vermoord werd, heeft de verkozen president van het land, de heer Raúl Cubas, zijn ontslag aangeboden. De Paraguayaanse grondwet bepaalt dat in een dergelijk geval de voorzitter van het Nationaal Congres de functie van president op zich zal nemen.

In overeenstemming met de institutionele voorschriften heeft de heer Luis Angel González Macchi het gezag aanvaard. Hij heeft onmiddellijk een regering van nationale eenheid aangesteld met de democratische krachten in het land.

Dit is de eerste keer dat er in Paraguay een regering wordt gevormd die niet uitsluitend in handen is van de "Colorado"-partij maar waaraan ook vertegenwoordigers van de Liberalen en de centrumlinkse "Encuentro Nacional" (Nationale Ontmoeting) deelnemen. Voor de jonge Paraguayaanse democratie is dit erg hoopgevend en de Commissie is ertoe bereid haar medewerking te verlenen om, in naleving van de soevereiniteit van het land, deze nieuwe hoop te onderbouwen.