SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1853/01 van Pere Esteve (ELDR) aan de Commissie. Vervoer van gevaarlijke goederen over zee.
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1853/01 van Pere Esteve (ELDR) aan de Commissie. Vervoer van gevaarlijke goederen over zee.
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1853/01
van Pere Esteve (ELDR) aan de Commissie
(26 juni 2001)
Betreft: Vervoer van gevaarlijke goederen over zee
Op 12 december 2000 verging de tanker Erika voor de kust van Bretagne waardoor de Franse kust over een lengte van meer dan 450 km werd vervuild. Helaas komen op alle zeeën en oceanen geregeld ongelukken voor bij het vervoer van gevaarlijke en giftige stoffen.
Via de Middellandse Zee worden vaak giftige stoffen zoals koolwaterstoffen vervoerd.
Op de Balearen is het toerisme goed voor 80 % van het BBP. Afgezien van de onherstelbare gevolgen voor het milieu zou een ramp zoals met de tanker Erika de nekslag betekenen voor de economie op de Balearen, een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Europa.
Over welke informatie beschikt de Commissie met betrekking tot het vervoer van giftige of gevaarlijke stoffen via de Middellandse Zee? Welke maatregelen denkt de Commissie te nemen met het oog op dit soort vervoer, rekening houdend met het grote risico ervan en met het economische belang dat de volken langs de oevers van de Middellandse Zee erbij hebben over een optimaal milieu te kunnen beschikken?
Antwoord van mevrouw de Palacio namens de Commissie
(18 september 2001)
De Commissie is het met het geachte parlementslid eens dat de zorg voor de veiligheid van het zeevervoer, met name het vervoer van gevaarlijke en giftige goederen, zoals olie en chemicaliën, als een manier om het mariene milieu en de kustgebieden te beschermen, belangrijk is. In dat verband heeft de Commissie in 2000 twee pakketten voorstellen ingediend. De Erika I-voorstellen(1) omvatten voorstellen voor het versterken van de havenstaatcontrolerichtlijn 95/21/EG, inzake verbeteringen van de gemeenschappelijke voorschriften voor classificatiebedrijven en de rol van maritieme instanties (herziening
Richtlijn 94/57/EEG van de Raad) en een voorstel voor een Verordening betreffende de versnelde invoering van eisen inzake dubbelwandige uitvoering of gelijkwaardig ontwerp voor enkelwandige olietankschepen. De Erika II-voorstellen(2) omvatten een voorstel voor een Richtlijn betreffende de invoering van een communautair monitoring-, controle- en informatiesysteem voor het zeeverkeer, een Verordening tot instelling van een fonds voor de vergoeding van schade door verontreiniging door olie in de Europese wateren en een Verordening tot oprichting van een Europees Agentschap voor de veiligheid van de zeevaart.
De Commissie zamelt, overeenkomstig Richtlijn 95/64/EG(3) van de Raad betreffende de statistiek van het zeevervoer van goederen en personen, systematisch gegevens in bij de lidstaten inzake het gewicht en de aard van de goederen die van en naar communautaire havens worden vervoerd. De ontvangen gegevens zijn echter nog niet van dien aard dat zij een volledig beeld bieden van het vervoer van gevaarlijke goederen in de Middellandse Zee. De Commissie ondersteunt verder een project in het kader van de Euromed-samenwerking om de statistieken betreffende over zee vervoerde goederen in de Middellandse Zee te verbeteren.
Op grond van Richtlijn 93/75/EEG van de Raad betreffende de minimumeisen voor schepen die gevaarlijke of verontreinigende goederen vervoeren en die naar of uit de zeehavens van de Gemeenschap varen(4) (HAZMAT-richtlijn) zijn schepen die gevaarlijke goederen vervoeren en die naar of uit de zeehavens van de Gemeenschap varen verplicht aan de bevoegde instantie van deze staten opgave te doen van de aard van die goederen, de hoeveelheid ervan en de locatie ervan aan boord. Er zijn momenteel binnen de instellingen besprekingen aan de gang om de effectiviteit van dit meldsysteem te verruimen en verbeteren(5).
Het ligt ook in de bedoeling dat alle schepen die naar of uit havens van de Gemeenschap varen verplicht met automatische identificatiesystemen (AIS) ofwel transponders en reisdatarecorders (VDR) aan boord zullen moeten zijn uitgerust.
Een nauwkeuriger verzameling, registratie en evaluatie van gegevens over maritieme veiligheid zal worden ondernomen door het toekomstige Europees Agentschap voor de veiligheid van de zeevaart(6). Een van de taken van dit agentschap is de Commissie en de lidstaten te voorzien van objectieve, betrouwbare en vergelijkbare informatie en gegevens inzake maritieme veiligheid om deze in staat te stellen de nodige stappen te ondernemen om de maritieme veiligheid te verbeteren.
(1) COM(2000) 142 def.
(2) COM(2000) 802 def.
(3) Richtlijn 95/64/EG van de Raad van 8 december 1995 betreffende de statistiek van het zeevervoer van goederen en personen - PB L 320 van 30.12.1995.
(4) Richtlijn 93/75/EEG van de Raad van 13 september 1993 betreffende de minimumeisen voor schepen die gevaarlijke of verontreinigende goederen vervoeren en die naar of uit de zeehavens van de Gemeenschap varen - PB L 247 van 5.10.1993. Richtlijn zoals laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 98/74/EG van de Commissie- PB L 276 van 13.10.1998.
(5) COM(2000) 802 def. - 2000/0325 (COD).
(6) COM(2000) 802 - 2000/0327 (COD).