Home

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3302/00 van Eryl McNally (PSE) aan de Commissie. Turkije en de mensenrechten.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3302/00 van Eryl McNally (PSE) aan de Commissie. Turkije en de mensenrechten.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3302/00

van Eryl McNally (PSE) aan de Commissie

(25 oktober 2000)

Betreft: Turkije en de mensenrechten

Afgelopen maart is een Turkse vakbondsactivist, Suleyman Yeter, tijdens voorarrest bij de politie om het leven gekomen ten gevolge van foltering. Welke gevolgen heeft, naar de mening van Commissaris Verheugen, deze flagrante schending van de mensenrechten voor de aanvrage van Turkije voor lidmaatschap van de Europese Unie?

Antwoord van de heer Verheugen namens de Commissie

(21 november 2000)

Volgens de gegevens waarover de Commissie beschikt, stierf de heer Suleyman Yeter, een lid en ook onderwijsdeskundige van Limter-Is Unie op 7 maart 1999 in gevangenschap. Voor het veroorzaken van zijn dood staan thans drie politieagenten terecht. Op 23 oktober 2000 vond een gerechtszitting plaats in het Istanbulse Hof nr. 6 voor zware strafzaken; dit Hof houdt zich nog steeds bezig met het horen van getuigen. Tegen de politieagenten zijn gevangenisstraffen tot 13 jaar geëist.

De Commissie ziet nauw toe op de ontwikkelingen van de mensenrechtensituatie in Turkije en heeft in haar jaarlijks periodiek verslag over de vooruitgang van Turkije op weg naar toetreding dat op 8 november 2000 is goedgekeurd, een algemene beoordeling van de situatie gegeven.