SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1666/03 van Proinsias De Rossa (PSE) aan de Commissie. Verwijdering en bewaring van organen van kinderen zonder toestemming van de ouders.
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1666/03 van Proinsias De Rossa (PSE) aan de Commissie. Verwijdering en bewaring van organen van kinderen zonder toestemming van de ouders.
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1666/03
van Proinsias De Rossa (PSE) aan de Commissie
(19 mei 2003)
Betreft: Verwijdering en bewaring van organen van kinderen zonder toestemming van de ouders
Kan de Commissie mededelen of de kwestie van de ouderlijke toestemming voor de verwijdering en bewaring van organen van kinderen valt onder het protocol van de Verenigde Naties over de voorkoming, verhindering en bestraffing van mensenhandel, dat op 13 december 2000 door de Commissie namens de Gemeenschap is ondertekend en dat een aanvulling vormt op het Verdrag van de VN over grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, en dat volgens het antwoord van de Commissie op schriftelijke vraag E-3848/00(1) betrekking heeft op de verwijdering van organen?
Kan de Commissie mededelen of de Europese Unie, of een instelling daarvan, inclusief Europol, op basis van artikel 152 van het EG-Verdrag of van enig ander Verdragsartikel, een standpunt heeft ingenomen inzake de verwijdering en bewaring van organen van kinderen zonder ouderlijke toestemming, en zo ja, wat was dat standpunt?
Kan de Commissie mededelen of deze kwestie deel uitmaakt van het Actieprogramma van de Gemeenschap voor de volksgezondheid, dat op 23 september 2002 door het Europees Parlement en de Raad werd goedgekeurd, of van enig ander huidig of toekomstig beleidsinitiatief van de EU?
(1) PB C 187 E van 3.7.2001, blz. 63.
Antwoord van de heer Vitorino namens de Commissie
(3 juli 2003)
Het Protocol van de Verenigde Naties (VN) inzake de voorkoming, bestrijding en bestraffing van mensenhandel, in het bijzonder vrouwenhandel en kinderhandel legt de verdragsluitende staten de verplichting op onder meer het opzettelijk met het oog op exploitatie werven, vervoeren, overbrengen, huisvesten en opnemen van een kind strafbaar te stellen. Het bepaalt dat exploitatie ook het verwijderen van organen omvat.
De algemene kwestie van het verwijderen en het houden van de organen van kinderen zonder toestemming van de ouders is in het protocol niet uitdrukkelijk behandeld. In de noten voor de interpretatie van de voorbereidende werkzaamheden (travaux préparatoires) van de onderhandelingen over het protocol (A/55/383/Add. 1) is echter gesteld, dat de travaux préparatoires moeten aangeven dat het verwijderen van organen van kinderen om geldige medische of therapeutische redenen, met toestemming van een ouder of voogd, niet als exploitatie mag worden beschouwd.
Griekenland heeft onlangs een initiatief ingediend met betrekking tot de goedkeuring door de Raad van een ontwerp van kaderbesluit betreffende de voorkoming en bestrijding van de handel in menselijke organen en weefsel. De tekst van het ontwerp van kaderbesluit is gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie(1) en wordt momenteel behandeld door de Raad. Het is op 23 april 2003 voorgelegd aan de Commissie Vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken van het Parlement. De algemene kwestie van het verwijderen en houden van de organen van kinderen zonder toestemming van de ouders is in het ontwerp van kaderbesluit niet uitdrukkelijk behandeld.
De Commissie heeft op grond van artikel 152 van het EG-Verdrag een voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van kwaliteits- en veiligheidsnormen voor het doneren, verkrijgen, testen, bewerken, bewaren en distribueren van menselijke weefsels en cellen(2) ingediend, dat momenteel in behandeling is bij het Parlement en de Raad. In dit voorstel ligt de nadruk op kwaliteits- en veiligheidsaspecten van het gebruik van weefsels en cellen, omdat artikel 152 voorziet in de bescherming van de volksgezondheid en niet de uitvoering van ethische doelstellingen als zodanig regelt. Niettemin worden in de voorstellen een aantal internationale principiële ethische basisbeginselen aangemoedigd, bijv. het beginsel van de verplichte toestemming.
De Commissie streeft naar de ontwikkeling van een kaderprogramma voor communautaire actie inzake organen. Voor de tweede helft van 2003 is een conferentie gepland, onder Italiaans voorzitterschap en met de steun van de Commissie, die tot doel heeft duidelijke aanbevelingen voor toekomstige initiatieven vast te leggen. Ondertussen verzamelt de Commissie informatie over de situatie inzake orgaantransplantatie in de lidstaten en toetredingslanden.
In het werkprogramma van het communautair actieprogramma inzake volksgezondeid zijn als prioriteiten voor 2003 drie doelstellingen inzake kwaliteits- en veiligheidsaspecten van orgaantransplantatie vastgelegd: de identificatie van factoren die de kwaliteit en veiligheid van organen voor transplantatie beïnvloeden, toezicht op de procedures voor orgaandonatie en -transplantatie en de ontwikkeling van een netwerk voor doeltreffende informatieuitwisseling tussen landen.
(1) PB C 100 van 26.4.2003.
(2) PB C 227 E van 24.9.2002.