Home

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0319/04 van Dana Scallon (PPE-DE) aan de Commissie. Financiering van onderzoeksactiviteiten, waarbij menselijke embryonale stamcellen worden gebruikt.

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0319/04 van Dana Scallon (PPE-DE) aan de Commissie. Financiering van onderzoeksactiviteiten, waarbij menselijke embryonale stamcellen worden gebruikt.

3.4.2004

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

CE 84/771


(2004/C 84 E/0867)

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0319/04

van Dana Scallon (PPE-DE) aan de Commissie

(6 februari 2004)

Betreft: Financiering van onderzoeksactiviteiten, waarbij menselijke embryonale stamcellen worden gebruikt

Na de vergadering van de Raad Concurrentievermogen van 26 november 2003 hebben verschillende media overeenstemmende verklaringen van regeringsvertegenwoordigers van verschillende lidstaten (d.w.z. Duitsland, Italië, Oostenrijk, Luxemburg, Spanje) geciteerd die het Portugese voorstel ondersteunden.

Vervolgens heeft Commissaris Busquin tijdens de lunch verklaard dat hij een Portugees compromisvoorstel om alleen onderzoek met embryonale stamcellen te financieren als deze vóór een bepaalde datum gecreëerd zijn, en niet het onderzoek op embryo's als zodanig, zou ondersteunen.

Enkele dagen later verklaarde Commissaris Busquin echter dat de eerdere verklaring verkeerd was begrepen.

Kan de Commissie bevestigen dat het Portugese compromisvoorstel juist was geciteerd door de regeringsvertegenwoordigers van Duitsland en Portugal, en kan de Commissaris opheldering verstrekken over de vraag of hij inderdaad het signaal heeft afgegeven dat hij instemde met het Portugese compromis? Hoe werd hij, naar het inzicht van de Commissie, verkeerd begrepen? Werd het compromisvoorstel niet duidelijk geformuleerd of heeft de Commissaris de gevolgen van het voorstel niet goed begrepen?

Op de persconferentie van 3 december 2003, na de vergadering van de Raad waarop geen besluit werd genomen, verklaarde de heer Busquin dat de Commissie er zorg voor zou dragen alleen die projecten te financieren die aanvaardbaar zouden zijn voor alle lidstaten. Kan de Commissie dat bevestigen? Kan de Commissie verklaren waarom er verschil bestaat tussen de verklaring van Commissaris Busquin en het huidige standpunt van de Commissie, dat inhoudt dat het haar legitieme recht is onderzoek te financieren dat in een aantal lidstaten illegaal is of in strijd met de grondwet?

Antwoord van de heer Busquin namens de Commissie

(12 maart 2004)

Het geachte parlementslid verwijst naar de informele gesprekken die tijdens de Raad van ministers van 26 november 2003 gevoerd zijn en die van zuiver verkennende aard waren. De Commissie heeft gedurende de gehele wetgevingsprocedure haar voorstel verdedigd.

Niettegenstaande een duidelijk advies van de Raad en het Europees Economisch en Sociaal Comité ten gunste van het voorstel van de Commissie(1) heeft de Raad van 3 december 2003 in deze zaak geen beslissing willen nemen.

De Commissie dient nu haar zesde kaderprogramma en het specifieke programma „Integratie en versterking van de Europese onderzoeksruimte” — waarin dit soort onderzoek wordt toegestaan — ten uitvoer te leggen, zonder nieuwe wetgeving op dit gebied.

De voorstellen inzake onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van menselijke embryonale stamcellen zullen geval per geval worden beoordeeld, en wel op basis van de tekst van het kaderprogramma dat op 30 juni 2002 via de medebeslissingsprocedure is vastgesteld en het op 30 september 2002 door de Raad vastgestelde specifiek programma. Artikel 6, lid 3, van het specifiek programma(2) schrijft voor dat elk voorstel op dit gebied afzonderlijk door het programmacomité goedgekeurd moet worden. Dat comité is samengesteld uit door de lidstaten benoemde nationale afgevaardigden. Zolang er nog geen overeenstemming met de Raad is bereikt aangaande het gewijzigde voorstel van de Commissie van 26 november 2003(3), zal de Commissie geen voorstellen doen voor het financieren van onderzoeksactiviteiten waarbij embryonale stamcellen worden gebruikt die afkomstig zijn van menselijke restembryo's.

Het standpunt van de Commissie met betrekking tot dit soort onderzoek is hetgeen zij heeft uiteengezet in haar gewijzigde voorstel van 26 november 2003, waarover de Raad nog moet besluiten.