SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1175/02 van Erik Meijer (GUE/NGL)en Herman Schmid (GUE/NGL) aan de Commissie. Het overmaken van betalingen van de EU via de remittance bank Al Barakaat en de gevolgen van de belemmeringen door het VN-sanctiecomité.
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1175/02 van Erik Meijer (GUE/NGL)en Herman Schmid (GUE/NGL) aan de Commissie. Het overmaken van betalingen van de EU via de remittance bank Al Barakaat en de gevolgen van de belemmeringen door het VN-sanctiecomité.
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1175/02
van Erik Meijer (GUE/NGL)en Herman Schmid (GUE/NGL) aan de Commissie
(25 april 2002)
Betreft: Het overmaken van betalingen van de EU via de remittance bank Al Barakaat en de gevolgen van de belemmeringen door het VN-sanctiecomité
1. Kan de Commissie de mededeling van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken aan het Nederlandse parlement (Tweede Kamer vraag 942 over sancties tegen Al Barakaat) bevestigen waarin hij meldt dat de informele banken van het hawlidaad-systeem (ook bekend als remittance banks) waaronder de grootste bank Al Barakaat die tevens actief is in telecommunicatie en als internetprovider, die jaarlijks 200 tot 500 miljoen USD naar Somalië overmaken, ook door de Europese Unie zijn gebruikt om geld over te maken naar Somalië?
2. Betreffen deze gelden mede de projecten waarmee de namens de EU optredende education advisor Leo Schellekens probeert om na de verwoesting tijdens de burgeroorlog in Somalië opnieuw scholen te starten, mede als middel om nieuwe generaties een beter perspectief te bieden dan burgeroorlog en terrorisme?
3. Wordt de voortgang van de in vraag 2 genoemde projecten inmiddels verhinderd doordat de daarvoor verlangde bijdragen in de kosten van de ouders niet meer binnenkomen omdat de ouders in het totaal ontwrichte Somalië niet over inkomstenbronnen in de vorm van geld beschikken en familieleden in het buitenland niet langer geld kunnen overmaken?
4. Zijn er nog meer door de EU gefinancierde projecten ten behoeve van inwoners van Somalië waarvoor het geld via Al Barakaat wordt overgemaakt?
5. Welk bedrag aan EU-gelden is thans geblokkeerd als gevolg van de door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgelegde maatregelen om Al Barakaat het werken onmogelijk te maken?
6. Waren er vervolgbetalingen gepland in de periode sinds het begin van het moment dat Al Barakaat geen internationale betalingen meer kan organiseren? Bereiken deze gelden thans via kleinere remittance banks Somalië, of worden deze gereserveerd ten behoeve van uitbetaling op een latere datum?
7. Op welke wijze en op welke termijn denkt de Commissie deze gelden opnieuw beschikbaar te krijgen voor de doeleinden waarvoor ze zijn verstrekt?
Antwoord van de heer Nielson namens de Commissie
(6 juni 2002)
1. t/m 4. Zoals reeds vermeld in het antwoord op schriftelijke vraag E-0608/02(1) van het geachte parlementslid (de heer Meijer), zijn de Al-Barakhat bank- en transferdiensten niet langer operationeel als gevolg van resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, met namendement 1333 (2000) en 1390 (2002).
Andere organisaties zoals Dahabshil, Amaala en de Union Bank van Somalia, die niet voorkomen op de lijst van de sanctiecommissie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn nog steeds actief in het land. Zij hebben geleidelijk de plaats ingenomen van Al-Barakhat. De enige wijze waarop geld van en naar Somalië kan worden overgemaakt is dan ook via deze banken.
De maatregelen met betrekking tot Al-Barakhat hadden geen belangrijke gevolgen voor de samenwerking van de Gemeenschap met Somalië.
De verantwoordelijkheid voor het overmaken van fondsen in het kader van communautaire steun ligt in alle sectoren bij de partners met wie een contract is gesloten, de organisaties van de Verenigde Naties en de internationale niet-gouvernementele organisaties (ngo's). Geen van deze partners van de Commissie, met inbegrip van partners in de onderwijssector, heeft melding gemaakt van moeilijkheden in verband met de sancties tegen Al-Barakhat en de door de Gemeenschap gefinancierd projecten ondervinden evenmin moeilijkheden wegens een gebrek aan financiële middelen.
Voorts is de Commissie niet van mening dat er sprake is van een algemeen probleem dat de gebruikers en/of begunstigden van door de Gemeenschap gefinancierde projecten raakt.
5. t/m 7. De enige informatie waarover de Commissie beschikt betreffende geblokkeerde overmakingen heeft betrekking op de werking van haar drie verbindingskantoren in Somaliland, Puntland en Mogadishu. Alleen in Mogadishu werd gebruik gemaakt van de diensten van Al-Barakhat door de Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ), die de verbindingskantoren in 2001 namens de Commissie beheerde.
De transfers ten behoeve van het verbindingskantoor van de Commissie in Mogadishu die geblokkeerd zijn vertegenwoordigen 3 393 USD. De Commissie kan niet voorspellen wanneer deze fondsen beschikbaar komen. Een langdurige procedure zou echter geen gevolgen hebben voor de samenwerking van de Gemeenschap in Somalië in het algemeen of voor de werking van het verbindingskantoor in Mogadishu, in het bijzonder.
(1) Zie blz. 14.