Home

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3287/03 van Brice Hortefeux (PPE-DE) aan de Commissie. Europese culturele centra.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3287/03 van Brice Hortefeux (PPE-DE) aan de Commissie. Europese culturele centra.

20.3.2004

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

CE 70/195


(2004/C 70 E/208)

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3287/03

van Brice Hortefeux (PPE-DE) aan de Commissie

(5 november 2003)

Betreft: Europese culturele centra

Het „democratisch tekort” is een begrip dat met name aangeeft dat de Europese Unie te weinig democratisch is en dat zij voor de burger ontoegankelijk lijkt te zijn omdat haar werking zo ingewikkeld is. Dit begrip vertaalt het gevoel dat het communautair institutioneel systeem bijzonder ondoorzichtig is voor de niet-geïnformeerde Europeaan.

Een van de taken die de Europese culturele centra bij hun stichting hebben gekregen was met name dat ver-van-mijn-bed-gevoel en het gevoel van ontoegankelijkheid ten aanzien van de Europese instellingen weg te nemen. Hun voornaamste doel was de Europese burger en de instellingen dichter bij elkaar te brengen door de waas van geheimzinnigheid die rond de communautaire werking hangt, weg te halen en informatie te verstrekken.

Het moet gezegd zijn: de Europese culturele centra kwijten zich dagelijks zeer eervol van deze taak en zij doen dat met veel competentie en overgave. Ik was dan ook stomverbaasd toen ik hoorde dat de Europese Commissie hun werkingstoelage voor 2004 simpelweg wil schrappen en daarvoor op 29 september 2003 een opzeggingsbrief heeft gestuurd! Naast alle problemen van organisatie die daardoor ontstaan (met name op het gebied van werkgelegenheid voor de jonge en overtuigde Europeanen die zich al jaren voor deze fantastische onderneming inzetten), moet ook worden gedacht aan de gevolgen voor het imago van de Europese Unie. Op een moment dat de Europese Unie onderhandelt over haar nieuwe grondwet (en de modaliteiten van zijn inwerkingtreding) en dat de Europeanen nogmaals hun stem moeten laten horen in de Europese verkiezingen van aanstaande juni (en iedereen weet hoe moeilijk het is de kiezers voor deze verkiezingen warm te maken), breekt de Europese Commissie bruusk met het grootste informatienetwerk dat zij in de lidstaten heeft …

Aangezien het moeilijk is om de redenen te begrijpen die aan de basis van deze beslissing liggen, kan de Commissie enige uitleg hierover geven?