Home

Support en contact

In- en Uitvoer Klantenservice

📞 070-378 98 80
✉ inenuitvoer@sdu.nl

Nationale helpdesk Douane

📞 088 156 66 55
(maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

De Nationale Helpdesk Douane (NHD) is er niet voor vragen met betrekking tot inenuitvoer.nl maar is het centrale loket voor alle vragen op het gebied van de geautomatiseerde (aangifte) processen van de Douane en het Single Window voor maritiem en lucht. Zie ook https://nh.douane.nl/.

Belastingtelefoon Douane

📞 0800-0143

vanuit het buitenland: +31 45 574 30 31

Producttrainingen

Tijdens de producttrainingen geven we je een uitleg over alle functionaliteiten van Inenuitvoer en maken we je wegwijs, zodat je optimaal gebruik kunt maken van Inenuitvoer. Stel je vragen tijdens de training aan de producttrainer of via de chat, en ontdek alleen mogelijkheden van Inenuitvoer.

De producttrainingen vinden meerdere keren per maand plaats. Klik op onderstaande knop voor een overzicht van de exacte data.

Schrijf je nu in voor de Inenuitvoer producttraining!

Sdu nieuwsbrief

Schrijf je hier gratis in voor de Inenuitvoer nieuwsbrief en blijf dagelijks op de hoogte van alle ontwikkelingen op douanegebied.

Schrijf je hier gratis in voor de Inenuitvoer Ins&Outs en ontvang maandelijks een nieuwsbrief met daarin een aantal interessante artikelen en/of beschouwingen.

 

FAQ's Inenuitvoer

 

1- Zoeken

Ik vind niet wat ik zoek, hoe komt dat?
De zoekfunctionaliteit in het inenuitvoer werkt wezenlijk anders dan het oude inenuitvoer. Het inenuitvoer maakt gebruik van een slimme functionaliteit waarmee we op basis van data de relevantie steeds verder zullen verbeteren. Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op via bovenstaande gegevens.

Zoeken met Booleaanse operatoren
Je kunt de onderstaande booleaanse operatoren gebruiken om meer controle te hebben over waar de zoekmachine op zoekt. De volgende operatoren zijn tot je beschikking:

  • De’ AND’ of ‘+’-relatie wordt standaard al gebruikt bij het zoeken op meerdere woorden.
  • “ “ voor het zoeken naar de exacte volgorde, bijv.: “chemische stoffen”.
  • ‘-‘ voor de NOT-relatie, hiermee zoek je documenten waar het ene begrip wel in voorkomt maar een ander begrip juist niet. Tip: het minteken dien je aan het uit te sluiten woord vast te tikken, bijv.: corona -covid.
  • ‘|’ voor de OF relatie, hiermee zoek je documenten waar één of meerdere begrippen in voorkomen, bijv.: corona | covid.
  • ‘*’ voor het zoeken met een wildcard, bijv.: ziekte*. Hiermee zoek je naar woorden die beginnen met ziekte.
  • ‘()’ voor het combineren van meerdere operatoren, bijv.: (corona | covid) brexit. Je vindt dan documenten die óf corona óf covid bevatten én brexit..

2- Hoe lees ik het Inenuitvoer gebruikstarief

In het inenuitvoer gebruikstarief (verder gebruikstarief) treft u per goederencode de actuele maatregelen aan voor Invoer en Uitvoer. In het gebruikstarief zijn alle goederencodes tot op 10 cijfer-niveau opgenomen. Deze worden dagelijks bijgewerkt naar aanleiding van de wijzigingen die door de Europese Unie en/of Nederland worden doorgevoerd.

Bij Uitvoer geldt een goederencode van 8 posities. Om de maatregelen voor dit 8 cijfer niveau in te zien selecteert u de eerste 10 cijfer onderverdeling. Voorbeeld:

Een overjas van katoen voor heren heeft na onderverdeling 6101 2010 geen verdere onderverdeling. De code bij uitvoer is 6101 2010 en bij Invoer is deze 6101 2010 00. De maatregelen bij zowel Invoer als Uitvoer raadpleegt u door code 6101 2010 00 te selecteren.

Een mantel van wol voor dames heeft na onderverdeling 6102 1010 een verdere onderverdeling 10 en 20. De maatregelen bij Uitvoer zijn voor beide onderverdelingen gelijk. U selecteert de eerste mogelijkheid, dus code 6102 1010 10 om de maatregelen bij uitvoer voor code 6102 1010 te raadplegen. Voor de invoermaatregelen kunnen de maatregelen op het niveau 6102 1010 10 en 6102 1010 20 verschillend zijn. U selecteert hier de code voor de voor u geldende onderverdeling.

3- Waar vind ik de Inenuitvoer maatregelen in het gebruikstarief

In onderstaande voorbeeld lees je hoe je in het Inenuitvoer gebruikstarief een Taric-code en de hoogte van het invoerrecht opzoekt van longdrinkglazen van hardglas (geen kristal en niet van glaskeramiek). Volg hiervoor de volgende stappen:

  • Ga naar het Gebruikstarief en selecteer Afdeling XIII ‘Werken van steen, van gips, van cement, van asbest, van mica en van dergelijke stoffen; keramische producten; glas en glaswerk (HOOFDSTUK 68 - 70)’.
  • Klik op het plusje voor ‘Afdeling XIII’. Klik dan op het plusje bij ‘Hoofdstuk 70’ - Glas en glaswerk. Klik daarna op het plusje bij ‘7013 - Glaswerk voor tafel-, keuken-, toilet- of kantoorgebruik, voor binnenhuisversiering of voor dergelijk gebruik’.
  • Kies daarna het plusje: ‘- andere drinkglazen, andere dan van glaskeramiek’.
  • En daarna het plusje bij ‘7013 37: -- andere’. Dit is de 6-cijferige HS-code.

Je ziet nu de code ‘7013 37 10 00’. Dit is de tien cijferige Taric-code voor longdrinkglazen van hardglas. Een Taric-code bestaat uit de HS-code aangevuld met vier cijfers. Klik op het tabje Invoer en kies het land waaruit je de goederen importeert. Je ziet nu alle maatregelen die gelden voor het invoeren van dit product vanuit het gekozen land.

Alle details van de afgebeelde maatregelen kunt u inzien door op het blauwe icoon aan het einde van de maatregel te klikken. Dit geldt voor zowel de Invoer als Uitvoer maatregelen:

Maatregelen
Maatregelen voorbeeld

4- Hoe lees ik de Inenuitvoer maatregelen in het gebruikstarief

Elke maatregel die aan de combinatie van goederencode en land is gekoppeld is van toepassing op de in- of uitvoer van dit product. Er zijn een verplichte maatregelen en optionele maatregelen. Of de maatregel een verplichting heeft bij in- en/of uitvoer kunt u teruglezen in de detailinformatie van de maatregel (zie FAQ -3-).

Hieronder een voorbeeld van de maatregelen die op 20 aug 2024 gelden voor goederencode 73133710. Voor de uitvoer van deze code gelden 5 douanemaatregelen waaraan u dient te voldoen. Elke maatregel dient u dus in detail te bekijken en in de douaneaangifte moet aangegeven worden of u kunt voldoen aan de maatregel en welk bewijs u daarvoor heeft.

 

Detail maatregelen

Het detailoverzicht wat u per maatregel dient te raadplegen is in de basis voor alle maatregelen gelijk en als volgt opgebouwd:

Maatregel detail uitvoer

1) Maatregeltype: Als eerste ziet u altijd de naam van de maatregel en de datum vanaf wanneer deze geldt.

2) Voetnoten: Vervolgens ziet u de voetnoten, deze geven duiding aan de maatregel en vertellen u hoe u deze maatregel moet interpreteren.

3) Geografisch gebied: De maatregel geldt altijd voor een land of gebied. Ziet u staan 'Alle derde landen (1008)' of 'Alle derde landen 1011) dan geldt de maatregel voor alle landen in deze landengroep.

4) Voorwaarden: Als u de voetnoten goed gelezen heeft, moet u met behulp van de voorwaarden aangeven hoe de maatregel voor u van toepassing is. Meestal is dit een bescheidcode die u moet opnemen in de aangifte.

4) Verordening: Als u de onderliggende wetgeving wilt raadplegen, is onderaan de maatregelinformatie een link opgenomen naar deze wet- en/of regelgeving.

Hieronder wat extra informatie over de meest voorkomende maatregelen:

Douanerecht derde landen (103)

Douanerecht derde landen is het tarief van invoerrecht voor producten die je importeert uit derde landen. Dit zijn de landen buiten de EU. Bijvoorbeeld Australië, China of de Verenigde Staten van Amerika. Voor de longdrinkglazen van hardglas is het ‘douanerecht derde landen’ ofwel het invoerrechttarief 11%. Dit percentage zie je in de kolom 'Tarief'. Wil je meer informatie over de betreffende maatregel, klik dan op het blauwe icoon aan het einde van de maatregel.

Importeer je verwerkte landbouwproducten? Dan betaal je mogelijk landbouwheffingen. Je ziet dan in de kolom ‘Tarief’ de volgende afkortingen staan: EA (agrarische element), AD S/Z (aanvullend recht op suiker), AD F/M (aanvullend recht op meel). Deze heffingen betaal je op basis van het aanwezige gehalte aan melkvet, melkproteïne, zetmeel en suikers.

Tariefpreferenties

Zie je een veld ‘Tariefpreferenties’ staan? Dan importeer je je product uit een land waarmee de EU een handelsverdrag heeft. Hierdoor betaal je meestal minder of geen invoerrechten. Dit heet tariefpreferentie. In het voorbeeld van de longdrinkglazen geldt dan meestal een vrijstelling van invoerrecht. Dus 0% in plaats van 11%. Dit hangt af van het verdragsland. In de kolom ‘Geografisch gebied’ staan de namen van de verdragslanden.

Let op: Sommige verdragslanden staan niet met naam genoemd in de kolom ‘Geografisch gebied’. Deze landen horen dan tot een ‘groep van landen’ waarmee de EU een handelsovereenkomst heeft. Bijvoorbeeld CARIFORUM, SADC EPA, SAP, Europese Economische Ruimte, GSP+, LGO en Midden-Amerika. Als je klikt op deze groepsnamen zie je welke landen daaronder vallen.

Om tariefpreferentie te krijgen, moeten producten direct vanuit het verdragsland worden verstuurd. Ook moeten de producten van preferentiële oorsprong zijn uit het verdragsland. Dit bewijs je met een preferentieel oorsprongsdocument of –verklaring (zie kolom ‘Voorwaarden’).

Door de douane-unie vastgesteld recht

Als je producten importeert uit Turkije, San Marino of Andorra, zie je vaak staan: ‘Door de douane-unie vastgesteld recht’. De EU heeft een douane-unie met deze landen. Door deze douane-unie betaal je voor veel producten van herkomst uit deze landen geen invoerrechten. Van herkomst uit een land wil zeggen dat het product in dat land is gemaakt. Of dat het product eerder vanuit een ander land is ingevoerd in dat land.

(Niet-) Preferentieel tariefcontingent

Kom je voor je importland en -product het veld ‘Preferentieel tariefcontingent’ tegen? Dan geldt voor de invoer van een bepaalde hoeveelheid van dat product in de EU een verlaging van invoerrechten. Je hebt dan wel een oorsprongsdocument- of verklaring nodig uit het importland. Dit zie je in de kolom ‘Voorwaarden’. Is de hoeveelheid bereikt? Dan zit het tariefcontingent vol. Dit heet ‘uitputting van het tariefcontingent’. Je betaalt vanaf dat moment het invoerrechttarief van het ‘douanerecht derde landen’. In de kolom ‘Ordernummer’ zie je welke hoeveelheid nog beschikbaar is binnen het tariefcontingent.

Zie je een veld ‘Niet-preferentieel tariefcontingent’ staan? Ook hier is er verlaging van invoerrechten voor een bepaalde hoeveelheid van het product uit het importland. Voorwaarde is dat het contingent nog niet is uitgeput. In plaats van een oorsprongsdocument of –verklaring heb je een ander document nodig waarmee je minder invoerrechten betaalt. Je ziet het document staan in de kolom  ‘Voorwaarden’. Dit zijn bijvoorbeeld invoercertificaten voor bepaalde agrarische producten of echtheidscertificaten voor handgemaakte producten.

Definitieve antidumpingrechten en invoer-btw

In de kolom ‘Maatregel type’ staan soms nog andere invoerbelastingen. Bijvoorbeeld ‘definitieve antidumpingrechten’. Dit is een extra importheffing op bepaalde producten bovenop het invoerrecht. Met antidumpingrechten houdt de EU tegen dat exporteurs in derde landen hun producten naar de EU uitvoeren tegen hele lage prijzen. Ofwel dumpen op de EU-markt. Dit soort dumping zorgt voor oneerlijke concurrentie. Met antidumpingrechten beschermt de EU ook de eigen industrie en werkgelegenheid.

Als maatregel zien je ook ‘Omzetbelasting (NLBTW)’ staan. Dit is de btw die je bij invoer in Nederland betaalt. In de kolom ‘Tarief’ zie je het Nederlandse invoer-btw-tarief staan.


Staat je vraag hier niet tussen?
Heb je meer vragen over het zoeken in Inenuitvoer? Neem dan contact op met ons op via 📞 070 378 01 35 of ✉ inenuitvoer@sdu.nl.