SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2828/01 van Fernando Fernández Martín (PPE-DE) aan de Commissie. Ontwikkeling van nationale Kamers van Koophandel en het secretariaat-generaal van Kamers van Koophandel in ACS-landen.
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2828/01 van Fernando Fernández Martín (PPE-DE) aan de Commissie. Ontwikkeling van nationale Kamers van Koophandel en het secretariaat-generaal van Kamers van Koophandel in ACS-landen.
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2828/01
van Fernando Fernández Martín (PPE-DE) aan de Commissie
(11 oktober 2001)
Betreft: Ontwikkeling van nationale Kamers van Koophandel en het secretariaat-generaal van Kamers van Koophandel in ACS-landen
De EU-instellingen en de ACS alsmede de nieuwe uitgangspunten die zijn vastgelegd in de Overeenkomst van Cotonú leggen de nadruk op de noodzakelijke versterking van de civil society in de ACS-landen. De Kamers van Koophandel, nijverheid en andere economische spelers uit de ACS zijn een essentiële factor bij het najagen van dit doel zoals al bij veel gelegenheden is vastgesteld, te denken valt aan de resoluties van de Raad van ACS-ministers van Montego Bay (Jamaica) en Suva (Fidji) alsook de door de paritaire vergadering in Brussel in 1997 goedgekeurde ontwerpresoluties. De nationale Kamers van Koophandel en nijverheid hebben niet de stoot kunnen geven tot het ontwikkelen van de activiteiten van het secretariaat-generaal voor Kamer van Koophandel, zoals dit bepleit werd in genoemde resoluties ter versterking van de privésector.
Welke projecten overweegt de Commissie tot verbetering en versterking van de activiteiten van deze instellingen als essentieel element voor ontwikkeling van de privésector, zoals ook bepleit in de doelstellingen van de Overeenkomst van Cotonú? Welke middelen denkt zij hiervoor uit te trekken?
Antwoord van de heer Nielson namens de Commissie
(6 december 2001)
In het kader van de steunmaatregelen voor de versterking van de capaciteit van niet-overheidsactoren in het algemeen en van de particuliere sector in het bijzonder, en zoals in de Overeenkomst van Cotonou is vastgesteld, erkent de Commissie de essentiële rol van de nationale Kamers van Koophandel van de landen van Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS).
Deze Kamers kunnen gesteund worden door het instrument European Business Advisory Services (EBAS). In het kader van zijn activiteit ter ondersteuning van de versterking van de capaciteiten van de bemiddelingsorganen in de particuliere sector heeft EBAS namelijk al aanvaard 10 Kamers van Koophandel te cofinancieren in 6 verschillende ACS-landen: Ivoorkust, Ethiopië, Botswana, Bahama's, Zimbabwe, Dominicaanse Republiek. Het totale bedrag dat door EBAS voor deze kamers is toegewezen beloopt 343 000, voor interventies waarvoor de bedragen tussen 5 000 en 100 000 schommelen. De interventiegebieden waren zeer gevarieerd: studie naar het effect van de liberalisatie van de handel op de lokale economie (Bahama's), opstelling van een gids voor het bedrijfsleven (Dominicaanse Republiek en Burkina Faso), studie naar de haalbaarheid van de bouw van een beurscomplex (Botswana), een voorafgaande audit voor de selectie van bedrijven die in deelneming aan de beurs geïnteresseerd zijn (Zimbabwe), organisatie van opleidingsseminars voor op verschillende gebieden geassocieerde bedrijven (Ivoorkust), ondersteuning van de dialoog publieke sector-particuliere sector (Botswana), modernisering van het beheersysteem (Ethiopië), ontwikkeling van een website (Burkina Faso).
In de toekomst zal ook een ander instrument gebruikt kunnen worden, Proinvest, dat door het Centrum voor de ontwikkeling van het bedrijfsleven (COB) beheerd wordt, met het oog op de beoordeling van de verzoeken om technische bijstand die wellicht door de bemiddelaars van de particuliere sector ingediend zullen worden.