SCHRIFTELIJKE VRAAG P-2105/02 van Gianni Vattimo (PSE) aan de Commissie. Bevordering van het vegetarisme.
SCHRIFTELIJKE VRAAG P-2105/02 van Gianni Vattimo (PSE) aan de Commissie. Bevordering van het vegetarisme.
SCHRIFTELIJKE VRAAG P-2105/02 van Gianni Vattimo (PSE) aan de Commissie. Bevordering van het vegetarisme.
Publicatieblad Nr. 309 E van 12/12/2002 blz. 0197 - 0198
SCHRIFTELIJKE VRAAG P-2105/02
van Gianni Vattimo (PSE) aan de Commissie
(10 juli 2002)
Betreft: Bevordering van het vegetarisme
Door voedingsdeskundigen en wetenschappers wordt er steeds vaker op gewezen dat de gezondheid van de mens gebaat is bij vermindering van de consumptie van dierlijke eiwitten en vetten, terwijl uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat tal van ziekten minder voorkomen bij mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Bovendien is er op de top van de wereldvoedselorganisatie FAO opnieuw meermalen op gewezen dat er enorme hoeveelheden voedsel vrij zouden komen om te voorzien in de voedselbehoeften van de zuidelijke landen, indien plantaardig voedsel dat nu aan slachtvee wordt gevoerd beschikbaar zou zijn voor directe consumptie door de mens.
Nu wordt zo'n 50 % van het graan en 75 % van de soja die in de wereld wordt geproduceerd aangewend als veevoer, wat natuurlijk een verspilling van voedingsstoffen is.
Intensieve veehouderij is alom de regel geworden, wat zowel ten koste gaat van het welzijn van de dieren als van het milieu, dat vaak zwaar wordt belast bij een grote concentratie van industriële bedrijven. Ook de toename van het aantal viskwekerijen leidt tot milieuproblemen, omdat de vissen in gevangenschap alleen dankzij een intensief gebruik van antibiotica kunnen overleven.
Niettemin heeft de Commissie de consumptie van vlees en vis in de lidstaten vaak bevorderd door steun te verlenen aan veehouders en vissers, terwijl er geen enkel project bestaat om Europese burgers ertoe te bewegen af te zien van het consumeren van dierlijk voedsel, een keuze die al miljoenen Europese burgers hebben gemaakt.
De Commissie wordt daarom verzocht mede te delen of er programma's zijn ter bevordering van het vegetarisme, een leefwijze die wenselijk is om redenen van ethiek, gezondheidsleer, solidariteit tussen de mensen en het milieu.
Zo nee, of er volgens haar geen voorlichtings- en bewustmakingscampagne in die zin gevoerd moet worden, waarbij studenten en burgers worden betrokken.
Is zij niet van mening dat het Europese landbouwbeleid grondig herzien moet worden door de voorkeur te geven aan plantaardige producten, die baten kunnen opleveren in termen van welzijn van de dieren, volksgezondheid, milieu en solidariteit met de ontwikkelingslanden?
Antwoord van de heer Byrne namens de Commissie
(23 september 2002)
Het ligt niet in de bedoeling van de Commissie promotie te maken voor een bepaalde leefregel, zoals vegetarisme, met uitsluiting van andere voedingskeuzes. De Commissie dient in dit verband het subsidiariteitsbeginsel en ieders persoonlijke vrijheid om zijn eigen voedingskeuze te maken, indachtig te zijn.
Het doel van het voedingsbeleid van de Unie is daarentegen de gezondheid en de levenskwaliteit van de bevolking in alle levensfasen te verbeteren en het ziekterisico te verkleinen door een gezonde voeding en leefstijl te bevorderen. De Commissie is van mening dat er meer dan een manier is om een gezonde voeding te bewerkstelligen, gebaseerd op verschillende culturele tradities, de beschikbaarheid van voedsel en andere factoren. Vegetarisme is zo'n traditie, maar niet de enige. Het beleid van de Gemeenschap heeft onder meer tot taak tegen betaalbare prijzen voedsel ter beschikking te stellen voor een gezonde, voedzame voeding en de consument te helpen bij het maken van de passende voedingskeuzes. De grootste zorg geldt eerder de toegankelijkheid van voedselproducten (inclusief aankoop, vervoer en distributie) dan de beschikbaarheid van die producten op de wereldmarkt.
De Gemeenschap heeft in de interne markt voorlichtings- en promotiecampagnes voor diverse landbouwproducten gefinancierd, en niet alleen voor rundvlees. Ook zijn middelen uitgetrokken voor de bevordering van onder andere verse en verwerkte groenten en fruit, olijfolie, wijn en melk en melkproducten, en organische producten. De initiatieven voor dergelijke campagnes zijn afkomstig van verschillende organisaties in de lidstaten.
De Commissie heeft zojuist haar tussentijdse evaluatie van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) ingediend. Het doel van deze evaluatie is ervoor te zorgen dat het GLB beantwoordt aan de verwachtingen van de Europese samenleving via inkomenssteun voor boeren, verbetering van de voedselkwaliteit, bevordering van de bescherming van het milieu, dierenwelzijn, landschap en cultureel erfgoed, en de verbetering van het sociaal evenwicht.
De Commissie heeft op de Europese Raad van Göteborg (15-16 juni 2001) toegezegd zich in te zetten voor duurzame ontwikkeling, en een van de maatregelen in dit verband is om met de steun van het GLB gezonde, hoogwaardige producten en werkwijzen te belonen in plaats van kwantiteit.