Home

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1074/01 van John Cushnahan (PPE-DE) aan de Raad. Dwangarbeid in Birma.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1074/01 van John Cushnahan (PPE-DE) aan de Raad. Dwangarbeid in Birma.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1074/01

van John Cushnahan (PPE-DE) aan de Raad

(5 april 2001)

Betreft: Dwangarbeid in Birma

Is de Raad bekend met het feit dat in Birma dwangarbeid wordt opgelegd? Zo ja, wat is hij voornemens te ondernemen om iets aan deze situatie te doen?

Antwoord

(16 juli 2001)

De Raad deelt de internationale afschuw over dwangarbeid in Birma, een praktijk die, naar hij vreest, nog steeds voortduurt. Zoals de geachte afgevaardigde zich zal herinneren, heeft de Europese Gemeenschap vanwege deze praktijk in 1997 de SAP-privileges geschorst. De Raad heeft de afgelopen vier jaar uiteraard ook een aantal andere maatregelen genomen als reactie op de politieke situatie in Birma/Myanmar, die in zijn gemeenschappelijk standpunt vervat zijn.

De Raad heeft zijn onverkorte steun betuigd aan de in juni 2000 aangenomen resolutie van de Internationale Arbeidsconferentie (ILC), en zijn voldoening uitgesproken over de inwerkingtreding van de in de resolutie aanbevolen maatregelen op 30 november 2000, na de vergadering van de raad van bestuur van de IAO.

De regeringen van de lidstaten hebben met hun respectieve sociale partners besproken hoe het best gevolg kan worden gegeven aan de aanbevelingen van de resolutie. Over dit overleg hebben zij, net als de Commissie, ook verslag uitgebracht aan de directeur -generaal van de IAO.

De Raad erkent dat de regering van Birma/Myanmar bepaalde maatregelen heeft genomen om een eind te maken aan dwangarbeid. Dwangarbeid moet echter buiten de wet worden gesteld en in de praktijk worden afgeschaft. Bovendien moeten degenen die er toch mee doorgaan, worden bestraft. De Raad volgt de situatie op de voet en is gereed om verdere maatregelen te treffen mochten de autoriteiten in Birma/Myanmar nalaten de nodige stappen te zetten.

De Raad heeft tijdens het bezoek van de EU-trojka aan Birma/Myanmar in januari 2001 duidelijk uiting gegeven aan zijn bezorgdheid over dwangarbeid. Hij verwacht dat de IAO/ILC en ook de Economische en Sociale Raad van de VN zich verder over deze kwestie zullen beraden. Hij hoopt ten zeerste dat er opnieuw contacten tussen de IAO en Birma/Myanmar zullen worden gelegd en een IAO-aanwezigheid in het land kan worden geregeld, teneinde te verifiëren of dwangarbeid wel degelijk definitief wordt afgeschaft.