Home

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1874/03 van Christopher Huhne (ELDR) aan de Commissie. Goedkeuring van het prospectus.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1874/03 van Christopher Huhne (ELDR) aan de Commissie. Goedkeuring van het prospectus.

13.3.2004

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

CE 65/97


(2004/C 65 E/109)

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1874/03

van Christopher Huhne (ELDR) aan de Commissie

(6 juni 2003)

Betreft: Goedkeuring van het prospectus

Kan de Commissie voor elke lidstaat mededelen hoeveel tijd er momenteel gewoonlijk verstrijkt tussen indiening en goedkeuring van een prospectus, zowel wat obligatie- als aandelenprospectussen betreft?

Antwoord van de heer Bolkestein namens de Commissie

(30 juni 2003)

De Commissie heeft niet geprobeerd voor elke lidstaat een schatting te maken van de tijd die gewoonlijk verstrijkt tussen de indiening en de goedkeuring van obligatie- en aandelenprospectussen. De Commissie is van mening dat uit een dergelijk gemiddelde toch geen nuttige conclusies kunnen worden getrokken, zelfs niet op het niveau van de lidstaten.

De cijfers zouden niet vergelijkbaar zijn omdat de goedkeuringsprocedure van lidstaat tot lidstaat verschilt (in de praktijk wordt in sommige gevallen gewoon gecontroleerd of het document naar de bevoegde autoriteit is gezonden, zonder dat het gelezen wordt, in andere gevallen is er een uitgebreide controle van de duidelijkheid, objectiviteit, nauwkeurigheid en samenhang van alle delen van het prospectus, waaronder de jaarrekening). Die verschillen vloeien met name voort uit de verschillen in burgerrechtelijke en wettelijke aansprakelijkheid tussen de lidstaten.

Ook op nationaal niveau zal de termijn voor de uiteindelijke goedkeuring verschillen van geval tot geval, al naargelang de kwaliteit van het betreffende ontwerp-document, de grootte ervan, de inhoud, het vermogen van de uitgever om een dergelijk document op te stellen, zijn kennis van de noodzakelijke procedures, het bestaan van een eerder goedgekeurd prospectus, het soort aanbiedingen (bv. eerste beursgang of herhaaldelijke aanbieding), de middelen van de bevoegde autoriteit, enz.

Daarom heeft de Commissie geen eenvormige wetgeving voorgesteld. De Commissie heeft voor deze onderzoeks- en goedkeuringsprocedure geopteerd voor verschillende termijnen. Het doel is te voorkomen dat bevoegde autoriteiten de uitgevers zouden confronteren met abnormaal lange vertragingen, maar hen toch voldoende tijd en ruimte te gunnen om hun taak naar behoren te volbrengen.

Vooraleer haar gewijzigde voorstel goed te keuren, heeft de Commissie de verschillende maximumtermijnen voor de goedkeuring van een prospectus onderzocht en de bestaande situatie in de lidstaten in overweging genomen. De Commissie heeft er ook rekening mee gehouden dat de beoogde maximumtermijnen korter waren dan die van de Verenigde Staten, 's werelds grootste kapitaalmarkt. De voorgestelde termijnen zijn ook korter dan die van België, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland, Nederland en Finland echter zijn de termijnen over het algemeen strikter. In sommige lidstaten (met name Denemarken, Ierland, Portugal en Zweden) legt de wetgeving geen bepaalde maximumtermijn op.