SCHRIFTELIJKE VRAAG P-0840/01 van Christopher Huhne (ELDR) aan de Commissie. Comité voor het effectenbedrijf en nationale wetgeving.
SCHRIFTELIJKE VRAAG P-0840/01 van Christopher Huhne (ELDR) aan de Commissie. Comité voor het effectenbedrijf en nationale wetgeving.
SCHRIFTELIJKE VRAAG P-0840/01
van Christopher Huhne (ELDR) aan de Commissie
(13 maart 2001)
Betreft: Comité voor het effectenbedrijf en nationale wetgeving
Kan de Commissie, in het licht van de recente voorstellen voor een Comité voor het effectenbedrijf van de werkgroep Lamfalussy (Commissie van Wijzen), vermelden in welke lidstaten er op het niveau van de nationale parlementen voorzieningen zijn voor secundaire wetgeving, uitvoeringsbepalingen of gedelegeerde wetgeving en kan zij ook beschrijven hoe de parlementaire controle in elk van deze gevallen functioneert?
Kan zij in het bijzonder mededelen of de wetgevende macht het recht heeft om door het gemachtigde comité goedgekeurde verordeningen te verwerpen, ofwel via de positieve, of wel via de negatieve procedure (d.w.z. een stemming waarbij de verordeningen worden geaccepteerd, resp. een verwerping van verordeningen die al zijn vastgesteld)?
Antwoord van de heer Bolkestein namens de Commissie
(26 april 2001)
De Commissie heeft geen officieel onderzoek uitgevoerd, maar uit de informatie over de nationale effectenwetgeving waarover zij momenteel beschikt, blijkt dat de wetgevingsstelsels van alle lidstaten in een of andere vorm van delegatie van bevoegdheden voorziet.
De bevoegdheden worden doorgaans op grond van door de nationale parlementen goedgekeurde kaderwetgeving gedelegeerd aan:
- de regering (bv. België, Spanje en Frankrijk);
- het ministerie van Financiën (bv. Spanje, Luxemburg, Oostenrijk en Finland);
- de onafhankelijke nationale toezichthoudende autoriteiten (bv. de Comisión Nacional del Mercado de Valores in Spanje, de Consob in Italië en de Financial Services Authority in het Verenigd Koninkrijk).
In sommige gevallen mag de regering of het ministerie van Financiën op grond van de kaderwetgeving op haar beurt bevoegdheden delegeren aan de onafhankelijke nationale toezichthoudende autoriteiten (zoals de Commission des Opérations de Bourses in Frankrijk en de Comisión Nacional del Mercado de Valores in Spanje).
De wetsteksten die op grond van deze delegatie van bevoegdheden door de regeringen, ministeries of nationale toezichthoudende autoriteiten worden aangenomen zijn doorgaans bindend en treden in werking na de bekendmaking ervan.
De vorm van de parlementaire controle varieert per lidstaat en naar gelang van het orgaan waaraan de bevoegdheid is gedelegeerd.
De bevoegdheid om toe te zien op de uitoefening van de gedelegeerde bevoegdheden verschilt per lidstaat.
De wetgevingsstelsels van de lidstaten voorzien in de mogelijkheid voor nationale parlementen om bevoegdheden te delegeren aan de uitvoerende en/of regelgevende instanties. In deze gevallen zijn de nationale parlementen doorgaans bevoegd om te controleren of bij de uitoefening van deze gedelegeerde bevoegdheden de grenzen van het oorspronkelijke, door het Parlement goedgekeurde wetsbesluit niet worden overschreden. De lidstaten doen dit op zeer verschillende manieren.
In sommige gevallen vereist de uitoefening van deze gedelegeerde bevoegdheden dat de regering/het ministerie van Financiën of de onafhankelijke nationale toezichthoudende autoriteiten een vaste procedure volgen (zo dient in Spanje het adviescomité van de Comisión Nacional del Mercado de Valores verslag uit te brengen over de door de regering, het ministerie van Financiën en de Comisión Nacional del Mercado de Valores voorbereide ontwerpvoorstellen om te waarborgen dat derde, terzake belanghebbende partijen tijdens het voorbereidingsproces zijn geraadpleegd. Ook de respectieve parlementen zien toe op de naleving van deze vereisten.
In België en Frankrijk kan de regering bijvoorbeeld bevoegdheden delegeren aan de effectentoezichthouders. In dat geval treden de in het kader van de uitoefening van deze bevoegdheden uitgevaardigde decreten pas in werking nadat zij formeel door het ministerie van Financiën zijn bekrachtigd.