Gedelegeerd Besluit van de Toezichthoudende Autoriteit van de EVA Nr. 271/21/COL van 3 december 2021 tot vaststelling van een in IJsland en Noorwegen uit te voeren meerjarig controleprogramma voor de periode 2022-2026 om toe te zien op de toepassing van de EER-wetgeving op het gebied van levensmiddelen en veterinaire aangelegenheden [2022/293]
Gedelegeerd Besluit van de Toezichthoudende Autoriteit van de EVA Nr. 271/21/COL van 3 december 2021 tot vaststelling van een in IJsland en Noorwegen uit te voeren meerjarig controleprogramma voor de periode 2022-2026 om toe te zien op de toepassing van de EER-wetgeving op het gebied van levensmiddelen en veterinaire aangelegenheden [2022/293]
DE TOEZICHTHOUDENDE AUTORITEIT VAN DE EVA,
Gezien de Overeenkomst tussen de EVA-staten betreffende de oprichting van een Toezichthoudende Autoriteit en een Hof van Justitie, en met name Protocol 1,
Gezien de handeling waarnaar wordt verwezen in bijlage I, hoofdstuk I, deel 1.1, punt 11b, hoofdstuk II, punt 31q, en bijlage II, hoofdstuk XII, punt 164, bij de EER-overeenkomst, Verordening (EU) 2017/625 van het Europees Parlement en de Raad van 15 maart 2017 betreffende officiële controles en andere officiële activiteiten die worden uitgevoerd om de toepassing van de levensmiddelen- en diervoederwetgeving en van de voorschriften inzake diergezondheid, dierenwelzijn, plantgezondheid en gewasbeschermingsmiddelen te waarborgen, tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 999/2001, (EG) nr. 396/2005, (EG) nr. 1069/2009, (EG) nr. 1107/2009, (EU) nr. 1151/2012, (EU) nr. 652/2014, (EU) 2016/429 en (EU) 2016/2031 van het Europees Parlement en de Raad, de Verordeningen (EG) nr. 1/2005 en (EG) nr. 1099/2009 van de Raad en de Richtlijnen 98/58/EG, 1999/74/EG, 2007/43/EG, 2008/119/EG en 2008/120/EG van de Raad, en tot intrekking van de Verordeningen (EG) nr. 854/2004 en (EG) nr. 882/2004 van het Europees Parlement en de Raad, de Richtlijnen 89/608/EEG, 89/662/EEG, 90/425/EEG, 91/496/EEG, 96/23/EG, 96/93/EG en 97/78/EG van de Raad en Besluit 92/438/EEG van de Raad (verordening officiële controles)(1) (hierna “Verordening (EU) 2017/625”), en met name artikel 118, lid 1,
zoals gewijzigd en aangepast aan de EER-overeenkomst bij Protocol 1 en de sectorale aanpassingen vermeld in de bijlagen I en II daarbij,
Overwegende hetgeen volgt:
De verantwoordelijkheid voor de handhaving van de EER-wetgeving op het gebied van levensmiddelen en veterinaire aangelegenheden berust bij de EER-staten, waarvan de bevoegde autoriteiten door de organisatie van officiële controles zorgen voor de monitoring van en het toezicht op de naleving en handhaving van de desbetreffende EER-voorschriften.
Uit artikel 116 van Verordening (EU) 2017/625 vloeit voort dat deskundigen van de Toezichthoudende Autoriteit van de EVA (“de Autoriteit”) in IJsland en Noorwegen controles, onder meer audits, verrichten om de toepassing van de EER-wetgeving te verifiëren. Die controles moeten worden verricht op het gebied van levensmiddelen en diervoeders, diergezondheid en dierenwelzijn, dierlijke bijproducten en afgeleide producten, gewasbeschermingsmiddelen, de biologische productie en de werking van de nationale controlesystemen en van de bevoegde autoriteiten die deze systemen toepassen.
Uit artikel 118, lid 1, van Verordening (EU) 2017/625 vloeit voort dat de Autoriteit een controleprogramma moet vaststellen voor de controles die haar deskundigen in IJsland en Noorwegen moeten uitvoeren overeenkomstig artikel 116, lid 1, van die verordening.
Dit meerjarig controleprogramma is vastgesteld voor bepaalde prioritaire gebieden voor de periode 2022-2026. De criteria die zijn gebruikt om de prioriteiten te bepalen, zijn onder meer vastgestelde risico’s en opkomende onderwerpen (bijvoorbeeld dierziekten of voedsel- of diervoedercrises), het belang van een sector in IJsland en Noorwegen, eerdere prestaties van IJsland en Noorwegen op het desbetreffende gebied en informatie uit relevante bronnen, waaronder de prioriteiten die de Europese Commissie in haar controleprogramma heeft vastgesteld(2).
HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:
Gedaan te Brussel, 3 december 2021.
Voor de Toezichthoudende Autoriteit van de EVA krachtens delegatiebesluit nr. 130/20/COL,
Högni S. Kristjánsson
Verantwoordelijk lid van het College
Melpo-Menie Joséphidès
Medeondertekenaar,
directeur van de Juridische en Uitvoerende Dienst
BIJLAGE
Deze bijlage bevat het meerjarig controleprogramma voor de periode 2022-2026 dat door deskundigen van de Autoriteit in IJsland en Noorwegen moet worden uitgevoerd op de door Verordening (EU) 2017/625 bestreken gebieden.
Het meerjarig controleprogramma heeft betrekking op de in artikel 1, lid 2, van Verordening (EU) 2017/625 bedoelde gebieden en op andere gebieden waarin die verordening voorziet, zoals fraude en invoercontroles.
De Autoriteit heeft bepaalde prioritaire gebieden aangewezen met betrekking tot levensmiddelen en diervoeders, diergezondheid en dierenwelzijn, dierlijke bijproducten en afgeleide producten, biologische productie, fraude en invoercontroles, en de werking van de nationale controlesystemen en van de bevoegde autoriteiten.
De controles van de Autoriteit hebben betrekking op prioritaire gebieden in IJsland en Noorwegen. De specifieke kwesties waarop de individuele controles betrekking hebben, worden aangepast aan de situatie in elk van de staten en vallen, in het geval van IJsland, onder de uitzonderingen die van toepassing zijn op de wetgeving op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn.
De deskundigen van de Autoriteit voeren overeenkomstig artikel 116 van Verordening (EU) 2017/625 controles uit, waaronder controles ter plaatse, audits en administratieve analyses.
De controles van de Autoriteit worden verricht om een zo hoog mogelijke dekkingsgraad te bereiken in gebieden die de Autoriteit als prioritair heeft aangemerkt en waar toezicht op de mate van uitvoering en de doeltreffendheid van de officiële controlesystemen en handhavingsmaatregelen nodig is.
In deel A van de bijlage zijn de betrokken controlegebieden opgenomen, samen met de doelstellingen voor de controles van de Autoriteit voor de periode 2022-2026. In deel B van de bijlage zijn de prioritaire gebieden voor elk controlegebied vastgesteld.
Deel A — Controlegebieden en doelstellingen van de controles van de Autoriteit
1) Levensmiddelen en veiligheid van levensmiddelen
De naleving verifiëren van de toepasselijke EER-wetgeving op het gebied van levensmiddelen en veiligheid van levensmiddelen wat betreft de productie en het in de handel brengen van levensmiddelen van dierlijke en niet-dierlijke oorsprong (met inbegrip van traceerbaarheid en etikettering, microbiologische veiligheid en via voedsel overgedragen zoönoses), residuen en contaminanten, voedselinformatie aan consumenten en het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims, materialen en voorwerpen die met levensmiddelen in contact komen en de uitvoering van officiële controles daarop.
2) Diervoeder en veiligheid van diervoeders
De naleving verifiëren van de toepasselijke EER-wetgeving op het gebied van veiligheid van diervoeders (met inbegrip van diervoederhygiëne, erkenning en registratie van inrichtingen, contaminanten, traceerbaarheid en etikettering van diervoeders), diervoeders met medicinale werking, het in de handel brengen en het gebruik van diervoeders en de uitvoering van officiële controles daarop.
3) Dierlijke bijproducten en afgeleide producten
De naleving verifiëren van de toepasselijke EER-wetgeving op het gebied van dierlijke bijproducten en afgeleide producten en de uitvoering van officiële controles daarop.
4) Diergezondheid
De naleving verifiëren van de toepasselijke EER-wetgeving op het gebied van diergezondheid, met bijzondere aandacht voor het beheer van diergezondheid, programma’s om de ziektevrije status te verkrijgen en te behouden, de bestrijding van belangrijke actieve dierziekten en de paraatheid om het hoofd te bieden aan meervoudige uitbraken van epizoötieën, en de uitvoering van officiële controles daarop.
5) Dierenwelzijn
De naleving verifiëren van de toepasselijke EER-wetgeving op het gebied van dierenwelzijn voor productiedieren op het landbouwbedrijf, tijdens het vervoer en bij het slachten, het ruimen en het doden in noodsituaties, en de uitvoering van officiële controles daarop.
6) Biologische productie
De naleving verifiëren van de toepasselijke EER-wetgeving op het gebied van de productie en etikettering van biologische producten en de uitvoering van officiële controles daarop.
7) Binnenkomst in de EER van goederen en dieren uit derde landen
De naleving verifiëren van de toepasselijke EER-wetgeving op het gebied van officiële controles van dieren en goederen die IJsland en Noorwegen uit derde landen binnenkomen, met inbegrip van de naleving van de voorschriften voor grenscontroleposten en de algemene en specifieke EER-voorschriften die van toepassing zijn op de betrokken dieren en goederen. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan de voorschriften van Verordening (EU) 2017/625 en de desbetreffende gedelegeerde en uitvoeringshandelingen.
8) Algemene en horizontale aspecten
De naleving verifiëren van de toepasselijke EER-wetgeving op het gebied van de identificatie en follow-up van frauduleuze of bedrieglijke praktijken op gebieden die onder Verordening (EU) 2017/625 vallen, en officiële controles daarop. Verifiëren of IJsland en Noorwegen passende follow-upmaatregelen nemen om specifieke of systemische tekortkomingen te verhelpen die bij de controles van de Autoriteit aan het licht zijn gekomen. Verifiëren van de bestaande regelingen voor de verificatie van de doeltreffendheid van officiële controles.
DEEL B — Prioritaire gebieden
|
Prioritair gebied |
2022-2026 |
|
---|---|---|---|
Levensmiddelen en veiligheid van levensmiddelen |
Levensmiddelen van dierlijke oorsprong |
Veiligheid van vlees van zoogdieren en vogels en producten daarvan, melk en producten op basis van melk, visserijproducten en productiehygiëne van levende tweekleppige weekdieren |
|
Levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong |
Veiligheid van groenten en fruit, kruiden, specerijen en kiemgroenten, met inbegrip van contaminanten |
|
|
Residuen en contaminanten |
Residuen van diergeneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen en in het milieu aanwezige contaminanten |
||
Voedselinformatie aan consumenten en het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims |
Voedselinformatie aan consumenten en het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims |
|
|
Materialen en voorwerpen die met levensmiddelen in contact komen |
|
Materialen en voorwerpen die direct of indirect met levensmiddelen in contact komen |
|
Diervoeder en veiligheid van diervoeders |
Algemene veiligheid van diervoeder |
Veiligheid van diervoeder in alle stadia, met inbegrip van de primaire productie, erkenning en registratie van inrichtingen, diervoederhygiëne, traceerbaarheid, etikettering en contaminanten |
|
Gemedicineerde diervoeders |
|
De productie, de distributie en het gebruik van gemedicineerde diervoeders |
|
Het in de handel brengen en het gebruik van diervoeders |
|
Het in de handel brengen en het gebruik van diervoeders, met inbegrip van etikettering en gebruiksaanwijzingen, de verpakking en presentatie |
|
Dierlijke bijproducten |
Dierlijke bijproducten en afgeleide producten |
Dierlijke bijproducten en afgeleide producten |
|
Diergezondheid |
Gezondheid van waterdieren |
Diergezondheidsbeheer, met inbegrip van programma’s om de ziektevrije status te verkrijgen en te behouden, en actieve epizoötieën (bv. vogelgriep) |
|
Gezondheid van landdieren |
|||
Paraatheid en preventie |
Noodplanning |
||
Dierenwelzijn |
Op het landbouwbedrijf |
Varkens, legkippen, vleeskuikens, kleine herkauwers en runderen |
|
Vervoer |
|||
Bij het doden |
|
Slachten, doden in noodsituaties en doden met het oog op ruiming |
|
Biologische productie |
Biologische productie |
Biologische productie |
|
Binnenkomst in de EER van goederen en dieren uit derde landen |
Naleving door grenscontroleposten |
Naleving door heraangewezen en nieuwe grenscontroleposten en inspectiecentra |
|
Officiële controles van dieren en goederen |
Officiële controles van levende dieren en producten van niet-dierlijke en dierlijke oorsprong uit derde landen |
||
Algemene en horizontale aspecten |
Follow-up van aanbevelingen |
Follow-up van sectorale aanbevelingen en algemene evaluatie |
|
Fraude |
Bestaande regelingen ter bestrijding van frauduleuze of bedrieglijke praktijken |
||
Verificatie van de doeltreffendheid van de officiële controles |
Bestaande regelingen om de doeltreffendheid van de officiële controles te verifiëren |