Home

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2714/00 van Christopher Huhne (ELDR) aan de Commissie. Gemiddelde kapitaalkosten in de eurozone.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2714/00 van Christopher Huhne (ELDR) aan de Commissie. Gemiddelde kapitaalkosten in de eurozone.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2714/00 van Christopher Huhne (ELDR) aan de Commissie. Gemiddelde kapitaalkosten in de eurozone.

Publicatieblad Nr. 081 E van 13/03/2001 blz. 0215 - 0215


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2714/00

van Christopher Huhne (ELDR) aan de Commissie

(1 september 2000)

Betreft: Gemiddelde kapitaalkosten in de eurozone

Kan de Commissie mededelen of de invoering van de euro en de daaruit resulterende groei van de euro-obligatiemarkt voor ondernemingen in de eurozone in doorsnee heeft geleid tot een reële verlaging van de kapitaalkosten?

Antwoord van de heer Solbes Mira namens de Commissie

(19 september 2000)

De euro-obligatiemarkt ondergaat fundamentele wijzigingen als gevolg van de invoering van de euro, de technologische vernieuwingen en de mondialisering. Door de invoering van de euro werden elf nationale markten tot één enkele, fundamenteel meer homogene euro-obligatiemarkt verenigd. Hierdoor is een krachtig impuls gegeven aan de ontwikkelingen op de euro-obligatiemarkt, hetgeen heeft geleid tot een grotere doorzichtigheid, toegenomen mededinging tussen de financiële instellingen en de bevordering van de ontwikkeling van een ruimere en meer liquide obligatiemarkt die de effectisering en de disintermediatie stimuleren. Al deze factoren dragen ertoe bij dat voor de ondernemingen in de eurozone meer kapitaal beschikbaar is en dat de kapitaalkosten dalen.

In 1999 werd een enorme toename van de uitgifte van schuldtitels in de particuliere sector vastgesteld, in het bijzonder in de sector van de vennootschapsobligaties waar het emissievolume in vergelijking met 1998 bijna verviervoudigde. Het belang van de ontwikkelingen op de markt van de vennootschapsobligaties vloeit voort uit het feit dat het financiële systeem in de Gemeenschap hoofdzakelijk bankgericht is, in tegenstelling tot het meer marktgerichte systeem in de Verenigde Staten. De ontwikkeling van de markt van de vennootschapsobligaties, waardoor een alternatief wordt verschaft voor de traditionele bankkredieten, maakt de ingrijpende en aan de gang zijnde herstructurering van de Europese industrie een stuk gemakkelijker. De groei van de markt van de vennootschapsobligaties zal bijgevolg belangrijke gevolgen hebben voor de financiering van de economie in het algemeen en voor de fusie- en overnameactiviteiten en de herstructurering van ondernemingen in het bijzonder.