SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0629/01 van Theresa Villiers (PPE-DE) aan de Commissie. De zitting van de Europese Raad te Lissabon en de financiële dienstverlening.
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0629/01 van Theresa Villiers (PPE-DE) aan de Commissie. De zitting van de Europese Raad te Lissabon en de financiële dienstverlening.
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0629/01
van Theresa Villiers (PPE-DE) aan de Commissie
(6 maart 2001)
Betreft: De zitting van de Europese Raad te Lissabon en de financiële dienstverlening
1. De Europese Raad verklaarde op zijn zitting van Lissabon in het jaar 2000 dat er maatregelen moeten worden genomen om een succesvolle participatie van alle investeerders in een geïntegreerde markt te vergemakkelijken door de opheffing van hindernissen bij de investering in pensioenfondsen; door de bevordering van een verdere integratie en een beter functioneren van de markten voor overheidsobligaties dankzij meer overleg en transparantie over de tijdschema's voor de uitgifte van staatsleningen, technieken en instrumenten, en een verbeterde werking van de grensoverschrijdende verkoop- en terugkoop (repo)-markten; een betere onderlinge vergelijkbaarheid van de financiële overzichten van de ondernemingen; en een intensievere samenwerking van de instanties die de financiële markten van de EU reguleren. Welke maatregelen zijn er in dit verband genomen?
2. Op zijn zitting van Lissabon in het jaar 2000 deelde de Europese Raad mede dat er maatregelen moeten worden genomen om tegen het jaar 2003 de volledige tenuitvoerlegging te verzekeren van het actieplan voor risicokapitaal. Gelooft de Commissie dat deze streefdatum zal worden gehaald, en welke argumenten kan zij aanvoeren ter ondersteuning van haar standpunt?
3. Op haar zitting te Lissabon in het jaar 2000 deelde de Europese Raad mede dat er maatregelen moeten worden genomen om overeenkomstig de conclusies van de zitting van de Europese Raad van Helsinki het lopende belastingpakket af te sluiten. Welke maatregelen zijn er in dit verband genomen?
4. Op haar zitting te Lissabon in het jaar 2000 verzocht de Europese Raad de Raad en de Commissie om, met gebruikmaking van de bestaande procedures, tegen het voorjaar van 2001 een verslag uit te brengen waarin de bijdrage wordt geëvalueerd die de openbare financiën aan groei en werkgelegenheid leveren en om, op de basis van vergelijkbare data en indicatoren, te evalueren of er toereikende concrete maatregelen worden genomen om de fiscale druk op de factor arbeid te verminderen de openbare uitgaven zodanig te verleggen dat er een grotere nadruk op kapitaalaccumulatie wordt gelegd (en) een stabiliteit de op lange termijn van de openbare financiën te verzekeren. Wanneer zal dit verslag worden ingediend?
Antwoord van de heer Solbes Mira namens de Commissie
(14 juni 2001)
In de conclusies van de Europese Raad van Lissabon (maart 2000) werd hoge prioriteit toegekend aan maatregelen die bijdragen tot de voltooiing van de interne markt voor financiële diensten en tot de bevordering van efficiëntere financiële markten in de Gemeenschap, waarbij tal van specifieke actieterreinen werden aangegeven. In het afgelopen jaar is op al deze terreinen aanzienlijke vooruitgang geboekt.
Wat de uitvoering van het Actieplan voor financiële diensten (APFD) betreft, heeft de Commissie op 11 oktober 2000 een voorstel voor een richtlijn inzake instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening(1) (pensioenfondsen) ingediend. Eén van de doelstellingen van dit richtlijnvoorstel is ervoor te zorgen dat de betrokken instellingen genoeg vrijheid genieten om een doelmatig beleggingsbeleid te voeren. Hiermee wordt een beslissende stap gezet in de richting van het wegnemen van de belemmeringen voor beleggingen in pensioenfondsen.
Op 13 februari 2001 heeft de Commissie een voorstel voor een verordening(2) ingediend waarin wordt bepaald dat alle ondernemingen uit de Gemeenschap die op een gereglementeerde markt genoteerd zijn, met inbegrip van banken en verzekeringsondernemingen, hun geconsolideerde jaarrekening overeenkomstig de internationale standaarden voor jaarrekeningen (International Accounting Standards - IAS) moeten opstellen. De lidstaten beschikken over de mogelijkheid deze verplichting uit te breiden tot niet-beursgenoteerde ondernemingen en tot de opstelling van niet-geconsolideerde jaarrekeningen. De verordening zal bijdragen tot de opheffing van de belemmeringen voor de grensoverschrijdende effectenhandel door de vergelijkbaarheid van de jaarrekeningen van beursgenoteerde ondernemingen te verbeteren.
Het aanstaande Commissievoorstel voor een richtlijn inzake financiële conglomeraten zal uitmonden in een intensievere samenwerking tussen de autoriteiten die toezicht houden op de financiële markten in de Gemeenschap. Het richtlijnvoorstel schrijft voor dat in specifieke gevallen een coördinerende toezichthouder moet worden aangewezen. Met de oprichting van de Ronde Tafel van Financiële Toezichthouders, bestaande uit de voorzitters en secretariaten van alle communautaire fora van toezichthouders, werd een nieuwe stap gezet in de richting van een nauwere onderlinge samenwerking tussen toezichthouders. Het gaat om een informeel forum voor de uitwisseling van ideeën en ervaringen op het gebied van het financiële toezicht.
Intussen hebben zich tal van ontwikkelingen voorgedaan die tot een verdere integratie en een betere werking van de staatsobligatiemarkten hebben bijgedragen, zoals met name de overschakeling op elektronische handels in verscheidene lidstaten. Tevens zijn verdere vorderingen gemaakt bij de coördinatie van emissietechnieken/instrumenten in het kader van de groep-Brouhns(3). Daarnaast zal het richtlijnvoorstel betreffende financiële zekerheden(4) leiden tot een betere werking van de repo-markt.
In oktober 2000 heeft de Commissie in een mededeling aan de Raad en het Europees Parlement een balans opgemaakt van de vooruitgang die bij de uitvoering van het Actieplan voor risicokapitaal (APRK)(5) is geboekt. In deze mededeling wordt opgemerkt dat sinds het einde van de jaren negentig weliswaar voortgang is gemaakt bij de ontwikkeling van risicokapitaalmarkten in de Gemeenschap, maar dat de markten nog vrij klein en gefragmenteerd blijven. In de mededeling wordt tevens gewezen op het belang van de uitvoering van de onderdelen van het APFD die bijdragen tot de bevordering van het risicokapitaal. Voorts wordt de aandacht gevestigd op reeds genomen maatregelen in verband met bijvoorbeeld het bedrijfseconomisch toezicht op aanvullende pensioenfondsen, geharmoniseerde standaarden voor jaarrekeningen enz. Daarnaast wordt een aantal prioritaire werkterreinen op nationaal niveau belicht, zoals de verdere versoepeling van de regelgeving betreffende institutionele beleggingen op aandelenmarkten, de voortzetting van de verlichting van de administratieve lasten voor bedrijven, het aanpakken van de meest ontmoedigende effecten van de faillissements- en insolventieprocedures en de bespoediging van dienstige belastinghervormingen. Hoewel bevredigende vooruitgang werd geboekt bij de tenuitvoerlegging van het APRK, zullen de inspanningen nog moeten worden geïntensiveerd om de door de Europese Raad van Lissabon gestelde limietdatum van 2003 te halen.
Er zijn aanzienlijke vorderingen gemaakt bij de afronding van het belastingpakket overeenkomstig de conclusies van de Europese Raad van Helsinki. De eerste stap werd gezet met het bereiken van een akkoord op de Europese Raad van Santa Maria da Feira in juni 2000 over de te nemen maatregelen met betrekking tot de belastingheffing op inkomen uit spaargelden. Dit leidde ertoe dat tijdens de bijeenkomst van de Raad (Ecofin) op 26-27 november 2000 algemene overeenstemming werd bereikt over alle aspecten van het belastingpakket. Het is de bedoeling dat de Raad het pakket tegen eind 2002 definitief goedkeurt.
De Raad en de Commissie hebben tijdens de Europese Raad van Stockholm in maart 2001 een verslag gepresenteerd over de bijdrage van de overheidsfinanciën aan de groei en de werkgelegenheid. In dit gezamenlijke verslag wordt onder meer ingegaan op de volgende aspecten: de handhaving van gezonde overheidsfinanciën, het werkgelegenheidsvriendelijker maken van belasting- en uitkeringsstelsels en het bijsturen van de overheidsuitgaven in de richting van de accumulatie van materieel en menselijk kapitaal.
(1) Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de werkzaamheden van instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening, COM(2000) 507 def.
(2) Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de toepassing van internationale standaarden voor jaarrekeningen, COM(2001) 80 def.
(3) De Werkgroep schatkistpapier en staatsobligaties van het Economisch en Financieel Comité.
(4) Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende financiële zekerheidsovereenkomsten, COM(2001) 168 def.
(5) Voortgangsverslag over het Actieplan voor risicokapitaal, COM(2000) 658 def.