Home

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2483/02 van Rosa Miguélez Ramos (PSE) aan de Commissie. Wilde tonijnvangst in de Middellandse Zee.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2483/02 van Rosa Miguélez Ramos (PSE) aan de Commissie. Wilde tonijnvangst in de Middellandse Zee.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2483/02 van Rosa Miguélez Ramos (PSE) aan de Commissie. Wilde tonijnvangst in de Middellandse Zee.

Publicatieblad Nr. 110 E van 08/05/2003 blz. 0058 - 0059


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2483/02

van Rosa Miguélez Ramos (PSE) aan de Commissie

(6 september 2002)

Betreft: Wilde tonijnvangst in de Middellandse Zee

De ambachtelijke vloot in de Middellandse Zee, in dit geval het Vissersgilde van Carboneras (Almería, Spanje) heeft een klacht ingediend wegens wilde tonijnvangst door industriële visserijschepen in de Middellandse Zee. Volgens de secretaris van dit gilde, Simón Pérez, vangen de vissers van het gilde wekelijks ongeveer 500 ton, terwijl 40 visserijschepen uitgerust met ringzegens voor de tonijnvangst, die onder Franse vlag varen maar waarvan de vangst bestemd is voor Spaanse bedrijven, tussen de 7 000 en de 8 000 ton tonijn vangen, hierbij geholpen door kleine vliegtuigjes om de tonijnscholen op te sporen.

De ambachtelijke vloot in deze zone biedt werk aan ongeveer 400 personen, die zich in hun werkgelegenheid bedreigd zien door de activiteiten van deze met ringzegens uitgeruste visserijschepen, die, aldus het gilde, er niet voor terugdeinzen fabriekskooien voor visserijkweek te verslepen naar de visgronden teneinde de tonijn hierin te vangen en hen vervolgens te vervoeren naar grotere kooien die sinds 15 jaar voor de kust van Cartagena en Mazarrón (Murcia) zijn gevestigd, een en ander met instemming van de regering van het autonome gebied Murcia. Deze kooien, waarvan de diepte soms 35 meter bedraagt, maken de vislijnen en ander vistuig van ambachtelijke vissers kapot.

Naar verluidt worden deze kooien vanuit Sète, plaats van fabricage, geëxporteerd naar een groot aantal visgronden in de Middellandse Zee.

Weet de Commissie hiervan?

Wat vindt zij hiervan?

Welke maatregelen denkt zij te nemen?

Antwoord van de heer Fischler namens de Commissie

(17 oktober 2002)

De Commissie heeft kennis genomen van het door het Wereldnatuurfonds (WWF) gepubliceerde verslag. De vetmesting van tonijn in kooien in de Middellandse Zee is een ontwikkeling van de laatste jaren.

Het beheer van rode tonijn in de Middellandse Zee wordt toevertrouwd aan zowel de Internationale Commissie voor de instandhouding van de tonijnachtigen in de Atlantische Oceaan (ICCAT) als aan de Algemene Raad voor de visserij in de Middellandse Zee (CGPM). De Europese Gemeenschap is lid van deze regionale visserijorganisaties en past in dit kader alle binnen deze organisaties goedgekeurde maatregelen van beheer en instandhouding toe.

De ICCAT en de CGPM analyseren deze nieuwe praktijk en onderzoeken welke begeleidende maatregelen voor deze activiteit moeten worden genomen. De Commissie neemt hier in samenwerking met de lidstaten op actieve wijze aan deel. Met name heeft de Gemeenschap deelgenomen aan de laatste gezamenlijke vergadering van de CGPM en de ICCAT over de bestanden grote pelagische vissoorten in de Middellandse Zee, tijdens welke vergadering dit vraagstuk is behandeld.

Het vraagstuk van het vistuig en de vervoerde kooien is een probleem waarvoor op lokaal niveau een oplossing dient te worden gevonden. Een mogelijke doeltreffende oplossing hiervoor zou erin kunnen bestaan specifieke vaarwegen aan te wijzen voor de visserijschepen die kooien voor de tonijnvangst binnen de kustwateren vervoeren.

De Commissie verbaast zich evenwel over de grootte van de vangst van de Cofradía de Pescadores de Carboneras, die 500 metrieke ton per week bedraagt. Met dit vangstniveau overschrijdt Spanje namelijk ruimschoots de toegestane en de door de Spaanse autoriteiten bij de ICCAT gedeclareerde vangsten. De Commissie zal niet nalaten na te gaan of deze gegevens juist zijn.