Home

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3272/01 van Raffaele Costa (PPE-DE) aan de Commissie. Radicale militanten in Laos en eerbied voor de mensenrechten.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3272/01 van Raffaele Costa (PPE-DE) aan de Commissie. Radicale militanten in Laos en eerbied voor de mensenrechten.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3272/01

van Raffaele Costa (PPE-DE) aan de Commissie

(26 november 2001)

Betreft: Radicale militanten in Laos en eerbied voor de mensenrechten

Zoals bekend hebben enkele militanten van de transnationale radicale partij, waaronder onze collega Dupuis, een tijdlang in een Laotische cel doorgebracht. Zowel op het vlak van de gevangenisomstandigheden als van het ontbreken van enig recht op een billijk proces stond deze opsluiting haaks op de meest elementaire rechten van de mens. Deze dramatische gebeurtenis roept ook het ruimere debat op van de universele eerbied voor de democratische regels. Er zij op gewezen dat Laos een spilpositie inneemt in de betrekkingen tussen de Europese Unie en de Asean. Bovendien heeft de Unie er zich toe verbonden werk te maken van de bescherming van de mensenrechten en de eerbiediging van de basisregels van de democratie (de zogenaamde criteria van Kopenhagen).

Meent de Commissie niet dat voor de uitvoering van de economische-samenwerkingsakkoorden als voorwaarde moet worden gesteld dat alle partijen de voornaamste universeel erkende democratische rechten moeten naleven en beschermen?

Meent de Commissie niet dat, in geval van ernstige schending van de humanitaire regels die door de gehele internationale gemeenschap conventioneel en algemeen als bindend worden beschouwd, eventuele overeenkomsten met een partner die zich aan deze schending schuldig maakt moeten worden opgeschort, ongeacht het toepassingsgebied van de overeenkomst?

Antwoord van de heer Patten namens de Commissie

(11 januari 2002)

De Commissie heeft bij vele gelegenheden, zowel in het Parlement als tegenover de regering van Laos, haar ernstige bezorgdheid uitgesproken over de mensenrechtensituatie in de Democratische Volksrepubliek Laos.

Mensenrechtenkwesties, zoals beperking van de vrijheid van meningsuiting, de gebrekkige rechtspraak, en de situatie van individuele politieke gevangenen, zullen hoog op de agenda blijven staan bij bilaterale ontmoetingen tussen de Commissie en vertegenwoordigers van de Democratische Volksrepubliek Laos. Tijdens de eerste vergadering van het gemengd comité Gemeenschap/Laos in mei van dit jaar gaf de Commissie uiting aan haar bezorgdheid over deze kwesties, en herhaalde de suggestie van de delegatie van het Europees Parlement, die in april Vientiane bezocht, dat vertegenwoordigers van de Unie en/of van het Internationaal Comité van het Rode Kruis toestemming krijgen politieke gevangenen te bezoeken.

Er wordt echter op gewezen dat Laos het armste land is in Zuidoost-Azië, met een bruto binnenlands product (BBP) per hoofd van de bevolking van slechts 350 USD en dat meer dan 30 % van de bevolking moet leven van minder dan 1 USD per dag. De ontwikkelingsprogramma's van de Commissie en de lidstaten zijn dan ook gericht op de kwetsbaarste bevolkingsgroepen. Plattelandsontwikkeling, gezondheidszorg en basisonderwijs zijn de belangrijkste terreinen, waarbij bijzondere aandacht wordt geschonken aan mensenrechten en behoorlijk bestuur.

De Commissie handhaaft dan ook een samenhangend beleid van constructieve politieke dialoog met de Laotiaanse regering, gepaard aan blijvende steun aan de bevolking via ontwikkelingsprogramma's die gericht zijn op versnelling van het democratiseringsproces.