Home

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0263/00 van Christopher Heaton-Harris (PPE-DE) aan de Raad. Prioriteiten op onderwijsgebied van het Portugese voorzitterschap.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0263/00 van Christopher Heaton-Harris (PPE-DE) aan de Raad. Prioriteiten op onderwijsgebied van het Portugese voorzitterschap.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0263/00 van Christopher Heaton-Harris (PPE-DE) aan de Raad. Prioriteiten op onderwijsgebied van het Portugese voorzitterschap.

Publicatieblad Nr. 303 E van 24/10/2000 blz. 0167 - 0168


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0263/00

van Christopher Heaton-Harris (PPE-DE) aan de Raad

(8 februari 2000)

Betreft: Prioriteiten op onderwijsgebied van het Portugese voorzitterschap

Kan de Raad, na de publicatie van het programma-overzicht van het Portugese voorzitterschap, verduidelijken wat er precies bedoeld wordt met het daarin vermelde doel het denkbeeld van een Europese dimensie in het onderwijs te onderzoeken?

Kan de Raad volledig omschrijven hoe hij dit doel denkt te bereiken en daarbij meer in het bijzonder ingaan op de rol die hij van zowel de Europese Commissie als de lidstaten verwacht?

Antwoord

(13 april 2000)

Het Portugese voorzitterschap, zo blijkt uit zijn programma, wil de Europese dimensie van het onderwijs benutten, door informatie over goede onderwijspraktijken uit te wisselen en de door de Commissie voor te leggen voorstellen te analyseren.

De bestaande communautaire programma's op het gebied van onderwijs en opleiding (tweede fase van Socrates en Leonardo) vormen de hoeksteen van de bevordering van de Europese dimensie van het onderwijs; de ministeriële conferentie in Lissabon (17-18 maart), die de nieuwe generatie programma's zal lanceren, zal de aandacht vestigen op het belang van mobiliteit en samenwerking in het kader van de Europese Unie (samen met de geassocieerde landen) met het oog op een Europees burgerschap en een gezamenlijke aanpak van gemeenschappelijke problemen. Voorts organiseert het voorzitterschap thans een aantal conferenties over verschillende aspecten van onderwijs en opleiding van leerplanontwikkeling tot levenslang leren , die alle een belangrijke Europese dimensie hebben en waarin elke lidstaat een essentiële rol, die bestaat in het uitwisselingen van beste praktijken, heeft te spelen.

Tijdens de buitengewone Europese Raad over werkgelegenheid (22-23 maart in Lissabon) zal het voorzitterschap de belangrijke rol van onderwijs en opleiding onderstrepen, zoals mag blijken uit het voorbereidende document Werkgelegenheid, economische hervormingen en sociale samenhang Naar een Europa van innovatie en kennis(1), waarin verwezen wordt naar de bijdrage van onderwijsbeleidsmaatregelen tot het werkgelegenheidsbeleid en naar de mogelijkheid om een Europees handvest van basisvaardigheden op te stellen.

Het voorzitterschap wijst er bovendien op dat de bevordering van de Europese dimensie van het onderwijs hoog op de agenda's van zowel de Raad als het Europees Parlement staat, getuige het voorstel voor het Europees jaar van de talen 2001 en de voorgestelde aanbevelingen inzake mobiliteit en de evaluatie van de kwaliteit van scholen. Het voorzitterschap wijst er tevens op dat zijn programma nauw aansluit bij, en een vervolg is op, de door het Finse voorzitterschap gelanceerde werkzaamheden: het programma geeft voorrang aan kwesties op het gebied van onderwijs en werkgelegenheid, de kwaliteit van onderwijs en beroepsopleidingen en de bevordering van de mobiliteit, vraagstukken die in de resolutie van de Raad van 17 december 1999(2) (Op naar het nieuwe millennium: Ontwikkeling van nieuwe werkwijzen voor de Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding) alle als prioritair worden aangemerkt.

Tot slot zij opgemerkt dat het niet de taak van het voorzitterschap is, de rol van de Commissie, wier bevoegdheden zijn vastgelegd in de Verdragen, te beoordelen. Vragen over de rol van de Commissie met betrekking tot de bevordering van de Europese dimensie van onderwijs moeten aan de Commissie zelf worden voorgelegd.

(1) Doc. 5256/00.

(2) PB C 8 van 12.1.2000, blz. 6.