SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1111/02 van Ioannis Marínos (PPE-DE) aan de Commissie. Voordelen van de ontwikkeling van Galileo.
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1111/02 van Ioannis Marínos (PPE-DE) aan de Commissie. Voordelen van de ontwikkeling van Galileo.
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1111/02
van Ioannis Marínos (PPE-DE) aan de Commissie
(18 april 2002)
Betreft: Voordelen van de ontwikkeling van Galileo
Volgens verklaringen van commissaris Loyola de Palacio zullen met het Europees satellietnetwerk Galileo in de Unie 150 000 nieuwe arbeidsplaatsen voor hooggeschoolden worden gecreëerd en zal het bruto binnenlands product (BBP) van de Unie met 10 miljard euro per jaar toenemen.
Wanneer zal Galileo precies op volle toeren draaien? Heeft de Commissie reeds kunnen vaststellen in welke landen van de Unie deze nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd zullen worden? Hoe is de verdeling van het extra bedrag van jaarlijks 10 miljard euro BBP over de minder rijke cohesielanden (Spanje, Portugal, Ierland en Griekenland)? Heeft men de voordelen geraamd voor met name Griekenland, een perifeer land dat ver van het centrum van de EU verwijderd is, een BBP per hoofd heeft van minder dan 70 % van het communautair gemiddelde en behoefte heeft aan bevordering van zijn technologische ontwikkeling? Welke Griekse bedrijven hebben blijk gegeven van belangstelling voor deelname, of zouden kunnen bijdragen aan de verwezenlijking van Galileo?
Antwoord van mevrouw de Palacio namens de Commissie
(24 mei 2002)
Het programma Galileo voor plaatsbepaling door satellieten is operationeel vanaf 2008.
De Commissie heeft meerdere studies gemaakt over de rijkdommen en voordelen die door dit programma worden gegenereerd ten voordele van de hele Unie.
De Commissie is van oordeel dat het programma Galileo ten goede zou moeten komen aan alle Europese regio's, zowel die welke een centrale positie innemen als die welke meer aan de periferie gelegen zijn. De door het systeem gebruikte ruimtetechnologie biedt per definitie de mogelijkheid diensten met een hoge toegevoegde waarde beschikbaar te stellen in minder goed geoutilleerde streken. In dat verband zij onderstreept dat de talrijke voordelen die Galileo voor het publiek oplevert heel wat verder gaan dat de financiële inkomsten die de diverse aan het programma deelnemende investeerders eruit zullen halen. Zo worden volgens de laatste studie die voor rekening van de Commissie is uitgevoerd de voordelen van Galileo geraamd op 17,8 miljard euro (netto geactualiseerde waarde) voor de periode 2002-2020, terwijl de fabricage-, installatie- en werkingskosten van het systeem op 3,9 miljard euro (netto geactualiseerde waarde) worden geschat.
De door Galileo uitgezonden signalen maken het mogelijk in feite een echte openbare dienst aan te bieden, niet alleen op Europese maar ook op mondiale schaal. Deze zullen met name van belang zijn voor civiele bescherming, volksgezondheid, milieubescherming, veilig vervoer, duurzame mobiliteit. De hele maatschappij zal er direct van profiteren. In Griekenland zouden vooral sectoren zoals maritiem transport, landbouw, recreatie en toerisme moeten profiteren van het bestaan van Galileo.
Op strikt commercieel gebied is het in de eerste plaats aan de bedrijven uit de privé-sector om verschillende toepassingen in zulke uiteenlopende sectoren als gezondheid, verkeersgeleiding, veiligheid, openbare werken, enz. te ontwikkelen en commercialiseren. De kleine en middelgrote ondernemingen, die talrijk voorkomen in de perifere regio's van de Unie, zouden in belangrijke mate moeten profiteren van deze opportuniteiten.
De Griekse onderneming Ktimatologio heeft deelgenomen aan de definiëringsfase van het programma Galileo, die de periode 1999-2001 bestreek. Bovendien wordt momenteel een contract ondertekend dat de deelname omvat van meerdere Griekse ondernemingen. Het voorziet in de ontwikkeling van verschillende experimentele pilotprojecten die gericht zijn op het bevredigen van verhoogde behoeften aan veiligheid op het land en op zee ten voordele van de steden die als gastheer optreden van de olympische spelen, in het bijzonder Athene in 2004, dankzij de terbeschikkingstelling van een eerste dienstniveau met gebruikmaking van de signalen van de bestaande proefbanken.
Meer algemeen is de Commissie van oordeel dat de Griekse ondernemingen in ruime mate hun bijdrage zullen kunnen leveren aan het programma. In dat verband houdt de Commissie zich gereed om alle acties te ondernemen die de ondernemingen uit alle lidstaten bewust kunnen maken van de komst van satellietradionavigatie.