Home

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-1157/01 van Francesco Speroni (TDI) aan de Commissie. Producten met beschermde vermelding van oorsprong (DOP) - Gebruik van additieven en conserveringsmiddelen bij de bereiding van kaas.

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-1157/01 van Francesco Speroni (TDI) aan de Commissie. Producten met beschermde vermelding van oorsprong (DOP) - Gebruik van additieven en conserveringsmiddelen bij de bereiding van kaas.

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-1157/01

van Francesco Speroni (TDI) aan de Commissie

(3 april 2001)

Betreft: Producten met beschermde vermelding van oorsprong (DOP) Gebruik van additieven en conserveringsmiddelen bij de bereiding van kaas

Gezien de volgende feiten:

- De regeling inzake de productie van kaas met beschermde vermelding van oorsprong schrijft voor dat geen conserveringsmiddelen en met name het additief E 1105 lisozym mogen worden gebruikt.

- Het ministersbesluit 209/1996 inzake de regeling voor additieven ter uitvoering van de communautaire richtlijnen 94/34/EG(1), 94/35/EG(2), 94/36/EG(3), 95/2/EG(4) en 95/31/EG(5), bepaalt in punt 2, sub D dat additieven mogen worden toegevoegd op voorwaarde dat dit niet gebeurt om het gebruik van slechte grondstoffen of ongewenste procédés of technieken (bijv. onhygiënische) te verbergen.

- Het conserveringsmiddel E 1105 lisozym wordt gebruikt bij de productie van Grano Padano DOP, omdat het hierdoor mogelijk is melk te gebruiken die niet voldoet aan de hygiënische voorschriften die zijn vastgesteld in bijlage A, hoofdstuk IV van richtlijn 92/46/EEG(6).

- De Italiaanse minister van Volksgezondheid verklaart bij nota 18-06-99 aan de Commissie, DG XXIV, dat bijna alle Italiaanse niet-conforme melk wordt gebruikt voor de productie van Grana Padano DOP en Parmigiano Reggiano DOP.

- Het CSQA (Wetenschappelijk Comité voor de kwaliteitscontrole), de enige controle-instantie die door de Italiaanse overheid wordt toegelaten voor de certificatie van de Grana Padano, staat in zijn controleprogramma de toevoeging van het conserveringsmiddel lisozym toe, ondanks dat dit door de productieregeling wordt verboden.

Kan de Commissie meedelen:

- of het gebruik van het conserveringsmiddel E 1105 toelaatbaar is, zonder dat dit uitdrukkelijk staat in de regeling inzake de productie van Grana Padano DOP of dat zij eventueel bijzondere uitzonderingen toestaat,

- of het gebruik van lisozym niet kan worden gezien als een omzeiling om de productie van DOP kaassoorten toe te staan uit melk die niet overeenkomt met richtlijn 92/46/EEG,

- of zij meent dat lisozym absoluut onschadelijk is voor de gezondheid van de consumenten?

(1) PB L 237 van 10.9.1994, blz. 1.

(2) PB L 237 van 10.9.1994, blz. 3.

(3) PB L 237 van 10.9.1994, blz. 13.

(4) PB L 61 van 18.3.1995, blz. 1.

(5) PB L 178 van 28.7.1995, blz. 1.

(6) PB L 268 van 14.9.1992, blz. 1.

Antwoord van de heer Fischler namens de Commissie

(25 april 2001)

De Commissie is doende de ter beantwoording van de vraag nodige gegevens te verzamelen. Zij zal de resultaten van haar onderzoek zo spoedig mogelijk mededelen.