Home

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0300/02 van Konstantinos Hatzidakis (PPE-DE) aan de Commissie. Dioxinekippen.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0300/02 van Konstantinos Hatzidakis (PPE-DE) aan de Commissie. Dioxinekippen.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0300/02 van Konstantinos Hatzidakis (PPE-DE) aan de Commissie. Dioxinekippen.

Publicatieblad Nr. 160 E van 04/07/2002 blz. 0207 - 0208


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0300/02

van Konstantinos Hatzidakis (PPE-DE) aan de Commissie

(11 februari 2002)

Betreft: Dioxinekippen

Op 18 januari hebben de Belgische autoriteiten dioxine gevonden in voor kippen bestemd veevoeder. Als gevolg daarvan werden aanzienlijke hoeveelheden kippen weggehaald uit de rekken van de grote winkelketens, die met Griekse winkelketens samenwerken.

1. Weet de Commissie of er ladingen met besmette kippen op de Griekse markt zijn terecht gekomen?

2. Is zij tevreden over de controles die in de lidstaten verricht worden voordat het vlees wordt uitgevoerd, en zo neen, welke maatregelen denkt zij te nemen?

Antwoord van de heer Byrne namens de Commissie

(27 maart 2002)

Volgens de door de Belgische autoriteiten aan de Commissie verstrekte informatie over de verontreiniging van veevoeder met polychloorbifenylen (PCB's) in januari 2002, zijn er geen besmette kippen op de Griekse markt terechtgekomen.

Op het ogenlik wordt er in België een systeem van intensieve controles op de aanwezigheid van PCB's in veevoeder en levensmiddelen toegepast. Dankzij deze controle was in veevoeder een PCB-verontreiniging boven het Belgische maximumniveau van 200 microgram per kilogram (µg/kg) vet voor PCB's waargenomen. Als gevolg van de voor de analyses benodigde tijd en de korte productiecyclus van slachtkippen, waren enkele van de met het verontreinigde veevoeder gevoerde kippen al

geslacht en in de handel gebracht toen de verontreiniging op 18 januari 2002 werd ontdekt en de betrokken pluimveebedrijven op 22 januari 2002 werden achterhaald. Monsters van de resterende geslachte kippen bevatten PCB-niveaus onder het nationale maximum van 200 µg/kg vet voor vlees van pluimvee, op één na (438 µg/kg vet).

Intensieve controles in alle stadia van de voedselketen zijn noodzakelijk om een vroege opsporing van de verontreiniging mogelijk te maken, maar erkend moet worden dat, wanneer de productiecyclus kort is of de verontreiniging kort voor de consumptie van het voedsel wordt ontdekt, beperkte hoeveelheden van mogelijk verontreinigd voedsel bij de consument terecht kunnen zijn gekomen. Voor dioxines werkt de Commissie aan richtsnoeren voor de controle in alle stadia van de voedselketen, waaronder de bemonsteringsfrequentie.